17/8/17

Πολυεθνική άσκηση πάνω από το «Μπαρμπαρός» -

Πολυεθνική άσκηση έρευνας και διάσωσης σε μεγάλης έκτασης περιοχή νοτιοδυτικά της Πάφου, που επικαλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής της παράνομης δέσμευσης για σεισμογραφικά του «Μπαρμπαρός», θα διεξαχθεί την Παρασκευή, σύμφωνα με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία.
Την ίδια ώρα, το τουρκικό σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» που από τις αρχές της εβδομάδας διέκοψε τις βόλτες του στην περιοχή και κατευθύνθηκε προς τον κόλπο της Αττάλειας, αναμένεται ότι θα επιστρέψει στην περιοχή νοτιοδυτικά της Πάφου πριν την έναρξη της πολυεθνικής άσκησης έρευνας και διάσωσης.
Η άσκηση, προγραμματίζεται να διεξαχθεί από νωρίς το πρωί μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής και για τον σκοπό αυτό, δεσμεύτηκε με NOTAM που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, μεγάλη περιοχή, έκταση περίπου 3.500 ναυτικών μιλίων που ξεκινά από απόσταση μικρότερη των 5 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Πάφου –στο ύψος της Τίμης– και εκτείνεται μέχρι και 70 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά και με πλάτος περίπου 50 ναυτικών μιλίων προς τα βορειοδυτικά.
Παράλληλα, άσκηση έρευνας και διάσωσης, σύμφωνα με δεύτερη ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία, θα διεξάγεται στα ανοικτά του κόλπου της Λάρνακας.
Να σημειωθεί ότι το «Μπαρμπαρός» που από τα μέσα Ιουλίου βρίσκεται στην περιοχή νοτιοδυτικά της Πάφου, όπου πραγματοποιούσε μέχρι και αργά την Κυριακή σεισμογραφικά, σαρώνοντας κυρίως τμήματα των τεμαχίων 1 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ, φτάνοντας σχεδόν καθημερινά μέχρι και τα όρια των χωρικών υδάτων της Κύπρου, αργά την Κυριακή σταμάτησε τη διαδικασία αυτή και πήρε πορεία προς τις τουρκικές ακτές.
Προηγουμένως, είχε αποχωρήσει το ένα από τα δύο συνοδευτικά σκάφη, το συνοδευτικό σκάφος «Apollo Moon» που έδεσε στο λιμάνι της Σινίφκης. Αργότερα αποχώρησε και το δεύτερο συνοδευτικό σκάφος, το «Bravo Supporter», που κατευθύνθηκε στον κόλπο της Αντάλιας, όπου μετά από ωρών πλεύση στα ανοικτά, κατευθύνθηκε και έδεσε στο λιμάνι της Αλάνιας.
Το «Μπαρμπαρός» ακολούθησε το δεύτερο πλοίο, τηρώντας πορεία στα όρια των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στον κόλπο της Αντάλιας, παρέμεινε χθες για ώρες στα ανοικτά, ενώ αργά το απόγευμα πήρε αντίθετη πορεία, προς την περιοχή της παράνομης τουρκικής Navtex που να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την αναφορά της λήγει στα μέσα Δεκεμβρίου.
  Πέτρος Θεοχαρίδης  
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.