21/8/17

Συρία: Η Επίθεση του Συριακού Καθεστώτος στην Ντέιρ Εζ Ζορ

Η επίθεση του συριακού στρατού στην Ντέιρ Εζ Ζορ παρουσιάζεται από την Alexandra Gutowski στον ιστότοπο FDDs Long War Journal.

Τα κόκκινα βέλη δείχνουν την επίθεση του συριακού στρατού
στην Deir Ezzor ενώ τα μπλε την επίθεση του SDF στη Raqqa.
Το συριακό καθεστώς διεξάγει μία επίθεση σε δύο άξονες στην ανατολική Συρία εναντίον της ισχυρής θέσης του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στην Ντέιρ Εζ Ζορ. Η ρωσική υποστήριξη, που περιλαμβάνει αεροπορική υποστήριξη και εξασφάλιση ασφαλών ζωνών, έχει υπάρξει ουσιαστική για την εν εξελίξει επιχείρηση. Η κυβέρνηση του Άσαντ μαζί με μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν και τους Ρώσους επιτίθεται από τα δυτικά και τα βόρεια όπως φαίνεται στον χάρτη.

Μία νίκη στην Ντέιρ Εζ Ζορ θα είναι εξαιρετικής σημασίας για το καθεστώς καθώς οι δυνάμεις του πολιορκούνται από τους τζιχαντιστές του ΙΚ στην αεροπορική βάση της Ντέιρ Εζ Ζορ και στην έδρα της 137ης Μηχανοκίνητης από τον Ιούλιο του 2014. Τον Ιανουάριο το αυτοαποκαλούμενο χαλιφάτο επιτέθηκε στην πόλη της Ντέιρ Εζ Ζορ κόβοντας τις θέσεις του καθεστώτος στην περιοχή στα δύο.

Έτσι, μία αλλαγή στις τύχες του πολέμου στην Ντέιρ Εζ Ζορ θα είναι θείο δώρο για τον Άσαντ. Επιπλέον η συγκεκριμένη επαρχία είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους και παρέχει πρόσβαση στο Ιράκ, όπου ενεργούν άλλες δυνάμεις υποστηριζόμενες από το Ιράν.

Οι πρόσφατες ρωσικές ασφαλείς ζώνες στη δυτική Συρία έχουν εξυπηρετήσει την επίθεση του καθεστώτος στα ανατολικά. Η Ρωσία έχει εφαρμόσει τρεις ασφαλείς ζώνες στη δυτική Συρία, συμπεριλαμβανομένης μίας με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με φιλοκαθεστωτικά ΜΜΕ οι ασφαλείς ζώνες έχουν «απελευθερώσει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα», συμπεριλαμβανομένης της ελίτ Ρεπουμπλικανικής Φρουράς. Η επίθεση στα ανατολικά πιθανόν είναι το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα των ρωσικών ασφαλών ζωνών. Μία ενημέρωση του ρωσικού στρατού στις αρχές Μαΐου παρείχε την ένδειξη ότι συριακά στρατεύματα θα προελάσουν προς την κοιλάδα του Ευφράτη ακολουθώντας την εγκατάσταση των ασφαλών ζωνών.

Παλμύρα: Η επιδίωξη του καθεστώτος είναι να κεφαλαιοποιήσει τον έλεγχο της Παλμύρα στην επαρχία Χομς ώστε να προβάλει ισχύ ανατολικά προς την Ντέιρ Εζ Ζορ. Οι δυνάμεις του Άσαντ ανακατέλαβαν την Παλμύρα τον Μάρτιο του 2017, μετά από τρεις μήνες κατοχής από το ΙΚ. Το καθεστώς έχει συνεχίσει να προχωρά κατά μήκος της εθνικής οδού Μ20, ανακαταλαμβάνοντας τη Suknah νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Φιλοκαθεστωτικές πηγές περιγράφουν τη ρωσική αεροπορική υποστήριξη ως «απολύτως αναγκαία» για την επίθεση στη Suknah. Σύμφωνα με φιλοκαθεστωτικά ΜΜΕ τουλάχιστον δύο σχετιζόμενες με το Ιράν μονάδες συμμετέχουν στην επίθεση: το 5ο Σώμα του συριακού στρατού που περιέχει εντεταγμένους διοικητές της Hezbollah και η Liwa al-Fatemiyoun, μία ιρανικής υποστήριξης οργάνωση αποτελούμενη από Αφγανούς μαχητές.

Ράκκα: Το καθεστώς έχει ακόμη καθαρίσει το έδαφος στην ύπαιθρο ΝΑ από την πόλη της Raqqa, ανοίγοντας τη βόρεια πρόσβαση κατά μήκος του Ευφράτη. Επί του παρόντος το καθεστώς προχωρά προς το χωριό al-Jabar που βρίσκεται περίπου 55 χλμ. ΝΑ της Raqqa. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και κυριαρχούνται από τους Κούρδους, εκκαθαρίζουν τη Raqqa, που σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 55%. Η ρωσική αεροπορική ισχύς υποστηρίζει το καθεστώς με επιθέσεις μεταξύ Madan και al-Tabni. Σύμφωνα με φιλοκαθεστωτικά ΜΜΕ ένας διοικητής των ελίτ Δυνάμεων Τίγρη που βρίσκονται στην περιοχή εκτίμησε ότι οι καθεστωτικές δυνάμεις θα φτάσουν στην Deir Ezzor από τη βόρεια κατεύθυνση στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και ο Άσαντ επιδιώκουν να στρατολογήσουν τοπικούς μαχητές για να νικήσουν το ΙΚ στην κοιλάδα του Ευφράτη.

Οι ΗΠΑ εκπαιδεύουν Σύριους παραστρατιωτικούς στο μέσο της κοιλάδας, στην Tanf, μία συνοριακή πόλη πέρασμα προς το Ιράκ στη ΝΑ Συρία. Η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ συριακή ανταρτική οργάνωση Jaish Maghawir al-Thawra αναφέρεται ότι είναι σε διαβουλεύσεις σχετικά με τη μεταφορά της από την Tanf στο Shaddadi για να πάρει μέρος στη μάχη εναντίον του ΙΚ στην Ντέιρ Εζ Ζορ.

Το καθεστώς από την άλλη πλευρά κινητοποιεί τους δικούς του τοπικούς μαχητές για την ανατολική επίθεση. Μαχητές από φυλές, όπως από τη σουνιτική φυλή Shaitat έχουν κινητοποιηθεί ως τα «Γεράκια του Ευφράτη» (Suqur al-Furat) για να υποστηρίξουν την επίθεση προς την Ντέιρ Εζ Ζορ. Σύμφωνα με την φιλοκαθεστωτική Al Masdar News o Υποστράτηγος του συριακού στρατού (Syrian Arab Army SAA) Mohammad Khaddour έδωσε έμφαση στον ρόλο των Γερακιών του Ευφράτη στην επιχείρηση στη Suknah. H φυλή Shaitat είχε εναντιωθεί στην παρουσία του ΙΚ στην ανατολική Συρία με αποτέλεσμα τη σφαγή 700 μελών της το 2014.

Καθώς η μάχη μαίνεται τα ΜΜΕ του ΙΚ ισχυρίστηκαν ότι οι δυνάμεις του Άσαντ έχουν υποστεί βαριές απώλειες. Είναι αδύνατο να πιστοποιήσουμε αυτόν τον ισχυρισμό αλλά είναι προφανές ότι οι τζιχαντιστές δεν θα φύγουν από την Ντέιρ Εζ Ζορ χωρίς μάχη. Το ΙΚ έφερε κάποιους από τους ηγέτες του στην περιοχή προκαλώντας έτσι μία σειρά από αεροπορικές επιθέσεις από την υπό αμερικανική ηγεσία Συμμαχία.

Σχετικές αναρτήσεις

3 σχόλια:

  1. Μια επισήμανση: Συριακή κυβέρνηση και όχι "συριακό καθεστώς". Το ότι κάποιοι κατσαπλιάδες, με την υποστήριξη ατλαντικών πατρώνων, σήκωσαν τα όπλα κατά της νόμιμης κυβέρνησης, αυτό δεν την έκανε ξαφνικά "καθεστώς". Κατά μία λογική και η Γαλλική κυβέρνηση είναι "καθεστώς", αφού παρότι οι Ισλαμιστές την πολεμούν, αυτή επιμένει να μην τους δίδει την εξουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας μην παίζουμε με τις λέξεις! Καθεστώς ή κυβέρνηση!και τα δύο είναι εξαιρετικά ευγενικά για να περιγράψουν την στυγνή χούντα του Ασαντ και των κολλητών του.

      Διαγραφή
    2. Ότι και να'ναι, είναι η νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας και οι αγγλοσαξωνικοί προτεσταντικοί ηθικισμοί του τύπου "στυγνή χούντα" για μία κυβέρνηση με ανεξιθρησκεία και κοσμικό τρόπο ζωής, μέσα σε μια ακραία ισλαμιστική Μέση Ανατολή, ακούγεται ως φθηνή προπαγάνδα.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.