24/8/17

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάττις υποσχέθηκε στον Ερντογάν υποστήριξη των ΗΠΑ εναντίον του PKK

Της Amberin Zaman
Μετάφραση: Στέργιος Σεβαστιάν
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάττις δεσμεύθηκε ότι θα υποστηρίξει την Τουρκία στη συνεχιζόμενη μάχη κατά των ανταρτών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον Πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφεραν αξιωματούχοι της Τουρκίας και των ΗΠΑ σήμερα. 
Η ημερήσια επίσκεψη είχε ως στόχο να εξομαλύνει τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ. Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι η σύμπραξη των Ηνωμένων Πολιτειών κατά του Ισλαμικού Κράτους με το συριακό παρακλάδι του PKK, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Ο Ερντογάν εξέφρασε την οργή του για τη συμμαχία στον Μάττις, κατά τη διάρκεια ημίωρης συνάντησης στο προεδρικό συγκρότημα. Ο Mattis, με τη σειρά του, επανέλαβε τις διαβεβαιώσεις ότι η εταιρική σχέση των ΗΠΑ με το YPG είναι αποκλειστικά τακτική και περιορίζεται στην εκστρατεία εναντίον του IS.
Πηγές εξοικειωμένες με το περιεχόμενο των συνομιλιών, επιβεβαίωσαν τος αναφορές στα τουρκικά ΜΜΕ, ότι ο Mattis είχε επίσης συζητήσει την παροχή βοήθειας στην Τουρκία, εναντίον των μαχητών του ΡΚΚ με βάση τα βουνά Qandil στα σύνορα Ιράκ-Ιράν και στην, κυρίως κατοικημένη από Yezidi, περιοχή του Sinjar στα σύνορα Ιράκ-Συρίας . Οι πηγές ανέφεραν στο Al-Monitor, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι η αμερικανική υποστήριξη θα ήταν "κυρίως στον τομέα των πληροφοριών και της στόχοποίησης". Απέρριψαν τους ισχυρισμούς του τουρκικού Τύπου ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα διεξήγαγαν κοινή επίγεια επίθεση εναντίον του ΡΚΚ στο Sinjar. Η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG), ένας κορυφαίος σύμμαχος των ΗΠΑ και της Τουρκίας, θα χαιρέτιζε επίσης τη δράση των ΗΠΑ για την εκρίζωση του ΡΚΚ από το Sinjar.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με το PKK από τη δεκαετία του 1990, πολύ πριν ξεκινήσει η εκστρατεία κατά του IS. Η CIA διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στη σύλληψη του ηγέτη του PKK Abdullah Ocalan από τις τουρκικές ειδικές δυνάμεις το 1999.
Υπάρχει συζήτηση για την αναβάθμιση της ικανότητας ενός λεγόμενου κέντρου ενοποίησης πληροφοριών στην Άγκυρα, για να βοηθηθούν οι Τούρκοι αξιωματούχοι στο να εντοπίσουν και να παρακολουθήσουν καλύτερα τις δραστηριότητες του PKK, με τη βοήθεια των drones.
Η Τουρκία πιέζει επί του παρόντος το Πεντάγωνο, για να την βοηθήσει να προσδιορίσει τη θέση αυτών που οι πηγές ονομάζουν "στόχους υψηλής αξίας" στα Qandil και Sinjar. Αν και αρνήθηκαν να σχολιάσουν αυτό το θέμα, ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν ρίξει την ιδέα της δολοφονίας των ηγετών του PKK, κυρίως του Cemil Bayik, του ανώτατου επιχειρησιακού διοικητή του PKΚ, ως ένα μέσο εξευμενισμού της Τουρκίας. Εκείνοι που υποστηρίζουν αυτήν την προσέγγιση, υποστηρίζουν επίσης όσα αξιωματούχοι του ΥPG ορίζουν ως «αποκυήματα φαντασίας», ότι η συριακή κουρδική στολή μπορεί με κάποιον τρόπο να απομακρυνθεί από το ΡΚΚ. Αν μη τι άλλο, το YPG πιθανότερο είναι να διαρρήξει τη σχέση του με τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά με το PKK, δήλωσε ένας διοικητής του YPG στο Al-Monitor μέσω WhatsApp.
Άλλα θέματα που προέκυψαν, ήταν η απαίτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες για εκπαίδευση των πιλότων των τουρκικών αεροπορικών δυνάμεων. Περισσότεροι από 300 πιλότοι εκκαθαρίστηκαν μετά από το εγχείρημα πραξικοπήματος πέρυσι, πολλοί από τους οποίους ήταν πιλότοι μαχητών F-16. "Οι επιχειρησιακές μονάδες δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν τους πρόσφατους αποφοίτους και θα έχετε μονάδες γεμάτες με άπειρους ανθρώπους, οι οποίες συχνά οδηγούν σε ατυχήματα", δήλωσε ο Ααρών Στάιν, ανώτερος σύμβουλος στο Ατλαντικό Συμβούλιο που παρακολουθεί στενά την Τουρκία. Η Τουρκία ζήτησε βοήθεια με την εκπαίδευση από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία, μεταξύ άλλων.
Πηγή ενημέρωσης του Al-Monitor είπε ότι το Πεντάγωνο δεν είχε ακόμη υπογράψει την παροχή εκπαιδευτών για την αεροπορία. Ενδεχομένως αναμένει μία καλύτερη συνεργασία στη βάση του Incirlik, από την οποία κατευθύνεται μεγάλο μέρος της αεροπορικής εκστρατείας κατά του IS. Η Τουρκία κάνει τη ζωή δύσκολη στον συνασπισμό, παρεμποδίζοντας, για παράδειγμα, τις παραδόσεις καυσίμων αεριωθούμενων αεροπλάνων σε αεροσκάφη του συνασπισμού, που πραγματοποιούν αποστολές για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, υπό την καθοδήγηση του YPG.
Παρά τις εντάσεις, λέγεται ότι ο Mattis επενδύει προσωπικά στη βελτίωση των δεσμών με την Τουρκία. Οι πηγές επιβεβαίωσαν ότι ο πρώην στρατηγός σχεδίαζε να συζητήσει την κοινή δράση εναντίον των μαχητών της Αλ Κάιντα στο Idlib, ως πλατφόρμα για την ανανέωση της συνεργασίας στη Συρία.
Από κάθε άποψη, η επίσκεψη πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο.
Η πρώτη συνάντηση του Mattis ήταν με τον Τούρκο ομόλογό του Nurettin Canikli. Οι συνομιλίες είχαν προγραμματιστεί να διαρκέσουν μια ώρα, αλλά κράτησαν 90 λεπτά, επειδή ο Τούρκος πρόεδρος ήταν πίσω από το δικό του πρόγραμμα. Το γραφείο του Ερντογάν ζήτησε από τον Κανικλί να κρατήσει τον Μάττις στο Υπουργείο Άμυνας.
Οι Mattis και Canikli επρόκειτο να συναντηθούν παρουσία των αντίστοιχων αντιπροσωπειών τους, αλλά οι δύο συναντήθηκαν μόνοι τους, μιλώντας μέσω διερμηνέων. «Η ενέργεια μεταξύ τους ήταν καλή», είπε μια πηγή που μίλησε στους διερμηνείς. Ο Μάττις, ίσως φοβούμενος για το αποτέλεσμα, δεν ήθελε να πραγματοποιήσει ενημέρωση τύπου μετά τη συνάντηση. Έπειτα ο Κανικλί συνόδευσε τον Μάττις στο αυτοκίνητό του, έξω από το προεδρικό συγκρότημα.




4 σχόλια:

  1. Επαναλαμβανω το τετριμμενο : Οι Κουδροι αφου χρησιμοποιηθηκαν απο ολους για να μπουνε μπροστα θα εισπραξουν μιαν υποσχεση οτι θα τους αβανταρουν για ιδρυση κρατους την επομενη φορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mattis has promised a lot of things to Erdogan in the past (aka stop providing arms and support to Kurds) and none happened. I am not holding my breath this promise will be kept either.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. The United States will use the Kurds
    to defeat ISIS, and then it will sell them out and betray them as they did in the past. They already ask the Kurds in Iraq not to go on with their referendum on independence from Iraq.
    The US will not support the creation of a gradual Kurdish state in Iraq and Syria. It will not support a Kurdish state in Turkey either. The Americans are so naive and foolish to believe that a unified Turkey will defend the West.The Turks will never fire not even a bullet for the West. The Turks have strategically used both the West and Russia to serve their own national interests. However, this is a perfect opportunity for the Kurds in Iraq to declare their own state, and follow on with a strategic plan to gradually establish a unified Kurdish state that includes the Turkish, Irarian, and Syrian Kurdistan. If the Kurds lose this unique opportuniy, they will be betrayed again and they will never have their own state.
    Dr. Robert Athanas




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι Αμερικάνοι θέλουν να προχωρήσει η ίδρυση του Κουρδικού κράτους αλλά πρός το παρόν μόνον για τα εδάφη που βρίκονται στην Συρία και σήμερα έχουν καταληφθεί από Κούρδους λόγω της δήθεν εκστρατείας κατά του ISIS. Μέχρι εκεί.

    Ταυτόχρονα δεν θέλουν να κόψουν την Κουρδική φέτα της Τουρκίας και να την ενοποιήσουν με το κομμάτι της Συρίας γιατί μετά το μέγεθος αυξάνεται, οι Κουρδοι είναι ούτως η άλλως πρακτικά μη ελέγξιμοι και το σενάριο αυτό δεν είναι καθόλου εύπεπτο από τους άλλους παίκτες την περιοχή.

    Οι Αμερικάνοι δεν επιθυμούν σε καμμία περίπτωση να τελειώσει η αναταραχή στην Συρία όχι τόσο γιατί θα ξεφτιληστούν για μία ακόμη φορά, αλλά κυρίως γιατί θα αναγκαστούν να φύγουν.

    Το Συριακό Κουρδιστάν είναι μία διαχειρίσιμη κατάσταση για τα φουσκωμένα και ζαλισμένα μυαλά των Αμερικάνων. Θα δούμε αν είναι και τόσο διαχειρίσιμη και για τους άλλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.