7/8/17

Ο μαύρος Αύγουστος της Κύπρου – Οι 6 πληγές

Ένας από τους τραγικότερους μήνες θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο Αύγουστος για την Κύπρο, αφού ιστορικά τα θλιβερότερα γεγονότα της ιστορίας της Κύπρου σημειώθηκαν Αύγουστο μήνα.
Τα 6 τραγικά περιστατικά που συγκλόνισαν και στιγμάτισαν την Κύπρο, καταγράφει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Αλήθεια.
1964: Τα θλιβερά γεγονότα της Τυλληρίας όπου στις 8 και 9 Αυγούστου τουρκικά αεροπλάνα βομβάρδισαν κατοικημένες περιοχές της Τυλληρίας με αποκορύφωμα τις βόμβες ναπάλμ, οι οποίες έπληξαν και το νοσοκομείο του Παχύαμμου. Η κατάπαυση του πυρός επήλθε με παρέμβαση του ΣΑ στις 10 του ίδιου μήνα.
1974: Η δεύτερη και τελευταία πράξη της τουρκικής εισβολής με τον τραγικό απολογισμό των 200 χιλιάδων προσφύγων, των 1619 αγνοουμένων και των χιλιάδων νεκρών από το κτύπημα του Αττίλα.

1996: Ήταν 11 Αυγούστου όταν οι μοτοσικλετιστές είχαν ως προορισμό τους την Κερύνεια από το Βερολίνο απ’  όπου ξεκίνησε η μεγάλη πορεία τους. Το προεδρικό είχε διατάξει στις 11 του μήνα την ματαίωση της πορείας υπό τον φόβο επεισοδίων. Οι μοτοσικλετιστές το μεσημέρι της ίδιας μέρας διασπάστηκαν σε ομάδες για να εισχωρήσουν στη νεκρή ζώνη. Εκεί, κατά την διάρκεια συμπλοκών ο Τάσος Ισαάκ προσπάθησε να βοηθήσει έναν συνοδοιπόρο του ο οποίος χτυπήθηκε. Ο ίδιος έζησε την βιαιότητα και αφού κτυπήθηκε άφησε εκεί την τελευταία του πνοή. 3 μέρες μετά ο ξάδελφός του Σολωμός Σολωμού, μετά την κηδεία του Ισαάκ πορεύτηκε με άλλους με σκοπό να αφήσουν ένα λουλούδι στον χώρο όπου σκοτώθηκε ο Ισαάκ. Ο Σολωμός τότε ξέφυγε, πετάχτηκε μπροστά από τις ισχυρές δυνάμεις που βρίσκονταν στον χώρο και ανέβηκε στον ιστό προκειμένου να κατεβάσει την τουρκική σημαία, όταν πυροβολήθηκε θανάσιμα στον λαιμό από τον Κενάν Ακίν.
2005: Η μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία που βυθίζει στο πένθος το παγκύπριο. 121 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους, στις 14 του μήνα, στο λόφο του Γραμματικού λίγο έξω από την Αθήνα, όταν το Boeing 737 31S στο οποίο επέβαιναν κατέπεσε και συνετρίβη.
2005: Διπλό χτύπημα τον ίδιο μήνα του ίδιου έτους. Μετά την αεροπορική τραγωδία, ένα δυστύχημα στην Αίγυπρο στο θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ γίνεται η αιτία για να χάσουν την ζωή τους 7 Κύπριοι οι οποίοι επέβαιναν σε μικρό λεωφορείο του οποίου είχε σκάσει το λάστιχο, με αποτέλεσμα αυτό να αναποδογυριστεί.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.