13/8/17

Ντε φάκτο στον πάγο η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Ντε φάκτο στο ψυγείο τοποθετείται η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, καθώς νέα διαπραγματευτικά κεφάλαια δεν πρόκειται να ανοίξουν στο προσεχές μέλλον. Η ευρωπαϊκή προοπτική της υποψήφιας χώρας έχει άτυπα υποκατασταθεί με συνεργασίες και «διαλόγους» επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος (ενέργεια, οικονομία κ.λπ.), ενώ στο επίκεντρο των ευρωτουρκικών σχέσεων βρίσκονται μόνο η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης και η ελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων. 
Όπως πληροφορείται ο «Φ», η τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων, COREPER, ήταν θυελλώδης και ανέδειξε την άρνηση ισχυρών κρατών-μελών να συναινέσουν στην παραχώρηση των νέων «δώρων» που υποσχέθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προς τον Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, Αυστρία, Γερμανία και Γαλλία ήταν ιδιαίτερα έντονες, ενώ η Βρετανία επεχείρησε να ρίξει «σωσίβιο» στην Τουρκία, γραμμή την οποία ακολουθεί πιστά και η Κομισιόν, στο σύνολό της.
Ο «Φ» εξασφάλισε και αποκαλύπτει τις τοποθετήσεις των κρατών-μελών στην COREPER:
● Αυστρία: Τάχθηκε υπέρ της επίσημης αναστολής της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας. Η Βιέννη κατέστησε σαφές ότι δεν προσυπογράφει το άνοιγμα νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων της Τουρκίας, ούτε και αναφορές περί «ενταξιακής πορείας» (accession process), θέση που τηρεί από τον περασμένο Δεκέμβριο και που την είχε οδηγήσει να μπλοκάρει μόνη τα Συμπεράσματα της ΕΕ.
Σημειώνεται πάντως ότι η Αυστρία δεν αποκλείει την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας, ως αντιστάθμισμα σε ενδεχόμενο επίσημο «πάγωμα» της ενταξιακής πορείας της υποψήφιας χώρας.
Κύκλοι στην Κομισιόν προσδοκούν σε αλλαγή της στάσης της Αυστρίας μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 10 Οκτωβρίου στη χώρα.
● Γερμανία: Όπως πληροφορούμαστε, ο Γερμανός Μόνιμος Αντιπρόσωπος ανέγνωσε γραπτή δήλωση στην COREPER. Ανέφερε ότι το Βερολίνο επιθυμεί πάγωμα των συζητήσεων για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας, κάτι άλλωστε που ζήτησε και ο ΥΠΕΞ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με επιστολή προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι και τον Επίτροπο Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, διασυνδέοντας το ζήτημα με τη σύλληψη οκτώ Γερμανών πολιτών από το καθεστώς Ερντογάν.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Γερμανίας επεσήμανε ότι η χώρα του δεν αποδέχεται τη σύγκληση νέας Συνόδου Κορυφής με την Τουρκία (σ.σ. επί της οποίας δεσμεύτηκε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο του οδικού χάρτη, παραπέμποντας μάλιστα στην προσεχή άνοιξη), ενώ έθεσε και ζήτημα «παγώματος» της προενταξιακής βοήθειας που λαμβάνει η υποψήφια χώρα, εάν η κατάσταση με το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα διολισθήσει ακόμη περισσότερο.
Σημειώνεται ότι κύκλοι της Κομισιόν ευελπιστούν ότι η γερμανική θέση θα διαφοροποιηθεί μετά τις εκλογές στη χώρα, στις 24 Σεπτεμβρίου και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
● Γαλλία: Όπως πληροφορείται ο «Φ», ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Γαλλίας υπέδειξε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να εμπλακεί σε μια «συναλλακτική (transactional) σχέση» με την Τουρκία.
Αυτό που προκάλεσε εντύπωση ήταν η στάση της Γαλλίας επί του τουρκικού αιτήματος για ελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων για 75 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο Γάλλος πρέσβης κάλεσε την ΕΕ να μην υπόσχεται στη Τουρκία ελευθέρωση θεωρήσεων διαβατηρίων.
Σημειώνεται ότι η Κομισιόν θεωρεί ότι η Άγκυρα έχει εκπληρώσει 67 από τα 72 κριτήρια του οδικού της χάρτη και ότι συνεπώς απομένουν μόλις 5 κριτήρια για την ελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων. Ωστόσο, η αξιολόγηση της Κομισιόν «μπάζει νερά», κάτι που επεσήμανε και ο πρόεδρος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο επιστολής που απέστειλε προς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
● Βέλγιο: Ζήτησε τη συζήτηση του προβλήματος που προκύπτει με την Τουρκία σε πολιτικό επίπεδο και, όπως πληροφορούμαστε, το θέμα ενδέχεται να παραπεμφθεί στο άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ (Γκίμνιχ), τον Σεπτέμβριο.
● Κύπρος: Επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να εμπλακεί σε μια «συναλλακτική σχέση» με την Τουρκία. Πρόσθεσε ότι η αναγνώριση όλων των κρατών-μελών είναι απαραίτητη συνιστώσα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, όπως άλλωστε αναφέρεται και στη Δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (21η Σεπτεμβρίου 2005).
Η Κύπρος ανέφερε ότι δεν πρέπει να κοπεί το νήμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, σημειώνοντας όμως παράλληλα ότι η Άγκυρα οφείλει να υλοποιήσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, η Λευκωσία επανέλαβε ότι η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας προϋποθέτει την εφαρμογή της Τελωνειακής Ένωσης στη βασική, υφιστάμενη της μορφή από την Άγκυρα (άνοιγμα τουρκικών λιμένων προς την Κυπριακή Δημοκρατία).
● Ελλάδα: Τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας, με παράλληλη υλοποίηση των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων της υποψήφιας χώρας έναντι όλων των κρατών-μελών.
● Βρετανία: Το Λονδίνο ζήτησε όπως διατηρηθούν ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας με την Τουρκία, επιχειρώντας να ρίξει «σωσίβιο» και στην ευρωπαϊκή της προοπτική, ενώ τοποθετήθηκε θετικά στην αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της υποψήφιας χώρας.
Επί του προκειμένου, μάλιστα, ανέφερε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα διακρίσεων στην περίπτωση της Κύπρου, χωρίς πάντως να αναφέρει τον τρόπο και κυρίως χωρίς να θέτει ως προϋπόθεση την εφαρμογή της υφιστάμενης Τελωνειακής Ένωσης από την Τουρκία.
Κύκλοι στις Βρυξέλλες βλέπουν νέο ελιγμό πίσω από την τοποθέτηση του Λονδίνου, με στόχο τη φραστική κάλυψη της Λευκωσίας και όχι την ουσιαστική ικανοποίηση των όρων που ορθώς θέτει η Κυπριακή Δημοκρατία.
● Ιταλία: Ανοικτά κανάλια επικοινωνίας ΕΕ-Τουρκίας ζήτησε και η Ιταλία, η οποία επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η ενέργεια, η οικονομία, η μετανάστευση, η εξωτερική πολιτική κ.λπ.
Τέλος η ad hoc δικοινοτική επιτροπή
Τίτλοι τέλους πέφτουν για την ad hoc δικοινοτική επιτροπή, καθώς, όπως πληροφορείται ο «Φ», η Λευκωσία ενημέρωσε τις Βρυξέλλες, ότι η εξοικείωση των Τουρκοκυπρίων με το κοινοτικό κεκτημένο, δεν μπορεί να συνεχιστεί εάν δεν «τρέχει» παράλληλα με τη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τη θέση της Λευκωσίας κοινοποιήθηκε προς τον επικεφαλής της υπηρεσίας διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν, Μάρτεν Φερβέι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε αποστείλει επιστολή προς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εξηγώντας ότι η εξοικείωση των Τουρκοκυπρίων με το κεκτημένο, πρέπει να πηγαίνει «χέρι-χέρι» με τη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων.
Άλλωστε, στόχος της εξοικείωσης των Τουρκοκυπρίων με το κεκτημένο είναι η άρση της αναστολής του κεκτημένου στο βόρειο τμήμα της Κύπρου σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού και όχι η εγκαθίδρυση μιας αυτόνομης διαδικασίας εναρμόνισης, η οποία αφορά αποκλειστικά αναγνωρισμένα υποψήφια προς ένταξη κράτη.
Η Κομισιόν, η Βρετανία και ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε δεν είναι πάντως ικανοποιημένοι από την εξέλιξη αυτή, καθώς κατά παράδοξο τρόπο, θεωρούσαν ότι η διαδικασία εξοικείωσης των Τ/κ με το κεκτημένο θα έπρεπε να συνεχίζεται απρόσκοπτα, ανεξαρτήτως της πορείας επίλυσης του Κυπριακού.
Όπως δε πληροφορείται ο «Φ», η Κομισιόν θα επιχειρήσει να συνεχίσει τη διαδικασία εξοικείωσης των Τ/κ με το κεκτημένο μέσω κονδυλίων που διατίθενται στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού κανονισμού για την Τ/κ κοινότητα, διαδικασία η οποία ακολουθείτο και παλαιότερα. Υπό τις προϋποθέσεις σεβασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και των περιουσιακών στοιχείων εκτοπισθέντων προσώπων.
Σημειώνεται ότι ο ρόλος της ΕΕ (και του συνταγματολόγου Πίετερ Βαν Νούφελ) εξαντλείτο στην ad hoc δικοινοτική επιτροπή, δεδομένου ότι η τουρκική πλευρά απαγόρευε στους εκπροσώπους της ΕΕ να μετέχουν στην απευθείας διαπραγμάτευση Αναστασιάδη-Ακιντζί.
Γίνεται κατανοητό ότι με βάση τα νέα δεδομένα, ο υποβαθμισμένος εκ των πραγμάτων ρόλος που επιφύλαξε η τουρκική πλευρά προς την ΕΕ θα ατονίσει ακόμη περισσότερο.
Πηγή στην έδρα της ΕΕ επανέλαβε πάντως την ετοιμότητα της Κομισιόν να συνεχίσει να συμβάλλει προς την κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, θέση που είχε διατυπώσει και η Φεντερίκα Μογκερίνι.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καπελώνει τους «28»
Θέμα τάξης εγείρεται για τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος υπερέβη τους όρους εντολής και τις αρμοδιότητές του και υποσχέθηκε στον Ταγίπ Ερντογάν, νέα Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας «την προσεχή άνοιξη».
Αποκλειστική αρμοδιότητα για τη σύγκληση Συνόδων Κορυφής έχει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατόπιν συνεννόησης με τα κράτη-μέλη και όχι ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά κατά την οποία η Κομισιόν και ο Πρόεδρος της επιχειρούν να καπελώσουν τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πριν από μερικές βδομάδες, η Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου είχε κρίνει ότι η Κομισιόν υπερέβη τους όρους εντολής της, στην προσπάθεια επέκτασης των διευρωπαϊκών δικτύων στη Τουρκία, με αποτέλεσμα τα κράτη-μέλη να μπλοκάρουν τη διαδικασία.
  Παύλος Ξανθούλης  
Φιλελεύθερος

1 σχόλιο:

  1. Τι μας κάνατε βρε εταίροι; Και τώρα πώς θα τους φοβερίζουμε εμείς ότι δεν θα δουν ΕΕ αν δεν ειναι καλά παιδιά; Ολόλκληρες καριέρες έστησαν μ' αυτή την παπαριά σόγια και παρασόγια, πώς μας χαλάτε το οικοδόμημα; Γενιές Ελλήνων θράφηκαν με το αφήγημα...Πως θα αναφωνήσουμε ξανά το ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩΜΕΝ (την Ευρωπαϊκήν προοπτικήν της Τουρκίας); Ζημιά τα κάνατε τα Doritos τώρα που επανακάμπτουν, μεγάλη ζημιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.