9/8/17

Κόντρα για το Κυπριακό και στο βάθος Προεδρικές…

Προθέρμανση ενόψει της τελικής ευθείας για τις προεδρικές εκλογές για τα κόμματα τα οποία διατηρούν υψηλούς τους τόνους της αντιπαράθεσης για το Κυπριακό. Επίκεντρο της αντιπαράθεσης τα όσα διαδραματίστηκαν στο Κραν Μοντάνα, με το ΑΚΕΛ να δίνει και το στίγμα της κριτικής πάνω στην οποία θα κινηθεί στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, κατηγορώντας τον Νίκο Αναστασιάδη ότι δεν κατάφερε ούτε το Κυπριακό να λύσει, ούτε την Τουρκία να εκθέσει.
Την ίδια ώρα, στην Πινδάρου δεν αφήνουν τίποτε αναπάντητο, σηκώνοντας με προθυμία το γάντι κάθε φορά, προτάσσοντας την καλή πρόθεση του Προέδρου η οποία δεν βρήκε ανταπόκριση από την άλλη πλευρά, όταν απαντούν στο ΑΚΕΛ. Στην απάντηση προς την κριτική του ενδιάμεσου, τονίζεται η γενικότερη άρνηση προς τις διαπραγματεύσεις.
Το ΔΗΚΟ από την άλλη, κάνει λόγο για υποχωρητική πολιτική Αναστασιάδη, συνεχίζοντας να χτίζει στους δυσαρεστημένους της συγκεκριμένης γραμμής στο Κυπριακό, προτάσσοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για υιοθέτηση νέας στρατηγικής.

Σε δηλώσεις του χθες, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι ενώ δηλώνει ότι την αποκλειστική ευθύνη για το ναυάγιο την έχει η Τουρκία, η ανάγνωση των γεγονότων από τη διεθνή κοινότητα δεν είναι η ίδια. «Είναι τραγικό για τον τόπο, στην πιο κρίσιμη καμπή του Κυπριακού, η στάση της Τουρκίας, να ήταν όπως λέμε, απαράδεχτη και αντί επικρίσεων και πιέσεων, η κατοχική Τουρκία να δέχεται εύσημα», δήλωσε ο κ. Χριστοφίδης.

Όπως ανέφερε, συνεχίζοντας, αυτός είναι και ο πυρήνας διαφωνίας του ΑΚΕΛ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. «Μεταβήκαμε στο Κραν Μοντάνα με βασικό στόχο τη σωστή λύση του Κυπριακού. Η λύση όμως δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, αλλά κυρίως από την Τουρκία. Άρα δεύτερος στόχος ήταν, αν η Τουρκία θα εμπόδιζε ξανά μια σωστή λύση, αυτό να είναι ξεκάθαρο στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Για να φορτωθεί στην Τουρκία το ανάλογο κόστος. Δυστυχώς ούτε σε σωστή λύση φτάσαμε, αλλά ούτε και η Τουρκία είναι ο αποκλειστικός υπαίτιος στα μάτια της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε.
    Απαντώντας ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι το γεγονός ότι η Τουρκία δεν ήταν έτοιμη να προχωρήσει σε λύση, για το ΑΚΕΛ ερμηνεύεται ως αποτυχία. «Την αδιάλλακτη τουρκική στάση και την επιθυμία της κατοχικής δύναμης να κρατήσει υπό τον έλεγχό της την Κύπρο από και μετά από λύση, το ΑΚΕΛ βλέπει ως δική μας αποτυχία», ανέφερε. Επεσήμανε ακόμα ότι διαφορετική ήταν η προσέγγιση του γγ του ΑΚΕΛ, ο οποίος δήλωνε ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη για λύση στο Κραν Μοντάνα. «Αν πράγματι το πίστευαν πώς θέλουν τώρα να ελέγχουν τον Πρόεδρο διότι δεν επιρρίπτονται ευθύνες; Ποιος από τους δύο είναι τελικά ο ισχυρισμός του ΑΚΕΛ», διερωτήθηκε.

    Έντονη επίθεση κατά του Προέδρου Αναστασιάδη εξαπέλυσε και το ΔΗΚΟ κατηγορώντας για επικίνδυνο τρόπο διαπραγματεύσης. «Σημειώνουμε ότι αυτό που ο κ. Αναστασιάδης χαρακτηρίζει ως «συμφωνία» και για την οποία θα αποδεχόταν ως διασφάλιση τα λόγια και μόνο του Τσαβούσογλου, περιλαμβάνει, την αποδοχή της εκ περιτροπής προεδρίας, την παραχώρηση του πρώτου λόγου στους παράνομους χρήστες των περιουσιών των προσφύγων, σε μελλοντική υπό τ/κ διοίκηση περιοχή, την αποδοχή Βέτο για τους Τουρκοκύπριους μέσω της διάταξης για απαραίτητη θετική τουρκοκυπριακή ψήφο για όλες τις αποφάσεις, την παραχώρηση στα 80 εκατ. Τούρκων πολιτών ελεύθερης έλευσης και διαμονής, αρκεί να δηλώνουν εργάτες, τουρίστες ή φοιτητές, την ύπαρξη Τούρκων αστυνομικών στην πολυεθνική δύναμη, που θα παραμείνει στο διηνεκές στην Κύπρο, την αποδοχή παραμονής απροσδιόριστου αριθμού τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα ακόμα και μετά την έναρξη εφαρμογής της Συμφωνίας και ενώ θα έχουν αποκτήσει δικαιώματα βέτο οι Τουρκοκύπριοι», αναφέρει το ΔΗΚΟ.

    Στις αναφορές του ΔΗΚΟ απάντησε λίγο αργότερα και πάλι ο εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου σημειώνοντας ότι οι προτάσεις υποβλήθηκαν όταν υπήρχε η δυναμική στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. «Για ποιο τραπέζι όμως μιλούν; Αναφέρονται στο τραπέζι διαπραγματεύσεων τις οποίες χίλιες φορές μέχρι τώρα έχουν αρνηθεί; Γιατί συζητούν για το τραπέζι των διαπραγματεύσεων αφού η θέση τους ήταν ότι δεν έπρεπε να συμμετάσχει η πλευρά μας ούτε στη Γενεύη ούτε και στο Κραν Μοντάνα;», διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ.

    Για τις αναφορές περί αναξιοπιστίας του Προέδρου Αναστασιάδη, ο Πρόδρομος Προδρόμου, διερωτήθηκε, «μήπως έέχουν αξιοπιστία εκείνοι που έβλεπαν «κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας» και επερχόμενη «ενδιάμεση συμφωνία»;

    ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΣ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

    Σε εξυπηρέτηση κομματικών, προεκλογικων και άλλων σκοπιμοτήτων αποδίδει ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος την καθημερινή κριτική που ασκείται στον Πρόεδρο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης η οποία δεν στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα και είναι αντιφατική αντικρουόμενη. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σήκωσε το γάντι που έριξαν ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ για να τονίσει πως: «Αντί λοιπόν να καταφεύγουν σε τέτοιου είδους γενικόλογες προσεγγίσεις, αγνοώντας ότι η κοινωνία είναι σε θέση να αντιληφθεί και να ερμηνεύσει τα γεγονότα, θα ήταν πιο παραγωγικό να μιλήσουν κάποια στιγμή συγκεκριμένα και να εξηγήσουν τις θέσεις και προτάσεις τους στον κυπριακό λαό. Για παράδειγμα, ορισμένα από τα κόμματα ας μιλήσουν επιτέλους συγκεκριμένα για τη δήθεν νέα στρατηγική που επαγγέλλονται και ποια μορφή λύσης αποσκοπούν στο να πετύχουν. Ορισμένα άλλα κόμματα, ας μιλήσουν για τις θέσεις τους στο κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων και πώς τοποθετούνται συγκεκριμένα επί των τουρκικών θέσεων στο εν λόγω θέμα που ήταν η αιτία για την αποτυχία στο Κραν Μοντανά. Η ωριμότητα που χαρακτηρίζει την κυπριακή κοινωνία απαιτεί σοβαρότητα και προτάσεις, και σίγουρα όχι γενικόλογες αναφορές προς εξυπηρέτηση προεκλογικών σκοπιμοτήτων. Απαιτεί συγκεκριμένες και στοχευμένες ιδέες και σίγουρα όχι στείρα και αντιφατική κριτική».
      Φρίξος Δαλίτης   
    Φιλελεύθερος

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

    - Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
    - Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.