7/8/17

Απαντήσεις Λευκωσίας στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ

Την απάντηση έναντι των τουρκικών μεθοδεύσεων ετοιμάζεται να δώσει ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών η ελληνοκυπριακή πλευρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει απαντήσεις και θα στείλει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση για όσα έλαβαν χώρα το προηγούμενο διάστημα στο Κραν Μοντάνα.
Η Γενική Συνέλευση είναι προγραμματισμένη για τις 16 Σεπτεμβρίου και θα αποτελεί μια καλή ευκαιρία ο Νίκος Αναστασιάδης να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης για τους λόγους που δεν επέτρεψαν να υπάρξει συμφωνία στη Διάσκεψη για την Κύπρο, εκθέτοντας παράλληλα τις τουρκικές αξιώσεις για παραμονή τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων μετά τη λύση και διατήρηση εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων.

Την ίδια ώρα, δηλώσεις από τα κατεχόμενα ενισχύουν τη θέση του Προέδρου Αναστασιάδη έναντι της προσπάθειας που γίνεται για διαστρέβλωση των όσων έλαβαν χώρα στο Κραν Μοντάνα. Μετά τις δηλώσεις Ερτουγλούλογλου τις προηγούμενες μέρες, ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί, σε χθεσινή συνέντευξή του, παραδέχεται την απαίτηση για διατήρηση επεμβατικών δικαιωμάτων από πλευράς Τουρκίας και επανεξέτασή της μετά από δεκαπέντε χρόνια.
Σε νέες δηλώσεις του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συνεχίζει το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς και της προσπάθειας αποδόμησης του Προέδρου Αναστασιάδη έναντι της διεθνούς κοινής γνώμης.  Ο Μουσταφά Ακιντζί μίλησε για «εμπάργκο» που δεν επέτρεψαν την κατάληξη σε συμφωνία. Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, έθεσε εκβιαστικά διλήμματα, αναφέροντας ότι όσο δεν γίνεται αποδεκτή η πολιτική ισότητα –την οποία ταυτίζει με την εκ περιτροπής προεδρία– τόσο θα ενισχύεται η χωριστή οντότητα των δύο πλευρών.
Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη έσπευσαν χθες να τα μαζέψουν, μετά τις αντιδράσεις για τις δηλώσεις Άιντε στα κατεχόμενα. Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ είχε αφήσει αιχμές ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν επιθυμούν στον ίδιο βαθμό με τους Τουρκοκύπριους τη λύση. «Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο 'Εσπεν Μπαρθ Άιντε αναγνωρίζει ότι και στις δύο πλευρές στην Κύπρο υπάρχουν εδραιωμένα πολύ σοβαρά αισθήματα υπέρ της λύσης», αναφέρει σε διευκρινιστική δήλωσή του το Γραφείο Τύπου των Ηνωμένων στην Κύπρο. Είναι η δεύτερη φορά που τα Ηνωμένα Έθνη σπεύδουν να εκδώσουν διευκρινιστική δήλωση αυτή την εβδομάδα.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.