27/8/17

H Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να αλλάξει την εξωτερική πολιτική της

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν
 Η Σαουδική Αραβία συνεχίζει να προετοιμαστεί για την παραίτηση του βασιλιά Σαλμάν και την αντικατάστασή του από τον γιο του, πρίγκιπα Μωάμεθ.

  •  Πρώτον, ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Υεμένη. Παρά το γεγονός ότι ο πρίγκιπας Μωάμεθ είναι η αιτία της σύγκρουσης, κατάλαβε ότι δεν μπορεί να κερδίσει και μπορεί να παραπέμψει την ευθύνη για αυτή την καταστροφική περιπέτεια στον βασιλιά Σαλμάν. Η προσέγγιση αυτή επιβεβαιώνεται από τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ανταλλάκτηκαν μεταξύ του πρέσβη των ΗΠΑ Martin Indyk και τον πρέσβη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν από  τη Middle East Eye  [ 1 ].

  •  Δεύτερον, η Σαουδική Αραβία θα πάψει να είναι ο πρωταθλητής των σουνιτών ενώπιον των σιίτών πρόσωπο για να ξαναγίνει εκείνος των Αράβων ενώπιον των Περσών. Το Ριάντ θα μπορεί έτσι να βρει μια λύση για τον εμφύλιο πόλεμο που λαμβάνει χώρα στην περιοχή Κατίφ όπου οι πληθυσμοί των Σαουδαραβών Σιίτών έχουν εξεργερθεί [ 2 ]. Και εδώ πάλι, ήταν ο πρίγκιπας Μοχάμεντ ο οποίος, υποδηλώνοντας την εκτέλεση του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Σέιχ Ελ-Νιμρ, πυροδότησε αυτή την εξέγερση, αλλά η αλλαγή του βασιλιά θα παρέχει μια δικαιολογία για τα λάθη του παρελθόντος [ 3 ]. Η ιδέα αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τις επίσημες επισκέψεις του Ιρακινού ηγέτη των Σιιτών Μοκτάντα Σαντρ στο Ριάντ [ 4] και του Σαουδάραβα εκπροσώπου στο Λίβανο, Walid Boukhari, που έγιναν δεκτοί από τον αντιπρόεδρο του Ανώτερου Συμβουλίου των Σιίτών, Σεΐχη Αμπντούλ Αμίρ Καμπαλάν. Πάντα, σε αυτή τη λογική, η Σαουδική Αραβία μόλις ανοίξε ξανά τους συνοριακούς σταθμούς Αράρ και Jumaima με το Ιράκ, που ήταν κλειστοί για περισσότερα από τριάντα χρόνια.
  • Μετά από αυτές τις δύο αλλαγές, ο μελλοντικός βασιλιάς Μοχάμεντ θα μπορέσει να ανακοινώσει τη βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας για την ανοικοδόμηση της Συρίας, προκειμένου να σταθμιστεί η γενναιοδωρία του Ιράν. Μιλάμε εδώ για τεράστια ποσά. Η διακοπή της υποστήριξης του Ριάντ στους τζιχαντιστές μετά την ομιλία του  Ντόναλντ Τραμπ της 21ης Μαΐου 2017 πηγαίνει προς αυτή την κατεύθυνση. Φαίνεται ότι η Συρία ετοιμάζεται επίσης για αυτή την αλλαγή στάσης, όπως το μαρτυρεί η οργάνωση της ετήσιας Εμπορικής Έκθεσης της Δαμασκού που δεν είχε λάβει χώρα κατά τη διάρκεια όλου του πολέμου.
 Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ, ο οποίος ενεργεί παρορμητικά, θα ήταν σε θέση να αναθεωρήσει τις ίδιες τις δικές του αποφάσεις. Αν ισχύει αυτό, η αλλαγή του βασιλιά στη Σαουδική Αραβία μπορεί να φέρει την ειρήνη στη χώρα καθώς και στην Υεμένη και τη Συρία.

Δίκτυο Βολταίρος | 27 Αυγούστου 2017

[1] “EXCLUSIVE : Saudi crown prince wants out of Yemen war, email leak reveals”, Clayton Swisher & David Hearst, Middle East Eye, August 14, 2017.
[2] « La guerre civile se poursuit à Qatif (Arabie saoudite) », Réseau Voltaire, 14 août 2017.
[3] « La mort du cheikh El-Nimr fait vaciller le régime des Saoud », par André Chamy, Réseau Voltaire, 3 janvier 2016.

[4] « Moqtada Sadr en visite en Arabie saoudite et aux Émirats », Réseau Voltaire, 16 août 2017.


1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.