18/8/17

Ενισχύονται οι σχέσεις Τουρκίας - Ιράν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχεται τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν στο προεδρικό μέγαρο, στην Αγκυρα.
Σε βασικό κέντρο διεθνών διαβουλεύσεων γύρω από το μέλλον της Συρίας εξελίσσεται αυτές τις μέρες η Αγκυρα. Αμερικανοί, Ρώσοι και Ιρανοί αξιωματούχοι σπεύδουν στην τουρκική πρωτεύουσα καθώς το Ισλαμικό Κράτος φαίνεται να πνέει τα λοίσθια, φέρνοντας πιο κοντά το «τέλος της παρτίδας» στη συριακή σκακιέρα.
Οπως ανακοίνωσε χθες ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις θα επισκεφθεί «εντός των προσεχών ημερών» την Αγκυρα. Σε συνδυασμό με τις προοπτικές ειρήνευσης στη Συρία, θα τεθεί επί τάπητος το Κουρδικό που εξακολουθεί να δηλητηριάζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων λόγω της υποστήριξης της Ουάσιγκτον στην κουρδική πολιτοφυλακή YPG, στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Την τουρκική πρωτεύουσα θα επισκεφθεί το αμέσως προσεχές διάστημα και ο αρχηγός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ.

Των εκπροσώπων των δύο πυρηνικών υπερδυνάμεων προηγήθηκε ο αρχηγός του ιρανικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Μοχάμαντ Μπακερί, στην πρώτη επίσκεψη ανώτατου Ιρανού στρατιωτικού στην Τουρκία μετά την επανάσταση του 1979 που ανέτρεψε το καθεστώς του Σάχη. Στο διάστημα της παραμονής του είχε συναντήσεις με κορυφαίους στρατιωτικούς και πολιτικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αποδέχθηκε πρόταση να επισκεφθεί σύντομα το Ιράν.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, ο Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι Ιράν και Τουρκία «βρίσκονται στην ίδια πλευρά, όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, τη σταθερότητα του Ιράκ και τη διαδικασία της Αστάνα» για την επίλυση του Συριακού, στην οποία συμμετέχει και η Ρωσία.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησής του για τις προχθεσινές δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, που απέκλειαν, επί του παρόντος, τη διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης, ώστε να συμμετάσχει και η Τουρκία. «Κανένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. δεν μπορεί να δίνει εντολές στους θεσμούς της Ενωσης», σημείωσε ο κ. Τσελίκ. Σε άλλες δηλώσεις του, επανήλθε στο τουρκικό αίτημα προς το Βερολίνο για έκδοση του λέκτορος Θεολογίας Αντίλ Οκσούζ, ο οποίος κατηγορείται ότι έπαιξε κομβικό ρόλο στο αποτυχημένο πραξικόπημα του περσινού καλοκαιριού. Τέλος, εννέα συνεργάτες μέσων ενημέρωσης προφυλακίστηκαν με την κατηγορία ότι σχετίζονταν με τους επίδοξους πραξικοπηματίες, ενώ εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για 70 πρώην υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών.
REUTERS, A.P., Καθημερινή

5 σχόλια:

  1. Δυστυχώς είτε μας αρέσει είτε οχι, η Τουρκία εξελίχθηκε σε περιφερειακή δυναμη και ο λόγος της και τα συμφέροντα της μετράνε. Αντίθετα η χώρα μας είναι απλός θεατής, αν όχι κλεισμενη στον μικρόκοσμο της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έγινε ακόμα περιφερειακή δύναμη, προσπαθεί να εξελιχθεί. Επίσης και η προσπάθεια του κοντέματός της είναι κι αυτή σε εξέλιξη από τις παραδοσιακές υπερδυνάμεις που δεν θέλουν κι άλλους στα πόδια τους. Υπερδύναμη είσαι όταν έχεις αεροπλανοφόρα που σχίζουν τις 7 θάλασσες, έχεις πυρηνικά για να απειλείς όλον τον πλανήτη και τεχνολογίες για όλα και απ' όλα. Η Τουρκία ακομα ψάχνει σε Κορέα Ουκρανία Ιαπωνία Γερμανία Αυστρία και αλλαχού για κινητήρες στα άρματα αυτοκινούμενα πυροβόλα κλπ, δεν είναι έτσι οι υπερδυνάμεις.... Με βάσεις στη Σομαλία και στο Κατάρ και ένα ελαφρύ ελικοπτεροφόρο με βάση...Ισπανικά σχέδια, δεν είσαι μεγάλη δυναμη, απλά επίδειξη σημαίας κάνεις για να πουλήσεις μούρη, φρου φρου κι αρώματα. Και όλα αυτά με λεφτά που δεν προέρχονται από υγιή εσωτερική ανάπτυξη αλλά από "χωσίματα" πλούσιων Αραβικών χωρών, που άμα κοπούν κι αυτά θα δούμε ιλαροτραγωδίες να εξελίσσονται στην γείτονα. Για την Ελλάδα έχεις δίκιο και τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα...ουτε καν θεατής, απλώς δεν υπάρχουμε καν!

      Διαγραφή
    2. @ Ioannes Psarras.
      Πως εξηγεις λοιπον οτι πριν η τουρκια αποκτησει S-400 ,F 35,Ελικοπτεροφορο,πυρηνικες εγκαταστασεις,μαχητικο τουρκικης σχεδιασης,βασεις σε Καταρ και Σομαλια,εξαγωγιμη πολεμικη βιομηχανια,αεροδιαστημικη τεχνολογια και οτι αλλο μπορει να ξεχναω,πως μπορει λοιπον πριν απο ολα αυτα να καθοντουσαν ολοι σουζα μπροστα της ενω μετα την αποκτηση ολων αυτων δεν θα της κανουν πιπ......ες ?.

      Διαγραφή
    3. @ Ioannes Psarras

      Το παραπάνω σχόλιο κάνει λόγο για "περιφερειακή δυναμη" και όχι υπερδύναμη. Ο Πετρακας έχει δίκιο. Όντως, η Τουρκία "παίζει" στην διεθνή σκακιέρα, κλείνει συμφωνίες, χαλά άλλες, με λίγασ λόγια "μετρά", εν αντιθέσει προς την ανύπαρκτη και δεδομένη Ελλάδα.

      Διαγραφή
    4. @Ναιας
      Προσωπική μου άποψη, δεν νομίζω ότι κάθεται κανείς σούζα μπροστά της. Πλην Ελλάδος δηλαδή, εκεί συμφωνώ και επαυξάνω. Όταν τα αποκτήσει όλα τα καλούδια η Τουρκία, διότι παίζει πολύ το να μην τα αποκτήσει, το ξαναβλέπουμε, όχι βέβαια για να...πανηγυρίσω εγώ ή εσύ για το...δίκιο μου/σου αλλά για να περνάει η ώρα, γιατί, σε ό,τι με αφορά, δεν θέλω να χαρακτηρίσω κανέναν άλλον, δεν κάνω και τίποτε άλλο, σιγά μην επηρεάζουμε τον πλανήτη εμείς...
      @Nativist
      Έχω υπ' όψιν για τι μιλάει το σχόλιο, αλλά δεν μπορώ να μείνω υποχρεωτικά μόνο σε αυτό, έχοντας επίσης υπ' όψιν μια που οι περισσότεροι νομίζω περιδιαβάζουμε το διαδίκτυο με τα σχετικά θέματα, ότι ο Έρντο και άλλοι υπερφίαλοι μιλάει/μιλάνε πλέον για πλανητική υπερδύναμη. Όταν ψάχνεις βοήθεια στο εξωτερικό για...κινητήρες αρμάτων επειδή έχεις σπάσει τα μούτρα σου ξοδεύοντας δυσθεώρητα ποσά προσπαθώντας να κατασκευάσεις μόνος σου με αποτέλεσμα μια τρύπα στο νερό, δεν είσαι ούτε καν περιφερειακή δύναμη και δείχνεις το πεπερασμένο της ισχύος σου. Η Ουκρανία έχει τέτοιες τεχνολογίες το ίδιο και η Ν. Κορέα και η Αυστρία και άλλες χώρες αλλά δεν λογίζονται ούτε καν δυνάμεις και όμως απ' αυτές ζητάει βοήθεια η Τουρκία. Α και μάλιστα τής αρνούνται παροχή τεχνολογικών μυστικών ακόμα και για κινητήρες (!), μόνο αγορά εξ ολοκλήρου ή συμπαραγωγή αλλά με τις κρίσιμες τεχνολογίες απόρρητες. Για Γερμανίες Γαλλίες ΗΠΑ και την μεγάλη φίλη της Αγγλία ούτε καν συζήτηση για κινητήρες! Ως προς τις συμφωνίες που κλείνει εξαγωγικά, δεν αφορούν προϊόντα αιχμής αλλά χαμηλής και μέσης τεχνολογίας και το όλο deal με Ιταλία π.χ. για τα επιθετικά ελικόπτερα είναι κυρίως χρηματο-οικονομικό προϊόν παρά τεχνολογία made in Turkey. Μην ξεχνάμε ότι όταν παραγγέλνεις κύριο και στην αιχμή αμυντικό υλικό, δένεσαι στην κυριολεξία με τις πολιτικές και την ισχύ του προμηθευτού και προϋποθέτει και προστασία από την μεριά του. Δεν ξέρω αν είναι τέτοιο κράτος η Τουρκία που θα ήθελε κάποιος αγοραστής να δεθεί με τέτοιον εναγκαλισμό μαζί της. Το ότι δεν τα παράγουμε εμείς που κάλλιστα θα μπορούσαμε, είναι θέμα επιχειρηματικών και πολιτικών επιλογών. Γι' αυτό, για την Ελλάδα, ότι και να πεις μέσα είσαι και λίγα είναι. Δεν με ανησυχεί η "ισχύς" της Τουρκίας που θα κονταίνει ολοένα αλλά η πλήρης δική μας απονεύρωση μέχρι Εξοδίου Ακολουθίας...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.