31/8/17

Πρόκληση από τα LIDL: αφαίρεσαν τους σταυρούς από εκκλησίες της Σαντορίνης…….(δημοσίευμα του βελγικού RTL)

"Σκανδαλίστηκα από τα μαγαζιά Lidl που για να πουλήσουν τα ελληνικά προϊόντα τους σβήνουν πάνω στις φωτογραφίες της Ελλάδας ένα μέρος του τοπίου της και της κουλτούρας της", μας γράφει το βράδυ της Τρίτης ο Antoine, μέσω της πορτοκαλί γραμμή Alertez-nous.
"Σας αφήνω να δείτε τις φωτογραφίες", προσθέτει. Η πρώτη φωτογραφία δείχνει ένα από τα πιο ωραία ελληνικά τοπία ημιεμβληματικό. Δεν είναι η Ακρόπολη αλλά βέβαια είναι μια μικρή εκκλησία ορθόδοξη όπου το έντονο μπλε των τρούλων είναι σε contraste με το λευκό των τοίχων της και που βρίσκεται στην πλευρά ενός βράχου στο νησί της Σανατορίνης, αληθινό μικρό κόσμημα της Μεσογείου.

Αποτέλεσμα εικόνας για ημιεμβληματικό
Αυτό είναι το τοπίο που επιλέχθηκε να κοσμήσει τα περιτυλίγματα-συσκευασίες της γκάμας ελληνικών προϊόντων ERIDANOUS "Original Greek Product" ("αυθεντικό ελληνικό προϊόν"). Μουσακάς, γιαούρτι, καρπούζια ή ακόμη φέτα πωλούνται στα Lidl υπό αυτή την μάρκα και τη φωτογραφία της ωραίας ορθόδοξης εκκλησίας και των τρούλων της στο έντονο μπλε. Αλλά ο Antoine μετέφερε μια μικρή λεπτομέρεια. Πάνω σε όλες τις συσκευασίες όπως το δείχνει μια β φωτογραφία που περιέβαλε όλες τις στέγες οι σταυροί εξαφανίστηκαν. Αυτοί σβήστηκαν.

Ρωτήσαμε τον εκπρόσωπο της Lidl ποιό ήταν το κίνητρο αυτό της απόσυρσης. 
"Αποφεύγουμε τη χρήση θρησκευτικών συμβόλων γιατί δεν επιθυμούμε ν΄αποκλείσουμε καμιά θρησκευτική πίστη", απάντησε ο εκπρόσωπος του γερμανικού εμπορικού γίγαντα μεγάλης διανομής. "Είμαστε μια εταιρεία που σέβεται τη διαφορετικότητα και αυτό εξηγεί την αντίληψη αυτής της συσκευασίας ", πρόσθεσε.Νομιμοποιούμαστε οπότε ν΄αναρωτηθούμε γιατί οι υπηρεσίες marketing του ομίλου δεν επέλεξαν άμεσα για ένα τοπίο ένα μη θρησκευτικό μνημείο.



"Όλη η ελληνική κοινότητα έχει σκανδαλιστεί και καλεί σε μποικοτάζ του Lidl, αυτό είναι μη ανεκτό!", εκτιμά από την πλευρά του ο Antoine. Εσείς τι νομίζετε; RTL 31/8/17

· Σεβασμός στη διαφορετικότητα δεν σημαίνει εξάλειψη αυτής, εξομοίωση, μηδενισμός, λογοκρισία, πολιτισμική αλλοίωση αλλά ακριβώς το αντίθετο ανάδειξη της.

· Η αφαίρεση των σταυρών από τους τρούλους έστω και διαφημιστικής καμπάνιας παραπέμπει στις ενέργειες των φανατικών τζιχαντιστών που έσπαγαν τους σταυρούς και τους αφαιρούσαν από τις εκκλησίες σε Ιράκ, Συρία.

· Υφέρπει μια μισαλλόδοξη πίστη εναντίον χριστιανικών συμβόλων και αν ναι ποια;

· Στο βωμό του εφήμερου κέρδους, του εμπορίου,του ανταγωνισμού της αγοράς αποκαθηλώνονται σύμβολα και αξίες διαχρονικές, διαγράφονται πολιτισμικές αναφορές, βεβηλώνονται ιερά.

· Ποιά είναι η αντίδραση του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, Τουρισμού, της Ορθόδοξης Εκκλησίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Σαντορίνη, του Συνδέσμου και ενώσεων Ελλήνων καταναλωτών, της ελληνικής κοινής γνώμης;

· Τι μέτρα έχουν πάρει οι αρμόδιοι φορείς, που, πότε και πως προσέφυγαν κατήγγειλαν ή ήγειραν τις νόμιμες αξιώσεις από το γερμανικό όμιλο που αυθαιρετώντας καταπατά και παραγράφει αναπαλλοτρίωτη πολιτισμική κληρονομιά, πως έχουν αντιδράσει οι κατά τόπους στο εξωτερικό αντιπρόσωποι της ελληνικής πολιτείας και της Ορθόδοξης εκκλησίας και οι ελληνικές κοινότητες της διασποράς;

dimpenews.com

Το dimpenews ταπείνωσε τους Γερμανούς. Η Lidl τώρα ζητάει συγγνώμη για την αφαίρεση σταυρών από τις εκκλησίες της Σαντορίνης. Κύμα απαξίωσης της αυθαιρεσίας……..


par stilprof

Σε UPDATE το βελγικό μέσο RTL αναφέρει τη συγγνώμη της γερμανικής εταιρείας Lidl μετά το άρθρο που έφερε αυτούσιο και πρώτο το dimpenews στην ελληνική δημοσιότητα αναφορικά με την αφαίρεση σταυρών από τους τρούλους των εκκλησιών της Σαντορίνης. Έχει τροποποιήσει και τον τίτλο όπου φιγουράρει το συγγνώμη των Γερμανών.

Στη συνέχεια του κύματος απαξίωσης που προκλήθηκε από αυτό το άρθρο ο όμιλος Lidl παρουσίασε τη συγγνώμη του. "Η πρόθεσή μας δεν ήταν ποτέ να σοκάρει. Αποφεύγουμε τη χρήση των θρησκευτικών συμβόλων στις συσκευασίες για να διατηρήσουμε την ουδετερότητα έναντι όλων των θρησκειών. Εάν αυτό έγινε διαφορετικά αντιληπτό εμείς παρουσιάζουμε τη συγγνώμη μας στα πρόσωπα που μπορεί να σοκαρίστηκαν ", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας το απόγευμα της Πέμπτης.

Επίσης το rtl έχει προσθέσει μια δημοσκόπηση με τρεις επιλογές υπέρ, κατά,μην έχων γνώμη στο ερώτημα που θέτει ''η απόσυρση των σταυρών από ελληνικό τοπίο στις συσκευασίες "από σεβασμό στη διαφορετικότητα " και για τον μη αποκλεισμό "καμιάς θρησκευτικής πίστης" ;
RTL UPDATE 31.8.17

11 σχόλια:

  1. Δεν τους αξιζει μια γερη αποχη απο τις αγορες σ αυτους?
    Αυτη ειναι η Ελλαδα κι αν τους αρεσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά όλα γίνονται επειδή δεν ασχοληθήκαμε πότε να διεκδικησουμε πνευματικά δικαιωματα όταν για εμπορικους λόγους χρησιμοποιούνται δικά μας στοιχεία. Οι ειδικοί ας απαντήσουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αίσχος! Ντροπή! Καταφέρεστε εναντίον της επιχειρηματικότητας και των Γερμανών επενδυτών που έρχονται να μας σώσουν... Κομμουνισταί είστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λυπάμαι για τη γνώμη του Γιάννη που μόλις διάβασα. Το αίσχος και η ντροπή ασφαλώς βαρύνουν την εμπορική επιχείρηση που με επαίσχυντη αυθαιρεσία επενέβη βάναυσα και αφήρεσε σταυρούς από τις εκκλησίες μας με αστήρικτες και ανυπόστατες δικαιολογίες. Και που κολλάει αυτό το "Κομμουνισταί είστε?" Βλάκες δεν υπάρχουν μόνο ανάμεσα στους κομμουνιστές αλλά σε ΟΛΕΣ τις παρατάξεις! Δεν συμφωνείτε? Εκτός αν κάνετε πλάκα που λέτε ότι ήρθαν τώρα οι Γερμανοί να μας σώσουν!! Όχι, τόση αφέλεια ή ανοησία δεν υπάρχει πουθενά! Και φυσικά το συμφέρον τους και μόνον τους ενδιαφέρει φίλε τους Γερμανούς, και καθολου το να σώσουν εσένα κι εμένα, έλα τώρα, το ξέρεις και κάνεις πλάκα! Για καλό και για κακό πάω για ένα περίπατο να συνέλθω με αυτό που διάβασα σήμερα Γιάννη μου. Ευχαριστώ, Μιχάλης

      Διαγραφή
    2. Την εχω ηδη γραψει αλλα δεν την βλεπω, δεν μπορω να την ξαναγραψω, να αντιμετωπισω εκ νεου τοσες ανοησιες, ευχαριστω!

      Διαγραφή
    3. Φίλε Μιχάλη, απλώς επισημαίνω την αντίφαση πατριωτισμού/παραδοσιακών αξιών από τη μία πλευρά και νεοφιλελευθερισμού, "ελεύθερης αγοράς"(sic) ευρωπαϊκών "αξιών" από την άλλη. Ο δε καλός αντικομμουνισμός χωράει παντού. Παρακαλώ, δεν κάνει τίποτα.
      Γιάννης

      Διαγραφή
  4. Εἶμαι ἤπιος γενικά στά σχόλια καί προσεκτικός. Ἀλλά, εἶναι Ἀντίχριστοι καί ἄτιμοι καί τό δείχνουνε:
    Φωτογραφίες ἀπό τήν Ἑλλάδα, μέ σβησμένους τούς σταυρούς τῶν ἐκκλησιῶν μας, συνιστᾶ παραχάραξη τῆς ἱστορίας μας καί ἀντίχριστη ἐνέργεια.
    Ψέμματα εἶναι, ὅτι σἐβονται κάποια οὐδετερότητα ἀπό πεποίθηση ἤ στό ὄνομα τοῦ Μαμωνᾶ. Περί ἐπιθετικῆς ἀντίχριστης ἀθεΐας πρόκειται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κανείς δέν "σοκαρίσθηκε", κύριοι τοῦ LIDL. Σοκάρονται οἱ προβληματικοί ἤ οἱ ἔχοντες κάποια ψυχική ἀδυναμία. Καί ἄρα, ὁ ὅρος ὅτι "σοκαρισθήκαμε", εἶναι προσβλητικός σφόδρα.
    Προσβληθἠκαμε ἀπό τήν ἀπαίσια ἐνέργειά σας, νά ἀφαιρέσετε τούς σταυρούς μας ἀπό τίς ἐκκλησίες μας, τῆς πατρίδας μας, στίς φωτογραφίες "σας".
    Χωρίς κανένα δικαίωμά σας πρός τοῦτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν είναι η πρώτη φορά που αφαιρούνται σταυροί και μάλιστα με την σύμφωνη γνώμη τού ελληνικού κράτους.

    Η Ελλάδα κράτος από τα Lidl; Αποκοπή σταυρού από Μοναστήρια και ναούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ είναι Νατιβίστ:
      http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2017/09/lidl_6.html
      από χτες.

      Διαγραφή
    2. Να είσαι καλά, φίλε. Δεν τα παρακολουθώ όλα και πολλά μού διαφεύγουν.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.