1/7/17

Βαρυσήμαντες δηλώσεις του Καραγιλάν: Μια επίθεση στο Αφρίν θα είναι το τέλος του ΑΚΡ-MHP

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΡΚΚ, Μουράτ Καραγιλάν: «Μια πιθανή επίθεση από το τουρκικό κράτος στο Αφρίν θα είναι η αρχή του τέλους για το ΑΚΡ-MHP».
 
ANF, 30 Ιουνίου 2017, 14:15
 Ο Καραγιλάν μίλησε στο ραδιόφωνο Dengê Kurdistan Radio και σχολίασε τα σχέδια εισβολής του τουρκικού κράτους στη Ροζάβα και τη Βόρεια Συρία:

Ερώτηση: Ειδικά αυτές τις τελευταίες δύο ημέρες, υπάρχουν ειδήσεις ​​ότι το κράτος του ΑΚΡ θα επιτεθεί στο καντόνι του Αφρίν και τη Τσέχμπα (Shehba). Τι λέτε για αυτό, μπορεί να γίνει πόλεμος στο Αφρίν και τη Τσέχμπα  στο εγγύς μέλλον;

Ναι, υπήρξαν κάποιες ειδήσεις για το θέμα αυτό και ο Τύπος το τονίζει πολύ. Το τουρκικό κράτος έχει αποτύχει στις πολιτικές του σχετικά με τη Συρία, τη Μέση Ανατολή και το Δυτικό Κουρδιστάν. Αν η Τουρκία βάζει χέρι στο Αφρίν, αυτό θα σημαίνει ότι η Ρωσία, το Ιράν και το συριακό κράτος εγκρίνουν αυτή την κίνηση. Αλλιώς δεν γίνεται. 

Ο λαός μας πρέπει να γνωρίζει ότι αν το τουρκικό κράτος θα πραγματοποιήσει μια τέτοια επίθεση θα είναι μόνο με την έγκριση από τα κράτη αυτά. Η Ρωσία ιδίως διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο σε αυτό το θέμα. Η Τουρκία μπορούσε και εισήχθηκε στη Τζαραμπλούς και στην αλ-Μπαμπ με την άδεια της Ρωσίας, καθώς και την άδεια από τον Διεθνή Συνασπισμό. 
Συνεπώς, είναι ένα θέμα μεταξύ Κρατών. Το τουρκικό κράτος κάνει παραχωρήσεις, και θέλει να δημιουργήσει ένα μονοπάτι για τον εαυτό του, θυσιάζοντας την Τουρκία. Με τον τρόπο αυτό ελπίζουν ότι να κερδίσουν επιρροή σε ορισμένα μέρη της Συρίας. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν ορισμένες διπλωματικές προσπάθειες, και έχουν πράγματι συγκεντρωθεί ορισμένες δυνάμεις με τη στρατιωτική έννοια.

Αλλά ας ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: Όταν το Ντάες επιτέθηκε στο Κομπάνι (Kobanê), είπαμε:

«Το Κομπάνι θα είναι  Στάλινγκραντ και η  επίθεση του Ντάες στο Κομπάνι θα είναι η αρχή του τέλους του».

Πέρασαν 3 χρόνια από τότε. Αυτές οι λέξεις έχουν αποδειχθεί σωστές. Το Κομπάνι έγινε Στάλινγκραντ, μάλιστα το ξεπέρασε. Και το Κομπάνι έγινε η αρχή του τέλους για το Ντάες. Σήμερα, η πρωτεύουσα του Ντάες βρίσκεται υπό κατάρρευση.

Τώρα λέμε το ίδιο πράγμα. Αν το τουρκικό κράτος επιτεθεί στο Αφρίν, αυτό θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους για το καθεστώς ΑΚΡ-MHP. Γιατί ο λαός του Αφρίν θα αντισταθεί και θα γίνει μεγάλος πόλεμος εκεί. Και σε αυτόν τον πόλεμο, οι δίκαιοι άνθρωποι του Κουρδιστάν θα επικρατήσουν. Γι 'αυτό δεν είναι τόσο εύκολο να εισέλθουν στο Αφρίν.


Ήδη υπάρχει πόλεμος, το τουρκικό κράτος έχει ξεκινήσει επιθέσεις κάθε μέρα με πυροβολικό και όλμους από το Τζιντερές (Jindires) μέχρι τη Τσέχμπα (Shehba). Έχουν κάποια σχέδια για τη Τσέχμπα. Και αυτό είναι μια περιοχή του Αφρίν. Αυτά τα εδάφη είναι η πατρίδα για κυρίως Κούρδους, και μετά για Άραβες και Τουρκομάνους. 
Είναι προφανές ότι έχουν κάποιες βλέψεις για τη Τσέχμπα (Shehba). Σχεδιάζουν να εισβάλουν στην περιοχή της Τσέχμπα {Shehba) από το Ταλ αλ Ριφάτ μέχρι το Μινιξέ (Minixe). Είναι πιθανό ότι θα επιτεθούν εκεί. 

Αλλά δεν μπορούν να επιτεθούν σε όλο το Αφρίν τόσο εύκολα. 
Είναι κάτι το δύσκολο για αυτούς. Αυτή η κίνηση τους θα μετατραπεί σε Κομπάνι τους. 
Αλλά είναι πιθανό ότι θα επιτεθούν από την πλευρά της Τσέχμπα (Shehba). Βέβαια, είναι και οι δυνάμεις της Jaysh Al-Thuwar εκεί. Είναι Άραβες, Τουρκμένοι, Κούρδοι και οι YPG/YPJ εκεί. Επομένως, ο πόλεμος εκεί θα ήταν έντονος. Αλλά μπορούν ή όχι να το κάνουν; Κανείς δεν είναι πλέον ανυπεράσπιστος ενώπιον του τουρκικού κράτους. Δεν μπορούν πλέον να εισέλθουν απλά όποτε θέλουν και να εισβάλουν στην περιοχή. Θα είναι ένας σκληρός πόλεμος.

Και, αυτός ο πόλεμος ούτε θα περιοριστεί στη Τσέχμπα. 
Το τουρκικό κράτος εισβάλλοντας σε ακόμη μια κουρδική γη, μπορεί να μετατραπεί σε ένα νέο κουρδοτουρκικό πόλεμο. Υπό αυτή την έννοια, θα σηματοδοτεί μια νέα κατάσταση. Οι Κούρδοι είναι ισχυροί σήμερα. Η Επανάσταση της Ροζάβας είναι μια μεγάλη δύναμη σήμερα. Οι YPG επιτυγχάνουν στη Ράκκα ό τι μεγάλοι στρατοί δεν κατάφεραν. Αν ο τουρκικός στρατός έρχεται, είναι σαφές ότι θα υπάρξει σκληρή αντίσταση μπροστά του. 
Αυτό σκεφτόμαστε και το πιστεύουμε. 
Ο Λαός του Αφρίν, ιδίως, είναι πολύ πατριωτικός και αντέχει καλά.  Γνωρίζουμε τον Λαό μας εκεί πολύ καλά. Είναι προετοιμασμένος για οτιδήποτε που θα μπορούσε να συμβεί. Αλλά πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι το να εισέλθουν στο Αφρίν δεν θα είναι τόσο εύκολο. Ακόμα, ως δυνατότητα, ο καθείς πρέπει να είναι προετοιμασμένος για τα πάντα.

Και κάτι ακόμα, αυτό δεν είναι μια ολοκληρωμένη διαδικασία, είναι ακόμη υπό διαμόρφωση. Είναι σαν τον Γ 'Παγκόσμιο Πόλεμο, και θα συνεχίσει. Μια τέτοια επέμβαση από το τουρκικό κράτος θα ρίξει λάδι στη φωτιά του πολέμου. Και οι Τούρκοι εισβάλουν  στη Συρία μέρα με τη μέρα. Αυτό θα δημιουργήσει περισσότερο χάος στη Συρία. 

Η επίθεση του τουρκικού κράτους στην περιοχή της Τσέχμπα θα είναι μια επίθεση κατά της βούλησης του συριακού Λαού. Πιστεύουμε ότι ο Συριακός Λαός θα πάρει θέση ενάντια σε αυτό. Το τουρκικό κράτος πραγματοποιεί μια εθνοτική γενοκτονία όπως στη Τζαραμπλούς. Έχουν διώξει και τους Άραβες επίσης, καθώς διανέμουν τη κουρδική γη στους συμμάχους τους. 

Το τουρκικό κράτος διαπράττει ένα πολύ κακό ρόλο εκεί. Παίζουν με τη δημογραφική σύνθεση της περιοχής. Αυτό είναι έγκλημα. Αν το τουρκικό κράτος εξαπλώνεται και θα κάνει το ίδιο και σε άλλα μέρη, θα υπάρχει ισχυρή αντίσταση και αντίποινα.

Μετάφραση: Κριστιάν Ακκυριά

Για τον Μουράτ Καραγιλάν: το βιβλίο του σε μετάφραση Σάββα Καλεντερίδη



7 σχόλια:

  1. It will be difficult to impossible for the Kurds to keep Efrin without air support against the Turks even though they are great fighters. Who will provide support to Kurds against the Turkish airforce?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε πολύ εκτίμηση έχετε τις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και νομίζω ότι είναι λάθος.Δεν λέω ότι είναι ανύπαρκτες αλλά είναι προβληματικές!!Αν αναλογιστεί κανείς ότι για να πάρουν 2 χωρία στην Συρία έκαναν πάνω από 6 μήνες εμένα μου δείχνει πρόβλημα.Και κυρίως όταν ο εχθρός που είχαν να αντιμετωπίσουν ήταν εξαιρετικά αδύναμος διότι είχαν φροντίσει να κόψουν την χρηματοδότηση και την αποστολή υλικού μερικούς μήνες πριν.Το πρόβλημα των Τούρκων στην Συρία αλλά και κάθε τακτικού σύγχρονου στρατού είναι ότι δεν μπορούν να επιχειρήσουν τα Τ/Θ εντός κατοικημένων ζωνών!!Όποτε χρειάστηκαν να επιχειρήσουν μέτρησαν μεγάλες απώλειες από ένα εχθρό που δεν ήταν αποφασισμένος να προβάλει σθεναρή αντίσταση.Ότι και να κατεβάσουν από Τ/Θ ή από οπλικό σύστημα οι Τούρκοι στην περιοχή του Αφρίν το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο .Σε αστικό περιβάλλον θα πρέπει να πολεμήσουν συνοικία-συνοικία,γειτονία-γειτονιά,δρόμο-δρόμο,σπίτι-σπίτι!!Ένα άλλο που πρέπει να λάβουμε στα υπ΄' όψιν μας εδώ στην Ελλάδα είναι τα διδάγματα που δίνει ο πόλεμος της Συρίας και μιλώ καθαρά για το όρο οικονομικού κόστους προς αποτέλεσμα.

      Διαγραφή
  2. Όσο επιμένουν να εμπλέκονται στον ''βάλτο'' της Συρίας τόσο τα προβλήματα τους θα πολλαπλασιάζονται.

    Η επέμβαση τους ενοποιεί τους Κούρδους , δημιουργεί κοινό εχθρό άρα κοινή εθνική συνείδηση , ρίχνει τα σύνορα μεταξύ τουρκίας-συρίας και φέρνει την Μ.Ανατολή μέσα στην τουρκία.

    Αν πιστεύουν ότι η ''συμμαχία'' με τους ρώσους θα τους σώσει πέφτουν έξω.

    Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση λοιπόν ! Πιστοί στις παραδόσεις τους ελπίζουν ότι ο τρόμος του πολέμου θα υποτάξει τα εκατομμύρια των υποτελών της τουρκίας.

    Πράγματι, η ''αλεπού μυρίστηκε την παγίδα και πηδάει με τα τέσσερα για να σωθεί''

    Τα μηδενικά προβλήματα μετατράπηκαν σε μίσος από όλους.

    Απλά επιταχύνουν την διαδικασία διάλυσηεε τους που με ειρηνικά μέσα θα παρέτεινε το ψευδοκράτος τους 20-30 χρόνια ακόμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θεωρω οτι σιγά σιγά διαφαίνεται μια αλλαγη ως προς την αντιμετώπιση των Κούρδων απο τον ρώσος ιρανικό συνασπισμό μια και ενδομυχα γνωρίζουν οτι οι επιθυμίες τους συμπίπτουν εν πολλοίς...και εαν δεν υπήρχε η τουρκια ιςως σε μελλοντικό χρονο θα επρεπε να αντιδράσουν οι ίδιοι
    Αυτο που ο τούρκος δεν καταλαβαίνει που προθυμα αναλαμβάνει αυτη τη δουλειά,ειναι οτι με μια σιωπηλή αποδοχη εκ μέρους τους τον σπρώχνουν να μπει στο κέντρο του βάλτου και μετα τον περιμένουν οι υεναες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θεωρω οτι η ακρατη στηριξη των Ρωσων στον σουλτανο (για τους δικους τους λογους βεβαια) θα τους δημιουργησει τελικα μεγαλα προβληματα που θα τους φερουν σε πολυ δυσκολη θεση αφου η τουρκια χρησιμοποιει παντα τις καταστασεις προς ιδιον ωφελος ενω παντα εκθετει τους συμμαχους και συνομιλητες της πραγμα που ακομα και οι παμπονηροι Ισραηλινοι αργησαν κατα 40 περιπου χρονια να το καταλαβουν.
    Οι Ρωσοι ανοητως πιστευουν ,ενω εχουν νωπη ακομα την ιστορια και τα επακολουθα της καταρριψης του αεροσκαφους τους,οτι κανακευοντας τους μογγολους θα δημιουργησουν ρηγμα στο ΝΑΤΟ και τους Δυτικους.
    Επεμενα εξ αρχης μολις 'εσκασε' το θεμα των S-400 οτι οι τουρκοι θα τους παρουν πονταροντας στην επιθυμια της σφηνας των Ρωσων παρ'ολες τις δυσκολιες του εγχειρηματος,μαλιστα διαβασα καπου οτι οι Ρωσοι για να διασκεδασουν τις δικες μας ανησυχιες εσπευσαν να μας προτεινουν να αγορασουμε τα SU-35.
    Μηπως λοιπον αντι για τον βουβαλο - τουρκο που τον σπρωχνουν στο κεντρο του βαλτου που περιμενουν οι υαινες δουμε την συγχρονη εκδοση του Σαμψων που γκρεμιζοντας τον Ναο τους πηρε ολους μαζι του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.