29/8/17

Πώς εξελίχθηκε η αποτυχημένη επιχείρηση της ΜΙΤ στο Νότιο Κουρδιστάν

 Όσο οι εξελίξεις στο Κουρδικό οδηγούν στη δημιουργία του Κουρδικού Διαδρόμου και στην προοπτική εξόδου των Κούρδων στη θάλασσα, τόσο αυξάνεται η ένταση στην Άγκυρα, η οποία προσπαθεί να εξουδετερώσει τη δυναμική του Κουρδικού μέσα από επιχειρήσεις της ΜΙΤ εναντίον «στόχων» του ΡΚΚ, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Τουρκία.
Το προηγούμενο διάστημα οι μυστικές υπηρεσίες ευρωπαϊκών χωρών, σε συνεργασία με τους Κούρδους, αποκάλυψαν μια ομάδα Τούρκων πρακτόρων της ΜΙΤ, οι οποίοι εκτελούσαν προπαρασκευαστικές ενέργειες δολοφονικής επιχείρησης εναντίον υψηλόβαθμων στελεχών του κουρδικού κινήματος στην Ευρώπη.
Μετά από αυτό και συγκεκριμένα στις 7 Αυγούστου 2017, μια ομάδα πρακτόρων της ΜΙΤ, που δραστηριοποιούνταν στο Νότιο Κουρδιστάν – Βόρειο Ιράκ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, στον τομέα της συλλογής πληροφοριών, εξουδετερώθηκε από το ΡΚΚ, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν έπεσε πάνω σε… παγιδευμένη βόμβα, στο δρόμο Ζάχο-Μπατούφα και ανατινάχτηκε.
Η τελευταία αποτυχημένη επιχείρηση, με σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσης Τουρκίας-Αυτόνομης Διοίκησης του Κουρδιστάν, έγινε πριν από λίγες μέρες, σε περιοχή της Περιφέρειας Σουλεϊμανίγια.
Σύμφωνα με νέα στοιχεία, δυο ανώτατα στελέχη της ΜΙΤ με διπλωματικά διαβατήρια, έφθασαν στη Σουλεϊμανίγια αεροπορικώς και αφού διανυκτέρευσαν σε πεντάστερο ξενοδοχείο της πόλης, ήλθαν σε επαφή με ομάδες που διατηρούν στην περιοχή, για να πραγματοποιήσουν επιχείρηση δολοφονίας υψηλόβαθμου στελέχους του ΡΚΚ.
Οι δυο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΜΙΤ, ήταν από το Τμήμα του Κουρδικού της τουρικής μυστικής υπηρεσίας και ήλθαν στην περιοχή για να συντονίσουν την επιχείρηση.
Στόχος ήταν ο θρυλικός Τζουμά, κατά κόσμον Τζεμίλ Μπαγίκ, ιδρυτικό μέλος του ΡΚΚ και σύντροφος του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν.
Η περιοχή που θα λάμβανε χώρα η επιχείρηση, ήταν η περιοχή Raperîn, που βρίσκεται στο τρίγωνο Ranya - Sengeser Qeladizê.
Το ΡΚΚ, που διαθέτει ισχυρό δίκτυο υποστήριξης και πληροφοριών στην περιοχή, έμαθε για την επιχείρηση και συνέλαβε και τις ομάδες που δρούσαν τοπικά και θα αναλάμβαναν την αποστολή δολοφονίας του Μπαγίκ και τους δυο επιχειρησιακούς της ΜΙΤ που ήλθαν στην περιοχή να συντονίσουν την επιχείρηση.

Η αντίδραση της Τουρκίας
Λίγες μέρες μετά την σύλληψη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέφθηκε την Αρμπίλ, τις 23 Αυγούστου, και ζήτησε από το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και εκπρόσωπο της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (ΥΝΚ), τον οποίο συνάντησε στο τουρκικών συμφερόντων ξενοδοχείο Ντιβάν, την διαμεσολάβηση του κόμματος για την απελευθέρωση των στελεχών της ΜΙΤ.
Το ίδιο αίτημα έθεσε ο Τσαβούσογλου και στον Κουμπάτ Ταλαμπανί, Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης του Νοτίου Κουρδιστάν.
Όταν ο εκπρόσωπος του ΥΝΚ ανακοίνωσε επίσημα στον Τούρκο υπουργό ότι το ΥΝΚ δεν έχει καμία σχέση με το θέμα, το οποίο τους ξεπερνά, τότε το τουρκικό ΥΠΕΞ έδωσε εντολή στον εκπρόσωπο του ΥΝΚ στην Άγκυρα να εγκαταλείψει τη χώρα σε 24 ώρες.
Ακολούθησαν διεργασίες και διαφωνίες στο εσωτερικό του ΥΝΚ, ενώ υπήρχε και αντίδραση από το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP), το οποίο διατηρεί πιο στενές σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση.

Οι στόχοι της επιχείρησης της ΜΙΤ
Σύμφωνα με παρατηρητές, οι στόχοι που είχε θέσει η ΜΙΤ με την επιχείρηση αυτή ήταν οι εξής:
* Να επιτύχει ένα ισχυρό χτύπημα στο ΡΚΚ
* Να δολοφονήσει ένα υψυλόβαθμο στέλεχος του ΡΚΚ στην περιφέρεια Σουλεϊμανίγιας, για να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις PKK YNK, που είναι καλές
* Στη συνέχεια να προκαλέσει εσωτερικό πρόβλημα στο ΥΝΚ, με στόχο την πλήρη αποδυνάμωσή του, και την ενίσχυση του KDP
* Με την διαμάχη που θα προέκυπτε, είχε ως στόχο την αναβολή του δημοψηφίσματος
* Την αποδυνάμωση του ΡΚΚ στο Νότιο Κουρδιστάν και στη Ροζάβα

Σ.Κ.


1 σχόλιο:

  1. Αγαπητε Σαββα...

    Διατηρείς ακομη την αποψη οτι ο Σουλτάνος δεν θα αναζητήσει τη < σωτηρία λέμβο >προς ανατολάς αν δημιουργηθεί κουρδικό κρατος που θα εχει μαλιστα έξοδο στη Μεσόγειο?
    Το λέω αυτο γιατι εχουμε βάσιμες ενδείξεις οτι οι αμερικανοι βλέπουν μεχρι και τωρα θετικά το μπάσιμο και της Τουρκίας στα ενεργειακά ,η δε φίλοι μας Εγγλέζοι θα κανουν κωλοτουμπες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.