9/8/17

Η αξιολόγηση ως πολιτική και ως κοροϊδία

Η λέξη «αξιολόγηση» κατά την ετυμολογία της σημαίνει απόδοση αξίας σε κάποιο πρόσωπο, αντικείμενο ή κατάσταση. Και η «αξία» σημαίνεται στην ελληνική γλώσσα διπλά: Τόσο ως μια ηθική κρίση σε σχέση με μια ιδιότητα στον/στην/στο αξιολογούμενο όσο και ως μια εργαλειακή πράξη, που αφορά το αποτέλεσμα της σύγκρισης κάποιου προσώπου/ πράγματος με κάποιο άλλο ομοειδές όπως και τον βαθμό επίτευξης ορισμένου σκοπού.
Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ απορρίπτουν για λόγους ιδεολογικούς την ηθική κρίση που οδηγεί, εκ των πραγμάτων, σε κοινωνική, οικονομική και διοικητική διαφοροποίηση, αφού προκρίνουν την ισοπέδωση και την αρχή του πεφωτισμένου κόμματος-ηγέτη. Όσον, δε, αφορά την «τεχνική» πλευρά της αξιολόγησης, δεν διαθέτουν τις διοικητικές ικανότητες που απαιτούνται γι’ αυτό ούτε διατίθενται να μάθουν από εκείνους που γνωρίζουν.

Για τη συνέχεια Liberal

2 σχόλια:

  1. Η αξιολογηση εχει αρχισει να εφαρμοζεται απο την κυβερνηση αλλα οχι με καθαρους κανονες που θελουν αξιους δημοσιους υπαλληλους αλλα κομματικα στελεχη και μετριοτητες.

    Δειτε με το νομο 4327/2015 περι παιδειας, πως κρινονται και τοποθετουνται στις θεσεις τους οι διευθυντες σχολειων πρωτ. εκπαιδευσης (αρθρα 17,18): αφου πρεπει να εχουν ορισμενα τυπικα και καθορισμενα προσοντα, στο τελος ακολουθει ψηφοφορια απο τον συλλογο διδασκοντων για την επιλογη του διευθυντη.Δηλαδη τα προσοντα ενος εκπαιδευτικου οπως αυτα εχουν αναπτυχθει μεσα απο γνωσεις, εμπειρια,παραγωγη εργου κλπ. κρινονται σε ψηφοφορια και οχι απο ανωτερες επιτροπες ειδικων στους Ανθρωπινους Πορους,με σταθερες διαδικασιες.

    Φυσικα για την κριση προσωπικων χαρακτηριστικων αστο...(αφοσιωση στο εργο,μεταδοτικοτητα,leadership,συνεργατικοτητα,συμπεριφορα,τηρηση κανονισμων κλπ).

    Για την διαδικασια της ψηφοφοριας το κομματικο κριτηριο αραγε δεν θα παιξει ρολο στην αποφαση των συμμετεχοντων ? Οι προσωπικες σχεσεις μεταξυ τους ?Και αν σε ενα σχολειο για παραδειγμα εκλεγει καποιος διευθυντης χωρις διοικητικα προσοντα,πως θα εξασφαλισει το υπουργειο οτι ο κανονισμος λειτουργιας τηρειται απο τους διδασδκοντες?

    Το παραδειγμα που προαναφερθηκε μηπως αραγε αποτελεσει οδηγο για την πιθανη αξιολογηση και στις αλλες κατηγοριες υπαλληλων του δημοσιου μετασχηματιζοντας το σε μια τεραστια μοναδα με πολλους μικρους πυρηνες της ΑΔΕΔΥ και τιποτα αλλο?

    Υπαρχει μεγαλη ποικιλια βιβλιογραφιας για το Human Resource Management που θα μπορουσασε να μελετηθει απο τους αρμοδιους (ποιοι ειναι αυτοι αραγε) και εφαρμοζεται σε αλλα κρατη με θαυμαστα αποτελεσματα.Θα μπορουσαμε να ζητησουμε την συνδρομη τους για να δημιουργησουνε ενα δικο μας ελληνικο συστημα (ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΑΝΤΙΓΡΑΨΟΥΜΕ) βαζοντας στρατηγικους στοχους στις δημοσιες υπηρεσιες με επιχειρησιακα προγραμματα. Αλλα πως θα περασουν γενναιες μεταρυθμισεις απο τους αρχισυνδικαλιστες και τα κομματα οταν ολοι γνωριζουμε καλα οτι αυτοι φταινε για την καταντια του δημοσιου και στην ουσια ειναι η αιτια για να μην αλλαξει τιποτα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο συγγραφεύς είναι ολίγιστος,οι φοιτήτριες-τουρίστριες πάμπολλες,οι βιλάρες άχρηστα ν-τούβλα.Θα μας 'πη κάποιος αν δύνα(ν)ται να μας φυλάξουν(-η)από τους...''αρχι-φύλακες'',τους...(εκ-)θεμελιωτάς,υψηλούς υπερασπιστάς και απροσμετρήτους(ακαταμάχητος η γοητεία της Έλλης)προασπιστάς της χώρας(του ζυμοσίου..);Τα κλειδιά της...''αυτο-αξιολογήσεως'''βρίσκονται 'σε ξένα χέρια.Ο μεταπρατισμός δίνει και παίρνει(second hand's minute-clock face)so instantly.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.