21/8/17

Τι σημαίνει για την Ελλάδα και την Κύπρο ο νέος άξονας Τουρκίας-Ιράν-Ρωσίας;

Προσέξτε αυτόν τον νέο άξονα που δημιουργεί νέα γεωπολιτικά δεδομένα
του Σάββα Καλεντερίδη

Στην περιοχή σημειώνονται ορισμένες ανατροπές, οι οποίες, αν και έχουν την εξήγησή τους, θα επηρεάσουν και τα ελληνικά πράγματα. Η Ελλάδα και η Τουρκία, μετά το 1923 και κυρίως μετά την είσοδο των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ, το 1952, αποτελούν για τη Δύση ένα ενιαίο στατικό σύνολο.
Για την ακρίβεια αποτελούσαν μέχρι το 1990, οπότε τελείωσε και ο Ψυχρός Πόλεμος.
Τώρα η κατάσταση αυτή διαφοροποιείται, γιατί υπάρχει μια κινητικότητα στην περιοχή Μεσοποταμίας-Ιράκ-Συρίας, η οποία θα οδηγήσει σε αναδιάταξη ισορροπιών και επαναχάραξη συνόρων, εξέλιξη που θα επηρεάσει το «στατικό» του ενιαίου συνόλου Ελλάδα-Τουρκία. Κι αυτό γιατί η επαναχάραξη των συνόρων στην προαναφερθείσα περιοχή δεν θα επηρεάσει μόνο το Ιράκ και τη Συρία, αλλά και την ίδια την Τουρκία.
Ο λόγος; Η ανάδειξη του κουρδικού ζητήματος και η δημιουργία ομόσπονδων κουρδικών κρατών σε Ιράκ, Συρία, Τουρκία και Ιράν, με προοπτική αυτά κάποια στιγμή να ενωθούν για να αποτελέσουν το ενιαίο Κουρδιστάν.
Οι εξελίξεις έχουν λάβει αυτήν την κατεύθυνση για δυο βασικούς λόγους. Ο ένας είναι το γεγονός ότι κυρίως οι εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας, σε συνδυασμό με τον αγώνα των Κούρδων σε όλες τις χώρες που κατοικούν, μας δίνουν το δικαίωμα να πούμε ότι έχουν ωριμάσει οι ιστορικογεωπολιτικές συνθήκες για να κερδίσει αυτός ο ιστορικός λαός τα βασικά του δικαιώματα, που του στέρησαν τα τέσσερα «εθνικά» κράτη στα οποία κατοικούν. Ο άλλος λόγος σχετίζεται με τους σχεδιασμούς και τα συμφέροντα τη Δύσης –κυρίως των ΗΠΑ και του Ισραήλ– στην περιοχή. Οι πολιτικές και οι συμμαχίες που επιδιώκουν αυτές οι δυο χώρες οδηγούν τα πράγματα στην κατεύθυνση που προαναφέραμε.
Συνοψίζοντας, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, η Ιορδανία και η Αίγυπτος υποστηρίζουν την επαναχάραξη των συνόρων και την ίδρυση κουρδικών κρατών.
Από την άλλη πλευρά, βασικά τα τέσσερα «εθνικά» κράτη που θίγονται από την δημιουργία κουρδικών κρατών (Ιράκ, Συρία, Τουρκία, Ιράν) προσπαθούν να συνάψουν συμφωνίες με μεγάλες δυνάμεις αλλά και να συνασπιστούν, παρά τις τεράστιες διαφορές και αντιπαλότητες που έχουν μεταξύ τους, για να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκτρέποντας το ρου των εξελίξεων που καθορίζονται βασικά από τις ΗΠΑ.
Άρα έχει δημιουργηθεί ένα δεύτερο μέτωπο, στο οποίο εκτός από τις τέσσερις πρωτογενώς θιγόμενες χώρες, συμμετέχουν ενεργώς η Ρωσία και παρασκηνιακά η Κίνα. Να σημειωθεί ότι η Σαουδική Αραβία καταβάλει προσπάθειες, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, να προσεταιριστεί τους....
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

20 σχόλια:

  1. Ο,τι αναφερει το αρθρο τα ειχα αναφερει σε προγουμενο σχολιο μου και χαιρομαι διοτι φαινεται οτι αν και ειμαι εκτος των αμεσων πληροφοριων εντουτοις φαινεται πως αντιλαμβανομαι τι παιζεται στην περιοχη. Ελπιζω να το αντιληφθουν και οι πολιτικοι μας.
    Απλα να σημειωσω πως δεν πρεπει να επενδυουμε στην απισκιρτιση της Τουρκιας απο τη Δυση γιατι θα πεσουμε εξω. Πιστευω πως αυτη τη στιγμη η Δυση χρησιμοποιει τον Ερντογαν για να μπορεσει "νομιμοποιημενα" να του παρει εδαφη. Οταν το πραξει τοτε θα ξαναεπιδιωξει να τον ανατρεψει ουτως ωστε να ξαναδεσει τους Τουρκους στο αρμα της. Τι κανουμε τοτε εμεις? Νομιζω πως η μονη λυση ειναι να παιξουμε τον ρολο του ρουφιανου, επιμενοντας πως η παρουσια μας θα ειναι παντοτε αναγκαια στη Δυση λογω της γενικοτερης πολιτικης και πολιτισμικης ασταθειας της Τουρκιας. Με λιγα λογια να παιζουμε τον ρολο του φρενου προς την σινικο-ισλαμικη επελαση προς δυσμας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ελλάδα μπορεί να καλύψει το κενό της Τουρκίας; Δε νομίζω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν μπορούμε μονίμως να συμφωνούμε με όλους στην εξωτερική μας πολιτική. Αργά ή γρήγορα θα έρθει η στιγμή που θα πρέπει να διαλέξουμε στρατόπεδο . Όσοι νομίζουν ότι η Τουρκία απλά θα εξαφανιστεί από το χάρτη νομίζω κάνουν λάθος, όσο πιέζετε ανατολικά τόσο θα ζητάει δυτικά και υπάρχουν οι συνθήκες να τα πάρει... Συγχαρητήρια για το άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Τουρκια και η Ρωσια εχουν τοσο μεγαλα και κοινα συμφεροντα που αν δεν ειχαν εμμονες, βλεψεις και παρελθον θα ειχαν αλωνισει την περιοχη. Η Τουρκια λογω μεγεθους και θεσης εχει τεραστια γεωστρατηγικη σημασια. Σε περιπτωση απωλειας της απο το ΝΑΤΟ, η Ελλαδα γινεται το τελευταιο αναχωμα μαζι με Κυπρο. Οι δυτικοι ευκολα μπορουν να εξοπλισουν τη χωρα μας, ως νεο Ισραηλ, ωστε να φυλανε τους αποστατες. Το προβλημα ειναι: α). Οικονομικο, μια μικρη χωρα θελει πολυ μεγαλυτερη στηριξη απο μια μεγαλη και φιλοδοξη, β). Οι δυτικοι ποτε δεν θελησαν ουτε θελουν την ενισχυση του ελλαδικου τοξου... το γιατι ειναι αλλη ιστορια.. Για την ωρα την πληρωσε η Συρια, που ηταν το μονο αυταρκες κρατος της περιοχης. Καλησπερα σε ολους απο Λαρισα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η σύγκλιση της Ρωσίας με την Τουρκία είναι ευκαιριακή να μου το θυμηθείτε

      Διαγραφή
  5. ....κι ας μην ξεχναμε οτι οι ΗΠΑ ειναι θαλασσια, κυριως, δυναμη και μπορει ευκολα να στηριχτει σε ενα θαλασσιο κρατος, οπως εμεις, αλλα εχει παντα την αναγκη μιας χερσαιας δυναμης με καλη προσβαση στη θαλασσα, οπως η Τουρκια. Κι οπως εχω ξαναγραψει, το Κουρδισταν, οσο κι αν το τραβανε να πιασει θαλασσα, θα παραμενει εγκλωβισμενο. Στο τελος μονο με την Τουρκια στο χερι θα μεινουν οι δυτικοι, δεν τον χαλαει το ρωσο. Τουλαχιστον ας εκμεταλλευτουμε την κατασταση ωστε η Τουρκια να επιστρεψει βαθυτατα πληγωμενη και ταπεινωμενη ωστε να μην μπορει να σηκωσει κεφαλι. (ευκταιον αλλα δυσκολο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. This type of alliance will benefit Turkey. It will damage the Kurdish cause. Both the USA and Britain will support Turkey and they will abandon the Kurds. Greece will also be harmed by this alliance. Greece must be ready for war with Turkey.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Τουρκία είναι γίγας με πύληνα πόδια.Κακό μπορεί να μας κάνει όσο εμείς της το επιτρέψουμε,αλλά θα καταρεύσει

      Διαγραφή
    2. I disagree with you. Turkey has grown both demographically and militarily. Greece has serious demographic problems, and it is militarily weak. Turkey has a national strategy. Unfortunately, Greece with its unintelligent and incompetent politicians has nothing.

      Διαγραφή
    3. I disagree with you. Turkey has grown both demographically and militarily. Greece has serious demographic problems, and it is militarily weak. Turkey has a national strategy. Unfortunately, Greece with its unintelligent and incompetent politicians has nothing.

      Διαγραφή
  7. Αγαπητε Σαββα

    Οταν είσαι η τελευταία τρύπα του ζουρνά δεν μπορείς να παίξεις ενεργό ρόλο....με την έννοια να μπορείς να επιβάλεις τις στρατηγικές σου επιλογές για την περιοχη...Δυστυχως και για τους μεν και για τους δε η χωρα μας δεν μετράει σε σοβαρό επιπεδο παρα μονον για φωτογραφίες και για δηλώσεις αβροφροσύνης για την φιλοξενεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν είμασταν η τελευταία τρυπα του ζουρνά δεν θα λυσοκοπουσαν εναντίον μας

      Διαγραφή
  8. Η Ελλάδα μπορεί να παίξει στρατηγικό ρόλο, αλλά χρειάζεται ηγεσία. Όσοι λένε τι μεγάλη χώρα είναι η Τουρκία προφανώς δεν δίνουν μεγάλη προσοχή στην πληθυσμιακή σύνθεση της. Αν από την Τουρκία, πάρεις το Κουρδικό μέρος, αμέσως γίνεται μεσαία.
    Οι Τεχνολογικές εξελίξεις που έρχονται, όλα αυτά περί περικύκλωσης της Ρωσίας και της Κίνας, θα τα κάνουν αστεία. Δε θα έχουν νόημα. Το ζήτημα που θα τεθεί, είναι σε τι σύστημα θα θέλουν να ζήσουν οι άνθρωποι. Αν έχεις ρομπότ να δουλεύουν, γιατί θα πρέπει εσύ να εργάζεσαι;
    Έρχονται σημαντικές εξελίξεις. Η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο. Όμως χρειάζονται ικανοί άνθρωποι που να το θέλουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Απλώς θα ήθελα να προσθέσω πως όλη αυτή η κατάσταση σημαίνει ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να πάρει τα περισσότερα από την Αμερική οπότε ανοίγεται πεδίο δόξης λαμπρό για να μας εξηγήσουν οι ταγοι για χάσαμε την Κύπρο και το Αιγαίο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ειναι έτσι κομμένος γεωπολιτικά ο χωρος της Α Μεσογείου που οι ΗΠΑ επωφελούνται ελέγχοντας μονο μια εκ των δυο Τουρκίας Ελλαδος ενώ η Ρωσία επωφελείται μονο ελέγχοντας και τις δυο.Κατα τη γνώμη μου αυτο θα σταθμίσει πολυ η Ρωσία σε τυχούσα ταύτιση της με την Τουρκία.Επισης πρέπει να περασει και το φράγμα δυναμικού του βαθέως τουρκικού κράτους που ειναι δυτικώς ελεγχόμενο οπως και στην Ελλαδα.Για να πάρει ένας ηγέτης εναν λαό και να τον περασει δτο απέναντι στρατόπεδο θελει στήριξη πολυ απο τον αντίπαλο και φυσικά και να ξεπεράσει τον εσωτερικό πόλεμο του βαθέως δυτικού κράτους αφού και Ελλαδα και Τουρκία ειναι ημιανεξαρτητα δυτικά προτεκτοράτα απο Γεννήσεως τους.Ο Ερντογαν εχει την νοημοσύνη , το τσαγανό και την τεχνική να βγάλει την Τουρκία απέναντι με σκληρές θυσίες όμως και οχι χωρίς την βοήθεια της Ρωσίας η οποία δεν ξερω αν θελει να σπαταλήσει πόρους για να το πετύχει καθώς δεν κερδίζει στο τέλος και πολλα πράγματα.Ο Μητσοτάκης και ο Τσιπρας πέρα απο διαχειριστές του περιπτέρου και φοροεισπράκτορες των δυτικών δεν κάνουν για τιποτα μα τιποτα αλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα είπες όλα!Ο χωρισμός σε Ελλάδα και Τουρκία εξυπηρετεί τις μεγάλες δυνάμεις, η ένωση αυτών των δυο χωρών δημιουργεί μια νέα μεγάλη δύναμη!

      Διαγραφή
    2. Απο που προκύπτει η ΄΄ενωση΄΄ Ελλαδος -Τουρκίας για να καταλάβω...θα τρελαθουμε τελείως??

      Διαγραφή
    3. Η Ελλάδα έχει τελειώσει. Και η Τουρκία στον ίδιο δρόμο πάει...την πάνε...ούτε άδφαιρο φυσίγγι δεν θα ακουστεί, στα μουλωχτά τελειώνει...
      @ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΕΞ ΑΚΑΝΘΩΝ Τι δύναμη; Θα στείλουμε άνθρωπο σε παράλληλο σύμπαν; Θα παράγουμε ενέργεια από το μηδέν; Δεν έχετε καταλάβει ότι η Τουρκία ό,τι "θαύματα" έχει πετύχει είναι και με ροη Αραβικών κεφαλαίων που κάποτε τελειώνουν και με ίδιες δυνάμεις δεν έχει ορμή; Κάτι πολύ καλό πίνετε και βρίσκεστε διακτινισμένος μονίμως στην εποχή αυτών που ήθελαν φακιόλιον τούρκου αντί παπική τιάρα. Μπορούμε και μόνοι μας...Δεν το είπαν τότε καιρός να το πούμε τώρα αλλά άμα ακούω δυο ανάπηροι να κάνουμε...αυτοκρατορία, άστα...

      Διαγραφή
  11. @Ioannes Psarras
    Υποθετω οτι ο ALex ειναι φαν της θεωριας της "ενδιαμεσης περιοχης" του ανεκδιηγητου κατ'εμε Δ.Κατσικη. Συμφωνα με αυτη η Ελλαδα πρεπει να "ενωθει" με την τουρκια σε μια ανασυσταμενη οθωμανικη αυτοκρατορια. Παραθετω λινκ και προτρεπω να διαβασετε το τελευταιο θεμα μαζι με τα σχολια που ακολουθουν απο τον Κιτσικη. Ενδεικτικα αναφερω οτι ονομαζει το Κουρδισταν ως "βαρβαρο εθνος" ενω την τουρκια ως "πολιτισμενη". http://endiameseperiochenea.blogspot.gr/2017/08/370.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι, πάντως για την ιστορία, δεν απαντούσα στον Alex αλλά στον Στέφανο εξ ακανθών.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.