28/8/17

Μίκης Θεοδωράκης: «Για την αντικομμουνιστική υστερία»

Επιστολή του μεγάλου έλληνα συνθέτη στην εφημερίδα «Τα Νέα»
Επιστολή με αφορμή την συζήτηση για τον κομμουνισμό που άνοιξε μετά την απόφαση της Ελλάδας να μην παραστεί στο συνέδριο στην Εσθονία σχετικά με τα εγκλήματα από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, έστειλε στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο Μίκης Θεοδωράκης.
Ο μεγάλος έλληνας συνθέτης αναφέρει προς την εφημερίδα:«Με τρομάζει η αντικομμουνιστική υστερία που κατακλύζει την εφημερίδα σας. Ως νέος κομμουνιστής είχα την τιμή να παλέψω μέσα απ’ τις γραμμές του ΕΑΜ για την κατάκτηση της Ελευθερίας. Αργότερα, την εποχή της Χούντας, μέσα από το Πατριωτικό Μέτωπο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας».

Ομως για την πάντοτε ενιαία εθνικοφροσύνη και για σας που την εκπροσωπείτε μαζί με τα υπόλοιπα ΜΜΕ δεν έχουν καμιά σημασία οι όποιες πράξεις με αριστερό πρόσημο, ακόμα και οι πιο σημαντικές, όσο και αν αυτές βοηθούν και τιμούν την πατρίδα και το λαό μας. Ακόμα και την αναγνωρισμένη από εχθρούς και φίλους, ντόπιους και ξένους προσφορά μας στην ανάδειξη του νεοελληνικού πολιτισμού, την αγνοείτε επιδεικτικά.

Το μόνο που μετράει για σας είναι η ήττα μας στον Εμφύλιο και η ενόχλησή σας γιατί η ιδεολογία της Αριστεράς εξακολουθεί να υπάρχει, να δρα και να επιδρά ύστερα από τόσους και τόσους διωγμούς.

Εντάξει λοιπόν! Νικηθήκαμε και μπήκαμε στην γωνία! Τι άλλο θέλετε από εμάς εσείς οι νικητές και ξύνετε τις πληγές μας; Με το αίμα το δικό μας που συνέβαλε αποφασιστικά στην κατάκτηση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας τα πήρατε όλα! Κράτος, Κυβέρνηση, Παιδεία, Πολιτισμό, Στρατό, Αστυνομία, Τράπεζες, Τύπο, Τηλεοράσεις. Εμείς μείναμε στην γωνία, ουσιαστικά και πάλι (όπως στον Εμφύλιο) πολίτες β’ κατηγορίας.

Και από τον Στάλιν δεν θυμάστε παρά μόνο τα εγκλήματά του… Το μόνο που δεν άκουσα γι’ αυτόν είναι ότι με το πρωινό του έτρωγε τηγανητό ανθρώπινο κρέας. Για κείνον τον Στάλιν, τον Αρχιστράτηγο του Κόκκινου Στρατού με τις νίκες στο Στάλινγκραντ, στη Μόσχα, στο Λένινγκραντ και στο Βερολίνο, δεν έχετε τίποτα να πείτε;

Αν έλειπε ο Κόκκινος Στρατός και ο Στάλιν, τι θα είχαμε σήμερα; Αραγε το σκεφτήκατε; Ποιος θα εμπόδιζε τον Χίτλερ να γεμίσει την υφήλιο με χιλιάδες Αουσβιτς; Φαντάζεστε την Ελλάδα γεμάτη με στρατόπεδα εξόντωσης; Εκεί πάνω στην Ευρώπη και ειδικά στα ρατσιστικά κράτη, ξέρω γιατί πονάνε και τα βάζουνε με τον Στάλιν και τον κομμουνισμό. Γιατί νίκησε κατά κράτος τον πολυαγαπημένο τους Φύρερ. Τον Αδόλφο Χίτλερ!

Ομως εσείς εδώ, τι λόγο έχετε; Εσείς τους κομμουνιστές τους σκοτώνατε σαν μύγες. Με τις συμμορίες τύπου Σούρλα και Βρεττάκου. Με τα στρατοδικεία και τις εκτελέσεις 16.000, νέων κυρίως κομμουνιστών. Αγοριών και κοριτσιών. Με τα Μακρονήσια όπου μαρτύρησαν 100.000 Ελληνες κομμουνιστές. Με τα σφαγεία της Ασφάλειας, όπου βασανίστηκαν με τις πιο φρικαλέες μεθόδους χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες.

Τι είμαστε λοιπόν όλοι εμείς, εγκληματίες ή θύματα; Και γιατί παλεύαμε; Δεν αγωνιζόμασταν τάχα για την Ελλάδα και τον Ελληνικό Λαό; Μήπως μέσα από τις γραμμές μας ξεπήδησαν ο θρόνος, οι παρακρατικές οργανώσεις που σκότωσαν τον Λαμπράκη και η Χούντα; Για να μην αναφερθώ στους συνεργάτες των ξένων κατακτητών που πάνω τους στηρίχτηκε η Αμερικανοκρατία που ζει και βασιλεύει μεταμφιεσμένη σε Μνημόνια και Τρόικες που μας έχουν οδηγήσει στο χείλος της εθνικής καταστροφής».

Πιστεύω ότι εύκολα μπορείτε να κατανοήσετε το θυμό μου, γιατί για μένα όπως και για χιλιάδες άλλους, η στράτευση και οι αγώνες μας κάτω από την Κόκκινη Σημαία αποτελεί την ιερότερη περίοδο της ζωής μας, που είχε ένα και μόνο στόχο, να κάνει τον Λαό μας ελεύθερο, ανεξάρτητο και ευτυχισμένο».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «δημοσιεύει ευχαρίστως την επιστολή του μεγάλου έλληνα συνθέτη, διευκρινίζει όμως ότι ποτέ δεν συμμετείχε σε εκστρατεία αντικομμουνισμού και ούτε εξισώνει κομμουνισμό και ναζισμό. Διατηρεί όμως το δικαιωμά της να καταγγέλει τα σταλινικά εγκλήματα όπως άλλωστε έκαναν και κάνουν πολλοί αριστεροί και κομμουνιστές που τα έζησαν».

ΒΗΜΑ

58 σχόλια:

  1. Με το σύμφωνο Μολότωφ-Ρίμπεντροπ τι γίνεται; Τότε ο Αδόλφος ήταν καλός; Πριν το καλοκαίρι του 41, οπότε ο Χίτλερ επιτέθηκε στο Στάλιν, η μικρή μας πατρίδα πολεμούσε για μήνες τον άξονα, ενώ, στρατόπεδα συγκέντρωσης λειτουργούσαν ήδη στη Γερμανία αλλά ήταν καθαγιασμένα εξαιτίας της ρωσικής συμμαχίας. Να θυμηθούμε και το δάσος του Κατίν; Ή μήπως οι Πολωνοί δεν ήταν άνθρωποι και γι' αυτό τα εγκλήματα του κόκκινου στρατού δεν λογίζονται ως τέτοια; Πράγματι υπάρχει εξομοίωση των εγκλημάτων Ναζισμού-Κομμουνισμού και η απόδειξη έχει όνομα: Πολωνία. Αναφέρθηκα στην Πολωνία και όχι στην Ελλάδα διότι εδώ η αμετανοησία δεν έχει όρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το σύμφωνο Μολότωφ-Ρίμπεντροπ είναι κατανοητό από απόψεως Διεθνών Σχέσεων. Ήταν μονόδρομος για την Ρωσία, δεδομένου ότι είχε επιζητήσει συμμαχία με Αγγλία και Γαλλία και δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση. Εάν κάποιος θα ήθελε να κατακρίνει τον Στάλιν σε σχέση με τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο θα μπορούσε να αναφερθεί στην εκκαθάριση από τον Στάλιν 38 χιλιάδων μπολσεβίκων αξιωματικών στις εκκαθαρίσεις του 1937-1938. Οι Ρώσοι είχαν καλύτερους θεωρητικούς από τους Γερμανούς και σχεδόν όλοι αυτοί οι αξιωματικοί εκκαθαρίστικαν (μεταξύ των οποίων τον πολύ σημαντικό Ελληνό-Πόντιο-Ρώσο Vladimir Triandafillov). Επομένως, αυτό που θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε από τον, κατά τα άλλα, ΓΕΝΝΑΙΟ Μίκη τα συναισθήματα του για τις εκκαθαρίσεις των ομοϊδεατών του μπολσεβίκων αξιωματικών λίγο πριν τον πόλεμο.
      Ανεξάρτητα από όλα αυτά, ο Μίκης είναι Γενναίος και Επικός. Εδώ τα βάζει με όλους. Αυτή είναι η φιλοσοφία του που σφράγισε και την αιώνια μουσική του. Η ιδεολογία του Μίκη είναι η γενναιότητα!

      Διαγραφή
    2. Εάν ο Θεοδωράκης ήταν γενναίος θα έπρεπε να απολογηθεί για τα εγκλήματα του ΚΚΕ και να ζητήσει μια συγγνώμη από τους Έλληνες
      Γιατί δεν αναφέρει ποιος ξεκινησε το συμμοριτοπολεμο και γιατί; Γιατί η εγκληματικη οργάνωση ΚΚΕ ξεκίνησε να πολεμά τον Ιούνιο του 1941, 8 μήνες μετά την εισβολή των ιταλικών δυνάμεων; Με τήνος την παρότρυνση αθετησαν τη συμφωνία της Καζέρτας μόλις ένα μήνα μετά κι αιματοκύλισαν τους Έλληνες στα Δεκεμβριανά ; Δύο μήνες αργότερα υπέγραψαν αν θυμάστε εκ νέου συμφωνία την οποία πάλι αθετησαν κι άρχισαν να αποδεκατίζουν τους Έλληνες. Το ρητορικό του δε ερώτημα είναι εντελώς ανυπόστατο : ο αντίλογος θα πει πως εάν δεν υπήρχαν οι κομμουνιστές ίσως να μην υπήρχε ο Χίτλερ κι αν δεν υπήρχε ο Χίτλερ θα είχαν επικρατήσει οι κομμουνιστές και στη Γερμανία ! Αστεία πράγματα κύριε Θεοδωράκη. Εξαιρετικός συνθέτης αλλά Ανθέλλην και πολιτικά πολύ μικρός. Ας ρωτήσει τον Λαζαρίδη, πρώην συγκρατημένο του Μπελογιάννη τι σημαίνει αριστερά γιατί δυστυχώς δεν κατάφερε να μάθει.

      Διαγραφή
    3. Ανθρωποι σαν το μικη κρατησαν οτι περισωζεται απ τη χωρα που εξαθλιωσατε επι δεκαετιες.αιδως.

      Διαγραφή
  2. Α ρε Μίκη και σε είχα και σε εκτίμηση και σε θεωρούσα πατριώτη! Τι είναι αυτά που έγραψες; Εκτός τόπου και χρόνου. Αντί να παίξεις έναν πιο υπερκομματικό και ενωτικό ρόλο, να πεις δύο-τρεις κουβέντες συμφιλιωτικές για να σταματήσει αυτή η κουβέντα που άνοιξε και εκτός που μας διχάζει μας γυρίζει και 70 χρόνια πίσω ενώ έχουμε άλλα να λύσουμε εσύ επέλεξες να υπερασπιστείς τα εγκλήματα του Στάλιν! Απλά να σου θυμίσω μόνο ότι υπήρχε κι ένας Τσόρτσιλ, ένας Ντε Γκολ, ένας Αιζενχάουερ, ένας Μοντγκόμερι και άλλοι πολλοί που μάχονταν εναντίον του Χίτλερ οι όποιοι μάλιστα δεν είχαν συνάψει και καμία συμφωνία προηγουμένως με τους ναζί όπως ο αγαπημένος σου Γιόζεφ! Και στο κάτω κάτω αφού θυμάσαι ότι υπήρξες κομμουνιστής, θυμάσαι άραγε ότι έχεις υπάρξει και μέλος της νεολαίας Μεταξά (έγραψες και τον ύμνο της παναθεμά σε) και πολύ πιο μετά υπουργός της ΝΔ και συναγελαζόσουν με τον Καραμανλή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. I have a lot of respect for Mikey the Composer. As an ideologist and communist I have lost total respect for him years ago. As a Communist and supporter of the rights of the people Mickey has illegally bordered the sea shore in fron of his house in Vrachati (Korinthos) so the rest of the citizens dont have access. That kind of communist I can be too.
    Shame to come out now and defend communism. Its plain hypocricy.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ασφαλως και ολα τα κομμουνιστικα κομματα της Ευρωπης ηταν παρα πολυ μαζεμενα απεναντι στον Αδολφο μεχρι που ξεκινησε ο Μπαρμπαροσα...Εντολη του θειου απο την Μοσχα...Κατα τα αλλα η απολογητικη του Θεοδωρακη ειναι για κλαματα....Τα επιχειρηματα και οι αριθμοι που δινει επισης...

    Αν προσεξει καποιος προσεκτικα τα λογια του θα δει οτι εφαρμοζει και αυτος την λογικη της εξισωσης αντιθετων πραγματων (ζητα να καταλογισουμε στον Σταλιν τα θετικα του για να ξεχασουμε τα εγκληματα).Για τα θυματα βεβαια καμμια κουβεντα!Μας ενημερωνει,οτι ευτυχως που ο Στραταρχης Σταλιν νικησε τους ναζι και δεν εξαπλωθηκαν τα ναζιστικα στρατοπεδα συγκεντρωσης,αλλα δεν μας λεει οτι πρεπει να ευχαριστουμε τον θεο που οι μπολσεβικικες ορδες δεν γεμισαν τον κοσμο με Γκουλαγκ! Γιαυτα ουτε κουβεντα!...μαλλον εκει δεν πεθαιναν ανθρωποι,δεν υπηρχε δουλεια και καταναγκαστικη εργασια...ο Σολενζιτσιν τα γεννησε ολα αυτα απο την φαντασια του...

    Και καλα οι αντιφρονουντες...
    Αμφισβητουν οι αριστεροι τον ιδιο τον Γενικο Γραμματεα Χρουτσωφ που με επισημη εντολη του εκλεισε τα Γκουλαγκ το 1956,αν θυμαμαι καλα?

    Ντρεπομαι για τετοια πλασματα που εχουν τετοιες φανατικες ιδεες και δεν υπαρχει η δικαιολογια του γηρατος.Πως μπορει να πεισθει αραγε ο αμετανοητος που ονειρευεται την Σταλινοκρατια...

    ...Ωστοσο ο Μικης,ο περηφανος αριστερος θαυμαστης των σοβιετ κλπ κλπ, αν ειναι και λιγο αληθινος,θα μπορουσε να μας πει με ποιο παλληκαρι απο τις ΗΠΑ μιλησε και τι παρτιδες ειχε με τους Φονιαδες των λαων, ο ιδιος προσωπικα,πριν πεσει η Χουντα?

    Ετσι ισχυριζεται, επαναλαμβανω ο ιδιος, καταγεγραμενος μαλιστα στην καμερα οπως μιλαει στην βιογραφια του Κ.Καραμανλη, στο youtube.Επειδη λοιπον εχει βαλει και αυτος το χερακι του στην σκοτεινη ιστορια της χωρας μας,θα επρεπε να μας διαφωτισει για ιστορικους και μονο λογους και να λυσει τις αποριες καθε ενεργου πολιτη και εμεις θα του συγχωρουσαμε τον φανατισμο του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και να προσθεσουμε λιγο ρεαλισμο επιπλεον...

    Στην "κακια" εφημεριδα που ειναι απεναντι στην αριστερα κλπ, ο Μικης μπορει και στελνει την επιστολη του για να εκφρασει τις θεσεις και το παραπονο του...Δεν αναρωτιεται ομως ο ιδιος αν θα μπορουσε αραγε να κανει το ιδιο ενας πολιτης που δεν συμφωνουσε με το σοβιετικο καθεστως και να εστελνε ενα αντιστοιχο κειμενο στην ΠΡΑΒΝΤΑ, τι συνεπειες θα ειχε γιαυτον και την οικογενια του?

    Ασφαλως και δεν αναρωτιεται,γιατι ξερει...και δεν μιλαει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γιατί πας μακρυά;
      σίγουρα ο ριζοσπάστης ή η αυγή
      θα το δημοσίευαν,
      δοκιμάστε στ
      ελνοντας επιστολή για τα εγκλήματα του πατερούλη στάλιν

      Διαγραφή
    2. Να σου πω την αληθεια, θα ηθελα να στειλω κατι αναλογο στην Αυγη για ενημερωση των αριστερων φιλων αλλα δεν νομιζω οτι με τους στρατευμενους ειναι να παιζει κανεις ετσι αθωα...

      Διαγραφή
  6. Δηλαδή ο "Αρχιστράτηγος" Στάλιν έτρεχε στα πεδία των μαχών; Ο Τσώρτσιλ ή ο Ρούσβελτ τότε δεν είναι και αυτοί αρχιστράτηγοι; γιατί κατηγορούν και τον Παπαγο ότι δεν πήγε στο μέτωπο (πήγε βέβαια). Αυτά για το "αρχιστράτηγος".
    Καταλαβαίνω τον Μίκη, αλλά ο Στάλιν έκανε ότι έκανε στον πόλεμο για την χώρα του, ο Τσώρτσιλ το ίδιο και εμείς για την δική μας. Δεν θα πούμε για τον Στάλιν, δεν θα πούμε για τον Τσώρτσιλ. Θα πούμε για τα δικά μας. Για το Ελ Αλαμέϊν, το 731, το Ρίμινι, το Γοργοπόταμο. Αν γυρίσουμε ντοκυμαντέρ θα πούμε και για τους άλλους, και δή για τον Πάττον, τον Ζούκωφ, τον Στίλ, τον Μοντγκόμερυ, και για τις ηγεσίες τους. Αλλά εμείς θα πολεμούσαμε αυτόν που πέρασε τα σύνορά μας, ασχέτως του ποιός είναι ή τι κάνουν οι άλλοι.
    Δεν σχολιάζω σε ποιά γωνία μπήκε γιατί αν δεν κάνω λάθος σταδιοδρόμησε τις δεκαετίες από το 60 και μετά. Η στράτευση κάτω από την κόκκινη σημαία ήταν δυστυχώς στράτευση υπό ξένη σημαία. Και δεν με ενοχλεί η ιδεολογία του. Με ενοχλεί που η ιδεολογία του έδειχνε νομιμοφροσύνη σε άλλη χώρα. (αυτό ισχύει και για κάθε άλλη ιδεολογία με το ίδιο χαρακτηριστικό).
    Μετά από τόσα χρόνια, θα περίμενα να πεί κάτι άλλο. Γιατί είχαν βέβαια θύματα, αλλά και η άλλη πλευρά έχει ταφόπλακες να δείξει. Τώρα που δεν ζεί κανένας από αυτούς που πρωταγωνίστησαν θα περίμενα ένα "ξεχάστε τα. Δεν μας βγήκαν σε καλό τότε, δεν θα μας βγούν και τώρα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Παπάγος έμεινε δυο χρόνια φυλακισμένος στο Νταχάου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. O Σταλιν ασφαλως και δεν ηταν Στραταρχης γιατι απλουστατα αυτοανακηρυχθηκε!Δεν χρειασθηκε να αποδειξει σε κανεναν ανωτερο του την αξια του...αλλωστε δεν τολμησε να τον ρωτησει καποιος...

    Για τον ρωσσικο λαο και την παραδοση,οι στρατιωτκοι ηγετες οπως ο Αλεξαντρ Νιεβσκυ,οι αυτοκρατορικοι στραταρχες Σουβορωφ και Κουτουζωφ που ηταν στρατιωτικοι παγκοσμιας φημης παντα ασκουσαν γοητεια γιατι θυμιζαν πατριωτικους πολεμους, κακουχιες αλλα και δοξα.Γιαυτο το Σοβιετικο καθεστως δεν τους υποτιμησε αλλα αντιθετα τους προβαλε για να εμψυχωσει το λαο.Ο Σταλιν ηξερε πολυ καλα οτι αν η προπαγανδα τον παρουσιαζε σαν τον διαδοχο "σωτηρα-στρατηγο", οι συμπατριωτες του θα τον εκτιμουσαν πιο πολυ...Ετσι εκτος απο πατερουλης εγινε και στραταρχης...Κατι που δεν τολμησε να κανει κανενας Τσαρος...ουτε ακομα ο Αλεξανδρος ο Α που ταπεινωσε τον Βοναπαρτη, το εκανε ο Σταλιν, ο οποιος σαν νεαρος η αργοτερα σαν στελεχος του ΚΚΣΕ δεν πηρε μερος σε κανεναν πολεμο ουτε σαν βοηθητικος!

    Τωρα οσον αφορα την αξια του σαν ηγετη,ας θυμηθουμε οτι τις προπολεμικες ανοησιες του τις πληρωσε ο Ρωσικος στρατος κατα το πρωτο ετος της Γερμανικης εισβολης. Γιατι με τις εκκαθαρισεις στον στρατο (1936-1938) αφου " εκκαθαρισε" την στρατιωτικη ηγεσια ,αναμεσα τους και τον μεγα στρατηγο Τουχατσεφσκι (τον αληθινο πατερα του Κεραυνοβολου Πολεμου), αφησε τον ερυθρο στρατο ακεφαλο και την ευθυνη μεγαλων σχηματισμων σε ασχετα κομματοσκυλα τυπου Βορωσιλοφ.Ετσι η Βερμαχτ εκανε περιπατο στην Ουκρανια και αιχμαλωτιζε σοβιετικες μεραρχιες με ανεση στο Βορρα και τον Νοτο...

    Ο πραγματικος Στραταρχης που χαρισε την νικη στην ΕΣΣΔ ηταν ο ευστροφος Ζουκωφ ο οποιος γλιτωσε την Μοσχα απο τα παντσερ του Γκουντεριαν τον Νοεμβρη του 1941 αλλα και οι αλλοι στρατηγοι (Τσουικωφ, Ροκοσοβσκυ κλπ).Τωρα αν νομιζει ο Μικης και αλλοι σαν τον Μικη οτι ο Σταλιν μπορουσε να συλλαβει ενα στρατιωτικο στρατιωτικο σχεδιο και να συνδυασει αμυνα/επιθεση σε τριπλο μετωπο ανω των 1000 χιλιομετρων απεναντι στον πατερα των ελιγμων Μανσταιν η τον αριστο αρματιστη Γκουντεριαν και τα αλλα αστερια της Βερμαχτ...ας παει να δει τον Χαρι Ποτερ...ειναι πιο ...λογικο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για κείνον τον Στάλιν, τον Αρχιστράτηγο του Κόκκινου Στρατού με τις νίκες στο Στάλινγκραντ, στη Μόσχα, στο Λένινγκραντ και στο Βερολίνο, δεν έχετε τίποτα να πείτε;ΟΧΙ...γιατι αν δεν ηταν ο στρατηγος Ζουκωφ ο σταλιν θα ειχε φυγει στη Σιβηρία αρον αρον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ντροπη τωρα στα γεραματα να μην υπαρχει καποιο παιδι του Μικη για να τον προστατευσει απο το να αυτοεξευτελιζεται...
    Καλη η ερυθρα προπαγανδα αλλα πολυ καλυτερη δε η αληθεια...ο Μικης μια ζωη ηταν 'υδραργυρος' οπου η εξουσια και αυτος κοντα...για οσους δεν με πιστευουν ας ακουσουν εδω τον ιδιο τον Μικη να μιλαει υπερ του Μεταξα, να λεει τα καλυτερα λογια για την ΕΟΝ (Νεολαια Μεταξα) ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ (ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ε-Θ-Ε-Λ-Ο-Ν-Τ-Ι-Κ-Α...) και μαλιστα ως 'Σκαπανέας' της νεολαίας του Μεταξά, της θρυλικής ΕΟΝ. Μάλιστα, ο Μίκης έγραφε και ποιήματα-ύμνους στον «Μεγάλο Πατερούλη» Ι. Μεταξά και την 4η Αυγούστου, τα οποία εκρίθησαν θετικά και δημοσιεύθηκαν στη στήλη «Η αλληλογραφία μας», με τις συνεργασίες των αναγνωστών, στο περιοδικό «Νεολαία» της ΕΟΝ.
    Το πρώτο ποίημα είχε τίτλο «Λόγια σκαπανέα» και δημοσιεύθηκε στο τεύχος της 17ης Φεβρουαρίου του 1940. Ιδού και οι εμπνευσμένοι στίχοι του:
    Είμαι ένα σκαπανάκι
    με ωραία φορεσιά
    με κοντό παντελονάκι
    και γερή κορμοστασιά
    Έχω πίστη στον Χριστούλη
    σεβασμό στον βασιλιά
    σαν Μεγάλο Πατερούλη
    αγαπώ τον Μεταξά!
    ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΝΤΕΧΕΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΕΝΑ ΤΡΙΛΕΠΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΟ 'ΠΟΙΟΝ' ΤΟΥ , ΜΠΕΙΤΕ ΕΔΩ = https://www.youtube.com/watch?v=Y-A70_poc5s

    Συγνωμη για το ξεμπροστιασμα Μικη αλλα εσυ το προκαλεσες....για να μην μιλησω και για το κλεμμενο τραγουδι σου τον περιφημο ΖΟΡΜΠΑ που ήταν από τραγούδι του κρητικού μουσικού Γιώργου Κουτσουρέλη.

    Ο Κουτσουρέλης διεκδίκησε δικαστικά τα πνευματικά δικαιώματα του τραγουδιού και τα κέρδισε.

    Ο ίδιος ο Γιώργος Κουτσουρέλης είπε: "Εγώ το περίφημο και περιβόητο “Κρητικό συρτάκι”, που δεν ξέρω αν πρέπει να το αναφέρω τώρα , μου το εκμεταλλεύτηκε ο Μίκης Θεοδωράκης , το εμπνεύστηκα στο κρεβάτι μεταξύ ύπνου και μη. Μισοκοιμώμουν. Θυμάμαι που σηκώθηκα αυτομάτως, πήγα κι έπιασα το λαγούτο μου κι άρχισα να ψάχνω και κάπως βιαστικά μη τυχόν και μου φύγουν απ΄το μυαλό αυτές οι νότες, που μου ήρθαν όπως προείπα, μεταξύ ύπνου και μη. Πράγματι σταθεροποίησα τις βασικές φωνές και μετά από ειδική μελέτη και όταν βρισκόμουν σε κατάλληλη ψυχική διάθεση το τελειοποίησα και παρουσίασα τη σύνθεση που την ηχογράφησα σε δίσκο στην Κολούμπια το 1950 σαν “Αρμενοχωριανό συρτό” και μετά το ξαναηχογράφησα με τίτλο “Κρητικό συρτάκι” το 1953" ενω το συρτάκι "Ζορμπάς" (δηθεν του Μικη) κυκλοφόρησε το 1964 στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Ζορμπάς ο Έλληνας»

    Ακούστε αποσπάσματα από το τραγούδι του Γιώργου Κουτσουρέλη. Από το 2:25 και μετά θα καταλάβετε την ομοιότητα....
    Εδω για του λογου το αληθες = https://www.youtube.com/watch?v=MXN6G4CMsmA
    Α ΡΕ ΜΙΚΗ , ΣΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΑΣΑΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΜΙΛΑΣ...
    Αιντε και τωρα στα στερνα κομμουνισταρογλυφτης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο Κουτσουρέλης δεν προχώρησε στην αγωγή, αν και ήταν δικτατορία. Αν είχε κερδίσει κάποια δίκη θα είχε μεταξύ άλλων και τα οικονομικά δικαιώματα. Η απόφαση του δικαστηρίου θα είχε εκτελεστεί. Δεν εκτελέστηκε γιατί δεν βγήκε τέτοια απόφαση.
    Επομένως, όλα αυτά είναι παραμύθια της χαλιμάς.
    Εγώ αυτό που καταλαβαίνω από τα γραφόμενά σου είναι ότι φθονείς τον Μίκη γιατί υπήρξε τόσο ΑΞΙΟΣ και προσπαθείς να βρεις απεγνωσμένα τρόπο να τον μειώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ας μην μπούμε σε λεπτομέρειες για την "αντικουμμουνιστική υστερία" (;;). Μένει στον Μίκη να την διαπιστώνει.
    Από σεβασμό στην ηλικία του (που ο ίδιος δεν ξέρω αν έχει κατανοήσει) θα αρκεσθώ να σχολιάσω μόνον το τραγικά γελοίον "μπήκαμε στην γωνία"!!!
    Μπήκε στην γωνία ποιός κουμμουνιστής και πότε και για πόσο;;
    Οι μνήμες μας από τις δεκαετίες τού 50 και τού 60 είναι γεμάτες θούρια τού Μίκη και τού Ρίτσου για "αυτό το χώμα που είναι δικό τους και δικό μας", καρτερώντας "να σημάνουν οι καμπάνες" τής ανάστασης τού κινήματος. Η κουμμουνιστική ΕΔΑ ήταν 2ο κόμμα δέκα χρόνια μετά τον Γράμμο και το Βίτσι.
    Ίσως μόνο θέσεις καίριες κρατικές δυσκολεύονταν να καταλάβουν όσοι είχαν μετάσχει στην κουμμουνιστική ανταρσία ή την είχαν ενεργά υποστηρίξει. Σκληρό και ίσως και άδικο για κάποιους, αλλά όταν καταστέλλεται μια ανταρσία, συνηθίζεται οι αντάρτες να πληρώνουν τις επιλογές τους: άλλωστε και εκείνοι κατά των οποίων έδρασαν, μετρούσαν ίσως και περισσότερα θύματα από τα οποία ουκ ολίγα θύματα αληθινά κτηνώδους θηριωδίας. και μάλλον δικαιολογημένα διεκδικούσαν μιαν αντιστάθμιση . Πάντως από προσωπική εμπειρία καταθέτω ως μαρτυρία ότι πλήθος καθηγητών μας τής Μέσης Εκπαίδευσης δήλωναν ξεκάθαρα ή έμμεσα την συμπάθειά τους προς τούς "ηττημένους κουμμουνιστές" και κάθε άλλο παρά διώκονταν, οι δε πιό επιδέξιοι από αυτούς (ιδίως επί Παπανούτσου) καταξιώθηκαν και με το παραπάνω.
    Μένω σε αυτά, δεν σχολιάζω το absurdum ότι αγωνιζόταν για την Ελλάδα κάτω από την κόκκινη σημαία , ή για τον ένδοξο Στάλιν που νίκησε τον Χίτλερ και άρα ας τού συγχωρήσουμε κάποιες σφαγές και εξοντωτικούς με ρατσιστικούς διωγμούς (π.χ. κατά Ελλήνων και Εβραίων), παρακάμπτω δε και τα άλλα πολλά πομπώδη και επιθετικά που βαρέθηκα να τα ακούω από την τότε ΑΥΓΗ (κανονικό υποκατάστατο τού επίσημα απαγορευμένου "Ριζοσπάστη") και τούς φανατίλες Λαμπράκηδες συμμαθητές μου.
    Αλλά ντροπή σου να λές εσύ ότι μπήκατε στην γωνία! Γίνονταν αδικίες, όπως προς όλους γίνονται πάντοτε, ενώ δεν είναι μυστικό ότι πολλά αστέρια σας θησαύρισαν και επί χούντας ως εργολάβοι.
    Φτάνει Μίκη, σάς βαρεθήκαμε να παριστάνετε τα θύματα πάνω σε χρυσά βάθρα απόλυτης καταξίωσης.
    Ας κοιτάξουμε το μέλλον κλείνοντας έρμητικά τούς λογαρισμούς μας με κάθε ολοκληρωτισμό και χωρίς να εξιδανικεύουμε κάποιους απλά γιατί κάποτε τούς λατρέψαμε. Ας σεβαστούμε τις ενστάσεις των "άλλων" των επισήμως νικητών, οι οποίοι τελικώς όχι στην γωνία δεν σάς έβαλαν , αλλά σάς έδωσαν απέραντο χώρο και υψίπεδα από τα οποία μπορείτε να κουνάτε τα χρυσωμένα δάκτυλα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το οτι σε διαψευδουν και ο Μικης και ο Κουτσουρελης ΟΙ ΙΔΙΟΙ στα βιντεο που σου παρεθεσα προφανως δεν σου λεει κατι...βλεπεις χρειαζεται αρκετη ανδρεία και ισχυρος χαρακτηρας για να αντιμετωπισεις το γκρεμισμα ενος (ψευτο)ειδωλου , επομενως προσπαθησε περισσοτερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το βίντεο που παρέθεσες δεν δείχνει απολύτως τίποτα. Μόνο ρυθμικά έχει κάποια σχέση η μουσική του Μίκη με αυτή του Κουτσουρέλη. Και αυτό είναι λογικό. Όλα τα μουσικά έργα ανήκουν σε κάποια ρυθμική οικογένεια και σε κάποιο μουσικό ύφος. Μπαρόκ υπήρχε και πριν τον Μπαχ, αυτό δεν σημαίνει ότι Μπαχ αντέγραψε. Κατά τα άλλα ο Μίκης έχει γράψει 1000 δες μελωδίες και Μουσικά έργα. Όταν μιλάς για γκρέμισμα δείχνει τον φθόνο σου. Δεν αντέχεις ότι ο Μίκης υπήρξε τόσο ΑΞΙΟΣ στην δουλειά του. Αν δεις στο youtube για εκατομμύρια μουσικόφιλους ανά την υφήλιο Μίκης σημαίνει Ελλάδα. Αγαπάνε την Ελλάδα εξαιτίας της μουσικής του. Ο Μίκης έδωσε στην Ελλάδα πολιτιστική ταυτότητα μοναδική στον κόσμο. Είναι φανερό ότι αυτό εσύ δεν το αντέχεις!

      Διαγραφή
  14. Dear Miki,
    You should had fought as a young...Greek. Maybe then we could pay attention to you. As for the rest of us, let us stop using Greek + something else. Just Greek is more than enough.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τοσες φορές αυτοδιαψεύστηκες συντρ.Μ.Θ. από ΚΚΕ,στην ΝΔ και μετά στην αναθεωρητική αριστερά.Ελεος,μείνε στην εξαιρετική μουσική σου γιατι θυμίζεις το στιχάκι "πότε είσαι από δώ ,πότε είσαι από κεί,Τσιριμώκο φασουλή" Όπου Τσιριμώκος αριστερός, υπ.Δικαιοσύνης στην αντάρτικη κυβέρνηση του βουνού και μετά πολιτικός με την Ενωση Κέντρου και στο τέλος συμμέτοχος στην "αποστασία" και "αυλικός-δοτός" πρωταθείς πρωθ/γός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Νομίζω ότι ήρθε ο καιρός να συνέχισει ο κύριος Θεοδωράκης τα γηρατειά του απερίσπαστος. Είναι νομίζω η ηλικία τέτοια που απαιτεί ξεκούραση και περισυλλογή. Εξάλλου το γήρας είναι ένα εξαίσιο ελιξήριο κατά της έπαρσης και της φιλοδοξίας. Ας αναπαυθεί στις δάφνες του ο κύριος Θεοδωράκης. Και ας αφήσει εμάς τους νεότερους να πάμε την Ελλάδα λίγο πιο πέρα. Ας γίνουμε εμείς αυτοί που θα θάψουν τις ιδεολογίες.κύριε Θεοδωράκη σας παρακαλώ αναπαυθειτε διότι μας κουρασατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μια υπενθύμιση - απορία:
    Είχαν μπεί και στην Ουγγαρία το 1956 τα "άρματα της ειρήνης" του πατερούλη ή κάνω λάθος;;;
    Λάθος κύριε Μίκη, λάθος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η' τα χει χασει η' του τα εχει γραψει κανενας συγγενης..

    -Ποιος ειναι ο νεοελληνικος πολιτισμος που εχει αναδειχθει εξ αιτιας της αριστερας οπως αναφερει (ειτε εξ αιτιας οποιασδηποτε συγχρονης κομματικης ιδεολογιας θα ελεγα εγω)?
    -Εαν δεν υπηρχε ο Σταλιν, η Ρωσία δεν θα αντιστεκοταν? Ο οποιοσδηποτε τσαρος θα ηταν παραδομενος?
    -Η δημοκρατια στην Ελλαδα οφειλεται στην αριστερα? Δηλαδη εαν επικρατουσε η αριστερα θα υπηρχε δημοκρατια? Εκτος και εαν ερμηνευει ως δημοκρατικα τα πολιτευματα των χωρων του πρωην ανατολικου μπλοκ..
    - "εσεις εδω σκοτωνατε τους κομμουνιστές οπως τις μυγες" Δηλαδη μονο κομμουνιστες και δεξιοι υπαρχουν σ αυτον τον τοπο? Δεν υπηρχαν και δεν υπαρχουν ανθρωποι που περιφρονουν αυτες τις ακροτητες? Πόλωση και πώρωση..
    - Για το εαν επικρατουσε η Κοκκινη σημαια ο λαος μας θα ηταν ελευθερος, ανεξαρτητος και ευτυχισμενος καλυτερα να μην απαντησουμε εμεις. Ας απαντησει καποιος Βουλγαρος, Ρουμανος, Αλβανος, η' Γιουγκοσλαβος

    κλπ, κλπ... Κριμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κάτω από την κόκκινη σημαία αγωνίστηκαν εκατομμύρια ανθρώπων στις πρώην πια κομμουνιστικές χώρες όπου και είδαν τις θυγατέρες και εγγονές τους να εργάζονται στα μπαράκια και τους οίκους της Δύσης και της Αραβίας. Ανήκετε πλέον στο χρονοντούλαπο της ιστορίας μιας ιστορίας που ούτε η ναφθαλίνη του αρτηλιοσκληρωμένου ακόμη υπαρκτού σοσιαλισμού που αντιπροσωπεύετε δεν ξεπλένει τα εγκλήματα της κόκκινης ιδεολογίας σας. Οι Έλληνες για ιστορικούς και γονιδιακούς λόγους, δεν είναι δυνατόν να είναι κομμουνιστές κύριε Θεοδωράκη. Τελεία και παύλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ποια αντικουμμουνιστικη υστερια βλεπει ο τυπος? εγω βλεπω οτι καταστρεφουν την Πατριδα μας με συστηματικοτητα εδω και χρονια μια χαρα , με τους υπολοιπους πολιτικους - συνεργους τους βεβαια.
    Μισουν την Ελλαδα και τους Ελληνες περισσοτερο απο οποιονδηποτε.
    Αραγε αν ο χιτλερ ηταν κομμουνιστης θα πολεμουσαν εναντιον του?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ευτυχως που υπαρχει ακομη ο μικης και κρατα ψηλα,οσο μπορει,την αξιοπρεπεια ενος λαου που βαλλεται απο μεσα και απ εξω.κουραγιο μικη.οι αυριανες που εχουν στησει αναγνωριζονται ευκολα και γιαυτο και εγκαταλειφτηκαν απ ολους μας.σκοτεινοι ανθρωποι προσπαθουν να καυευθυνουν τις μαζες.σκοτεινη η ψυχη τους σκοτεινες οι βουλες τους.βαστα μικη κοντρα στη βλακεια που θρεφει το μισος.μπραβο σου γεροντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Δεν μπηκατε σε καμια γωνια κ. Θεοδωρακη.Εαν γινοταν αυτο δεν θα μας τα πρηζατε τοσα χρονια με τους "αγωνες"της αριστερας.Λετε οτι σκοτωνανε τους κομμουνιστες σαν τις μυγες.Οι δικες σας συμμοριες τι κανανε κυριε;Δεν σκοτωναν,δεν πλιατσικολογουσαν;Πως γινεται να αγωνιζεστε για την δημοκρατια και την Ελλαδα και το κονσερβοκουτι, οι βιαιες στρατολογησεις και οι αρπαγες παιδιων με τοζορι να πηγαινουν"συννεφο"στα μερη που περασαν οι κατσαπλιαδες σας;Οχι κυριε,δεν αγωνιζοσασταν για την Ελλαδα,αγωνιζοσασταν για να ξεκανετε την Ελλαδα και τα παιδια της.Δεν δωσατε το αιμα σας για την πατριδα.Το δωσατε για τον Σταλιν.Φτανει πια με τα ψεμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την ελλαδα που παραδωσατε την ειδαμε επι δεκαετιες.φαυλοτητα απατη ρουσφετι μισος διωξεις ξερονησια οικονομικη καταστροφη ηθικη καταπτωση διαβολη αναξιοκρατια κλεψια απατες αρπαγη θησαυρων ξεπουλημα πλουτου υγεια τρεχα γυρευε παιδεια αστα να πανε.ηρεμια παιδια.οι καμπουρες δεν κρυβονται.αιδως.

      Διαγραφή
  23. Εμετική η αντικομμουνιστική υστερία των περισσοτέρων (ακροδεξιών όπως αποδεικνύεται) σχολιαστών σε αυτό το νήμα.
    Παιδάκια με το εμφυλιοπολεμικό μίσος που σας διακρίνει, δεν είστε διόλου καλύτεροι από τους κνιτομπετόβλακες του Περισσού... το αντίθετο: τα ίδια ΔΙΧΑΣΤΙΚΑ κουράδια είστε...

    Ψόφος σε όποιο διχάζει εμφυλιοπολεμικά το λαό μας από Δεξιά είτε από Αριστερά...
    Εθνική αντιμνημονιακή ενότητα και ομοψυχία, ΤΕΡΜΑ στα πάθη του '46-49, κακός ψόφος σε όσους μας γυρνάνε πίσω στον εθνικό διχασμό του εμφυλίου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω απόλυτα σε όσα γράφεις

      Διαγραφή
    2. Πρέπει όμως να αναρρωτηθεις και ποια ιδεολογία δικαιολογεί το μίσος εναντίον του έθνους για να καταλάβεις και ποιοι όντως διχάζουν αφού οι ίδιοι εντέλει αισθάνονται ότι και να διχάσουν δεν τρέχει και τίποτα

      Διαγραφή
    3. Ο Μαρξισμός-Λενινισμός δεν διδάσκει κανένα μίσος εναντίον των εθνών... αντίθετα, ο Λένιν έχει γράψει για το δικαίωμα των εθνών στην αυτοδιάθεση, για το δίκαιο, πατριωτικό-αμυντικό πόλεμο, ενώ η λατινοαμερικανική σοσιαλιστική παράδοση συμπυκνώνεται στο περίφημο σύνθημα "Πατρίδα ή θάνατος"... για να μη μιλήσω για το Μάο ή το Χο Τσι Μινχ, τα γραπτά και τις πράξεις τους που οι διαρκείς αναφορές είναι στον πατριωτισμό και δευτερευόντως στο σοσιαλισμό.

      Εκείνοι που στη χώρα μας δικαιολογούν το μίσος εναντίον του έθνους είναι τα "Αριστερά" κομματικά μαντριά... ΟΛΑ... αφού είναι διαβρωμένα από το καθεστώς και προσκυνούν την παγκοσμιοποίηση και τον ευρώ-φεντεραλισμό και είναι μπλεγμένα στο βρώμικο κόσμο των ΜΚΟ... ΟΛΑ όμως... από το ψευτοκουκουέ ως την Ανταρσυα... δυστυχώς ακόμη και τα 2 Μ-Λ ΚΚΕ έχουν αποβάλλει την πατριωτική μαοική τους παράδοση επειδή ακολουθούν κατά πόδας τον Περισσό ο οποίος από τη μία λατρεύει Στάλιν, από την άλλη έχει την εθνομηδενιστική-παγκοσμιοποιητική γραμμή των ΝΕΟΤΡΟΤΣΚΙΣΤΩΝ!

      Πρέπει να καταλάβετε πως για να επιβιώσει πολιτικά ο νεοτροτσκιστικός θίασος του Κουτσούμπα εσκεμμένα ΠΟΛΩΝΕΙ & ΔΙΧΑΖΕΙ & ΑΝΑΜΟΧΛΕΥΕΙ εμφυλιοπολεμικά πάθη... εξυπηρετεί το μνημονιακό καθεστώς που άλλωστε και το ψευτοκουκουέ υπηρετεί όταν λέει πως "θα καταστραφούμε έτσι και φύγουμε από την ευρωζώνη" ή ότι "έξοδος από την ΕΕ αλλά μόνο με... σοσιαλισμό".

      Ωστόσο κι από τη δεξιά πλευρά μιμούνται το ψευτοκουκουέ και με τη σειρά τους εσκεμμένα ΠΟΛΩΝΟΥΝ & ΔΙΧΑΖΟΥΝ & ΑΝΑΜΟΧΛΕΥΟΥΝ εμφυλιοπολεμικά πάθη στο λαό μας!
      Οι εκδόσεις βιβλίων για τον εμφύλιο από τις δεξιές φυλλάδες "Δημοκρατία" & "Ελεύθερος Τύπος" αλλά και τα άρθρα του Φ.Κρανιδιώτη κάνουν από τα δεξιά ό,τι κάνει ο Κουτσούμπας από τα αριστερά.

      Διαγραφή
    4. @ El Carnicero Rojo.
      Επιτρεψε μου μια μικρη διορθωση : Το περιφημο συνθημα " Πατριδα η Θανατος" δεν ηταν λατινοαμερικανικη παραδοση αλλα το συνθημα του μεγιστου αληθινου πατριωτη και επαναστατη της Λατινικης Αμερικης και ισως και παγκοσμια για την εποχη του : Ερνεστο Τσε Γκεβαρα , ο οποιος δεν αραξε στις πολυθρονες που του προταθηκαν αλλα εφυγε για τον επομενο σταθμο πραγματωσης των ονειρων του.

      Διαγραφή
    5. Το "Πατρίδα ή Θάνατος" ως σύνθημα πρωτακούστηκε στη Λατινική Αμερική από το Χοσέ Μαρτί απελευθερωτή της Κούβας από τον ισπανικό ζυγό... στη συνέχεια ΚΑΘΕ λατινοαμερικανικό εθνικοαπελευθερωτικό-επαναστατικό κίνημα την υιοθέτησε με τελευταίο ίσως το Φιντέλ και τον Τσε... τους οποίους φυσικά (διόλου τυχαία) οι νεοτροτσκιστές παγκοσμιοποιητές θεωρούν όχι κομμουνιστές αλλά αστούς εθνικιστές αντιαποικιοκράτες επαναστάτες... κι η αλήθεια είναι πως η κουβανική επανάσταση έγινε με σύνθημα την εθνική ανεξαρτησία κι όχι υπό την κόκκινη σημαία... μετά, για πολιτικο-οικονομικούς κι όχι ιδεολογικούς λόγους (την εναντίωση των ΗΠΑ στην εθνικοποίηση των αμερικανικών επιχειρήσεων στην Κούβα) ο Φιντέλ δήλωσε μαρξιστής και προσέγγισε την ΕΣΣΔ.

      Διαγραφή
  24. Νομίζω ότι δεν θα έπρεπε να περάσει έτσι, απαρατήρητο, το γεγονός ότι κάποιος αιματοβαμένος serial killer με σφυροδρέπανο πήγε πολύ χαμηλά την απαξίωση και το επίπεδο τής συζήτησης. Ζήτημα άλλωστε τίθεται και αν κάποια avatar που βεβηλώνουν ιερά σύμβολα, μπορούν να προβάλλονται στο site-blog είτε τούτο είτε οποιοδήποτε.
    Τον προβληματισμό μου καταθέτω και την ενόχλησή μου δηλώνω, απλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Βρήκε ο Μίκης μέσο του πρώην (??) ΔΟΛ να διαμαρτυρηθεί. Πες τα στη ΧΑ καλύτερα! Καλά λένε για γεράματα ορισμένοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Η εφημεριδα Δημοκρατια δεν νομιζω οτι παραπλανα τους αναγνωστες αλλα παρουσιαζει ειδησεις και αποψεις, ειδικα οι αναλυσεις σε εθνικα και γεωπολιτικα θεματα,που δεν τα βρισκεις αλλου.

    Τωρα,περι των εμφυλιακων αναμοχλευσεων αρκει να δει κανεις ποια παραταξη φροντιζει να μας θυμιζει συνεχεια μεσα απο συναυλιες,ταινιες και βιβλια, τι καλοι που ηταν οι αριστεροι και ποσο κακοι οι δεξιοι.Αυτο δεν ειναι προπαγανδα;Ετσι δεν μεγαλωσαν τοσοι ανθρωποι στην Ελλαδα που νομιζουν οτι οι αριστεροι ειναι ηθικοι και αδικημενοι;Γιατι αραγε δεν μπορουν να χρησιμοποιησουν επιχειρηματα και δεν ανεχονται τον διαλογο;Ποτε τους πιεσε ενας δημοσιογραφος να παραδεχτουν τα λαθη τους;Προσφατα στο ραδιοφωνο ενας βουλευτης του ΚΚΕ αποκαλεσε εγκληματιες τους Ελληνες της Ρωσσιας που εκτοπισθηκαν και πηγαν σε Γκουλαγκ η αντισταθηκαν στην επανασταση του 1917 και την Σταλινοκρατια!Δηλαδη επειδη αρνηθηκαν να παραχωρησουν την περιουσια του στο κρατος και το δικαιωμα να πιστευουν στο Θεο! Δεν ειδαμε ομως επιχειρηματα....τι παραβατικο ειδε ο συντροφος σε αυτην την συμπεριφορα και σε πιο Δικαικο συστημα; Αρα βγαλτε συμπερασμα ποιος ειναι ο φανατικος...
    Στην επιστολη του Μικη ειναι τοσο δυσκολο να καταλαβει κανεις οτι ακομα και τωρα δεν δισταζει να προβαλει τον Σταλιν σαν Στραταρχη και Σωτηρα του κοσμου?Μα ειναι δυνατον ενας λογικος ανθρωπος να πιστεψει οτι ενας μισοαγραμματος μπορει να διοικει στρατηγους και εναν στρατο εκατομμυριων?Ομως εκει....Στραταρχης!

    Ποιος ειναι αραγε ο φανατικος και υστερικος? Εμπρος λοιπον.επιχειρηματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκαιο.
      Ένας μισοαγράμματος δεν μπορεί να διοικεί στρατηγούς και ένα στρατό εκατομμυρίων.
      Να προσθέσω ακόμα ότι αυτά ισχύουν για ενα μισοαγράμματο που είναι κομμουνιστής , όπως ο Στάλιν.
      Αν όμως ο μισοαγράμματος είναι ναζί όπως ο παρανοϊκός Χίτλερ τότε όλα έχουν καλώς.
      Αλήθεια σε ρωτώ ποια στρατιωτική σχολή τέλειωσε ο Χίτλερ που έδινε αυστηρές διαταγές στρατιωτικού περιεχομένου σε στρατάρχες και στρατηγούς καριέρας:
      Άρα κριτήριο καταλληλότητας ενός ανθρώπου για στρατιωτικός για σένα δεν είναι οι γραμματικές γνώσεις αλλά ο πολιτικός προσανατολισμός.

      Διαγραφή
    2. Αναφερθηκα στον Σταλιν γιατι ηταν το θεμα που εθιξε ο Μικης Θ. Στην επιστολη του.Δεν αναφερθηκα στον αλλον αγραμματο απο την Γερμανια και παρανοικο μαζι,γιατι δεν τεθηκε ζητημα.

      Μην παρεξηγεις αυτα που γραφω γιατι νομιζω οτι ειναι αδικο. Ασφαλως και ο "Βοημος δεκανεας" οπως ειρωνικα τον αποκαλουσε ο Χιντεμπουργκ η ο στραταρχης Ρουντσετ ηταν υπευθυνος εκτος απο την συμφορα της Ευρωπης και για την ηττα του στρατου και της χωρας του:αφενος μεν γιατι δεν ακουσε τους στρατηγους του που τολμησαν να του πουν οτι ο διμετωπος πολεμος ηταν χαμενος απο χερι και αφετερου γιατι με τις διαταγες του περι ολοκληρωτικης στατικης αμυνας, εκμηδενησε καθε αποπειρα ελιγμων στα μετωπα.Νομιζω οτι ο Ραιμον Καρτιε γραφει στην ιστορια του Β ΠΠ οτι μετα το 1942 ο χειροτερος εχθρος της Βερμαχτ ηταν ο ιδιος ο Χιτλερ!

      Η απανθρωπια, η μανια για εξουσια και δυναμη του ενος ανδρος δεν εχει ιδεολογια,οπως και η βλακεια αλλωστε, οδηγωντας παντα τις κοινωνιες που τρεχουν πισω απο θεοποιημενα ειδωλα στο χαος.

      Διαγραφή
  27. Αρκετά έχει σχολιαστεί ο Μίκης. Εγώ θα θέσω ένα απλό ερώτημα προς όλους εκείνους που υποστηρίζουν ότι ο Στάλιν νίκησε τον Ναζισμό και σώθηκε η ανθρωπότητα. Ούτε θα παραθέσω τον ρόλο και τη συμβολή της νίκης των Αμερικάνων κλπ Ευρωπαίων. Θα ρωτήσω απλά: Αν η μικρή Ελλαδίτσα δεν είχε καθυστερήσει το Χιτλερ, έτσι ώστε η «μπαμπαρόσα» να είχε ξεκινήσει εναντίον της Ρωσίας πριν πιάσουν τα χιόνια που καθυστέρησαν και απαξίωσαν της εκστρατεία «μπαρμπαρόσα», μήπως ο Χίτλερ θα είχε καταλάβει όλη τη Ρωσία χωρίς να δώσει ποτέ την ευκαιρία στο «Στρατάρχη» Στάλιν να νικήσει μόνο στη μάχη του Στάλινγκραντ και να προχωρήσει προς τα κάτω όταν ο υπόλοιπος στρατός του Χίτλερ είχε κατανικηθεί και αποδυναμωθεί από τους υπόλοιπους συμμάχους, ώστε να μην μπορεί να υποστηρίξει τον στρατό του στο Στάλινγκραντ; ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΉΤΑΝ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΣΥΝΕΤΕΙΝΕ ΝΑ ΚΕΡΔΙΘΕΊ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ και όχι ο Στάλιν ή κανένας άλλος;;;;
    Μια πειστική απάντηση από κάποιον «ειδικό» θα με υποχρέωνε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Άχ,Μίκη, δεν αφήνεις τα πολιτικά και να ασχοληθής με την μουσική, που τα καταφέρνεις καλύτερα;
    Κώστας Μαυρόπουλος, που από τον Κεντρικό ραδιοφωνικό σταθμό της Μόσχας, εργαζόμενος στην Ελληνική σύνταξιν, έκανα εκλήσεις για την σωτηρίαν της ζωής σου. Με θυμάσε; Αλλά όταν υπέβαλες σε κριτική την επίθεσιν με τανκ στην Πράγα, οι "κόκκινες σημαίες", που αναφέρεις, κόψανε και την μουσική σου! Ήμουν κομμουνιστής-ιδεολόγος, αλλά τότε δεν είχα διαβάσει ούτε Μαρξ, ούτε Λένιν, ούτε Στάλιν. Όταν τους διάβασα, έφριξα. Τώρα είμαι ΑΝΤΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ και ξέρω ΓΙΑΤΙ. Γειά, χαρά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Προς όλους τους σχολιαστές
    Χωρίς να θέλω να τηρήσω ίσες αποστάσεις, αλλά αποστασιοποιημένος από τα γεγονότα, έχω να πω τούτο:
    Σε έναν αδελφοκτόνο πόλεμο, δεν ηπάρχουν νικητές και ηττημένοι.
    Γιατί πολύ απλά είναι όλοι ηττημένοι.
    Είμαστε όλοι ηττημένοι και πληρώνουμε ακόμα βαρύ τίμημα.
    Οι ιδεολογίες αυτές για τις οποίες αλληλοσφαχτήκαμε είναι λίγο πολύ νεκρές.
    Βλέπω τα εκατομμμύρια των ξένων που έρχονται στην Ελλάδα.
    Κανείς δεν μιλάει για δεξιά και αριστερά, κανείς δεν μιλάει για σοσιαλισμό και κομμουνισμό.
    Ρώτησα το γιο μου να μου πει σε ποια πανεπιστήμια του κόσμου διδάσκεται ο μαρξισμός, ο κομμουνισμός και ο σοσιαλισμός, στις σχολές πολιτικής επιστήμης.
    Μου είπε σε κανένα πανεπιστήμιο ελεύθερης χώρας.
    Είναι ξεπερασμένες ιδεολογίες.
    Ο κόσμος πηγαίνει αλλού.
    Άλλες ιδεολογίες γενιούνται, άλλα πράγματα γίνονται στον κόσμο.
    Ο κόσμος αλλάζει, η ανθρωπότητα αλλάζει κι εμείς στην Ελλάδα ασχολούμαστε με εκείνα που μας πηγαίνουν ακόμα πιο πίσω.
    Τι να πω.
    Η βάση της όποια συζήτησης, πρέπει να είναι η εξής:
    Δεχόμαστε ως καθεστώς εκείνο που σέβεται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.
    Ελευθερία του λόγου, της έκφρασης, της μετακίνησης, της γνώσης και της εκπαίδευσης, της ενασχόλησης με τα κοινά, της ισότητας απέναντι στο νόμο.
    Όποιο καθεστώς στο παρελθόν και τώρα δεν σέβεται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, εμείς οι Έλληνες πρέπει να το καταδικάζουμε.
    Πραγματικά δεν πιστεύω αυτά που διαβάζω.
    Αν και φύσει αισιόδοξος και έτοιμος για αγώνες και μάχες, αρχίζω να χάνω το θάρρος μου με αυτά που βλέπω, ακούω και διαβάζω.
    Κρίμα για την πατρίδα μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σάββα,
      έχεις βάλει κι εσύ το χεράκι σου ώστε ο Ινφογνώμων να έχει προσελκύσει τόσους ακροδεξιούς σχολιαστές γεμάτους ΜΙΣΟΣ για όσους συνέλληνές τους είναι αριστεροί/κομμουνιστές.
      Δεν σε βλέπω ούτε τώρα να φωνάζεις
      "κατεβείτε και οι μεν και οι δε από το Γράμμο και το Βίτσι, όχι στην αναμόχλευση των εμφυλιοπολεμικών παθών που επιχειρούν τα ξωφλημένα παλαιοκομματικά σχήματα της Δεξιάς και της Αριστεράς..."
      Κι ενώ αφήνεις ένα λυσσασμένο ακροδεξιό να με βγάζει "αιματοβαμμένο serial killer" και να σπιλώνει τη σημαία της Ελληνικής Λαικής Δημοκρατίας που έχω ως άβαταρ, εμένα μου έχεις κόψει 2 φορές τις ήπιου (για την ανίατη περίπτωσή του) απαντήσεις που του είχα γράψει.
      Μετά απ'όλα αυτά είναι φυσικό να μαζεύει ο Ινφογνώμων τους ακροδεξιούς όπως το στάρι μαζεύει τις κατσαρίδες...

      Διαγραφή
    2. Rojo τις "ηπίους" μάλλον στις έκοψα εγώ, όπως κόβω και άλλασ σχόλια με ειρωνίες και προσβολές.

      Διαγραφή
    3. Andpik, δεν σε είδα να κόβεις τις απευθυνόμενες προς εμένα ειρωνείες και τις προσβολές του λυσσασμένου ακροδεξιού που υποδύεται τον Καππαδόκη... 2 μέτρα & 2 σταθμά λοιπόν... δεν πειράζει... για να τα βλέπουν όλοι.

      Διαγραφή
    4. "Νομίζω ότι δεν θα έπρεπε να περάσει έτσι, απαρατήρητο, το γεγονός ότι κάποιος αιματοβαμένος serial killer με σφυροδρέπανο πήγε πολύ χαμηλά την απαξίωση και το επίπεδο τής συζήτησης. Ζήτημα άλλωστε τίθεται και αν κάποια avatar που βεβηλώνουν ιερά σύμβολα, μπορούν να προβάλλονται στο site-blog είτε τούτο είτε οποιοδήποτε.
      Τον προβληματισμό μου καταθέτω και την ενόχλησή μου δηλώνω, απλά."
      Αυτό έγραψε ο Καππαδόκης.
      Εχει σχέση το ύφος με το σχόλιο σου με τις υβρεις και τις απειλές;
      Αν απαντούσες στον ιδίο τόνο δεν θα υπήρχε κανένα προβλημα.

      Διαγραφή
    5. " δεν πειράζει... για να τα βλέπουν όλοι."
      Ετσι ακριβώς, εγώ δεν μπαίνω σε ιστοσελίδες που δεν συμφωνώ και να κάθομαι να γράφω απαξιωτικά σχόλια.
      Τους αφήνω ησυχους να λένε ότι θέλουν.

      Διαγραφή
    6. A! Mάλιστα! Το "αιματοβαμένος serial killer με σφυροδρέπανο" είναι πιο "ελαφρύ" από το "ακροδεξιό απολίθωμα του '50" με το οποίο απάντησα στις ύβρεις του! Πρόσεξε λίγο τη ζυγαριά σου, μπάζει από τα ακρο-Δεξιά!

      Διαγραφή
    7. Κι αυτό εδώ ΤΙ είναι Andpik;
      ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ του Ινφογνώμονα;
      Δηλαδή εδώ είναι ακροδεξιός ιστότοπος για ακροδεξιούς σχολιαστές
      με προνομιακή μεταχείρισή τους; Αυτό λες ότι πρεσβεύετε
      Αλλά κατά τα άλλα υποδύεστε τους ουδέτερους;

      "Ετσι ακριβώς, εγώ δεν μπαίνω σε ιστοσελίδες που δεν συμφωνώ και να κάθομαι να γράφω απαξιωτικά σχόλια.
      Τους αφήνω ησυχους να λένε ότι θέλουν."

      Διαγραφή
    8. Ορθώς λοιπόν έγραψα "δεν πειράζει... για να τα βλέπουν όλοι."
      Για να βλέπουν και οι μη δεξιοί τη δική σου δεξιά μεροληψία Andpik και να βδελύσσονται με την ακροδεξιά λύσσα "Καππαδοκών", Ποντίων, Παφλαγόνων, Μυρμιδόνων και ό,τι άλλο αυτοτιτλοφορείστε μέσα στις αυταπάτες μεγαλείου σας...

      Διαγραφή
    9. 1. Μωρε τί λες! Οποιος δεν ασπάζεται τον Χο Τσι Μινχ είναι ακροδεξιός;
      2. Βλέπω ότι δεν θυμάσαι όλοκληρο το σχόλιο σου.

      Διαγραφή
  30. Και να που δικαιώνομαι για αυτό που είχα γράψει στο Σάββα πριν από χρόνια όταν με είχε προσκαλέσει να περάσω από τον Ινφογνώμονα.
    Ότι "καλύτερα να μην έρθουμε πρόσωπο με πρόσωπο επειδή στα χρόνια που θα έρθουν, θα είμαστε σε διαφορετικό στρατόπεδο του επερχόμενου εμφυλίου και θα σφαχτούμε μεταξύ μας."
    Και τελικά να που κάνετε από τα δεξιά ό,τι μπορείτε ώστε πραγματικά να σφαχτούμε μεταξύ μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πρόκειται Rojo να σφαχτούμε, σε βεβαιώ.

      Διαγραφή
    2. Σε βεβαιώ εγώ πως μάταια περιμένεις ότι θα κάτσουμε πειθήνια να γίνουμε πρόβατα στη σφαγή.
      Θα εκπλαγείτε δυσάρεστα όσοι από εσάς νομίζετε πως ο επερχόμενος εμφύλιος θα είναι απλώς η μονόπλευρη σφαγή μας.

      Διαγραφή
    3. Rojo δεν προκειται να υπάρξει κανένας εμφύλιος.

      Διαγραφή
  31. Μιάς και γίνεται αναφορά στο ετερώνυμό μου , ας πούμε τα εξής: Το Κρίτων δεν χρειάζεται επεξήγηση είναι φόρος σεβασμού στον πιό λαμπρό μαθητή τού κορυφαίου σοφού Σωκράτη. Το Καππαδόκης έχει πιό υποκειμενική αιτιολόγηση, κάποιες ιδιαίτερες μνήμες και αναφορές σχετικές με πρόσωπα μεγάλης ιστορικής σημασίας που συνέβη να είναι τέκνα τής Καππαδοκίας .

    El Carnicero Rojo = Ο κόκκινος χασάπης
    Σύμφωνα δε με άλλη ανάρτηση τού google αυτή ήταν προσωνυμία τού Andréi Romanovich Chikatilo γνωστού και ως "Χασάπη τού Ροστόβ", ενός serial kileer που έδρασε μεταξύ 1978 και 1990 στη Σοβιετική Ρωσία, στη Σοβιετική Ουκρανία και στο Σοβιετικό Ουζμπεκιστάν, με περισσότερα από πενήντα θύματα.
    Μιάς και το πρώτο σχόλιο που ανέβασε στο νήμα τούτο προχθές o ομώνυμος σχολιαστής El Carnicero Rojo 29 Αυγούστου 2017 - 3:59 π.μ. είχε οξύτητα και απαξιωτικό επιθετικό ύφος (με επιπλέον "δυσώδεις" αναφορές) ανέβασα ένα ουδέτερο και όχι ονομαστικό σχόλιο, δηλώνοντας τον προβληματισμό μου και την ενόχλησή μου. Λόγω τής μη αναφοράς ονόματος και τής χρονικής απόστασης που μεσολαβεί ανάμεσα στα δύο σχόλια, δύσκολα θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς, χωρίς περαιτέρω έρευνα και συσχέτιση ότι, αναφερόμουν στο προαναφερόμενο σχόλιο δεν περιλαμβάνονται ύβρεις ούτε διαφαίνεται καν τόνος υβριστικός ή απαξιωτικός χαρακτηρισμός. Το ψευδώνυμο από μόνο του (κατά τα ανωτέρω) δηλώνει συγκεκριμένο serial killer, ενώ το σφυροδρέπανο δεν είναι εξ ορισμού απαξιωτικό, είναι δε μέρος τού avatar που χρησιμοποιεί ο Carnicero Rojo ˙ για τού avatar αυτού την σύνθεση έχω ως Έλληνας πολίτης και ελεύθερος άνθρωπος, την εξής νηφαλίαν αντίρρηση: η Σημαία είναι Ιερό σύμβολο και έχει την μορφή που ορίζει εκάστοτε το Σύνταγμα και οι νόμοι τής Ελληνικής Δημοκρατίας: αν προστεθεί σφυροδρέπανο, ή μαίανδρος, ή σβάστικα ή πελέκια και ραβδιά ή ότιδήποτε άλλο, κατά την γνώμη τής μετριότητός μου βεβηλώνει την Σημαία.

    Αυτά αποτελούν από την πλευρά μου τα δεδομένα που συνέθεσαν την βάση τής υπόθεσης που έλαβε ανεξήγητα (κατ’ εμέ) τόσην έκταση. Ειναι τιμητική για τον infognomon και τον Andpik προσωπικά η προσπάθεια να απογομώσουν την ένταση και τα παροχετεύσουν εκτός blog την ένταση και την επιθετικότητα. Προσέθεσα δε το δικό μου τούτο σχόλιο μόνον ως προσπάθεια διευκρινίσεως κάποιων σημείων στο μέτρο που με αφορούν και (ει δυνατόν) περαιώσεως τής παραπέρα συζήτησης. Ως προς το κατ' εμέ τουλάχιστον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.