17/8/17

17.8.1944: 73 χρόνια από το μπλόκο της Κοκκινιάς

Λίγο πριν από την απελευθέρωση από τους Γερμανούς, στην Κοκκινιά, γράφηκε μία από τις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας
Κοκκινιά. Πέμπτη 17 Αυγούστου 1944
Κοντά στις 2:30 το πρωί ξεκινά το δράμα της ομαδικής σφαγής που θα ακολουθήσει όταν ανέβει ο ήλιος ψηλά. Δεκάδες γερμανικά καμιόνια περικυκλώνουν τις γύρω περιοχές που περικλείουν την Κοκκινιά, από Κορυδαλλό, Αιγάλεω, Δαφνί και Ρέντη μέχρι Κερατσίνι, Φάληρο και Πειραιά, ο κλοιός σφίγγει. Μαζί με τους Ναζί κατακτητές καταφθάνει στην προσφυγούπολη του Πειραιά, τη «Μικρή Μόσχα», όπως είχαν βαπτίσει την Κοκκινιά, και το μηχανοκίνητο τμήμα του δοσίλογου Ν. Μπουραντά. Περί τους 3.000 βαριά οπλισμένους με πολυβόλα, όλμους, μυδράλια, ταχυβόλα, αυτόματα, Γερμανούς και Έλληνες ταγματασφαλίτες κυκλώνουν την πόλη που εκείνη την ώρα κοιμάται.
Επικεφαλής της κτηνωδίας που θα εξελιχθεί σε λίγες ώρες, ο συνταγματάρχης Ιωάννης Πλυντζανόπουλος, ο ταγματάρχης Γιώργος Σγούρoς και ο διοικητής του μηχανοκίνητου τμήματος της Αστυνομίας Νίκος Μπουραντάς
Μετά τις 6:00 π.μ. ακούγονται τα «χωνιά» στους δρόμους της Κοκκινιάς. Όχι τα χωνιά της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ που καλούσαν κάθε τόσο τον Κοκκινιώτικο λαό σε αντίσταση και του έδιναν κουράγιο, μα τα χωνιά των ταγματασφαλιτών: «Προσοχή-προσοχή! Σας μιλάνε τα τάγματα ασφαλείας. Όλοι οι άνδρες από 14-60 ετών να πάνε στην πλατεία της Οσίας Ξένης για έλεγχο ταυτοτήτων. Όσοι πιαστούν στα σπίτια τους θα τουφεκίζονται επί τόπου». Πανικός σε κάθε σπίτι και σε κάθε δρόμο της πόλης. Μερικοί κρύβονται όπως-όπως σε στέγες, καταπακτές, πηγάδια, όπου βρουν. Με υποκόπανους γκρεμίζονται οι πόρτες των φτωχών παραγκόσπιτων και με βρισιές και κλωτσιές σέρνονται κυριολεκτικά προς τον τόπο του Μαρτυρίου, εκατοντάδες συμπολίτες μας αγωνιστές. Αρκετοί ήταν εκείνοι που δεν υπάκουσαν στην εντολή και εκτελέστηκαν επί τόπου στα σπίτια τους.
Για τη συνέχεια News247

13 σχόλια:

  1. Στην πολύ καλή γκραβούρα που συνοδεύει το άρθρο, εκτός των άλλων φαίνονται καθαρά και οι κουκουλοφόροι ταγματασφαλίτες και οι γερμανοτσολιάδες συνεργάτες των ναζί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί να είναι και σωστή απεικόνιση το χαρακτικό μπορεί και όχι.Φυσικά εκφράζει το αφήγημα του κομμουνιστικά ελεγχόμενου εαμ-ελας μιας και δική του έκδοση είναι.Αν δεν το έχεις να στο στείλω.Για τα υπόλοιπα έγραψε ήδη η πύλη του Ρωμανού.

      Διαγραφή
    2. Ο όρκος των Ταγμάτων Ασφαλείας.
      "Ορκίζομαι εις τον Θεόν τον άγιον τούτον όρκον, ότι θα υπακούω απολύτως εις τας διαταγάς του ανωτάτου αρχηγού του γερμανικού στρατού Αδόλφου Χίτλερ. Θα εκτελώ πιστώς απάσας τας ανατεθησομένας μοι υπηρεσίας και θα υπακούω άνευ όρων εις τας διαταγάς των ανωτέρων μου. Γνωρίζω καλώς ότι διά μιαν αντίρρησιν εναντίον των υποχρεώσεών μου, τας οποίας διά του παρόντος αναλαμβάνω, θέλω τιμωρηθή παρά των γερμανικών στρατιωτικών νόμων".

      Και μια φωτογραφία αφού το χαρακτικό του Τάσσου μπορεί και να μην λέει την αλήθεια.

      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/95/Bundesarchiv_Bild_101I-179-1552-13%2C_Griechenland%2C_erh%C3%A4ngter_Mann_in_Ortschaft.jpg/180px-Bundesarchiv_Bild_101I-179-1552-13%2C_Griechenland%2C_erh%C3%A4ngter_Mann_in_Ortschaft.jpg

      Διαγραφή
    3. Βασικά Κιτσάρα δείχνεις σημάδια λειτουργικού αναλαφαβητισμού.Αλλα σου λένε άλλα καταλαβαίνεις άλλα απαντας.Αυτό όμως δεν είναι δικό μου πρόβλημα.

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κακό είναι οτι η "δολοφονική οργάνωση" αφησε κάτι σκουπίδια σαν εσένα να ζήσουν...
      Εθνοκάπηλο σκουπίδι που βρωμίζεις την Πύλη του Ρωμανού με τα ταγματαλήτικα σχόλια σου.

      Διαγραφή
    2. Το γνωρίζω ότι είστε υπέρ της Δημοκρατίας, αρκεί να μη μιλάνε οι άλλοι.
      Δυστυχώς για σένα διαβάζω..

      Διαγραφή
  3. Το άρθρο εχει μπει παλαιοτερα και στο Ριζοσπάστη ειναι εντελώς λαθος.Ο Μπατράνης και ο Βακαλοπουλος ανήκαν στους Κιλικιανους του ΚΚΕ και μεταπηδησαν στον εχθρό.Επίσης δεν μας λέει ένα ονομα κουκουλοφόρου.Διαχρονικαε οι κουκουλοφόροι ειναι Κομμουνιστές.Τέλος η ΟΠΛΑ ηταν δολοφονική οργάνωση που ξεκλήρισε το Σύνταγμα Ψαρού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Α, ξέχασα οι Ναζί είχαν ηττηθεί ολοκληρωτικά στο Στάλινγκραντ το 1943.
    Το μπλόκο της Κοκκινιάς έγινε το 1944..Ευτυχώς το ΚΚΕ δεν πήρε με το ζόρι την εξουσία το 1944, περί αυτού πρόκειται, να μας κάνει Βενεζουέλα ή Κούβα ή Καμπότζη του Πολ Ποτ, να μας ψάχνουν ξαπλωμένους στα χωράφια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην Ελλάδα οι εκτελέσεις γινόταν έπειτα από προβοκάτσια των Κομμουνιστών.
      Σκότωναν 1-2 Γερμανούς αξιωματικούς και για αντίποινα οι Γερμανοί εκτελούσαν ολόκληρα χωριά.
      Μην απορείτε για τα ποσοστά της ΧΑ σε Δίστομο και Καλάβρυτα. Εχουν εξήγηση..
      Ο Ζέρβας το πρωί πολεμούσε την επίλεκτη ομάδα Αλπιστων Εντελβάις και το βραδυ του επιτιθότανε οι Κατσαπλιάδες Κομμουνιστές του Βελουχιώτη.

      Διαγραφή
    2. Θα σε δω σε 4 μέρες, στις 23 Αυγούστου αν καταδικάσεις τα εγκλήματα του Κομμουνισμού (100 εκατομμύρια νεκροί) ή μονό του Ναζισμού (20 εκατομμύρια νεκροί). Στους νεκρούς του Κομμουνισμού δεν περιλαμβάνονται οι εγληματικές
      ενέργειες του Πολ Ποτ που είχει απαγορεύσει το γέλιο (2,5 εκατομμύρια νεκροί) και κάτι άλλες "Δημοκρατίες" τύπου Βιρμανίας.

      Πιθανότατα στις 23 Αυγούστου θα λείπεις..

      Διαγραφή
  5. Συμφωνα με αυτα που μου διηγηθηκε ο συγχωρεμενος μου πατερας,τα γεγονοτα εκτυλιχθηκαν περιπου ακριβως ετσι.
    Τωρα για ονοματα και τι εκανε ο καθενας δεν μπορουσε να ξερει κανενας εκτος απο αυτους που γνωριζαν τα αναφερομενα προσωπα και τους ρολους τους.
    Θυμαμαι επισης οτι κατα την πορεια προς το Χαιδαρι,ο πατερας μου 'αρπαξε' τον θειο μου Χαραλαμπο που βαδιζε διπλα του,μολις βρηκε καποια ευκαιρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.