26/8/17

Νέο όπλο δοκιμάζεται στην Κούβα; «Επιθέσεις με ηχητικά κύματα σε Αμερικανούς διπλωμάτες»

Το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα. Προβλήματα ακοής παρουσίασε και ένας Καναδός διπλωμάτης.
ABANA. Τουλάχιστον 16 είναι οι εργαζόμενοι της αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα και οι σύζυγοί τους που υπέστησαν βλάβες στην υγεία τους κατά τη διάρκεια της θητείας τους στην κουβανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η ανακοίνωση αναφέρεται σε «περιστατικά», ενώ τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «επιθέσεις με ηχητικά κύματα».
«Επιβεβαιώνουμε ότι τουλάχιστον 16 μέλη της πρεσβευτικής μας κοινότητας έχουν παρουσιάσει κάποιου είδους συμπτώματα», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ. Κάποιοι από αυτούς που νόσησαν επέλεξαν να παραμείνουν στην Κούβα, ενώ άλλοι επαναπατρίστηκαν στις ΗΠΑ και αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση ακουστικών βαρηκοΐας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του δικτύου CBS, προβλήματα δεν παρουσιάστηκαν μόνο σε Αμερικανούς αλλά και σε τουλάχιστον έναν Καναδό διπλωμάτη στην Κούβα. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονταν απώλεια ακοής, ναυτία, πονοκέφαλοι, διαταραχές της ισορροπίας αλλά και ήπια εγκεφαλική βλάβη και προβλήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Toν Μάιο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέλασε δύο Κουβανούς διπλωμάτες από τις ΗΠΑ ως απάντηση στα περιστατικά. Οι ΗΠΑ δεν έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση της Αβάνας ότι εσκεμμένα προκάλεσε βλάβη στους Αμερικανούς διπλωμάτες, προσάπτουν όμως στην Κούβα αθέτηση υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συνθήκη της Βιέννης για την προστασία ξένων διπλωματικών αποστολών.
«Θεωρούμε το ζήτημα εξαιρετικά σημαντικό», είπε η Νάουερτ, σημειώνοντας ότι τα «περιστατικά» δεν συμβαίνουν πλέον. Τα συμπτώματα των Αμερικανών διπλωματών εμφανίστηκαν το φθινόπωρο του 2016, κατά τους τελευταίους μήνες της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα, και συνεχίστηκαν έως τον Απρίλιο του 2017, τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης Τραμπ.
Ψάχνοντας την αιτία
Το ερώτημα που απασχολεί τους ειδικούς είναι πώς είναι δυνατόν να έχασαν οι διπλωμάτες την ακοή τους χωρίς να ακούσουν το μηχάνημα που προκάλεσε τη βλάβη αυτή. «Δεν υπάρχουν συσκευές που να προκαλούν ραγδαία εξελισσόμενη βαρηκοΐα χωρίς να ακούγονται από τους εμπλεκομένους», είπε στην Washington Post ο πρώην καθηγητής Νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο Μπράουν, Σεθ Χόροβιτς. Ο Χόροβιτς είπε ότι οι υποηχητικές συσκευές με μεγάλο πλάτος κύματος μπορούν να προξενήσουν ναυτία, ενώ οι συσκευές υπερήχων δεν επηρεάζουν την ακοή. Οσο για τα κανόνια ήχου, «η λειτουργία τους είναι απολύτως προφανής και είναι εύκολο να απομακρυνθεί κανείς από αυτά».
Αλλοι δεν είναι τόσο βέβαιοι. «Γνωρίζουμε ότι οι δυνατοί ήχοι μπορούν να προξενήσουν τέτοιου είδους βλάβες», είπε στην αμερικανική εφημερίδα ο χειρουργός ΩΡΛ στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Τζορτζτάουν, Μάικλ Χόα. «Δεν είναι απίθανο να υπάρχουν άλλα είδη ήχων, που δεν γίνονται αντιληπτά από το ανθρώπινο αυτί, αλλά προξενούν βλάβες με τρόπους που ακόμη δεν γνωρίζουμε».
REUTERS, A.P., Καθημερινή

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.