30/8/17

Στρατιωτικοποιείται η αστυνομία των ΗΠΑ

Η αστυνομική απάντηση στις διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Μάικλ Μπράουν.
OYAΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε τη Δευτέρα «πράσινο φως» για νέο κύμα στρατιωτικοποίησης της αμερικανικής αστυνομίας, καταργώντας τους περιορισμούς που είχε εισαγάγει ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα. Στο εξής, τα αστυνομικά τμήματα των ΗΠΑ θα μπορούν να προμηθεύονται τεθωρακισμένα οχήματα με ερπύστριες, οπλισμένα αεροσκάφη και οχήματα, οπλισμό διαμετρήματος 50 χιλιοστών, εκτοξευτές χειροβομβίδων, ξιφολόγχες και στολές παραλλαγής.
Μετά τη δολοφονία του 18χρονου Μάικλ Μπράουν από λευκό αστυνομικό στο Φέργκιουσον του Μιζούρι το 2014 και την εξέγερση που ακολούθησε, προέκυψε ότι ο τοπικός πληθυσμός θεωρούσε την αστυνομία περίπου ως δύναμη κατοχής. Η χρήση εναντίον των διαδηλωτών οχημάτων και εξοπλισμού παρόμοιου με αυτόν που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ στο Ιράκ ενίσχυσε τις εντυπώσεις αυτές.
Επειτα από εξέταση του ζητήματος, ο πρόεδρος Ομπάμα απαγόρευσε τη μεταβίβαση στην αστυνομία των προαναφερθέντων (τεθωρακισμένων με ερπύστριες κτλ.), ενώ υποχρέωσε τις κατά τόπους αστυνομικές δυνάμεις να υποβάλουν δικαιολογητική έκθεση σε περίπτωση που ζητήσουν ελικόπτερα, άλλου τύπου αεροσκάφη, τεθωρακισμένα με τροχούς, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενισχυμένα κράνη και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.
«Οι περιορισμοί ήταν υπερβολικοί», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς ενώπιον της Αδελφότητος Αστυνομικών του Τενεσί. «Δεν θα αφήσουμε επιφανειακές ανησυχίες να υπερισχύσουν της δημόσιας τάξης».
Από το 1990 έχει μεταβιβαστεί από το Πεντάγωνο στα αστυνομικά τμήματα υλικό αξίας άνω των 5 δισ. δολαρίων. «Σε πολλούς δήμους υπάρχουν εντάσεις με την αστυνομία, παρ’ όλ’ αυτά ο πρόεδρος της δίνει όπλα στρατιωτικού τύπου αντί να τη βοηθήσει με πρακτικούς, αποτελεσματικούς τρόπους να προστατεύει και να υπηρετεί όλους τους πολίτες», ανακοίνωσε η Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών.
REUTERS, A.P., Καθημερινή

1 σχόλιο:

  1. Όλα με σχέδιο, όλα με πρόγραμμα. Αφήνουν το πρόβλημα να αλωνίζει σε ένα Κράτος και μετά σου δίνουν την λύση: Στρατιωτικοί νόμοι,μπατσοκρατία με αυτόματα στο όνομα της ευημερίας, ότι κινείται θα εκτελείται. Ούτε ο Όργουελ δεν πρόβλεψε πως θα γίνουν τόσο εύκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.