24/8/17

Σοβαρά θέματα συζητήθηκαν στο 19ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων

Το Κυπριακό, οι διμερείς και τριμερείς σχέσεις της Κύπρου με άλλες χώρες της περιοχής, καθώς και θέματα ενέργειας, τέθηκαν στη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 19ου Παγκόσμιου Συνεδρίου των Αποδήμων Κυπρίων στη Λευκωσία.
Στη συζήτηση απηύθυναν χαιρετισμό ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας, Μάθιου Κιντ, η Αμερικανίδα πρέσβης, Κάθλιν Ντόχερτι, η πρέσβειρα του Ισραήλ Γιαέλ Ράβια-Ζάντοκ και ο αναπληρωτής πρέσβης της Ελλάδας.
Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής αναφέρθηκε στο κεφάλαιο των εγγυήσεων και της ασφάλειας και είπε ότι ο σκοπός των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα ήταν να δουν πώς να εκσυγχρονίσουν το σύστημα του 1960 για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των δύο κοινοτήτων.
Είπε ότι η θέση του Λονδίνου στις συνομιλίες εκείνες ήταν πολύ ξεκάθαρη, ότι δηλαδή μια στρατιωτική απάντηση δεν είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης των ανησυχιών που εκφράζουν οι δύο κοινότητες.
Ο στόχος εκεί, είπε, ήταν να καταβληθεί προσπάθεια να σχεδιαστεί από κοινού ένας μηχανισμός που θα απαντούσε στις ανησυχίες των δύο κοινοτήτων.
«Όχι, μια στρατιωτική αντίδραση δεν είναι καλός τρόπος για να αντιμετωπιστούν σήμερα οι ανησυχίες για θέματα ασφάλειας» είπε.
Στο Κραν Μοντάνα, ανέφερε, ήταν η πρώτη φορά που οι δύο πλευρές και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις πέρασαν σημαντικό χρόνο μαζί για το ποιο θα είναι το μέλλον της ασφάλειας και των εγγυήσεων σε μια επανενωμένη Κύπρο και ότι μόνο και μόνο αυτό το γεγονός άλλαξε σε πολύ σημαντικό βαθμό το κλίμα και το δίκτυο των σχέσεων, μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν οι μελλοντικές εργασίες.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Ύπατος Αρμοστής απέρριψε ότι η βρετανική κυβέρνηση προσπάθησε να πιέσει, στη διάρκεια των συνομιλιών στην Ελβετία, την κυβέρνηση της Κύπρου να αποδεχθεί την ελεύθερη διακίνηση Τούρκων πολιτών στην Κύπρο. Στην αρχική του παρέμβαση είπε ότι η Βρετανία έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει και πρόσθεσε ότι ως εγγυήτρια δύναμη έχει εμπλακεί στη διαδικασία διευθέτησης του Κυπριακού.
«Τον περασμένο χρόνο έγινε κατορθωτό για εμάς να διαδραματίσουμε εκείνο τον ρόλο που θέλουμε, με έναν πιο ενεργό τρόπο από ό,τι ήταν πριν δυνατό» είπε. Ο κ. Κιντ είπε ότι ο ρόλος του Λονδίνου είναι να υποβοηθά και όχι να ηγείται ή να επιβάλλεται, προσθέτοντας ότι μόνο οι δύο ηγέτες έχουν την ευθύνη να πουν στον λαό ότι μια συμφωνία είναι καλή. 

Επανέλαβε τις γνωστές θέσεις η Αμερικανίδα πρέσβης
Στην παρέμβασή της, η Αμερικανίδα πρέσβης είπε ότι στις συνομιλίες υπήρχαν πολλές διαφωνίες σε πολλά και διαφορετικά σημεία και ότι τον περασμένο χρόνο έγινε ανταλλαγή χαρτών στο εδαφικό για πρώτη φορά και ότι για πρώτη φορά έλαβαν μέρος και οι εγγυήτριες δυνάμεις.
Η Κάθλιν Ντόχερτι είπε ότι η χώρα της συνεχίζει να συζητά για την Κύπρο με την ΕΕ, το Λονδίνο, την Αθήνα και την Άγκυρα, τονίζοντας τη σημασία της Κύπρου στην περίπτωση λύσης.
«Ως αμερικανική κυβέρνηση πιστεύουμε σθεναρά σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και ελπίζουμε ότι κατά κάποιον τρόπο θα καταφέρουμε να επανέλθουν οι συνομιλίες σε τροχιά», είπε.
Υπογράμμισε ότι εναπόκειται στους Κύπριους να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα και σημείωσε ότι υπάρχει συνοχή στην αμερικανική εμπλοκή στο Κυπριακό από την κυβέρνηση Ομπάμα στην κυβέρνηση Τραμπ.
Αναφερόμενη στον τομέα της ενέργειας, χαιρέτισε το γεγονός ότι η Exxon Mobil έλαβε την άδεια για διεξαγωγή ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ. Εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει μια σημαντική ανακάλυψη, λέγοντας ότι το τεμάχιο που έλαβε η Exxon Mobil είναι το πιο κοντινό στο κοίτασμα «Ζορ» της Αιγύπτου.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Κύπρος έχει το δικαίωμα ανάπτυξης και εκμετάλλευσης της ΑΟΖ της.
Εξέφρασε την ικανοποίηση των ΗΠΑ για τις τριμερείς συνεργασίες που αναπτύσσονται στην περιοχή και είπε ότι είναι προς όφελος της περιοχής, της δημοκρατίας και δημιουργούν οικονομικές ευκαιρίες.

Σταθερή και διαχρονική σχέση Κύπρου-Ισραήλ
Η Γιαέλ Ράβια-Ζάντοκ, πρέσβειρα του Ισραήλ στην Κύπρο, τόνισε ότι οι διμερείς σχέσεις με τη Λευκωσία βρίσκονται στο καλύτερό τους σημείο.
Η πρέσβειρα του Ισραήλ είπε ότι για τη χώρα της, η τριμερής συνεργασία με την Κύπρο και την Ελλάδα αποτελεί ένα πάρα πολύ σημαντικό πλαίσιο και ότι υπάρχει ήδη γόνιμο έδαφος για συνεργασία.
Στο διμερές επίπεδο, υπογράμμισε τη δέσμευση και των δύο ηγετών της Κύπρου και του Ισραήλ για εδραίωση της συνεργασίας αυτής. Η πρόκληση, πρόσθεσε, είναι να οικοδομηθεί μια πολυδιάστατη και βαθιά σχέση που να είναι σταθερή και διαχρονική, είτε είναι σε διμερές είτε σε τριμερές επίπεδο.

Μια θαλασσα ευημερίας
Ο Έλληνας αναπληρωτής πρέσβης είπε ότι στόχος της τριμερούς συνεργασίας είναι να καταστεί η περιοχή μια θάλασσα ευημερίας, ανάπτυξης και περιφερειακής συνεργασίας.
Είπε ότι η πορεία για το μέλλον διαγράφηκε ήδη και όλα βαίνουν καλώς, η συνεργασία έχει ενδυναμωθεί, εδραιωθεί και ήδη υπάρχουν σημαντικά αποτελέσματα στο ανώτατο επίπεδο των χωρών.
Πηγή: «Φιλελεύθερος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.