5/8/17

Τιμή στους Ήρωες του 70ΤΜΧ και της Διμοιρίας ΜΧ της ΕΛΔΥΚ

Αποκαλυπτήρια της προτομής του Συνταγματάρχη ΜΧ Ανδρέα Αρέστη στα Κελοκέδαρα, 21 Ιουλίου 2013
του Λάζαρου Μαύρου
Τ Ι Μ Η σ’ εκείνους όπου στην ζωή των ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες, έγραφε το 1903 ο Κ. Π. Καβάφης. Και ιδού πώς αποδίδεται η τιμή σ’ Εκείνους του 70 Τάγματος Μηχανικού της ΕΦ και σ’ Εκείνους της Διμοιρίας Μηχανικού της ΕΛΔΥΚ οι οποίοι, ποτέ από το χρέος μη κινούντες, θυσιάστηκαν ηρωικώς μαχόμενοι το 1974 στις προδομένες κυπριακές Θερμοπύλες όταν εφάνη ήδη ο Εφιάλτης κι οι Αττίλες έσπευσαν να διαβούν:
Κ Α Τ Α Μ Ε Σ Τ Η από κόσμο την Τρίτη [29.1.2013] το βράδυ η Σχολή Φόρουμ στην εκδήλωση της τιμής για τους ήρωες:

Ένας απ’ τους επιζήσαντες συμπολεμιστές τους, Ανθυπολοχαγός τότε μαζί τους, σεπτός ιερέας σήμερα, ο πατήρ Ανδρέας Βορκάς, συνέγραψε κι εξέδωσε για Εκείνους, προς όλους ημάς και τα τέκνα ημών, πολύτιμο στο διηνεκές κι ευλαβικό της δόξας των ευκλεών Ελλήνων βιβλίο 520 σελίδων: «Εις Μνημόσυνον Αιώνιον Ηρώων 70ΤΜΧ»:
Τ Ω Ν ΤΡΙΑΝΤΑ ενός ανδρειωμένων που μ’ επικεφαλής τους Εφέδρους Ανθυπολοχαγούς Μάριο Φυσεντζίδη, Κώστα Παπαπαύλου και Μιχάλη Σαμψών θυσιάστηκαν στη μάχη - μακελειό της Λαπήθου 6 Αυγούστου 1974 μαζί με άλλα 49 παλικάρια του 256ΤΠ κι έξι του 286ΜΤΠ, στην άνιση αναμέτρηση με τις ορδές της 28ης Μεραρχίας των Τούρκων εισβολέων.
Και των δέκα έξι ανδρειωμένων της ελλα-δικής μας Διμοιρίας Μηχανικού, που μ’ επικεφαλής τον Μανιάτη Λοχαγό Σωτήρη Σταυριανάκο θυσιάστηκαν μαζί με άλλα 67 παλικάρια της ΕΛΔΥΚ στην τριήμερη μάχη - μακελειό 14-16 Αυγούστου 1974 στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ.
Ισάξιο μνημόσυνο τιμής και στον πρωτομάρτυρα του Μηχανικού στην Κύπρο, θυσιασθέντα μαζί με τον Ταγματάρχη Δημήτριο Πούλιο και τον Αστυνομικό Κωστάκη Παντελίδη στην Αμμόχωστο 11 Μαΐου 1964, Λοχαγό (ΜΧ) Βασίλειο Καποτά που 12χρονος είχε επιζήσει από τη φρικτή ναζιστική σφαγή των Καλαβρύτων το 1943.
Και όμοιες τιμές στον ηρωικό υποδιοικητή του 70ΤΜΧ Λοχαγό Ανδρέα Αρέστη απ’ τα Κελοκέδαρα, που έπεσε πολεμώντας στον Λιμνίτη 22 Ιουλίου 1974.
Β Ι Β Λ Ι Ο με πλήρεις κι επώνυμες περιγραφές των πολεμικών αποστολών που ανέλαβαν οι άνδρες του 70ΤΜΧ μέσα απ’ τις οποίες κατατίθεται, εις αιώνιον δόξα η πολεμική αρετή των Γενναίων και εις αιώνιον όνειδος η δράση των Εφιαλτών και των ριψάσπιδων.
Οι επιζώντες πολεμιστές του 70ΤΜΧ τους είδαν αυτοπροσώπως ήδη από 23:45 ώρας της Παρασκευής 19ης Ιουλίου 1974 που τους απαγόρευσαν να ναρκοθετήσουν την ακτή του Πέντεμιλι της Κερύνειας μας, όπου, έξι ώρες αργότερα άρχισε την αποβίβασή του ο Αττίλας.
Π Ρ Ο Ψ Ε Σ [29.1.2013] στο Φόρουμ παρουσίασαν το βιβλίο ο καθηγητής Π. Παπαπολυβίου κι ο ιερέας Π. Αγάθωνος.
Για τους Ήρωες του Μηχανικού που «όταν θέλουν οι Έλληνες να καυχηθούν, “τέτοιους βγάζει το έθνος μας” θα λένε», όπως θα ξανάγραφε κι ο Καβάφης…
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ
31.1.2013

1 σχόλιο:

  1. «όταν θέλουν οι Έλληνες να καυχηθούν,
    “τέτοιους βγάζει το έθνος μας”
    θα λένε».
    Και δίκαια θα καυχώνται / θα καυχώμαστε γι' αυτούς.
    Και στο σχόλιο αυτό ας παρακάμψουμε για λίγο την τραγικά μίζερη εικόνα των πεφυσιωμένων γελοίων αρτηριοσκληρωτικών απολιθωμάτων τού παλαιομαρξιστικού
    κυβερνώντος μπουλουκιού που προσπαθούν (και νομίζουν ότι θα μπορέσουν) να θάψουν τα πατριωτικά αισθήματα και σκιρτήματα των Ελλήνων.
    Και ας μείνουμε στους Ήρωες, τούς Γενναίους που μέχρι την τελευταία ρανίδα τού αίματός τους, ακόμα και με το ανέμισμα τής αποχωριζομένης ψυχής τους ,
    κράτησαν και τίμησαν την Σημαία τής Πατρίδας μας. Ας μείνουμε σε αυτούς μόνο και στην ευγνωμοσύνη μας γι'αυτό που υπήρξαν και συνεχίζουν να είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.