2/8/17

Κιμ! Καλώς ήλθες στη Λέσχη

Bienvenue au club, Kim !
MK Bhadrakumar
Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους , οι πύραυλοι ICBM (Intercontinental Ballistic Missiles) της Βόρειας Κορέας είναι σε θέση να χτυπήσουν οποιοδήποτε μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών. 
Αυτοί οι Βορειοκορεάτες είναι απίθανοι, έτσι δεν είναι;
Με όλες τις κυρώσεις που τους επιβάλλονται από τον κόσμο, έχουν καταφέρει να κατασκευάσουν ICBM.

Θυμάμαι τον πατέρα ενός φίλου παιδικής ηλικίας, έναν πλούσιο άνθρωπο του κέντρου του Travancore (Ινδία) που είχε μεγάλα κτήματα και φυτείες υψηλής ποιότητας τσαγιού, ο οποίος είχε κληθεί από τον διευθυντή του σχολείου για να παραπονεθεί ότι υπήρξαν μεγάλες διαταραχές στην τάξη του. Ο διευθυντής του έδειξε μια μικροσκοπική συσκευή που μπορούσε να δημιουργήσει ένα φοβερό θόρυβο στη τάξη. Οπότε, ο ιδιοκτήτης μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ο οποίος φαινόταν ελαφρώς μεθυσμένος, εξέτασε το μικρό αντικείμενο που έκανε τόσο ενοχλητικό θόρυβο, και με μια ματιά στο γιο του, είπε στον διευθυντή: «κ. Διευθυντά, δεν ήξερα ότι ο γιος μου ήταν τόσο έξυπνος»

Γνωρίζουμε ελάχιστα για τη Βόρεια Κορέα. Χθες, το Fox News ανέφερε ότι η Βόρεια Κορέα δεν είχε καμία έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος. Εύρηκα ! Αλλά η δικιά μου η άποψη είναι διαφορετική. Μόνο οι Αμερικανοί φαίνονται να είναι σε έξαψη.

Πρέπει να είναι μια κλασική περίπτωση του schadenfreude [χαρά που προκαλείται από τη δυστυχία των άλλων]. Τη περισσότερη ζωή μας τη ζήσαμε με τον άθλιο φόβο των Αμερικανών. Μπορούν να εμφανιστούν ξαφνικά με τα βομβαρδιστικά τους και να μας ρίξουν βόμβες ναπάλμ, βόμβες Daisy Cutter, Pineapple, Walleye, Rockeye, ή ποιος ξέρει τι άλλο. Θυμηθείτε το Flaming Dart και το Rolling Thunder, αυτές τις αποστολές μαζικού βομβαρδισμού στο Βόρειο Βιετνάμ μεταξύ του 1965 και του 1968; Το συνολικό βάρος των πυρομαχικών που έπεσε ήταν περίπου τρεις φορές το σύνολο αυτού του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Υπάρχει κάποια φυσική δικαιοσύνη, μετά από όλα, αν χάρη στους Βορειοκορεάτες, οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται τώρα τι είναι να ζουν σαν στην κοιλάδα του θανάτου. 
Αυτό που είναι εκπληκτικό είναι ότι γενικά ο κόσμος ίσως να μη νοιάζεται πολύ ότι οι Βορειοκορεάτες έχουν τώρα ICBM και μπορούν να ρίξουν μια ή δύο βόμβες στη Καλιφόρνια ή το Σιάτλ. Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένα συνολικό εικονικό  μπλακάουτ στο κινεζικό και ρωσικό Τύπο. Η αδιαφορία είναι καταπληκτική - αν και κατανοητή.

Η διοίκηση Τραμπ είναι θυμωμένη εναντίον της Κίνας. Τα τελευταία tweets του Τραμπ λένε:
============

Είμαι πολύ απογοητευμένος από την Κίνα. Οι ηλίθιοι ηγέτες μας του παρελθόντος τους επέτρεψαν να κερδίσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στο εμπόριο, αλλά ...
============
... δεν κάνουν τίποτα για μας προς τη Βόρεια Κορέα, μόνο λόγια. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτό. Η Κίνα θα μπορούσε εύκολα να λύσει αυτό το πρόβλημα!
============

Αλλά υπάρχει μια επιτύμβια σιωπή στο Πεκίνο. Όταν έγραψε ο Τραμπ, ο πρόεδρος Xi Jinping απογειωνόταν για την Εσωτερική Μογγολία για να επιθεωρήσει τα στρατεύματα της ΛΔΚ (PLA). 
Ομοίως, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Tillerson είπε ότι η Κίνα και η Ρωσία ήταν «οι κύριοι οικονομικοί εταίροι της Βόρειας Κορέας, λόγω των εμπορικών δεσμών τους. (το εμπόριο Κίνα-Βόρεια Κορέα σημείωσε αύξηση του 37% το προηγούμενο έτος.) Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τις κατηγορίες του Tillerson.

«Θεωρούμε αδικαιολόγητες τις προσπάθειες των αξιωματούχων των ΗΠΑ ... να καταλογίσουν την ευθύνη για όσα συμβαίνουν στη Βόρεια Κορέα, στη Ρωσία και τη Κίνα, σχεδόν κατηγορώντας τη Μόσχα και το Πεκίνο ότι ενθαρρύνουν τις πυρηνικές βαλλιστικές φιλοδοξίες της Πιονγκγιάνγκ», δήλωσε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών στις 31 Ιουλίου. 
«Είναι η Ρωσική Ομοσπονδία και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας που έχουν αναπτύξει ένα κοινό οδικό χάρτη που αποκλείει τη χρήση βίας ή την απειλή χρήσης βίας και παρέχει μια ολοκληρωμένη λύση για όλα τα προβλήματα της Κορεατικής Χερσονήσου συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος των πυρηνικών, μέσω πολιτικών και διπλωματικών μεθόδων». Και η δήλωση κάλεσε όλα τα μέρη να επαναλάβουν «αμέσως» το διάλογο.

Ο Κινέζος πρέσβης στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, Liu Jieyi, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον και η Πιονγιάνγκ ήταν οι «κύριοι υπεύθυνοι» για την κλιμάκωση των εντάσεων, καθώς και για την αποκλιμάκωση των εντάσεων. 
«Όποια και αν είναι η ικανότητα της Κίνας, οι προσπάθειες της Κίνας δεν θα αποδώσουν απτά αποτελέσματα, δεδομένου ότι εξαρτώνται από δύο κύρια μέρη». Ο Liu επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον και η Πιονγιάνγκ έχουν αγνοήσει τις εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για αποκλιμάκωση των εντάσεων και την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με έξι Κράτη, που πρότειναν το Πεκίνο και η Μόσχα. Ο Liu πρόσθεσε ότι η εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας παρεμποδίζεται επίσης από μονομερείς κυρώσεις και «προϋποθέσεις για την έναρξη του διαλόγου» με την Πιονγιάνγκ.

Μου φαίνεται ότι η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν πάρει μια συντονισμένη θέση.  Αποφάσισαν να πάρουν το χρόνο και να αφήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να αφομοιώσουν τη μη αναστρέψιμη πραγματικότητα που λέει ότι η Βόρεια Κορέα είναι μια πυρηνική δύναμη και ότι οι δοκιμές πυραύλων και το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ δεν μπορούν να σταματήσουν, επειδή είναι ένα μέσο επιβίωσης για τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διαθέτουν πλέον στρατιωτική επιλογή. 
Τα καλά νέα είναι ότι οι υπεύθυνοι έχουν αρχίσει να το αναγνωρίσουν. Ο στρατηγός Joseph Dunford, Αρχηγός του Επιτελείου των Στρατών, προειδοποίησε ότι το κόστος ενός στρατιωτικού πλήγματος θα μπορούσε να είναι «μια δυσανάλογη απώλεια σε ζωές χωρίς κοινό μέγεθος  με ό, τι γνωρίσαμε μέχρι τώρα». Ο στρατηγός Μάικλ Χέιντεν, πρώην διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, πρώτος Αναπληρωτής Διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και Διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, υποστήριξε στο CNN ότι είχε έρθει η ώρα που όλος ο κόσμος πρέπει να δεχθεί ότι η Βόρεια Κορέα είναι πλέον μια πυρηνική δύναμη. (Δείτε το βίντεο εδώ .)


Μετάφραση αγγλικά-γαλλικά: Avic - Διεθνές Δίκτυο
Μετάφραση στα ελληνικά από Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμονα Πολιτικά, Αθήνα, 2.8.2017

Σχετικά με τον συγγραφέα

MK Bhadrakumar
MK Bhadrakumar ήταν διπλωμάτης καριέρας στην υπηρεσία εξωτερικών υποθέσεων της Ινδίας για πάνω από 29 χρόνια. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, θέσεις ως πρεσβευτής στο Ουζμπεκιστάν (1995-1998) και στην Τουρκία (1998-2001). blog: Indian Punchline

Διαβάστε περισσότερα στο reseauinternational.net


3 σχόλια:

  1. Δεν μπορούν τα αμυντικά τους συστήματα να καταριψουν τους βαλλιστικους;σοβαρά μιλάμε;
    Μάλλον κάποιοι εξυπηρετούνται από την εξέλιξη αυτη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Before we make speculations let's get the facts straight. The current US interceptors can deal with about a dozen ICBMs launched simultaneously. To fully protect all US a Space system will be the most effective solution (which is not fully operational now) as you need to bring ICBMs as close to the launch point as possible and not over your country.
      Imagine a scenario where Russia, China, Iran, Pakistan and N. Korea all launch ICBMs towards the US at the same time.

      Διαγραφή
    2. Κανενα αμυντικο συστημα δεν εχει 100% επιτυχια σε καταρριψεις (μαλιστα ειναι αρκετα πιο κατω απο το 100%).
      Αυτο σημαινει οτι αν ο Κιμ ριξει 100 πυραυλους, σιγουρα καποιοι θα περασουν. Οταν καποιος σου ριχνει πυρηνικα δε θες να παιζεις στα ζαρια την τυχη σου.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.