28/9/17

Δημοψήφισμα Κουρδιστάν: Ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα - Στο 92,3% το ΝΑΙ

  • Στιγμιότυπο από την καταμέτρηση ψήφων σε εκλογικό κέντρο στην Ερμπίλ (φωτ.: EPA / Gailan Haji)
Με συντριπτική πλειοψηφία ο κουρδικός λαός τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας στο δημοψήφισμα που οργάνωσε η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (KRG), στα βόρεια του Ιράκ. Σήμερα, σχεδόν 48 ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε τα τελικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Rûdaw, σε σύνολο 3.085.935 έγκυρων ψηφοδελτίων, «ναι» στην ανεξαρτησία είπαν 2.861.471 εκλογείς, δηλαδή το συντριπτικό ποσοστό 92,73% των ψηφοφόρων. Αντίθετα 224.464 (δηλαδή 7,2%) ψήφοι ήταν υπέρ του «όχι».  

Επίσης, η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι 79.379 ψηφοδέλτια κρίθηκαν άκυρα και άλλα 170.611 δεν λήφθηκαν υπόψη στην τελική καταμέτρηση μετά την εξέταση των καταγγελιών.
Τα στοιχεία της τελικής καταμέτρησης περιλαμβάνουν και τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, που έγιναν από τους Κούρδους εκτός της περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν.
Ο Χάντρεν Μοχάμεντ, επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η διαδικασία ήταν «επιτυχημένη» και ότι οι διεθνείς παρατηρητές που παρακολούθησαν την «ιστορική» ψηφοφορία, όπως τη χαρακτήρισε, βεβαιώνουν ότι πραγματοποιήθηκε με το σωστό τρόπο. Πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα θα θεωρηθούν επισήμως τελικά όταν εγκριθούν και από το Κουρδικό Εφετείο. Η εκλογική επιτροπή δεν έχει ακόμη εκδώσει κατανομή των ψήφων ανά πόλη και ανά επαρχία. Η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν 72%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.