6/8/17

Αυτοί έχουν τη λύση, οι υπόλοιποι είναι προδότες

Βρε, μπας και δοκιμάζει τις αντοχές μας καμιά ανωτέρα δύναμη; Ή, απλώς, το ψέκασμα έχει ξεφύγει στη δοσολογία και επηρεάζει τόσο πολύ τον τρόπο που καταλαβαίνουμε τα γεγονότα; Επηρεάζει την αντιληπτικότητά μας, δηλαδή, που λένε και στο χωριό μου. Διότι υπάρχουν φαινόμενα που δεν εξηγούνται με τη λογική, ακόμα και τα πιο ευδιάκριτα, κι αυτό είναι αδύνατο σε υγιείς κοινωνίες ή σε «φυσιολογικά κράτη», κατά το ρηθέν. Εξηγείται λογικά, για παράδειγμα, να εμφανίζονται ομάδες και ομαδούλες Ελληνοκυπρίων που να αδυνατούν να αντιληφθούν ότι το πρόβλημά μας είναι η κατοχή και η επιδίωξη της Τουρκίας να νομιμοποιήσει τον έλεγχό της στο νησί; Εξηγείται λογικά να μην το αντιλαμβάνονται αυτό ούτε και πολιτικοί ηγέτες; Διότι μας δίνουν την εντύπωση ότι πρέπει να αρχίσουμε να συζητούμε το ζήτημα από την αρχή για να το καταλάβουμε.
Τόσο πολύ έχει επηρεαστεί η κρίση τους από την πολιτική κοινωνικοποίησης και εκπολιτισμού της κατοχής των τελευταίων χρόνων που ενώ εμείς λέγαμε ότι προσπαθούν να κρύψουν τον κατοχικό στρατό κάτω από το χαλί διαφόρων εκδηλώσεων (όπως οι θεατρικές παραστάσεις στη Σαλαμίνα), αυτοί πίστεψαν ότι τον έκρυψαν τόσο καλά που μπορούν πλέον άνετα να παριστάνουν πως δεν υπάρχει. Και πως το πρόβλημά μας είναι, ας πούμε, οι «απορριπτικοί» Ελληνοκύπριοι ή οι δημοσιογράφοι, που προχτές μια από αυτές τις ομάδες φώναζε ότι είναι προδότες και ευθύνονται για το ναυάγιο των συνομιλιών και τη μη λύση. Όταν, μάλιστα, η συντριπτική πλειοψηφία των Μέσων Ενημέρωσης στην Κύπρο μπορεί χωρίς αμφιβολία να χαρακτηριστεί εκφραστικό όργανο του λεγόμενου ενδοτικού μετώπου. Με περγαμηνές στην ανάπτυξη των εποχικών ξεπουλημάτων. Τελικά, το ψέκασμα πρέπει να είναι στοχευμένο. Πιάνει μικρές - μικρές ομάδες, αλλά τις πιάνει για τα καλά.
Προχτές μια ομάδα εξέδωσε και πόρισμα για τις εξελίξεις. Η Unite Cyprus Now (κι όταν λένε Now, εννοούν τη γνωστή όποια - όποια λύση) που τελευταία φρόντισε να κάνει αισθητή την παρουσία της ακόμα και στο Κραν Μοντάνα, όπου ταξίδεψε με χρήματα του μεγιστάνα Στέλιου Χατζηιωάννου, ο οποίος δεν θέλει να γίνει Πρόεδρος, αλλά θέλει να γίνει ουρανοκατέβατος ρυθμιστής. Στο πόρισμά τους κάνουν τον Νίκο Αναστασιάδη με τα κρεμμυδάκια. Δεν τους έδωσε απαντήσεις, λένε, «δεν πρόσφερε καμιά εισήγηση για να κινηθούμε προς τα εμπρός και να ενώσουμε την Κύπρο». Αντίθετα ο Μουσταφά Ακιντζί «απάντησε στις ερωτήσεις μας ευθέως» και, επίσης, «ήταν ξεκάθαρος ότι ακόμη υποστηρίζει τη ΔΔΟ». Δηλαδή, ο Αναστασιάδης δεν είναι πια ούτε υπέρ της ΔΔΟ, τόσο απορριπτικός έγινε από τη μια στιγμή στην άλλη για τους ανθρώπους που τον στήριζαν και με τα είκοσί τους ως τον πιο σπουδαίο εκφραστή του μετώπου της όποιας λύσης.
Αλλά τα ωραία είναι οι εισηγήσεις για το πώς θα προχωρήσουμε μπροστά. Να προχωρήσουν οι ηγέτες, λένε, «χωρίς καθυστέρηση» σε βήματα και να κτυπηθεί ο διαχωρισμός στη ρίζα του, «με την προώθηση οικονομικής, εκπαιδευτικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και αθλητικής συνεργασίας ανάμεσα στον βορρά και τον νότο, και να υπερπηδήσουμε τα νομικά, διοικητικά και πρακτικά εμπόδια που εμποδίζουν την αλληλεπίδραση, τη συνεργασία και την αλληλεξάρτηση». Και το εκπαιδευτικό σύστημα να ξεφορτωθεί «από τα μαθήματα και τα βιβλία τα εθνικιστικά και ρατσιστικά στοιχεία και να προωθήσει την ειρήνη, την αποδοχή και τη συνύπαρξη», και επίσης, «να τερματιστεί ο εκφοβισμός των υποστηρικτών της ομοσπονδιακής λύσης, να αντιμετωπίσει και να ποινικοποιήσει τις ομιλίες μίσους, τον ρατσισμό και τα εγκλήματα μίσους που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα οι Τ/κ». Και τραλαλά και τραλαλό. Τι ωραία και ρομαντικά λόγια, τι μεγαλόπνοες ιδέες! Πρέπει να τους βραβεύσει και για τη μνημειώδη ευδοκιμία τους ο Χατζηιωάννου. Η κατοχή και ο ρόλος της Τουρκίας, πάντως, δεν υπάρχουν πουθενά. Το πρόβλημά μας μπορεί να λυθεί με «αθλητική συνεργασία ανάμεσα στον βορρά και τον νότο», αλλά δεν είναι πρόβλημα που ανάμεσα στον λαό της Κύπρου υπάρχει κατοχικός στρατός. Ούτε που η Τουρκία ακόμα και ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ χρησιμοποιεί τους Τ/κ για να εδραιώσει για πάντα τον έλεγχο της Κύπρου και να την κάνει προτεκτοράτο. Αυτό δεν τους πειράζει καθόλου, φαίνεται. Διότι, άμα γίνει οικονομική κ.ά. συνεργασία βορρά και νότου και οριστικοποιηθεί η καλή γειτονία δυο κρατών, θα έχει κλείσει το Κυπριακό και δεν θα χρειάζεται να μιλάμε για κατεχόμενη Κύπρο. Γι΄ αυτό μάλλον είναι προδότες όλοι οι υπόλοιποι, και οι δημοσιογράφοι, που δεν κατανοούν αυτό το απλό θεώρημα.
Φιλελεύθερος

2 σχόλια:

  1. Ο Χατζηιωάννου εχει μπερδεψει τις επειχηρησεις με την Πολιτικη !Αυτη η περιβοητη Unite Cyprus Now δεν μας λεει τι Λυση θελει...θελει να υπογραψουμε και να νομιμοποιησουμε το Εγκλημα της Εισβολης και Κατοχης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι UCN, που παρεμπιπτόντως αποτελούνται και από Τ/κ, τα βρήκανε μεταξύ τους πώς θα ενώσουνε την Κύπρο; Το συζητήσανε καθόλου; Συμφωνήσανε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.