8/7/17

Αντί να βρίζουμε γενικώς τους ξένους, καλό είναι να μελετήσουμε την απόφαση του Εφετείου για τη Heineken - Είπαμε, ευπρόσδεκτες, όχι όμως να "πνίγουν" τις ελληνικές εταιρείες

Ικανοποίηση της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης από την δικαστική απόφαση - Καταδίκη για Αθηναϊκή Ζυθοποιϊα
Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης (ΖΜΘ) χαιρετίζει την καταδικαστική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου κατά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, ιδιοκτησίας κατά 98,8% της Heineken.
Πρόκειται για μια απόφαση που στηρίζει τις απαιτήσεις της εταιρείας για αποζημίωση ύψους 100 εκ. ευρώ κατά της μεγαλύτερης ζυθοποιίας στην Ευρώπη, για ζημία που υπέστη από την καταχρηστική συμπεριφορά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Το Διοικητικό Εφετείο επικύρωσε κατ'ουσίαν την απόφαση που εξέδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού ("ΕΠΑΝΤ") το 2015, με την οποία αυτή διαπίστωσε ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, θυγατρική εταιρεία της Heineken NV στην Ελλάδα, εφάρμοζε για σχεδόν δύο δεκαετίες παράνομες και αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στην Ελλάδα. Μετά από έρευνα της ΕΠΑΝΤ που διήρκησε 12 χρόνια, τη μεγαλύτερη σε διάρκεια που έχει πραγματοποιηθεί, αποδείχθηκε ότι η ΑΖ καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της στην ελληνική αγορά ζύθου, παραβιάζοντας την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία Προστασίας του Ανταγωνισμού, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
Το Διοικητικό Εφετείο επικύρωσε την απόφαση της ΕΠΑΝΤ και μετά από αναπροσαρμογή του αρχικού προστίμου, επέβαλλε το πρόστιμο ρεκόρ των 26,7 εκ. ευρώ στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία.
Κατά την έρευνά της, σημειώνει η ίδια ανακοίνωση, η ΕΠΑΝΤ βρήκε αδιάσειστα στοιχεία ότι η ΑΖ, που στην Ελλάδα διακινεί τα σήματα ΑΛΦΑ, Amstel και Heineken, εφάρμοζε μια ενιαία και στοχευμένη πολιτική για τον αποκλεισμό και τον περιορισμό των δυνατοτήτων ανάπτυξης των ανταγωνιστών της από όλα τα κανάλια διανομής, είτε αφορούσαν διανομή σε χονδρική, σε ξενοδοχεία, μπαρ και καταστήματα εστίασης και σε άλλα σημεία λιανικής πώλησης.
Τον Φεβρουάριο η ΖΜΘ κατέθεσε αγωγή αποζημίωσης κατά της Heineken και της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στα Δικαστήρια του Άμστερνταμ - όπου βρίσκεται η έδρα της εν λόγω πολυεθνικής.
Ο κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος, ένας εκ των ιδρυτών της ΖΜΘ, δήλωσε «Η Επιτροπή Ανταγωνισμού και τώρα και το Διοικητικό Εφετείο επικύρωσαν την παραβατική συμπεριφορά της Heineken στην Ελλάδα, μέσω της θυγατρικής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Η δέουσα νομική διαδικασία θριάμβευσε παρά τις όποιες απόπειρες της Heineken να αποποιηθεί των ευθυνών της και τις αδιάκοπες προσπάθειές της να αναιρέσει την απόφαση των ελληνικών αρχών.
«Η μακρόχρονη κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της Heineken στη ελληνική αγορά πρέπει να αντικατασταθεί από τον υγιή ανταγωνισμό και η ολλανδική πολυεθνική οφείλει να αποζημιώσει τη ΖΜΘ και όποιες άλλες ζυθοποιίες έχουν υποστεί ζημίες από τις πρακτικές της. Η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει οικονομικά μόνο αν επικρατούν συνθήκες ελεύθερης και δίκαιης αγοράς, ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις και τον υγιή ανταγωνισμό. Πιστεύουμε ότι η απόλυτη ευθύνη για σχεδόν δύο δεκαετίες καταχρηστικών πρακτικών στην Ελληνική αγορά ζύθου βαρύνει τα κεντρικά γραφεία της Heineken στο Άμστερνταμ και για αυτό το λόγο έχουμε καταθέσει αγωγή, τόσο κατά της Heineken, όσο και κατά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην έδρα της πολυεθνικής στην Ολλανδία.»
ΒΗΜΑ

6 σχόλια:

  1. Έπαινος και στο Δικαστήριο που έκρινε δίκαια, καθώς και στην ΕΠ.ΑΝΤ. που ερεύνησε σωστά την καταγγελία και τόλμησε (και αυτή) να επιβάλει τις κυρώσεις στους αδικούντες κολοσσούς . Αλλά έπαινος και στην Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης (ΖΜΘ) που τόλμησε και το πάλεψε στα ίσια για να εύρει το δίκιο της.
    Διότι έχουμε και άλλες περιπτώσεις π.χ. στο λιανικό εμπόριο ειδών ένδυσης, κατά τις οποίες ισχυροί έμποροι π.χ. από τις Η.Π.Α. , έχοντας απύθμενες δυνατότητες οικονομικής στήριξης (είτε από ίδια κεφάλαια τής μητρικής εταιρείας, είτε από “αρωγές” όμαιμες τράπεζες) έρχονται π.χ. σε κεντρικά σημεία τής Αθήνας και λειτουργούν με πολιτική ουσιαστικώς ντάμπινγκ. Μολονότι λειτουργούν με ολοφάνερες τεράστιες ζημιές τού «ελληνικού» καταστήματός τους, έχοντας την κάλυψη τής “μητρικής” επιχείρησης που αναπληρώνει τις απώλειές τους, σπάνε τις τιμές σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα, εκμεταλλεύονται και την ηλίθια ξενομανία τού έλληνα καταναλωτή και μετά από τρία-τέσσερα χρόνια dumping, έχουν στραγγαλίσει π.χ. τον “Φωκά”, ή τον “Βάρδα” κ.λ.π., παρά την άριστη ποιότητα προϊόντων και την συχνά εξαιρετική σχέση τιμής προς ποιότητα που μπορεί να παρείχαν οι παλαιότερα καταξιωμένες ελληνικές επιχειρήσεις ˙ στων οποίων τα ράφια προφανώς και έχουν πλήθος εισαγομένων προϊόντων. Δεν μιλάμε για ξενοφοβία και ρατσισμό. Μιλάμε για το αποτέλεσμα στο οποίο καταλήγει η αγορά όταν ο π.χ. “Βάρδας” μειώνει τα καταστήματά του, ή ο x«Φωκάς» καταρρέει πλήρως, ενώ το εισαγόμενο κατάστημα , παρά τις ζημίες του δημιουργεί στις ίδιες γειτονιές υποκαταστήματα!! Και φυσικά δεν υπάρχει κρατικός έλεγχος που να ερευνήσει πώς διατηρείται και αυξάνεται παρά τις τεράστιες ζημιές της η επιχείρηση των π.χ. “Scooby Bros” ˙ ελεύθερη αγορά γαρ ˙ ή τουλάχιστον έτσι ερμηνεύεται, ως εάν να είναι αναπόφευκτο οι καρχαρίες να κατασπαράσσουν και με δανεικές μασέλλες, τα δικά μας υγιή “ψάρια”.
    Είναι βέβαια αλήθεια ότι στις περιπτώσεις αυτές δύσκολα θα μπορούσαν οι βλαπτόμενες Ελληνικές επιχειρήσεις να συμπαραταχθούν και να πολεμήσουν τεκμηριωμένα (όπως έκανε η ΖΜΘ τον unfair εισβολέα. Όμως τα γεγονότα καλόν είναι να καταγράφονται , μήπως και κάποτε ξυπνήσουμε και βρούμε τρόπο να αντιδράσουμε. Και πάλι εύγε στην ΕΠ.ΑΝΤ. και την ΖΜΘ ˙ αλλά και στο Διοικητικό Εφετείο τής Αθήνας που (ως οφείλει βέβαια) εκδίδει τέτοιες δίκαιες και σοφές αποφάσεις .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας κάνω λίγη..."ανάποδη μηχανική". Πήγα σε ένα πολυκατάστημα ΜΑΣΟΥΤΗΣ, που επαίρεται ίσως όχι αδίκως ότι είναι 100% ελληνική επιχείρηση και τα γνωστά που μετέρχεται ο ανταγωνισμός, να παραδώσω κενές φιάλες μπύρας μεταξύ των οποίων ήταν και μια ΒΕΡΓΙΝΑ. Η υπάλληλος την ξεχώρισε και είπε ότι δεν παραλαμβάνουμε κενές φιάλες αυτής της εταιρείας γιατί δεν την πουλάμε. Στην απορία μου και ενόχλησή μου (όχι ως προς την υπάλληλο φυσικά) παρενέβη κύριος παρευρισκόμενος λέγοντας ότι η ΜΑΣΟΥΤΗΣ μποϋκοτάρει την ΒΕΡΓΙΝΑ παίρνοντάς τα στα ίσια από ανταγωνίστριες ζυθοποιίες ώστε να μην την προωθεί επικαλούμενη προφανώς έωλα επιχειρηματικά κωλύματα. Δεν θεωρώ πιθανόν να μην τα βρήκανε σε επιχειρηματικό επίπεδο η ΜΑΣΟΥΤΗΣ με την ΒΕΡΓΙΝΑ αφού τα έχουν βρει άλλες αλυσίδες όπως η ξένη πλέον ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ και άλλοι. Άρα δεν θα ήταν παρακινδυνευμένο να θεωρήσω ότι η Ελληνική ΜΑΣΟΥΤΗΣ υπέκυψε στο Μηδικόν Χρυσίον. Είδες και οι συνΈλληνες καμμιά φορά;!... Μπράβο κι από μένα στην ΖΜΘ... ΜΑΣΟΥΤΗ (ΜΕSUT), μήπως να έβαζες λίγο νερό στο κρασί σου; εε..στην μπύρα σου εννοώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα ευρώ που πλρώνουμε για αγορά ξένων προιόντων είναι ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ.
    Επομένως, αγοράζουμε μόνο ελληνικά προιόντα για να μένει το χρήμα στον τόπο, μέχρι να αποφασίσουμε να πάμε στο δικό μας νόμισμα το οποίο με παράλληλες ενέργειες (διαγραφή χρέους κλπ) θα είναι η σωτηρία μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχετε αντιληφθεί ότι είμαστε μια σχετικά μικρή αγορά, με αποξηλωμένη βιομηχανία χαμηλή αγροτική παραγωγή με δημογραφική ανισορροπία και έντονη δυναμική μετανάστευσης της νεολαίας που την οικονομία της τη διασώζει το τουριστικό συνάλλαγμα και η ποντοπόρος ναυτιλία;
    Έχετε αντιληφθεί πως τόσα χρόνια ποτιζόμασταν και ταϊζόμασταν βερεσέδικα ως κατοικίδια για να έρθει η ώρα να μετατραπούμε σε τέτοια.
    Έχετε αντιληφθεί ότι τα σπίτια που αφελείς ή και νοικοκυραίοι χάνουν και τα ακίνητα που θα πέφτουν στα χέρια του ΤΑΙΔΕΠ μέσω χρεών προς το δημόσιο, θα κληρώνονται στα lidl των γερμαναράδων για να ξεφορτώνονται τους συνταξιούχους τους ενώ παράλληλα αυτοί εισάγουν φρέσκους έλληνες νεολαίους επιστήμονες που πλήρωσε ακριβά ο Έλληνας γονιός;
    Έχετε καταλάβει ότι έχουμε ποδηγετηθεί από τους "φίλους" μας και μόνο με όπλα και αίμα πια αντιστρέφεται αυτό το κακό βιολί; Εκτός αν σας αρέρει να υψώνουν τα γερμανόσκυλα τις σημαίες τους στα ελληνικά χωριά που... αγόρασαν (ή κατάσχεσαν).
    Έχετε καταλάβει ότι τρεις είναι οι τρόποι για να ανταπεξέλθει μια χώρα απέναντι στα χρέη όταν την πνίγουν : Τεχνολογική,Βιομηχανική ανάπτυξη και εκμετάλλευση πόρων / Αιματηρή οικονομία / Πόλεμος.
    Έχετε καταλάβει τέλος ότι αν ποτέ γυρίζαμε στην δραχμή θα αγόραζα τα σπίτια σας για μερικά bitcoins (ίσως και μόνο με ένα);
    Έχετε καταλάβει τέλος ότι με τα ναυπηγεία και την αμυντική μας βιομηχανία σε ύφεση δεν μπορούμε να κάνουμε όλα όσα θα θέλαμε και πρέπει την κατάλληλη στιγμή γιατί οι "ξένοι" έχουν κρίσιμα κλείδιά της αμυντικής εφοδιαστικής μας αλυσίδας και άρα συναποφασίζουν μέχρι που μπορούμε να δαγκώσουμε;
    και πανηγυρίζετε για μια δίκαιη απόφαση δικαστηρίου κραδαίνοντας τις αλυσίδες, όταν όλος ο κόσμος ειρωνικά μας ψιθυρίζει και βοά στους ζήτουλες που δεν μπορούν να βάλουν σε τάξη τη χώρα τους : "Ουαί τοις ηττημένοις".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι δεν κατάλαβαν. Για να καταλάβουν πρέπει να τους δοθεί ένα ελάχιστο επίπεδο γνώσεων πχ τι είναι ΑΕΠ, ποιο είναι το αντικρυσμα του χρήματος ευρώ η δραχμή δεν έχει σημασία, δίδυμο έλλειμμα κλπ Εδώ δεν ξέρουν πόσο είναι ένα δισεκατομμύριο. Δεν έχεις ακούσει συμπολίτες μας να λένε τι δεν έχει χρήματα το κράτος; Βέβαια μετά την κρίση έχουν μάθει κάτι. Αλλά και στην Ευρωπαϊκή ένωση που έγινε τελευταία έρευνα τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικα μόνο ένα 11 επί τις 100 νέων ήξερε ποιο είναι το αντικρυσμα χρήματος. Αλλά αν δεν καταλαβαίνουν εταιρείες όπως ο Μασουτης ότι αν όλα τα προϊόντα που βάζουν στα ράφια τους και πουλάνε είναι εισαγομενα το εμπορικό ισοζύγιο της πατρίδας μας θα καταρρεύσει και συνεπώς δεν θα μπορούν πλέον να εισάγουν κλπ

      Διαγραφή
  5. Παρέκτροπε, πιό αντιφατικός πεθαίνεις!
    Εμ μου θέλεις ...πόλεμο, εμ μας λες ότι "...δεν μπορούμε να κάνουμε όλα όσα θα θέλαμε και πρέπει την κατάλληλη στιγμή, γιατί οι "ξένοι" έχουν κρίσιμα κλείδιά της αμυντικής εφοδιαστικής μας αλυσίδας και άρα συναποφασίζουν μέχρι που μπορούμε να δαγκώσουμε"...
    Δηλαδή, για να τους κάνουμε πόλεμο και να τους νικήσουμε (αλλιώς τι νόημα έχει;), θα πρέπει από πριν να συναποφασίσουν την ήττα τους. Ωραίος!
    Χωρίς να μας λες και ποιοί είναι αυτοί εναντίον των οποίων θα κάνουμε πόλεμο...

    Δεύτερη αντίφαση και παγίδα στην οποία πολύ εύκολα πέφτετε μέσα οι μνημονιακοί/μενουμευρωπαίοι είναι το σε ποιά κατάσταση θα βρεθεί η ελληνική οικονομία, άρα και η κοινωνία, εάν εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα πατριωτικής/δημοκρατικής κυβέρνησης που θα περιλαμβάνει εκτός πολλών άλλων, την ΟΜΑΛΗ αποχώρηση από ευρώ/ΕΕ και την ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗ μετάβαση σε νέο εθνικό νόμισμα (νέα δραχμή; οβολός; φοίνικας;), την μη αναγνώριση και ΜΟΝΟΜΕΡΉ ΔΙΑΓΡΑΦΉ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΧΡΕΟΥΣ (100%), την αναδιοργάνωση υπό κρατικό έλεγχο των βασικών τομέων της οικονομίας, τράπεζες, ΔΕΚΟ, ναυπηγεία, βιομηχανία, επικοινωνίες, μεταφορές, ορυκτά κλπ (όπως συμβαίνει π.χ. σε Νορβηγία, Ιαπωνία κ.ά.), την διαγραφή όλων των χρεών των νοικοκυριών προς τράπεζες, ΔΕΚΟ, Ασφαλιστικά Ταμεία, Εφορία;

    Η αναστροφή της άθλιας κατάστασης στην οικονομία που υπάρχει τώρα, θα επέλθει από την πρώτη ημέρα και σε διάστημα λίγων μηνών θα έχουμε δει την Ανάπτυξη που μπορούμε και μας αξίζει!
    ΤΟΤΕ, με ανεργία στο μηδέν, ποιός Ελληνας με εισόδημα που θα υπερκαλύπτει τις ανάγκες της οικογένειάς του σε σημείο που να μπορεί να κάνει και αποταμίευση, θα πουλήσει ώστε εσύ ο ...έξυπνος //...ότι αν ποτέ γυρίζαμε στην δραχμή θα αγόραζα τα σπίτια σας για μερικά bitcoins (ίσως και μόνο με ένα); //;;;
    Για βλάκες ψάχνεις;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.