5/8/17

Οι ΗΠΑ ενημερώνουν επίσημα τον ΟΗΕ για την απόσυρση από τη Συμφωνία του Παρισιού

Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας συμμετοχής
Σε επίσημη ανακοίνωση προς τα Ηνωμένα Έθνη προχώρησε την Παρασκευή η κυβέρνηση Τραμπ, σχετικά με τη διάθεση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Ωστόσο, στην εν λόγω ενημέρωση προς τα Ηνωμένα Έθνη, το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι η Ουάσινγκτον θα παραμείνει στη διαδικασία συζητήσεων και διαπραγματεύσεων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας συμμετοχής, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία, που να είναι περισσότερο συμφέρουσα για τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε διεθνή κατακραυγή τον Ιούνιο, όταν ανακοίνωσε για πρώτη φορά την απόφασή του να αποσύρει τη χώρα από τη συμφωνία.
Όπως εξήγησε, η συμφωνία αυτή θα ήταν κάτι σαν «τιμωρία» προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού θα κόστιζε εκατομμύρια δολάρια και θα στερούσε πολλές θέσεις εργασίας. 
Η ανακοίνωση της Παρασκευής ερμηνεύεται ως κίνηση υψηλού συμβολισμού, καθώς κανένα κράτος που επιθυμεί να αποχωρήσει από τη συμφωνία του Παρισιού, δε μπορεί να προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις έως τις 4 Νοεμβρίου 2019.

Έπειτα, η διαδικασία της αποχώρησης κρατά ακόμη έναν χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα ολοκληρωθεί παρά εβδομάδες μόνο μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020, όπου και ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα αποφασίσει εάν η χώρα θα συμμετάσχει εκ νέου στη συμφωνία.

«Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν σε ανακοίνωση προς τα Ηνωμένα Έθνη, σχετικά με την πρόθεση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη συμφωνία του Παρισιού, μόλις δικαιούνται να το κάνουν», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μέρος στις διεθνείς συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για την κλιματική αλλαγή… με σκοπό να προστατέψουν τα αμερικανικά συμφέροντα, ενώ επιβεβαιώσουν ότι η κυβέρνηση παραμένει ανοιχτή σε σχετικές μελλοντικές πολιτικές επιλογές».

Τον Ιούνιο, ο Ντόναλντ Τραμπ επεσήμανε ότι ήταν ανοιχτός σε οποιαδήποτε άλλη συμφωνία για το κλίμα, αρκεί αυτή να είναι δίκαιη προς τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, άνθρωποι- κλειδιά της συμφωνίας απέρριψαν αμέσως αυτή τη δήλωση, καθώς η Συμφωνία του Παρισιού πήρε δεκαετίες για να ολοκληρωθεί, ενώ θεωρείται ζωτικής σημασίας για τον αγώνα ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Παράλληλα, η στάση των ΗΠΑ στο θέμα προκάλεσε και διαχωρισμούς στη G20 της Γερμανίας τον περασμένο μήνα. Βέβαια, οι ηγέτες συμφώνησαν ότι η συμφωνία για το κλίμα είναι «μη αναστρέψιμη».

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.