29/8/17

Υπηρεσία κατά της λογοκλοπής στο Διαδίκτυο

Από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης
Στόχος της υπηρεσίας είναι να καταπολεμηθεί η ιδιοποίηση του έργου άλλων δημιουργών
Παραδόθηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης στα μέλη του Μητρώου Online Media η Υπηρεσία Καταγραφής και Εντοπισμού Περιπτώσεων Λογοκλοπής στο Διαδίκτυο.
Πρόκειται για μια εξειδικευμένη υπηρεσία που αναπτύχθηκε για να συμβάλλει στη διαφάνεια της ενημέρωσης από τις διαδικτυακές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες.Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου στόχος της είναι να καταπολεμηθεί η ιδιοποίηση μέρους ή ακόμα και του συνόλου του έργου άλλων δημιουργών, εν προκειμένω ειδήσεων και άρθρων στο Διαδίκτυο, μέσω της συνεχούς παρακολούθησης της ροής των ειδήσεων, της αναπαραγωγής των θεμάτων σε όλες τις ιστοσελίδες και της άμεσης ενημέρωσης σε οποιαδήποτε περίπτωση λογοκλοπής. Παράλληλα, η Υπηρεσία μεριμνά ώστε να αναφέρεται παντού η πηγή προέλευσης της αρχικής είδησης.

«Υποσχεθήκαμε να ρυθμίσουμε το τοπίο των ΜΜΕ. Κάνουμε ακόμη ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση» τόνισε για το θέμα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς. «Είχαμε εξαρχής ανακοινώσει την πρόθεσή μας να δημιουργήσουμε μια υπηρεσία που θα προστατεύει τα μέλη του Μητρώου Online Media από το διαρκώς αυξανόμενο φαινόμενο της λογοκλοπής του περιεχομένου τους» ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Παππάς και συμπλήρωσε: «Σήμερα, με την αρωγή του ΟΣΔΕΛ, μπορούμε να εξοπλίσουμε τα μέλη του Μητρώου με μια υπερσύγχρονη και εύκολη στην χρήση υπηρεσία που θα εξασφαλίζει σε αυτά την αποκλειστικότητα του περιεχομένου τους, βάζοντας τάξη σε ένα εξαιρετικά άναρχο τοπίο και αντιμετωπίζοντας μια σοβαρότατη στρέβλωση του χώρου». 

Η υπηρεσία καταγραφής, δημιουργήθηκε μέσα από τη συνεργασία του υπουργείου με τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Έργων και Λόγου (ΟΣΔΕΛ).

Ο εντοπισμός των περιπτώσεων λογοκλοπής πραγματοποιείται σε τρία στάδια:

1) με τη συνεχή καταγραφή της ροής ειδήσεων στο ελληνικό Διαδίκτυο,

2) μέσα από τον έλεγχο και τη σύγκριση των αναρτήσεων για πιθανή λογοκλοπή και

3) με τον προσδιορισμό του πιθανού λογοκλόπου και την άμεση ειδοποίηση του χρήστη της Υπηρεσίας.

Όπως σημειώνει η ανακοίνωση του υπουργείου: «Η Υπηρεσία απευθύνεται στις ιστοσελίδες που έχουν ήδη εγγραφεί στο Μητρώο Online Media. Μέχρι στιγμής, έχουν καταχωρισθεί συνολικά 855 ιστοσελίδες από όλη την επικράτεια, οι οποίες αντιστοιχούν σε 490 επιχειρήσεις. Εξ' αυτών οι 198 είναι Ατομικές Επιχειρήσεις, οι 40 Φυσικά Πρόσωπα και οι 252 Νομικά Πρόσωπα. Από τις 490 επιχειρήσεις, οι 206 έχουν έδρα τους την Αττική και οι 284 την Περιφέρεια. Τέλος, στις επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Online Media απασχολούνται συνολικά 7.864 δημοσιογράφοι, 5.702 εξ? αυτών με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας και 2.162 με συμβάσεις έργου».

Επίσης η Υπηρεσία «λειτουργεί με τον προσωπικό κωδικό πρόσβασης κάθε χρήστη έτσι ώστε αυτός να παρακολουθεί τις αναπαραγωγές των δημοσιευμάτων, αποκλειστικά για τα ηλεκτρονικά μέσα που διαθέτει. Η Υπηρεσία χρησιμοποιεί μια σύγχρονη μεθοδολογία εντοπισμού της λογοκλοπής στο διαδίκτυο που βασίζεται σε δημοσιευμένες μελέτες σημαντικών πανεπιστημίων σε καταξιωμένα περιοδικά και συνέδρια, όπως αυτά του Association for Computing Machinery (acm.org). Με αυτό τον τρόπο εντοπίζονται περιπτώσεις λογοκλοπής σε 150.000 δημοσιεύματα από 3.000 domains καθημερινά».
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.