13/8/17

Οι Κούρδοι του Ιράκ εμμένουν στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, παρά το αίτημα των ΗΠΑ να το αναβάλλουν

Του Maher Chmaytelli
Μετάφραση: Στέργιος Σεβαστιάν
Οι Κούρδοι του Ιράκ επιμένουν στο σχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας στις 25 Σεπτεμβρίου, παρά το αίτημα των ΗΠΑ για αναβολή, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος Κούρδος αξιωματούχος στο Reuters το Σάββατο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες της Δύσης ανησυχούν ότι η ψηφοφορία αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα σύγκρουση με τη Βαγδάτη και να μετατραπεί σε άλλο ένα περιφερειακό σημείο ανάφλεξης. Η Τουρκία, το Ιράν και η Συρία, οι οποίες μαζί με το Ιράκ έχουν σημαντικούς κουρδικούς πληθυσμούς, αντιτίθενται όλοι σε ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν.
"Η ημερομηνία ισχύει, στις 25 Σεπτεμβρίου, χωρίς αλλαγή", δήλωσε ο Hoshyar Zebari, ένας στενός σύμβουλος του προέδρου της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν, Massoud Barzani, αφότου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson ζήτησε από τον Barzani να αναβάλει το δημοψήφισμα.
Ο Tillerson υπέβαλε το αίτημα σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Barzani την Πέμπτη, είπε ο Zebari.
"Σχετικά με το θέμα της αναβολής του δημοψηφίσματος, ο Πρόεδρος (Barzani) δήλωσε ότι οι κάτοικοι της περιφέρειας του Κουρδιστάν αναμένουν εγγυήσεις και εναλλακτικές λύσεις για το μέλλον τους", ανέφερε μια δήλωση που εκδόθηκε την Παρασκευή από την προεδρία της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG), μετά την κλήση του Tillerson.
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε τον Ιούνιο, ότι ανησυχεί για το γεγονός ότι το δημοψήφισμα θα αποτελέσει αντιπερισπασμό από «πιο επείγουσες προτεραιότητες», όπως η ήττα των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.
Το αυτοανακηρυγμένο «χαλιφάτο» του Ισλαμικού Κράτους, κατέρρευσε αποτελεσματικά τον περασμένο μήνα, όταν οι ιρακινές δυνάμεις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ, ολοκλήρωσαν την κατάληψη της πρωτεύουσας των μαχητών στο Ιράκ, τη Μοσούλη, μετά από μια εννιάμηνη εκστρατεία, στην οποία συμμετείχαν μαχητές Κούρδων Πεσμεργκά.
Οι σκληροπυρηνικοί σουνίτες μαχητές πάντως, διατηρούν τον έλεγχο της επικράτειας στο δυτικό Ιράκ και την ανατολική Συρία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν τη στήριξή τους στις συμμαχικές δυνάμεις και στις δύο χώρες, μέχρι την πλήρη ήττα των μαχητών.
Οι Κούρδοι αναζητούν ένα ανεξάρτητο κράτος, τουλάχιστον από το τέλος του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι αποικιακές δυνάμεις διχοτόμησαν τη Μέση Ανατολή, αλλά τα εδάφη τους κατέληξαν να μοιράζονται μεταξύ της σύγχρονης Τουρκίας, του Ιράν, του Ιράκ και της Συρίας.
Ο Μπαρζάνι, ο πατέρας του οποίου είχε ηγηθεί αγώνων εναντίον της Βαγδάτης τη δεκαετία του 1960 και του 1970, δήλωσε στο Reuters τον Ιούλιο, ότι οι Κούρδοι θα αναλάβουν την ευθύνη για το αναμενόμενο "ναί" του δημοψηφίσματος και θα συνεχίσουν την εφαρμογή του, μέσω διαλόγου με τη Βαγδάτη και τις περιφερειακές εξουσίες, για την αποφυγή συγκρούσεων. «Πρέπει να επανορθώσουμε την ιστορία της κακομεταχείρισης του λαού μας και για εκείνους που λένε ότι η ανεξαρτησία δεν είναι καλή, η ερώτησή είναι: «αν δεν είναι καλή για μας, γιατί είναι καλή για σας;», είπε σε μια συνέντευξη στην πρωτεύουσα του KRG, το Erbil.
Το Ιράκ διοικείται από Σιίτες, μετά από την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, ενός Σουνίτη, μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2003.
Η πλειοψηφία σιιτική κοινότητα της χώρας ζει κυρίως στο νότο, ενώ οι Κούρδοι και οι Σουνίτες Άραβες κατοικούν στις δύο γωνίες του βορρά. Το κέντρο γύρω από τη Βαγδάτη είναι ανάμεικτο.
Κούρδοι αξιωματούχοι έχουν πει ότι οι αμφισβητούμενες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της πλούσιας σε πετρέλαιο περιοχής του Kirkuk, θα καλυφθούν από το δημοψήφισμα, για να καθοριστεί αν θα ήθελαν να παραμείνουν ή όχι στο Κουρδιστάν.
Οι Κούρδοι Peshmerga το 2014, εμπόδισαν το Ισλαμικό Κράτος να καταλάβει το Kirkuk στο βόρειο Ιράκ, αφότου ο ιρακινός στρατός απεχώρησε μπροστά στους μαχητές. Ελέγχουν αποτελεσματικά την περιοχή, την οποία διεκδικούν Τούρκμένοι και Άραβες.
Σκληροπυρηνικές ιρακινές πολιτοφυλακές, υποστηριζόμενες από το Ιράν, απειλούν να εκδιώξουν τους Κούρδους με τη  βία από την περιοχή αυτή και τρεις άλλες διεκδικούμενες περιοχές - τις Σιντζάρ, Μαχμούρ και Χανακίν.


1 σχόλιο:

  1. I wonder if the Americans are really strongly opposed to the September Referendum or they just say that in public to pull the wool over the eyes of Turkey and Iraq. Privately they probably encourage the Kurds to proceed with the September Referendum.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.