28/8/17

Κύπρος - Γάγγραινα ο «κατεχόμενος τουρισμός» που αυξάνεται

Ο τουρισμός σήμερα περνά μεγάλες δόξες, αδιαμφισβήτητα το 2017 είναι ακόμη μία χρονιά-ρεκόρ για τον τουρισμό, αλλά και μια μεγάλη ανάσα για τα οικονομικά του κράτους και την τοπική οικονομία των διάφορων περιοχών. Μέσα στη γενική ευφορία που επκρατεί αυτό το καλοκαίρι ωστόσο, τονίζει σε σημερινή συνέντευξή του στον «Φ» το μέλος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Μάριος Βασιλείου, οι ιθύνοντες κρύβουν επιμελώς ένα ταμπού: Τον «κατεχόμενο τουρισμό», που εδώ και 14 χρόνια ενισχύεται όλο και περισσότερο. 
Φέτος το φαινόμενο αυτό, υποστηρίζει ο κ. Βασιλείου, έχει πάρει γιγαντιαίες διαστάσεις ανάπτυξης, αφού η αύξησή του θα κυμανθεί πέραν του 50%, απειλώντας πλέον το οικοδόμημα της τουριστικής και ξενοδοχειακής βιομηχανίας του νόμιμου κράτους τα επόμενα χρόνια.

«Η συνειδητή διοχέτευση εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών, γηγενών και αλλοδαπών, από τις ελεύθερες περιοχές προς τα κατεχόμενα, και η οικονομική ενίσχυση τής εκεί βιομηχανίας με δικά μας λεφτά ετοιμάζει το κατοχικό μόρφωμα να μπορεί, τώρα και στο μέλλον, να σταθεί ίσο προς ίσο απέναντί μας αποσπώντας πλέον τα ηνία του τουρισμού της Κύπρου ως προορισμού» αναφέρει. «Τουριστικοί πράκτορες εξειδικεύονται με τα κατεχόμενα και διοχετεύουν τουρισμό εκεί μέσω των νόμιμων εισόδων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ψευδοκράτος επιχορηγεί τουριστικούς πράκτορες με 40 ευρώ ανά τουρίστα, με ελάχιστη διαμονή τριών βραδιών σε ξενοδοχεία στα κατεχόμενα. Αυτό βόλεψε αρκετά ευρωπαϊκά και ισραηλινά τουριστικά γραφεία που το αξιοποίησαν απόλυτα. Η δική μας πλευρά απλώς «μαδά τη μαργαρίτα» και προφασίζεται τις διαπραγματεύσεις και την ευρωπαϊκή οδηγία για την ελεύθερη διακίνηση Ευρωπαίων πολιτών, για να μην κάνει απολύτως τίποτα. Το πώς είναι δυνατό όμως να κλείνουν τα μάτια και για τη διέλευση πολιτών από τρίτες χώρες παραμένει αδιευκρίνιστο».
Το φαινόμενο των καθημερινών οργανωμένων εκδρομών από ντόπιους αλλά και τουρίστες προς τα κατεχόμενα, με τα σλόγκαν «discover north Cyprus» και «cross the line», δίνουν την αίσθηση στον ξένο περιηγητή ότι αυτό είναι κάτι φυσιολογικό, παρατηρεί το μέλος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, τονίζοντας ότι ο Κύπριος πολίτης δεν αντιλαμβάνεται ή δεν θέλει να καταλάβει ότι κάθε ευρώ που χαρίζεται στην τουρκική παράνομη οντότητα αφαιρεί ιδιωτικό και δημόσιο πλούτο.
«Το όργιο που εξελίσσεται στα αεροδρόμια στις ελεύθερες περιοχές, όπου η διακίνηση προς τα κατεχόμενα είναι καθημερινό φαινόμενο, προκαλεί ντροπή» αναφέρει. «Καθημερινά πτήσεις έρχονται στην Κύπρο και η μάζα των επιβατών καταλύει στα κατεχόμενα, χωρίς να ιδρώνει το αφτί κανενός. Μία επίσκεψη στο αεροδρόμιο Λάρνακας μπορεί αμέσως να δώσει σε κάποιον να αντιληφθεί τη ζημιά που γίνεται. Μεγάλοι χώροι στάθμευσης, παρά την ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου, χρησιμοποιούνται για τη στάθμευση δεκάδων παράνομων λεωφορείων για τη διακίνηση των περιηγητών προς τα κατεχόμενα, οχημάτων αμφιβόλου ασφάλειας, πιστοποιητικών, αδειών, με οδηγούς χωρίς επαγγελματική άδεια. 
Η δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα δωμάτια στις ελεύθερες περιοχές για να απορροφήσουν τη ζήτηση είναι ψευδής και ανυπόστατη, αλλά και επικίνδυνη. Αν υπήρχε ακόμα και αυτή η διάσταση, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία σε αυτή την εγκληματική αμέλεια ενάντια στην εθνική μας υπόθεση, αλλά και στη γενική οικονομία της χώρας».
Τα μεγάλα ντόπια συμφέροντα που συναλλάσσονται με τα κατεχόμενα, η ανέχεια αυτών που κυβέρνησαν και κυβερνούν, η παραοικονομία, η εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή, η διαφυγή κερδών, η απώλεια μελλοντικών επενδύσεων είναι πρωτοφανείς παράμετροι και το χτύπημα στην οικονομία του κράτους υπολογίζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ανά έτος και με ιλιγγιώδη ανοδική τάση, τονίζει ο κ. Μάριος Βασιλείου.
«Επιταχυντής της όλης κατάστασης, η πολιτική αστάθεια και τα θέματα ασφαλείας στην Τουρκία», αναφέρει, «που οδήγησαν στην απότομη πτώση στα έσοδα της Τουρκίας, με μια βουτιά του περασμένου έτους περίπου κατά το ένα τρίτο στον τουρισμό». Και συνεχίζει λέγοντας ότι το γεγονός πως εκατοντάδες ξενοδοχεία είναι προς πώληση στην τουρκική ριβιέρα, στη νοτιοδυτική ακτή της χώρας, οδήγησε τις διοικήσεις μεγάλων τουρκικών πολυεθνικών του τουρισμού και των κατασκευών να στραφούν σε επενδύσεις στα κατεχόμενα, σε μεγάλα υπερπολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα και στη δημιουργία νέων τουριστικών υποδομών.
Μια θλιβερή ιστορία που δεν έχει τέλος
Το θλιβερό της όλης υπόθεσης, δηλώνει ο κ. Βασιλείου, είναι ότι μετά την κατάρρευση της οικονομίας της πατρίδας μας και ιδίως μετά το κούρεμα και τις χιλιάδες απολύσεις, τις μειώσεις μισθών, συντάξεων, την κατρακύλα του βιοτικού επιπέδου, συνεχίζουμε και εντείνουμε ακόμα την αναβάθμιση της οικονομίας των κατεχομένων εις βάρος του ίδιου του λαού μας και της οικονομίας μας.
Φέρνει ως παράδειγμα το άνοιγμα των οδοφραγμάτων το 2003. Ενώ το 2002 ήταν χρονιά-ρεκόρ αφίξεων για την Κύπρο με 2,7 εκατ. επισκέπτες, ρεκόρ που υπήρχε μέχρι και πρόσφατα παρατηρεί, είδαμε μία ραγδαία διολίσθηση από τότε για τα επόμενα 10 χρόνια κατεβαίνοντας το 2010 στο 1,9 εκατ.
Παράλληλα, στα κατεχόμενα είδαμε μία ραγδαία αύξηση, αναφέρει, φτάνοντας από 93.000 τουρίστες το 2001 στο 1,3 εκατ. το 2014. Εάν κάνουμε τον υπολογισμό, παρατηρεί ο Μάριος Βασιλείου, θα δούμε ότι βασικά επί 13 χρόνια επιχορηγούμε τον τουρισμό των κατεχομένων.
«Δεν χρειάζεται να είναι και κάποιος ειδικός στα θέματα τουρισμού για να αντιληφθεί τι επέρχεται με μία λύση που βασικά θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας. Εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων και τον τερματισμό αυτής της πρακτικής, ο τουρισμός –και η οικονομία– της Κυπριακής Δημοκρατίας θα υποστεί τεράστιο πλήγμα και δεν θα μπορέσει ποτέ να ανταγωνιστεί με το παράνομο μόρφωμα που μοναδικό στόχο έχει την κατάλυσή της».
Ξαναμπαίνουν στον αρχικό σχεδιασμό
«Στο πλαίσιο της στρατηγικής της Τουρκίας στα κατεχόμενα είναι η ανάπτυξη πλέον τουριστικών θέρετρων, αντίστοιχων της δικής μας πλευράς, όπως στη Βοκολίδα (Καρπασία), στη Μόρφου και στο Πέντε Μίλι (Κερύνεια), με την κατεχόμενη Αμμόχωστο να ξαναμπαίνει ξανά στον αρχικό σχεδιασμό.
Ο έλεγχος της «θερμοκρασίας του νερού» για την Αμμόχωστο θα γίνει με τους Μαρωνίτες, αν δουν ότι η δική μας πλευρά θα
συνεχίσει να παλιμπαιδίζει, όπως έκανε και το 2003 με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, παραμένοντας αποσβολωμένη από τις εξελίξεις, τότε αυτές θα περάσουν σαν τρένο από πάνω μας το επόμενο διάστημα».
Η Τουρκία θα κάνει παιγνίδι και θα βάλει μπροστά τον κύριο στόχο της που δεν είναι άλλος από το άνοιγμα της κλειστής τουριστικής περιοχής της πόλης της Αμμοχώστου υπό τουρκική διοίκηση και την ανάπτυξη της εκεί παραλιακής ζώνης. Το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας θα συνδέσει τις δύο τουριστικές περιοχές της Αμμοχώστου, δίνοντας τεράστια δυναμική στην τουρκική τουριστική βιομηχανία στα κατεχόμενα, υποστηρίζει ακόμα.
  Ντόρα Χριστοδούλου      Γιάννης Νησιώτης   
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.