22/8/17

Kύπρος - Ελλάδα - Ισραήλ: Aνασκόπηση συνεργασίας σε θέματα διασποράς

Την τρίτη τους τριμερή συνάντηση είχαν σήμερα στη Λευκωσία ο Επίτροπος Προεδρίας για Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τέρενς Κουίκ και ο Πρόεδρος του Jewish Agency, Natan Sharansky, οι οποίοι ανασκόπησαν τη συνεργασία στα θέματα διασποράς.
Οι κύριοι Φωτίου, Κουίκ και Sharansky συμμετείχαν επίσης σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με εκπροσώπους της νεολαίας της διασποράς Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, ενώ σε δηλώσεις τους αργότερα στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ανέφεραν ότι αντικείμενο των συζητήσεών τους ήταν οι επόμενες κινήσεις και δράσεις που θα φέρουν τη διασπορά πιο κοντά. 
Η επόμενη τριμερής θα διοργανωθεί στα τέλη φθινοπώρου με αρχές χειμώνα στο Ισραήλ, ενώ, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η πρώτη μεγάλη δράση αναμένεται να παρουσιαστεί την Άνοιξη του 2018.
Στις δηλώσεις του ο κ. Φωτίου είπε ότι κατά την πρώτη τριμερή συνάντηση που διοργανώθηκε στα Ιεροσόλυμα τέθηκε η ανάγκη για καλύτερο συντονισμό και συνεργασία σε θέματα διασποράς, ενώ στη συνάντηση που διεξήχθη τον περασμένο Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη, οι τρεις πλευρές κατέληξαν σε συγκεκριμένες δράσεις.
«Σήμερα υλοποιείται η πρώτη από αυτές τις δράσεις που έχουμε συμφωνήσει», συνέχισε ο κ. Φωτίου και πρόσθεσε ότι η ομάδα νέων της διασποράς συνεδριάζει για να καταλήξει σε κοινές δράσεις και προγράμματα, με τη βοήθεια των Κυβερνήσεων των τριών χωρών.
Ανέφερε, εξάλλου, ότι η συνεργασία σε θέματα διασποράς είναι υψίστης σημασίας, ιδιαίτερα για την προώθηση εθνικών θεμάτων στο εξωτερικό και στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ αποτελούμε παράγοντα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας σε αυτή τη σημαντική και ευαίσθητη περιοχή, ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας.
Οι νέοι της διασποράς αποτελούν το μέλλον για τις χώρες μας και τους αυριανούς ηγέτες των ομοσπονδιών μας στο εξωτερικό, κατέληξε ο κ. Φωτίου.
Ο Natan Sharansky μετέφερε από την πλευρά του την εκτίμηση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού για την προσωπική συμβολή του Προέδρου της Κύπρου και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στην αναβάθμιση του διαλόγου και της συνεργασίας των τριών χωρών.
Ο διάλογος μεταξύ των υπευθύνων των τριών χωρών για τις σχέσεις με την εκάστοτε διασπορά είναι μέρος του πολύ σημαντικού τριμερούς διαλόγου που διατηρούν Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος, συνέχισε ο κ. Sharansky.
«Είναι φυσιολογικό να είμαστε φίλοι και εταίροι, [όντας] οι μόνες πραγματικές δημοκρατίες σε αυτή την πολύ προβληματική περιοχή», πρόσθεσε.
Είπε εξάλλου ότι το Ισραήλ επενδύει όλο κι περισσότερο στη διασπορά και αναφέρθηκε στους διάφορους τρόπους με τους οποίους ενισχύονται οι δεσμοί με τις εβραϊκές κοινότητες ανά τον κόσμο. «Είμαστε ευτυχείς να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας με τους φίλους μας», είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Sharansky, η εβραϊκή διασπορά θα βοηθήσει Κύπρο και Ελλάδα να χτίσουν τις σχέσεις τους και τη βάση τους με τη διασπορά.
Η τρίτη συνάντηση για τα θέματα διασποράς ήταν εξαιρετικά καθοριστική, δήλωσε από την πλευρά του ο Τέρενς Κουίκ, λέγοντας παράλληλα ότι ωρίμασαν τα προγράμματα που θα τεθούν σε εφαρμογή. Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, προγραμματίζονται πολύ σημαντικές δράσεις για το μέλλον.
Οι πρωτοβουλίες, όπως αυτή που έχουν αναπτύξει οι τρεις χώρες για τη διασπορά, βοηθούν στο να καταλάβει η νέα γενιά τι πρέπει να πράξει για τις ιδιαίτερες πατρίδες, αλλά και για αυτή την περιοχή στην οποία, όπως είπε, Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ «είμαστε η εγγύηση της σταθερότητας» σε πολλά ζητήματα.
Εξέφρασε, τέλος, συμπάθεια προς τα θύματα της τελευταίας επίθεσης στη Βαρκελώνη, λέγοντας ότι «ζούμε σε μια εποχή όπου η τρομοκρατία δυστυχώς έχει αναχθεί σε ένα καθημερινό θρίλερ».
Πηγή: philenews/KYΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.