30/8/17

Ποιες επενδύσεις, εδώ είμαστε 50% κάτω από την Πορτογαλία!


Πανηγυρίζουμε αλλά μάλλον γι’ αυτά που πετυχαίνουν οι άλλοι. Τα πάνω από 1 δισ. ευρώ ξένων κεφαλαίων που, όπως είπε χθες ο Πρωθυπουργός από τις εγκαταστάσεις του Παπαστράτου, εισήλθαν τους τελευταίους μήνες στην οικονομία, δεν στοιχειοθετούν λόγους πανηγυρισμού, καθώς ωχριούν μπροστά στα αντίστοιχα ποσά που έχουν καταφέρει να προσελκύσουν οι εταίροι και ανταγωνιστές μας.
Τα νούμερα έχουν ως εξής. Διαβάζοντας την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑγια το πρώτο τρίμηνο του 2017, προκύπτει ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε 1,14 δισ. ευρώ. Πέρυσι δε, ολόκληρη η χρονιά είχε κλείσει στα 3,1 δισ. ευρώ.
Το ενδιαφέρον δεν είναι όμως τι κάναμε εμείς, αλλά τι έκαναν οι άλλοι, και συγκεκριμένα χώρες με ΑΕΠ κοντά στα ελληνικά δεδομένα, όπως για παράδειγμα η Πορτογαλία. Στο πρώτο λοιπόν τρίμηνο του 2017 οι Πορτογάλοι προσέλκυσαν 2,4 δισ. ευρώ άμεσες ξένες επενδύσεις, ενώ για όλο το 2016 η επίδοσή τους ανήλθε στα 6 δισ. ευρώ.
Ακολουθούν και οι επιδόσεις των υπόλοιπων χωρών-μελών της ευρωζώνης. Στο πρώτο τρίμηνο του 2017, η Ιταλία προσέλκυσε 2,1 δισ. ευρώ άμεσων ξένων επενδύσεων, η Τσεχία 2,3 δισ. ευρώ, η Ουγγαρία 2,8 δισ. ευρώ, η Πολωνία 3,7 δισ. ευρώ, η Ιρλανδία 9,2 δισ. ευρώ, η Γερμανία 5,9 δισ. ευρώ, η Γαλλία και η Ισπανία από 15 δισ. ευρώ καθεμία, η Ολλανδία 25 δισ. ευρώ, κ.ο.κ. Στο σύνολό της η Ευρωπαϊκή Ένωση, προσέλκυσε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σχεδόν 100 δισ. ευρώ ξένων επενδύσεων.

Για τη συνέχεια Liberal

2 σχόλια:

  1. Από που προκύπτει ότι οι ξένες επενδύσεις είναι θετική εξέλιξη για την οικονομία μιας χώρας;
    Το ΔΝΤ βρίσκεται στη Γουατεμάλα απ το 198Χ , η χώρα γνωρίζει πρωτόγνωρη οικονομική ανάπτυξη αλλά το 80% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχιας.
    Όταν το χρήμα δε φτάνει στην τσέπη του κοσμάκη για να πέσει στην αγορά και να ανέβει ο τζίρος,να γίνουν προσλήψεις κτλπ,
    δεν έχει καμία απολύτως σημασία το ύψος των επενδύσεων και από που προέρχονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Νεμεσις.
      Η Αιτη με τις περισσοτερες προσεγγισεις κρουαζιεροπλοιων ειναι απο τις φτωχοτερες του πλανητη.
      Μονο το χρημα που πεφτει στην ντοπια αγορα τονωνει την οικονομια.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.