30/8/17

Γούναρης, ο Τσίπρας ή Ανδρέας της εποχής, προεκλογικά είπε ψηφίστε μας για να φέρουμε τα παιδιά σας πίσω από το Μικρασιατικό Μέτωπο και μετά το δημοψήφισμα...

Η Ελλάδα πλήρωσε αφενός το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε και στο δεύτερο μισό του α΄παγκοσμίου πολέμου, και στην εκστρατεία (άνευ λόγου) στην Κριμαία κατά τον μπολσεβίκων, εκστρατεία που έδωσε μετά το δικαίωμα στο Στάλιν να ξεριζώσει τους πόντιους , και μετά πετάχτηκε σαν στημένη λεμονόκουπα από τους συμμάχους (?) ,βεβαίως έβαλε κι αυτή τα χέρια της κι έβγαλε τα μάτια της γιατί πίστεψε στον Τσίπρα, η Αντρέα της εποχής, τον Γούναρη, που προεκλογικά είπε ψηφίστε μας για να φέρουμε τα παιδιά σας πίσω, και μετά μαζί με το δημοψήφισμα για την επάνοδο του Κωνσταντίνου κάλεσε κι άλλες κλάσεις στέλνοντας τις στο μικρασιατικό μέτωπο, πλην όμως χωρίς κανένα σχέδιο, με ελλειπή οργάνωση κι εφόδια τις έστειλε να πολεμήσουν σε μια αφιλόξενη γή που πλέον δεν κατοικούνταν από έλληνες, αλλά από τούρκους, στην ΑΝΑΤΟΛΙΑ κυνηγώντας μια ουτοπία, την κατάληψη της Αγκυρας, και την συντριβή του Κεμάλ (κάτι που ο Κεμάλ επεδίωκε, δηλαδή την απομάκρυνση των ελλήνων από τις βάσεις τους) διώχνοντας παλιούς μπαρουτοκαπνισμένους βενιζελικούς αξιωματικούς και βάζοντας στη θέση τους άκαπνους ίσως και ανίκανους αξιωματικούς (Χατζανέστης), πάντα δε θα μας τρώει το παράπονο με το ερώτημα γιατί ο Βενιζέλος εν μέσω εκστρατείας έκανε εκλογές?
Το τέλος το γνωρίζουμε όλοι, κι είναι αυτό που εκτός του ότι μας πονάει ακόμη και σήμερα, έχει βαρύτατες συνέπειες στα ελληνοτουρκικά, διότι αν είχε λειτουργήσει η συνθήκη των Σεβρών, την οποία η Ιταλία πρώτη από όλους σαμποτάριζε, και μετά η Γαλλία, η Ελλάδα σήμερα θα είχε τα παράλια της Μ. Ασίας και όλο τον ορυκτό πλούτο του Αιγαίου δικό της, η δε Τουρκία θα είχε περιοριστεί στη Μαύρη θάλασσα νομίζω!
Από την άποψη αυτή για μένα δικαίως το στρατοδικείο επέβαλε την ποινή του θανάτου για τους λαικιστές που κατέλαβαν με ψέμματα την εξουσία και κατέστρεψαν τη χώρα μαζί με τις επόμενες γενιές της. 
Ισως να μην έφταιγαν και οι έξι, αλλά η καταστροφή ήταν ανυπολόγιστη! 
Υ.Γ. ο λαός στις επιλογές που κάνει δεν έχει πάντα το αλάθητο, και καλό είναι να διαβάζουμε την ιστορία μας κι από αυτή να αντλούμε χρήσιμα διδάγματα !!!

Σχόλιο στο άρθρο: 

12 σχόλια:

  1. Πολύ υπερβολικό το σχόλιο. Αν ήταν έτσι, τότε πρέπει να στείλουμε σε απόσπασμα στο Γουδή τους μισούς πολιτικούς της μεταπολεμικής περιόδου. Και τι κερδίζουμε με αυτό;
    Νομίζω ότι είναι αδιανόητο να συγκρίνεται ο Γούναρης ειδικά με τον Τσίπρα! Τουλάχιστον αγράμματος κι αμόρφωτος δεν ήταν.
    Μία λεπτομέρεια που δεν είναι γνωστή και έχει ενδιαφέρον. Ο στρατιωτικός σύνδεσμος στο Γουδή το 1909 αρχικά είχε προσεγγίσει τον Γούναρη. Εκείνος αρνήθηκε όμως να μπει επικεφαλής γιατί θεωρούσε ότι δεν επιτρέπεται να επεμβαίνει ο στρατός στα πολιτικά πράγματα κι έτσι ακολούθησε ο Βενιζέλος. Με τις σημερινές αντιλήψεις που επικρατούν μεταπολιτευτικά σχετικά με το ρόλο του στρατού ποιός από τους δύο ήτανε περισσότερο δημοκράτης άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η «Δίκη των εξ».

    «Κατηγορείσθε ότι από της 1ης Νοεμβρίου 1920 και εφ’ έξης μέχρι της 26ης Αυγούστου 1922 συναποφασίσαντες μετά των συνυπουργών υμών περί πράξεως εσχάτης προδοσίας εκουσίως και εκ προθέσεως υπεστηρίξατε την εισβολήν ξένων στρατευμάτων, ήτοι του τουρκικού εθνικιστικού στρατού, εις την επικράτειαν του Βασιλείου, τουτέστιν εις την υπό της Ελλάδος κατεχομένην και δια της συνθήκης των Σεβρών κατακεκυρωμένη χώραν της Μικράς Ασίας παραδώσαντες άμα εις τον εχθρόν πόλεις, φρούρια, μέγα μέρος του στρατού και μεγίστης αξίας υλικόν πολέμου κλπ. .κλπ. δια των επομένων μέσων.

    1) Διότι εν γνώσει της από 20 Νοεμβρίου διακοινώσεως των Μ. Δυνάμεων Γαλλίας, Αγγλίας και Ιταλίας προς τον ελληνικόν λαόν, ήτις κατηγορηματικώς εδήλου την έκπτωσιν ημών εκ της μετά των ειρημένων Δυνάμεων συμμαχίας και των εκ ταύτης συνεπειών προέβητε εις διενέργειαν δημοψηφίσματος, δια του από 12 Νοεμβρίου Ν. Διατάγματος, ούτινος επεδιώξατε την κύρωσιν, δια του από 26 Ιανουαρίου 1921 ψηφίσματος της Συνελεύσεως, ης είχατε την πλειονοψηφίαν, προς επαναφοράν του τέως Βασιλέως, εκθέσαντες ούτω την Ελλάδα θεωρηθείσαν συνένοχον των εχθρικών πράξεων του Κωνσταντίνου, εις τας συνεπείας της ως άνω διακοινώσεως, αποκρύψαντες άμα την παρ’ υμών προς τας ειρημένας Δυνάμεις δοθείσαν απάντησιν, εν η δολίως επεζητήθη η επαύξησις της εις τον ελληνικόν λαόν αποδοθείσης ευθύνης, δια της ανακριβούς βεβαιώσεως ότι τα 98% τούτου εψήφισαν υπέρ της επαναφοράς του τέως Βασιλέως και ήτις απάντησις παρέμεινεν άγνωστος μέχρι της υπό της Άνακριτικής Επιτροπής ανακαλύψεως του σχετικού εγγράφου.

    2) Διότι ενώ δια της από 13 Ιανουαρίου 1920 αποφάσεως των Συμμάχων επεδικάσθη εις την Ελλάδα η Β. Ήπειρος με τα συμφωνηθέντα σύνορα μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας δια της συμφωνίας Βενιζέλου-Τιττόνι της 16ης Ιουλίου 1919 και ενώ η Δωδεκάνησος δια της αυτής συμφωνίας είχε παραχωρηθεί εις την Ελλάδα, υμείς δεν προέβητε εις την λήψιν των αναγκαίων μέτρων δια την προσάρτησιν των ελληνικότατων τούτων χωρών εις το Κράτος εξυπηρετήσαντες ούτω συμφέροντα ξένης Δυνάμεως, διότι απησχολείσθε εν τω μεταξύ εις την ενεργείαν του ολεθρίου ψηφίσματος, το οποίον ήγαγε την Ελλάδα εις την καταστροφήν.

    3) Διότι παρεγνωρίσατε την από 25ης Νοέμβριου 1920 διακοίνωσιν των αυτών ως άνω δυνάμεων περί οικονομικού της Ελλάδος αποκλεισμού εις περίπτωσιν επαναφοράς του Κωνσταντίνου επί του Θρόνου της Ελλάδος στερήσαντες ούτω την Πατρίδα ημών συναλλάγματος 33 εκατομμυρίων δολαρίων, 5 εκατομμυρίων αγγλικών λιρών και 566 εκατομμυρίων φράγκων, αφίσαντες το παρά της Εθνικής Τραπέζης εκδοθέν χαρτονόμισμα, ακάλυπτον, τον Δημόσιον χρεώστην των αντιστοίχων ποσών των εκδοθέντων χαρτονομισμάτων, δημιουργήσαντες ούτω την πτώσιν, τον εξευτελισμό της δυνατότητος προς δόσιν εγγυήσεων δια την σύναψιν εξωτερικού δανείου, ματαιώσαντες την δια της από 26ης Φεβρουαρίου 1918 συμφωνίας μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας, περί παροχής του πρώτου υλικού επί πιστώσει, παροχήν τοιούτου, ως και των ωφελειών του άρθρου 2, της αυτής συμφωνίας δημιουργήσαντες τελικώς δια πάντων τούτων και άλλων συνεπειών την οικονομικήν καταστροφήν της Πατρίδος. Την διακοίνωσιν δε ταύτην δόλω απεκρύψατε από τον ελληνικόν λαόν, δια κυβερνητικών ανακοινώσεων, παρανόμως λειτουργούσης, λογοκρισίας και αυθαιρέτων ενεργειών δικαστικών οργάνων.

    4) Διότι ετοποθετήσατε επικεφαλής ανωτέρων και κατωτέρων μονάδων απειροπόλεμα και άχρηστα στελέχη και απεμακρύνατε του στρατεύματος ικανά και εμπειροπόλεμα και ενετάξατε εις τον στρατόν αυτομόλους προς τον εχθρόν εις βάρος του στρατεύματος και της Πατρίδος.

    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΥΝΕΧΕΙΑ

    5) Διότι καίτοι κατέστησαν παγκοίνως γνωσταί αι δηλώσεις των πρωθυπουργών Αγγλίας και Γαλλίας προς τον κ.Δ. Γούναρην και δια αύτου προς πάντας τους συγκατηγορουμένους ως και του Προέδρου της επί των εξωτερικών κοινοβουλευτικής επιτροπής της Γαλλίας, Λεγκ ότι η Ελλάς δεν δύναται να τύχη ουδεμιάς υποστηρίξεως, εφ’ όσον ευρίσκεται εις τον Θρόνον ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος, ούτε εις τον Βασιλέα υπεδείξατε να παραιτηθή, ούτε εν τη μη παραδοχή της υποδείξεώς σας παρητήθητε, από- κρύψαντες εις τον ελληνικόν λαόν πάντοτε την αλήθειαν, ην συστηματικώς δια των εν τη Συνελεύσει αγορεύσεων σας, δι’ ανακοινώσεων κυβερνητικών, δια των οργάνων του κυβερνητικού τύπου και δια παρανόμως λειτουργούσης λογοκρισίας κατορθώσατε ν’ αποκρύπτετε, εν γνώσει του αδυνάτου της διεθνούς αναγνωρίσεως του Καθεστώτος και απεπνίξατε πάσαν αποκαλυπτικήν φωνήν περί των λόγων της εκπτώσεως ημών εκ των συμμαχιών και του οικονομικού αποκλεισμού μέχρι της ημέρας της καταστροφής.

    6) Διότι εκ Λονδίνου διετάχθησαν αι πολεμικαι επιχειρήσεις του Μαρτίου 1921 προς Άγκυραν, ίνα αποδώση τα αποτελέσματά της η κηρυχθείσα επιστράτευσις προκληθείσης ούτω παρ’ υμών της πρώτης ήττης του ελληνικού στρατού ήτις έσχε σημαντικά αποτελέσματα επί της εν γένει κατόπιν καταστάσεως.

    7) Διότι παρά την γνώμην του αρμοδίου Διοικητού της Στρατιάς, όστις δεν ενέκρινε την συνέχισιν της εκστρατείας προς Άγκυραν μετά την κατάληψιν του Δορυλαίου, ελάβετε μετά του τέως Βασιλέως την απόφασιν της εκστρατείας ταύτης και επροκαλέσατε ούτω τον ηθικόν κλονισμόν και την απώλειαν βασίμου και σοβαράς ελπίδος ,στρατιωτικής ημών επιβολής επί του αντιπάλου.

    8). Διότι ανεθέσατε την αρχηγίαν του Στρατού εις τον ανεύθυνον τέως Βασιλέα.

    9) Διότι εψηφίσθησαν υπό τάς εμπνεύσεις υμών υπό της Εθνοσυνελεύσεως, ης είχατε την πλειονοψηφίαν, νόμοι αμοιβής στασιαστών κατά τής Πατρίδος, αυτομόλων προς τον εχθρόν, λιποτακτών, διασπαθήσεως του δημοσίου πλούτου, δι’ αποζημιώσεις βουλευτών της Βουλής του Δεκεμβρίου 1915 και δήθεν παθόντων προσώττων κλπ. εν παραγνωρίσει της οικονομικής εξαντλήσεως εις ην υπεβάλετε την χώραν και εν πληρεστάτη γνώσει ότι ο στρατός έπασχεν ελλείψει χρημάτων ως εξ επισήμων εμφαίνεται, εκθέσεων στερούμενος μισθοδοσίας, τροφής και ιματισμού, ούτως ώστε η οικονομική αύτη εξάντλησις και η διπλωματική απομόνωσις η αποκλείουσα την εκμετάλλευσιν πάσης επιτυχίας και η ατέρμων παράτασις προκάλεσαν αναποδράστως την κατάρρευσιν του μετώπου και επομένως την καταστροφήν της Χώρας.

    10) Διότι καίτοι παμψηφεί υπό της Εθνοσυνελεύσεως εψηφίσθη έσχάτως όριον των Εθνικών ημών διεκδικήσεων, η Συνθήκη των Σεβρών, εν τούτοις ανετέθη δια της ελληνικής αντιπροσωπείας αποτελουμένης εκ των εξ υμών κ.κ. Γούναρη και Μπαλτατζή εν λευκώ η μεσολάβησις προς λύσιν των ζητημάτων τούτων εις ξένας Δυνάμεις, ενώ προηγουμένως ούτε κατ’ αρχήν εγένοντο δεκταί παρ’ υμών Αι προτάσεις των Μ. Δυνάμεων του Ιουνίου 1921, δι’ ων εσώζετο τουλάχιστον ολόκληρος η Θράκη και επετυγχάνετο η αυτονομία της Μ. Ασίας με διατήρησιν ελληνικού στρατού εν Σμύρνη.

    11) Διότι εν τη Κυβερνήσει συνασπισμού μετά του κ. Ν. Στράτου προέβητε εις τον διορισμόν του αντιστρατήγου Χατζηανέστη ως Αρχιστρατήγου, γνωστού εις πάντας και εις υμάς ως ανισορρόπου και διαλυτικού στοιχείου.

    12) Διότι απεσπάσατε εις Θράκην δυνάμεις εκ Μ. Ασίας προς παιδαριώδη σκοπόν, συντελέσαντες ούτως εις την μείωσιν της μαχητικότητος του στρατού Μ. Ασίας, δόντες την ευκαιρίαν εις τον εχθρόν να εκδηλώση την τελευταίαν επίθεσίν του εξ ης επήλθεν ο επίλογος της εθνικής καταστροφής ην δια των προαναφερθέντων λόγων παρεσκευάσατε.

    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΥΝΕΧΕΙΑ

    13) Διότι δια της συμβάσεως, ην υπεγράψατε μετά του Άγγλου Υπουργού του Θησαυροφυλακίου, παρητήθητε των πιστώσεων, δι’ ας είχον αναλάβει οι σύμμαχοι υποχρεώσεις, εις βάρος της χώρας ημών.

    14) Διότι ηνέχθητε να σχηματισθή παρακυβέρνησις υπό τον Πρίγκηπα Νικόλαον, Στρέιτ, Δούσμανην Β., Κωνσταντινόπουλον Κ., Τζόντον κτλ. κτλ. ήτις δια δολοφονιών, απειλών, επιθέσεων κατ’ αόπλων πολιτών κλπ, ενέσπειρε τρομοκρατίαν προς διατήρησιν της αρχής, χωρίς να ύπαρχοι ουδεμία αμφιβολία περί του ολέθρου προς ον έβαινεν ή χώρα.

    15) Διότι παρημποδίσατε να ηγηθεί της διπλωματικής αντιπροσωπείας ο τότε πρωθυπουργός Δημ. Ράλλης και ως αντιπρόσωπος των αλυτρώτων ο Ε. Βενιζέλος εις το κατά Φεβρουάριον του 1921 συνέδριον του Λονδίνου».

    http://agonaskritis.gr/15-%CE%BD%CE%BF%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-1922-%CE%B7-%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%AD%CE%BE%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B3%CE%BF%CF%85/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η πλημμυρίδα της τεράστιας καταστροφής του στρατού και του έθνους οδήγησε στην εκτέλεση των έξι. Σχεδόν όλοι ήταν πολύ αξιόλογοι,ικανοί και καλλιεργημένοι άνθρωποι και πατριώτες. Ο Χατζανεστης ως δ/της στρατιάς "έπρεπε" να την πληρώσει με την ζωή του για λάθη η παραλείψεις του.
    Εάν βέβαια εγκατέλειπαν την Μ.Ασία πάλι προδότες θα τους έλεγαν οι όποιοι αντίπαλοι. Το παιχνίδι χάθηκε τον Ιούλιο του 21!
    Για την ανακωχή των Μουδανιών και την παράδοση της Θράκης ολίγοι μιλούν. Δεν είναι "προδοσία" αυτή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχετε απόλυτο δίκιο, δεν ήταν όλοι υπεύθυνοι π.χ.ο Πρωτοπαπαδάκης που με ένα καταπληκτικό λογιστικό τρίκ (έκοψε στη μέση το χαρτονόμισμα) συντήρησε για λίγο ακόμη το στρατό με τον εσωτερικό δανεισμό που έκανε,την πλήρωσε όμως γιατί τότε ήταν πολύ βαρύ το κόστος της καταστροφής ,έχετε δίκιο επίσης ένα χρόνο νωρίτερα μπορούσαν πολλά να ήταν διαφορετικά, ένα σκοτεινό επίσης κεφάλαιο ήταν η παράδοση της Θράκης η οποία είχε προαποφασιστεί και απλώς ο Μαζαράκης (?) έβαλε την υπογραφή του ,η συνθήκη της Λωζάνης μετά είχε κάποια άσχημα κεφάλαια για μας όπως στην ανταλλαγή των πληθυσμών ,αλλά είναι άλλη κουβέντα αυτό.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα, νομίζω πως ο Μαζαρακης πήγε στα Μουδανιά αλλά δεν υπέγραψε και έφυγε. Σε ερώτηση του βρετανού ΥΠΕΞ πως θα αναγκαστεί η Ελλάδα να εγκαταλείψει την Θράκη ο ισμετ πασάς απάντησε πως αφού υπογράψουν οι δυνάμεις και η Τουρκία η Ελλάς θα πειθαρχήσει. Πιστεύω ότι παρά την μεγάλη καταστροφή η Ελλάς δεν έπρεπε να την εγκαταλείψει. Εδώ ο Βενιζέλος έπρεπε να χρησιμοποιήσει τις διπλωματικές του ικανότητες

      Διαγραφή
  6. Ο Χατζηανεστης ηταν το θυμα.Ηταν διοικητης στρατιας μονο τους τελευταιους τρεις μηνες νομιζω.Οι αλλοι πεντε ασφαλως και εφταιγαν και επρεπε να πληρωσουν...αλλα οχι και προδοσια...Η βενιζελικη παραταξη που ασφαλως ευθυνεται για τα κινηματα και φυσικα εδιωξε απο το στρατευμα βασιλικους αξιωματικους που πολεμησαν το 12-13 με τον Διχασμο 2017,οι οποιοι πηραν ρεβανς το 1920.Αυτα κανει ο διχασμος...

    Σημ. ασφαλως δεν υπερασπιζομαι την βασιλικη παραταξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. I am afraid that we have not learned any lessons from that national catastrophe and tragedy. We paid the price in 1974 with the Turkish invasion of Cyprus. We were humiliated in 1996 at the Imia. We are humiliated almost every day by the Turkish violations and threats against our sovereign rights. Greece historically has a huge deficit of dynamic and national leaders. Only a few leaders made Greece bigger. All others have led Greece to tragedies, economic collapse and misery. It is time for all Greeks to choose new dynamic leaders to lead the country. If Greece continues with its clique of failed politics and politicians, I am afraid that we will have more Tragedies in the future.

    Dr.Robert Athanas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τέλειο τό ἀνωτέρω ἄρθρο-σχόλιο. Εὖγε!
    Ὁ ἀδελφός τοῦ παπποῦ μου, γεννηθείς στήν άρχή τοῦ 20οῦ αἰῶνος, ἐγγράματος καί γενικά καλλιεργημένος (Φροντιστήριο Τραπεζοῦντος), παρακολουθοῦσε τά πάντα ἀπό τίς ἐφημερίδες τῆς ἐποχῆς, καί ἀκριβῶς τά ἴδια μοῦ ἔλεγε, ποὐ ἀναφέρει ὁ ἀνωτέρω ἀρθρογράφος. Ἀκριβῶς τά ἴδια (ἄν καί τόν Τσίπρα δέν τόν πρόλαβε...)
    Ὅσοι δέν ξέρετε γιά τήν ἱστορία αὐτήν, καί ἐπηρεάζεσθε ἀπό μεροληπτικές ἐξιστορήσεις, ἄς μάθετε.
    _ Προσθέτω: Οἱ "ἔξ" ἐξετελέσθησαν, παρά τίς ἀντιρρήσεις Ἐλ. Βενιζέλου καί Πλαστῆρα, πού προτιμοῦσαν νά τούς δοθῆ χάρις, καί ἐξετελέσθησαν λόγῳ ἐπιμονῆς καί ἀπειλῶν τοῦ τυραννικοῦ καί ἐγωϊστῆ Πάγκαλου (μᾶλλον γιά λόγους φιλοδοξίας εἶχε καταστῆ βενιζελικός, ἤ "δημοκρατικός" ὅπως τότε ἐχρησιμοποιεῖτο ἠ λέξη αὐτή) , ἀπειλές, πού θά ὁδηγοῦσαν τήν Ἑλλάδα σέ ἐμφύλιο. _ Ἀλλά,
    οἱ ἕξ ἔφταιγαν πλήρως. Ἐπί πλέον , ἔφταιγαν
    διότι δέν ἀπεκάλυψαν ὅτι εὐθυνόταν τό παλάτι γιά ἐντολές πού ὁδήγησαν στήν καταστροφή, καί τίς ὁποῖες ἄκουγαν ὅλοι τους, καί δή ὁ ἄπειρος ἀπό στρατηγική "βασιλικός" λοχαγός Χατζηανέστης πού εἶχε προβιβασθῆ μέ συνοπτικές διαδικασίες καί εἶχε γίνει βιαστικά ... Ἀρχηγός!-δηλαδή ἀνδρείκοιλο τῶν περί τόν θρόνον.
    Ἀλλά τίς εὐθύνες δέν τίς εἶχε ὁ Κωνσταντίνος ὁ Α.
    Τίς εἶχε ὁ Πρίγκηψ Ἀνδρέας. (Ναί ὁ πατέρας τοῦ νῦν Βασιλικοῦ συζύγου τῆς Μεγάλης Βρετανίας, Φιλίππου).
    Τήν στάση του Πρίγκηπος Ἀνδρέα, νά διατάξῃ γενική ὑποχώρηση ἀπό ἔξω ἀπό τήν Σμύνρη, ὅπου εἶχε τό στρατηγεῖο του, - παρά τό ὅτι, δυό ὧρες πρίν εἶχε λάβει διά χειρός Γονατᾶ, τό τηλεγράφημα τῶν συνταγματαρχῶν Πλαστῆρα καί Πάγκαλου, πού ζητοῦσαν ἄδεια καί ἐντολή νά κινηθοῦν ἀπό ἔξω ἀπό τήν Κωνστανινούπολη ὅπου εὑρίκσονταν μέ δύο ἑτοιμοπόλεμα καί ξεκούραστα συντάγματα (ἐκεῖ τούς εἶχαν καθηλώσει μέ πολιτική παρέμαβαση οἱ..."σύμμαχοι" Ἀγγλογάλοι), πρός Ἄγκυρα - τό κατήγγειλε ἀνάμεσα σέ πολλά ἄλλα, σέ ὁμιλία του στήν Ἕνωση Σμυρναίων, μέ βάση τά ἀρχεῖα τοῦ Ὑπ.Ἐξ Ἑλλάδος, ὁ πρώην Ὑφυπουργός Ἐξωτερικῶν Καψῆς ("συχωρεμένος" τώρα).
    Ὁ Πρίγκηψ Ἀνδρέας εἶναι αὐτός πού κυρίως προκάλεσε τήν ἀπώλεια τοῦ θρόνου τοῦ Κωνσταντίνου τοῦ Α, ἀλλά τό χειρότερο, καί τό σύνολο τῆς Μικρασιατικῆς καταστροφῆς. Ζήλευε τό ὅτι ὁ ἀδελφός του ἦταν βασιληάς; Ὑπήκουε τυφλά στούς Ἄγγλους; Πάντως στήν Ἑλλάδα δεν ἐπέστρεψε.
    Καί πάντως δέν ἄξιζε τήν σιωπή τῶν ἕξ. Πού λόγῳ τῶν φιλοβασιλικῶν τους αἰσθημάτων, ἔχασαν τήν ζωή τους, ἀφοῦ προηγουμένως ἀποφασιστικά συνέβαλαν στήν Μιρκασιατική καταστροφή τοῦ Ἐλληνισμοῦ. Ὑπἠκουαν σέ λάθος ἄρχηγό, στό παλάτι, καί δέν μίλησαν, ἰδίως γιά τόν ρόλο τοῦ πρίγκηπα Ἀνδρέα.... Τό τραγικό εἶναι, ὅτι νόμιζαν ὅτι μή μιλώντας, ἔσωζαν τήν βασιλεία ἄρα καί τήν Ἑλλάδα!
    ΥΓ. Τώρα, ὁ γυιός τοῦ Πρίγκηπα Ἀνδρέα, σίγουρα ἔχει πείσει τήν Ἀγγλική διπλωματία, γιά τήν "ἀνάγκη", νά ἀποκατασταθῆ ἡ βασιλεία στήν Ἑλλάδα....Εἶναι μικρός ὁ κόσμος καί σύντομη ἡ ζωή τοῦ άνθρώπου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο υποστράτηγος Ανδρέας (δεν με απασχολεί η ιδιότητα του πριγκηπα) ήταν ικανός αξιωματικός. Διακρίθηκε ως διοικητής ΧΙΙ μεραρχίας και λίγο μετά ως διοικητής Β ΣΣ. Πήγε στο μέτωπο ενω θα μπορούσε να ηταν στα μετόπισθεν όπως πολλοί βασιλικοι κουραμπιέδες ή στην Κων/πολη όπως αρκετοί φυγοστρατοι βενιζελικοι(Κονδύλης κ.λπ.) Ήταν από τους λίγους (μαζί με τον διοικητή ΑΣΣ)που προειδοποίησε για τις δυσχέρειες της προς Άγκυρα εκστρατείας. Ο ελιγμός που πρότεινε στις 26/8/21 απορρίφθηκε απο τον Παπουλα ως εγκατάλειψη θέσεως! Δύο μέρες μετά υιοθετήθηκε απο το επιτελείο της στρατιάς αλλά ηταν αργά! Ηταν ο αποδιοπομπαίος τράγος για τα σοβαρότατα λάθη Παπουλα(ανεπαρκής) , Σαρηγιαννη,Πάλη και βολικός στόχος των αντιπάλων βενιζελικων. Η Ελλάς του φέρθηκε άδικα και λέγεται πως ζήτησε απο τον γιό του να μην την επισκεφθεί ποτέ(πλην Α.Όρους).
      Υ.Γ. ο μακαρίτης Καψης καλός ως πολιτικός αλλά έπεφτε συχνά σε σοβαρές ιστορικές ανακρίβειες.

      Διαγραφή
    2. Έλεος για τον Ανδρέα! Από τον Σεπτεμβριο του 1921 είχε παραδώσει το Β ΣΣ και το τραγικό 1922 ήταν Διοικητής Ε ΣΣ στα Ιωάννινα.
      Που τα έχεις διαβάσει αυτά για υποχώρηση στην Σμύρνη και λοιπές μπαρούφες Sokratis;
      Πλήρης διαστρέβλωση της πραγματικότητας! Για την ήττα του 1922 σε παραπέμπω στο βιβλίο "Η Μικρασιατική ήττα " του Κανελλόπουλου και στην επιτομη Ιστορία του ΓΕΣ.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.