6/8/17

Με θράσος απαντούν οι Γερμανοί στους Πολωνούς για τις αποζημιώσεις

Το Βερολίνο έχει θωρακιστεί πολύ καλά στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων για το αιματοκύλισμα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Το θέμα επανέρχεται στη δημοσιότητα μετά από την πρόθεση της Πολωνίας να εξετάσει το ενδεχόμενο διεκδίκησης αποζημιώσεων. Οι Γερμανοί με μεγάλη άνεση μας θυμίζουν ότι με τη συμφωνία επανένωσης της Γερμανίας -για την οποία όσοι πανηγυρίσαμε αλλά και πληρώσαμε αδρά- όλα αυτά είναι πια…μάταια!
Το πιο εκνευριστικό όμως είναι ότι οι Γερμανοί, όπως προκύπτει από δηλώσεις πολιτικών τους θεωρούν τα κοινοτικά ταμεία …δικά τους! Με θράσος είπαν στην Πολωνία ότι λαμβάνει ετησίως από τα κοινοτικά ταμεία 14 δις άρα δεν μπορεί να ζητά γερμανικές αποζημιώσεις! Δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα οι Γερμανοί…
Πως έχει το θέμα…

Ο Αρκάντιους Μουλάρτσικ, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS), ζήτησε από το πολωνικό Κοινοβούλιο μία επίσημη εκτίμηση για τις πιθανότητες επιτυχούς διεκδίκησης αποζημιώσεων από τη Γερμανία, με βάση το διεθνές δίκαιο.

Η απάντησή αναμένεται στις 11 Αυγούστου. Νομικοί κύκλοι στη Γερμανία επιμένουν πάντως ότι το ζήτημα θεωρείται «λήξαν».

Ήδη το 2004 ο Γιόχεν Φρόβαιν, πρώην επικεφαλής στο Ινστιτούτο Διεθνούς Δικαίου Max Planck, είχε επιμεληθεί ένα νομικό υπόμνημα επί του θέματος, από κοινού με Πολωνό συνάδελφό του. Και τότε, όπως και σήμερα, ο Φρόβαϊν θεωρούσε «μάταιες» τις πολωνικές διεκδικήσεις, λέγοντας ότι «από νομικής απόψεως, το ζήτημα έχει διευθετηθεί και έχει λήξει».

Επικαλείται σχετικά τη διεθνή συνθήκη, την αποκαλούμενη και «Συνθήκη 2 + 4» για την Επανένωση της Γερμανίας. Επιπλέον ο Φρόβαϊν αντικρούει τον ισχυρισμό της Βαρσοβίας ότι η «παραίτηση» του 1953 δεν ισχύει, καθώς η τότε Πολωνία τελούσε ουσιαστικά υπό την κυριαρχία της Σοβιετικής Ένωσης. «Η παραίτηση της Πολωνίας από τη διεκδίκηση αποζημιώσεων το 1953 παραμένει εν ισχύ» λέει ο Φρόβαϊν. Και συμπληρώνει: «Αυτό δεν αλλάζει από το γεγονός ότι η συνταγματική τάξη έχει αλλάξει και η Πολωνία δεν είναι πλέον κομμουνιστική χώρα. Με την ίδια λογική παραμένουν άλλωστε σε ισχύ πολλές άλλες διεθνείς συνθήκες που είχε συνυπογράψει η Πολωνία την εποχή εκείνη».

Παρεμφερείς απόψεις εκφράζουν και πολλοί Γερμανοί πολιτικοί. Ο Κάρλ Γκέοργκ Βέλμαν, βουλευτής του κυβερνώντος χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), υπενθυμίζει όχι μόνο τα όσα έγιναν το 1953, αλλά και τη σημερινή συνεισφορά της Γερμανίας στα κονδύλια της ΕΕ, από τα οποία ωφελείται και η Βαρσοβία.

«Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στην Πολωνία ότι κάθε χρόνο λαμβάνει 14 δισεκατομμύρια ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό» λέει ο Βέλμαν. Οι πληρωμές προς τη Βαρσοβία είναι οι υψηλότερες προς κράτος-μέλος της ΕΕ, προσθέτει, στην οποία η Γερμανία πληρώνει σήμερα τις υψηλότερες εισφορές, δηλαδή περίπου 4 δισεκατομμύρια ετησίως, εδώ και πολλά χρόνια. «Ας μη θέσουμε υπό αμφισβήτηση αυτή τη λογική» τονίζει ο Βέλμαν. Συμπληρώνει μάλιστα ότι «η Γερμανία ήταν πάντοτε στο πλευρό της Πολωνίας και στήριξε όσο καμία άλλη χώρα το αίτημά της να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ». Υπό αυτό το πρίσμα «κανείς στην Ευρώπη δεν κατανοεί, γιατί η Πολωνία τα θέτει υπό αμφισβήτηση όλα αυτά, προβάλλοντας παράξενες αξιώσεις».

Την «Ομάδα Φιλίας» του γερμανικού Κοινοβουλίου με την Πολωνία διευθύνει ο βουλευτής της Αριστεράς (Die Linke) Τόμας Νορντ. Κατά την άποψή του, η συζήτηση περί αποζημιώσεων δεν αποτελεί παρά πολιτικό ελιγμό της Βαρσοβίας στο «κάδρο» των συνεχών αντιπαραθέσεων με το Βερολίνο, αλλά και τις Βρυξέλλες. «Είναι εύκολο να επισημαίνει κανείς την ευθύνη της Γερμανίας για τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, άλλωστε είναι ορθό και δίκαιο από ηθικής απόψεως. Όταν κανείς συνδέει τη συζήτηση αυτή με το αίτημα περί αποζημιώσεων, αυξάνει και την ηθική πίεση προς τη γερμανική πλευρά και την αξιοποιεί για λόγους εσωτερικής πολιτικής. Μόνο που όλα αυτά δεν θεμελιώνονται σε επίπεδο διεθνούς δικαίου», λέει ο Νορντ.

Αυτή είναι και η επίσημη θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Απαντώντας πρόσφατα σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση, η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ουλρίκε Ντέμερ δήλωσε ότι «η Γερμανία συναισθάνεται την ευθύνη για τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο από πλευράς πολιτικής, ηθικής και οικονομικής», για να συμπληρώσει ωστόσο ότι «το ζήτημα των αποζημιώσεων έχει διευθετηθεί στο παρελθόν, νομικά και πολιτικά».

Πηγή: Deutsche Welle
militaire.gr
anixneuseis.gr

11 σχόλια:

  1. ΟΙ Γερμανοί αὐτοί πού ἀρνοῦνται τίς ἀποζημιώσεις πού ὀφείλει ἡ Γερμανία γιά τίς ζημίες πού κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο αὐθαιρέτως προκάλεσαν τά στρατεύματά της σέ λαούς τῆς Εὐρώπης, καί τήν ἐπιστροφή δανείων πού αὐθαιρέτως ἀνέλαβαν τότε ἀπό κατακτημένους λαούς, γιά τόν λόγο ὅτι ...ἐπανενώθηκε ἡ Γερμανία τό 1991 ἤ ὅτι συστήθηκε ἡ Εὐρωπαϊκή Ἕνωση, ἔχουν χάσει ἀνεπανόρθωτα καί τήν αἴσθηση τῆς πραγματικότητας καί τήν Εὐρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παραίτηση ἀπό ἀνθρώπινα δικαιώματα εἶναι ἄκυρη.- Τέτοια δικαιώματα εἶναι ἀπαράγραπτα.
    Τέτοια παραίτηση, ἄκυρη, εἶναι κάθε παραίτηση από τά ἀπαράγραπτα δικαιώματα σέ ἀποζημιώσεις που ὀφείλονται γιά ἐγκλήματα πολέμου.

    _Δέν δικαιολογεῖ κανένας πόλεμος, ἀπάνθρωπα ἀντίποινα σέ βάρος ἀμάχων. Πολύ λιγώτερο, φόνους ἀμάχων, ἤ ἐκτελέσεις ἀμάχων μέ παρωδίες δίκης. Πρόκειται γιά ἐγκλήματα πολέμου.
    _ Λαός τοῦ ὁποίου δικαστές δέχθηκαν ὅτι τό "δίκαιο τοῦ πολέμου" δικαιλογεῖ τέτοια ἐγκλήματα καί ὁ ὁποῖος δεν ἀντιδρᾶ σέ τέτοιες ἀντιλήψεις, ἡ ἡγεσία δέ τοῦ ὁποίου ὑποστηρίζει ἀπαλλακτικες ἀπόψεις περί τῶν ἐγκλημάτων αὐτῶν καί περί τῶν ἀντιστοίχων ὑποχρεώσεών της, εἶναι ἀμετανόητοι συνεχιστές, ἠθικῶς, πολιτικῶς καί νομικῶς, τῶν ἴδιων ἐγκλημάτων πολέμου. Μέ βεβαιότητα, θά τά ἐπαναλάβουν, δοθείσης εὐκαιρίας.
    _Ἄν «η Γερμανία συναισθάνεται την ευθύνη για τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο από πλευράς πολιτικής, ηθικής και οικονομικής», δέν εἶναι δυνατόν νά θεωρεῖ ὅτι «το ζήτημα των αποζημιώσεων έχει διευθετηθεί στο παρελθόν, νομικά και πολιτικά», χωρίς καταβολή τῶν πραγματικῶν ἀποζημιώσεων γιά τά ἐγκλήματα πολέμου.
    Ἡ μόνη περίπτωση νά νομίζῃ κάτι τέτοιο, εἶναι ὅταν θεωρῆ, κακοπίστως, ὅτι δέν εἶναι ἐγκλήματα πολέμου τά ἀπάνθρωπα ἀντίποινα σέ βάρος ἀμάχων ἤ οἱ φόνοι ἀμάχων, ἤ οἱ ἐκτελέσεις ἀμάχων μέ παρωδίες δίκης, ἀλλά "δίκαιο τοῦ πολέμου", κατά τήν ἴδια ὅπως τότε ναζιστική λογική!
    Αὐτό σημαίνει, ὅτι ἡ ἀνωτέρω σχετική δήλωση τοῦ ἐκπρόσωπος τῆς κυβερνήσεως τῆς Γερμανίας Ουλρίκε Ντέμερ, ἀποτελεῖ στήν οὐσία ὁμολογία ὅτι τό θέμα τῶν ἀποζημιώσεων δέν ἔχει λήξει καθόλυ, καί ὅτι εὐθύνεται πλήρως γιά καταβολές ἀποζημιώσεων ἡ σημερινή Γερμανία, ὡς ἀμετανόητη ὑπερασπίστρια τῶν ἐγκλημάτων πολέμου πού τελέσθηκαν κατά τόν Β Παγκόσμιο Πόλεμο ἀπό τά γερμανικά στρατεύματα σέ ὅλη τήν Εὐρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το γερμανικό θράσος πηγάζει από δύο γεγονότα.

    Το πρώτο, ότι ενώ υπάρχουν πολλά ενδεχομένως δικαστήρια να τους καταδικάσουν σε αποζημιώσεις, δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑ να επιβάλλει την καταβολή αυτών των αποζημιώσεων.

    Το δεύτερο, για να αναγκάσει μια χώρα την Γερμανία να καταβάλλει τις αποζημιώσεις, η χώρα αυτή πρέπει να έχει κυβέρνηση και πολιτικούς με γκατς (κάκαλα στα ποντιακά) και όχι ευνουχισμένα ανθρωπάρια.

    Οποτε πλήρωσε η Γερμανία αποζημιώσεις, το έκανε είτε διότι ήθελε η ίδια, είτε διότι απέναντί της βρέθηκαν οι ...προσοντούχοι που αναφέρω παραπάνω.
    Μέχρι να βρεθούν αυτοί στην Ελλάδα, δεν πρόκειται να εισπράξουμε ούτε σέντ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο πολιτικός σχηματισμός που συμμετέχω (δεν τον αναφέρω διότι ο κύριος Καλεντερίδης δυσανασχετεί όταν στον ...φούρνο του ζυμώνουμε ξένα κουλουράκια), υποστηρίζει ότι το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων πρέπει να ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΘΕΙ πλήρως.
    Από ΔΙΜΕΡΕΣ που είναι σήμερα.

    Δηλαδή το θέμα λεπτομερώς αιτιολογημένο με τα ακράδαντα στοιχεία που διαθέτουμε, να το εισάγουμε κατ αρχάς προς συζήτηση στην Ολομέλεια του ΟΗΕ όπου θα καλέσουμε και τις άλλες χώρες που έχουν τις ίδιες ή παρόμοιες απαιτήσεις με εμάς, να ζητήσουμε ομαδικά με αυτές, αλλά και με ΟΛΕΣ τις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη, την λήψη απόφασης που να επιβάλλει διπλωματικές, εμπορικές και άλλες κυρώσεις στην Γερμανία.

    Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν πολλές που θα υποστηρίξουν το αίτημα και θα ψηφίσουν την λήψη μέτρων εναντίον της Γερμανίας.
    Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται νομικοπολιτικά προηγούμενα υπέρ τους.

    Κατ αρχάς οι ευρωπαικές στο σύνολό τους, διότι όλες (ακόμα και οι σύμμαχες Ιταλία, Αλβανία, Βουλγαρία κλπ) έχουν υποστεί σφαγές πληθυσμού και ζημιές από τους ναζί, αλλά και πολλές της Ασίας και άλλων ηπείρων που είχαν απώλειες και θύματα από τους φασίστες/ναζί και τον ιαπωνικό μιλιταρισμό και οι οποίες διεκδικούν ή μετά από μια τέτοια απόφαση, μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.
    Ανάμεσα σε αυτές, η Κίνα, οι δύο Κορέες, η Ρωσία, πολλές χώρες της Ν/Α Ασίας και του Ειρηνικού.

    Το θέμα θέλει μελέτη και σοβαρή τεκμηρίωση αλλά πάνω απ όλα πρέπει η στρατηγική και οι επιμέρους τακτικές να χαραχθούν από ένα μέτωπο δυνάμεων της χώρας που πιστεύουν στην Πατρίδα και την Δημοκρατία και δεν έχουν υπηρετήσει μνημόνια και τοκογλύφους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καταρχήν παρακαλώ όποιον έχει διαβάσει την συνθήκη 4+2 να μου υποδείξει που αναφέρεται ότι η Γερμανία απαλλάσσεται από τα χρέη του πολέμου. Δεύτερον ένας παράπλευρος στόχος της προσπάθειας του διαμελισμού των Βαλκανίων,Είναι η σύσταση νέων κρατικών μορφωμάτων τα οποία από νομικής άποψης δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν πολεμικά χρέη και αποζημιώσεις από την Γερμανία, όπως πχ Τσεχοσλοβακία. Τρίτον οι αποζημιώσεις είναι δύσκολα διεκδικήσιμες, αλλά στην δική μας περίπτωση υπάρχει το κατοχικό δάνειο το οποίο μπορεί να γίνει άμεσα απαιτητό, χωρίς κανένα νομικό κόλλημα. Το μόνο κόλλημα είναι οι εθελόδουλες κυβερνήσεις μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Κιτσαρας.
    Οταν η Γερμανια φακελλωνει τους 'Ελληνες' πωλητικους απο την εποχη της ιδρυσεως του Ελληνικου κρατους,ιδιως μεσω των πατεραδων και παπουδων της Σημενς,ποιος θα διαννοηθει να ψελισει κουβεντα για τετοια θεματα,αμεσως θα του κρεμασουν στα μανταλακια τι εκανε ο πατερας του σαν σαραφης με τους αλλους δυο κλπ.η που επενδυθηκανε τα κλεμμενα του Χονεκερ,κατι 'λουποι',κατι ιντελιτζενς σερβις και παει λεγοντας.
    Μουγκα στην στρουγκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οταν έχεις σκελετούς στην ντουλάπα σου, σε κάνουν ό,τι θέλουν.
      Το ομολόγησαν και οι ίδιοι (δεξιοί/αριστεροί). "Μας εκβίασαν" είπαν!!!
      Τέτοιο θράσος...

      Διαγραφή
  7. Και όταν λέω το κατοχικό δάνειο δεν εννοώ βέβαια με υπολογισμούς Μ. Γλέζου δηλαδή 11δισάκια για να φάμε σουβλάκια . Εννοώ με πραγματικούς και σοβαρούς υπολογισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα ειναι ανοητος, μαλλον ειναι ανοητος, οποιος πιστευει οτι η Γερμανια θα δωσει χρηματα στην Σερβια, Βοσνια, Ελλαδα, Πολωνια, Τσεχια, Σλοβακια... Ανοητοι ηταν ολοι οσοι μας πιπιλιζαν το μυαλο, λεγοντας πως μονο στην Ελλαδα χρωστα η Γερμανια. Κι αντι να επικεντρωθουμε στο χειροπιαστο, κατοχικο δανειο, πηραμε απο πισω τους κλοουν της αριστερας ,με καταληξη να χανουμε και το χειροπιαστο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ...κατι αντιστοιχο με τα Γλυπτα του Παρθενωνα, όλοι αντιλαμβάνονται το λογικό και το δικαιο , κανείς δεν προσυπογραφει την επιστροφή τους.Εάν οι γερμανοι ξεκινησουν να πληρωσουν τον πρωτο ...θα καταλήξουν ζητουλες.Πληρωσαν μόνο αυτους που δεν μπορουσαν να κάνουν αλλιως , τους ισραηλινους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.