1/8/17

Διαβάστε το με προσοχή - Τα κοιτάσματα της Ανατ. Μεσογείου είναι σαν αυτά της Νορβηγίας

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ
fatih-birol
 Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ.


 Στη λεκάνη της Αν. Μεσογείου «γνωρίζουμε ότι υπάρχει τουλάχιστον μία ακόμη Νορβηγία», λέει ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ. Η χροιά της φωνής εκπέμπει τη βεβαιότητα του ανθρώπου που γνωρίζει ακριβώς τι συμβαίνει σήμερα, αλλά αντανακλά και προσδοκία για τo τι μπορεί να ανακαλυφθεί στο μέλλον. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Κ» στην Κωνσταντινούπολη, ο τουρκικής καταγωγής κορυφαίος αξιωματούχος χαρακτηρίζει την ανακάλυψη των κοιτασμάτων στο Ισραήλ, στην Κύπρο, στην Αίγυπτο και πιθανώς σε άλλα σημεία της ευρύτερης περιοχής ως σημαντική εξέλιξη για την ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και τη διαφοροποίηση της τροφοδοσίας της Ευρώπης.
Σημειώνει, δε, ότι υπάρχουν πολλαπλοί τρόποι μεταφοράς, ώστε να επωφεληθούν όλες οι χώρες της περιοχής, και εκφράζει την ελπίδα να αποτελέσει το αέριο λόγο συνεργασίας και όχι τριβής και συγκρούσεων. Ειδικότερα για την Ελλάδα επισημαίνει ότι έχει υποδομές για να υποδεχθεί το αέριο και να το διοχετεύσει σε άλλες χώρες και καταναλωτές στην Ευρώπη, προσφέροντας μια καλή λύση για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων.
– Πώς διαμορφώνεται το περιβάλλον στην αγορά αερίου;
– Στη Ρωσία, στις χώρες της Κασπίας, στο Ιράν και στις χώρες του Κόλπου, βρίσκεται το 70% των παγκόσμιων αποθεμάτων αερίου. Η αγορά έχει εισέλθει σε μια χρυσή περίοδο, καθώς μετά τη δυναμική είσοδο των ΗΠΑ και της Αυστραλίας η παγκόσμια παραγωγή αυξάνεται αλματωδώς και οι τιμές θα είναι πολύ ανταγωνιστικές. Ειδικότερα, η Αμερική βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στην καρδιά μιας διπλής επανάστασης, με την παραγωγή σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου και τη διαχείριση αυξανόμενων ποσοτήτων υγροποιημένου αερίου.
– Πόσο σημαντική είναι η Αν. Μεσόγειος στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη;
– Υπάρχουν πολλές πηγές ενέργειας στην περιοχή της Αν. Μεσογείου που μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες για τις χώρες της περιοχής, και την ίδια ώρα να συντελέσουν σημαντικά στη βελτίωση της παγκόσμιας ενεργειακής ασφάλειας, κάτι που έχει μεγάλη αξία. Συχνά συμβαίνουν αναπάντεχες εξελίξεις και αυτό αφορά τόσο το φυσικό αέριο όσο και το πετρέλαιο, και γι αυτό επιβάλλεται η λήψη προληπτικών μέτρων όπως η αποθήκευση σημαντικών ποσοτήτων. Το ίδιο κάνουμε με την αποταμίευση χρημάτων στην τράπεζα.
– Λέγονται πολλά και εκφράζονται προσδοκίες. Πόσο μεγάλα είναι στην πραγματικότητα τα κοιτάσματα στη συγκεκριμένη περιοχή;
– Σε αυτήν τη φάση γνωρίζουμε ότι υπάρχει τουλάχιστον άλλη μία Νορβηγία. Αυτό είναι το ελάχιστο. Και, φυσικά, οι ποσότητες και οι υπολογισμοί μπορεί να αυξηθούν σημαντικά. Αλλά αυτό που αυτήν τη στιγμή μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι ότι μιλάμε για αποθέματα που κατ’ ελάχιστον είναι ανάλογα αυτών της Νορβηγίας.
– Πώς διαγράφονται οι προοπτικές εκμετάλλευσης;
– Μπορεί να αποτελέσουν πολύ καλό νέο εάν όλες οι πηγές αξιοποιηθούν για όλες τις χώρες της περιοχής και δεν εννοώ μόνο τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, που θα κάνουν την παραγωγή, αλλά και τις χώρες διέλευσης των πηγών ενέργειας, όπως η Τουρκία, η Ελλάδα και άλλες, και φυσικά τους καταναλωτές στις χώρες όπου θα καταλήγουν οι πηγές ενέργειας.
– Πόσο διασφαλισμένη είναι η ζήτηση;
– Ολες αυτές οι χώρες χρειάζονται όλο και περισσότερο αέριο. Εχουν τεράστιες ενεργειακές ανάγκες. Μπορούν επίσης να διαδραματίσουν ρόλο στο σύστημα τροφοδοσίας και να απολαύσουν και σημαντικά οφέλη.
– Τι ρόλο μπορεί να επιτελέσει η Ελλάδα;
– Η Ελλάδα έχει υποδομές για να υποδεχθεί το αέριο και να το διοχετεύσει σε άλλες χώρες και καταναλωτές στην Ευρώπη. Θα μπορούσε να προσφέρει μια καλή λύση για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων που βρίσκονται στην Αν. Μεσόγειο.
– Ακούγονται πολλές και διαφορετικές ιδέες και προτάσεις για τη μεταφορά του αερίου.
– Οντως, υπάρχουν διαφορετικές δυνατότητες μεταφοράς, αλλά δεν πρόκειται για επιλογές όπου η μία αποκλείει την άλλη (either or). Μπορεί να υπάρξουν περισσότερες από μία μέθοδοι μεταφοράς του αερίου. Σε κάθε περίπτωση, το αέριο της Αν. Μεσογείου θα ωφελήσει την Ευρώπη και ως πηγή διαφοροποίησης για τις χώρες εισαγωγής και τους καταναλωτές. Δεν πρέπει να βάζουμε όλα τα αυγά σε ένα καλάθι.
– Κάποιοι λένε ότι το αέριο μπορεί να συμβάλει στη συνεργασία, άλλοι εκφράζουν φόβους για συγκρούσεις.
– Θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή συνεργασίας για τις χώρες της περιοχής και να συμβάλει στη διασφάλιση της ειρήνης, εάν αφήσουν στην άκρη τα πολιτικά και κάνουν τις επιλογές τους με επιχειρηματικά κριτήρια.
Καθημερινή

1 σχόλιο:

  1. Ασε μας ρε μπάρμπα...
    Αν δεν μπουν τα γεωτρύπανα, όλα τα άλλα είναι ικασίες που κρύβουν πολιτικές (π.χ. μπράβο ρε τσίπρα, μας έσωσες) και οικονομικές σκοπιμότητες (χωρίς να έχει βρεθεί πετρέλαιο ή αέριο, ανεβαίνει η μετοχή μιας εταιρείας λόγω της ελπίδας και προσδοκίας μεταξύ των επενδυτών).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.