15/8/17

Για παλιοσίδερα τα άρματα μάχης AMX-30 - Το άρμα αυτό ταυτίστηκε με τον αδελφό μου Αντιστράτηγο Κώστα Καλεντερίδη

Για παλιοσίδερα θα καταλήξουν τα γαλλικά άρματα μάχης ΑΜΧ-30. Το Υπουργείο Άμυνας έχει προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού για να καταστραφούν τα συγκεκριμένα άρματα, τα οποία τέθηκαν εκτός μάχης εδώ και μερικά χρόνια.
Ο διαγωνισμός έχει δημοσιευθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Γενικού Λογιστηρίου eProcurement με τίτλο «Πλειοδοτικός Διαγωνισμός Υπηρεσιών κοπής αποστρατικοποιημένων αρμάτων της Εθνικής Φρουράς και πώληση του μετάλλου».
Ο διαγωνισμός αφορά στην καταστροφή 54 αρμάτων μάχης AMX-30. Τα υπολογιζόμενα έσοδα από την καταστροφή και πώληση του μετάλλου ανέρχονται περίπου στις €156.000.
Τα άρματα μάχης αγοράστηκαν από τον ελληνικό στρατό την περίοδο 1996-1997. Διαθέτουν μεγάλο πυροβόλο 105 χιλιοστών, πυροβόλα και συζυγή πολυβόλα 0,50 χιλιοστών. Είναι ερπυστριοφόρα άρματα. Η ερπύστριά τους είναι η ίδια με τα νέου τύπου άρματα μάχης ΑΜΧ-30Β2. Από τα άρματα που θα καταστραφούν έχουν αφαιρεθεί τα οπλικά τους συστήματα ή έχουν σφραγιστεί οι κάννες.
Από το 2010 και το 2011 τα ΑΜΧ-30 έχουν αποσυρθεί σταδιακά. Έχουν παροπλιστεί αφενός λόγω παλαιότητας και αφετέρου λόγω ασύμφορης συντήρησης. Τα συγκεκριμένα άρματα παρουσίαζαν συχνά μηχανικά προβλήματα, καθιστώντας τα ως μη αξιόπιστα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», πριν από την αγορά τους από την Ελλάδα είχαν γίνει μηχανικές επισκευές. Ωστόσο, τα μηχανικά προβλήματα συνεχίζονταν.
Από το 2011 και μετά τον παροπλισμό τους, τα άρματα μάχης ΑΜΧ-30 μεταφέρθηκαν σε νεκροταφείο αυτοκινήτων σε μεγάλο στρατόπεδο της επαρχίας Λευκωσίας. Από το σύνολο των ΑΜΧ-30 που αγοράστηκαν, αποφασίστηκε όπως κρατηθούν κάποια για μουσειακούς σκοπούς.
Στο μεταξύ, πέραν από την απόφαση για καταστροφή των αρμάτων, είχε εξεταστεί και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων, μια προσφιλής τακτική στο εξωτερικό.
  Νέαρχος Κυπριανού   
Φιλελεύθερος

10 σχόλια:

  1. Scrap Metal.....I hope the Cyprus Government has the decency to at least replace these Tanks as we are still under Turkish occupation !
    Stop using the Defence Fund for purposes other than the Defence of the Country !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σάββα σαν μηχανικός να μιλήσω ... πόσα χρήμα θα βγάλει ένα άρμα όταν δοθεί για scrap; Ψίχουλα.

    Αντιθέτως αν κάποια λίγα από αυτά δοθούν σε σχολές μηχανικών μπορούν να αποτελέσουν μια χρυσοφόρα επένδυση για την χώρα. Δεν έχουμε που δεν έχουμε αμυντική βιομηχανία. Τουλάχιστον ας δώσουμε προοπτική σε νέους μηχανικούς να δημιουργήσουν. Για τον εαυτόν τους και για την χώρα.

    Εάν σε ενδιαφέρει το θέμα μπορώ να σου πω περισσότερα για ένα πλάνο πραγματικής ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανίας και ιδιαιτέρως. Δεν είναι άλλωστε όλα ανακοινώσιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εγω ξερω οτι ενα απο αυτα -AMX 30-ηταν που μπηκε στο πολυτεχνειο...λαθος???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης και τα αυτοκίνητα σκοτώνουν κατά χιλιάδες τους ανθρώπους αλλά δεν βλέπω κανένα να τα κατηγορεί για δολοφόνους ....

      Διαγραφή
  4. Να εξετασουμε και την χρησιμοποιηση τους ως σταθερα πυροβολεια στον Εβρο και στα νησια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μήπως να δίνανε τα καλύτερα στα μαστόρια μας, να κάνουν καμιά μόντα, να σαρώνουν τα δάση να φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή ιδέα ... ειδικά εάν αφαιρεθεί ο θώρακας αυτομάτως το ίδιο βάρος μπορεί να το κουβαλάει σε νερό ...

      Διαγραφή
    2. απλα το αρθρο λεει οτι τα αγορασαμε 1996-12997.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.