22/7/17

Να απαντήσουν οι φωστήρες της Αθήνας και της Λευκωσίας που αποφάσισαν την Πενταμερή: Είναι σήμερα η Τουρκία εγγυήτρια δύναμη ολόκληρης της Κύπρου;

Σάββας Καλεντερίδης
Η Τουρκία, στις 20 Ιουλίου 1974, εισέβαλε στην Κύπρο και κατέλαβε με τον πρώτο Αττίλα το 8% και με τον δεύτερο το 38% του εδάφους της, καταλύοντας στο βόρειο τμήμα του νησιού την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία υποτίθεται ότι πήγε να προστατέψει επικαλούμενη τα επεμβατικά δικαιώματα που της αναγνωρίζει η συνθήκη εγγύησης, το άρθρο 4 της οποίας λέει ότι «Εκάστη των εγγυητριών δυνάμεων επιφυλάσσει εις εαυτήν το δικαίωμα να ενεργήσει [to take action] προς τον αποκλειστικό σκοπό της αποκατάστασης της τάξης των πραγμάτων της καθιερουμένης διά της παρούσης συνθήκης». 
Καταρχάς να σημειώσουμε ότι ακόμα και σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως αποκάλυψε ο Άγγλος ιστορικός και πρώην διπλωμάτης Ουίλιαμ Μάλινσον, η συνθήκη εγγυήσεων είναι καταφανώς παράνομη και αποικιοκρατική και έρχεται σε αντίθεση με τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Μάλιστα οι νομικοί του αγγλικού ΥΠΕΞ, από το 1967, σημείωναν ότι αν καταγγελθεί ως παράνομη και καταπέσει, κινδύνευαν και οι ίδιες οι αγγλικές βάσεις στην Κύπρο, το καθεστώς των οποίων ήταν διασυνδεδεμένο με την ως άνω συνθήκη.
Πάντως, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε μέλος του ΟΗΕ, η συνθήκη εγγύησης κατετέθη στη Γραμματεία του ΟΗΕ, συμφώνως με το άρθρο 102 του καταστατικού του χάρτη, η οποία την απέστειλε στη νομική υπηρεσία του Οργανισμού προκειμένου να γνωματεύσει στο κατά πόσο η φράση «to take action» περιλάμβανε και το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης. Η απάντηση της νομικής υπηρεσίας, σύμφωνα με τον εκ Κύπρου διεθνολόγο Χρήστο Ιακώβου, ήταν κατηγορηματική και έχει ως εξής:
«Σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ανάληψη στρατιωτικής δράσης».
Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974, λοιπόν, η Τουρκία πραγματοποίησε στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο παραβιάζοντας τη συνθήκη εγγυήσεων, η οποία ούτως ή άλλως είναι προϊόν επιβολής από αποικιοκρατική δύναμη και άρα παράνομη. Και όχι μόνο την παραβίασε, αλλά συνεχίζει να την παραβιάζει τα τελευταία 43 χρόνια.

Από το 1974 μέχρι σήμερα υπάρχουν πέντε (5) ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και 17 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα περισσότερα από τα οποία καλούν την Τουρκία να αποχωρήσει άνευ όρων από την Κύπρο, για να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη στο σύνολο του νησιού. Ειδικά, το Ψήφισμα 37/253 του 1983 αναφέρει:
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

38 σχόλια:

  1. Και τι εγινε που ο Αγγλος Μαλινσον εχει αλλη αποψη ? Τι και αν ο ΟΗΕ θεωρι παρανομη την κατοχη !!!! Το αποτελεσμα μετραει !!!
    Διαβοζω τα αρθρα σας και εκνευριζομαι πολυ, γι αυτο βριζω τους Ελληνες !! Μια ζωη προδοτες , μια ζωη μονο το ατομικο συμφερον !! Ελεος ! Και για να κλεισω ,εγω πιστευω οτι η μονη σωτηρια ειναι η καταστροφη !! Ισως ξαναγεννηθουμε πιο νοημονες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΖΥΡΙΧΗΣ ΚΑΙ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΗΜΕΤΕΡΟΙ (ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ)
      Έχουν το θράσος να συζητούν ΟΛΟΙ για εγγυήσεις στο πλαίσιο των συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου. Που τις καταπάτησε βάρβαρα και εγκληματικά η τουρκία το 1974, με παράνομη εισβολή, με δολοφονίες 5.000 αθώων, με εθνοκάθαρση, με δήμευση της περιουσίας των Ελληνοκυπρίων κτλ
      Και τώρα, μαζί με τους ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ (ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΚΑΙ ΚΥΠΡΩ) η τουρκία τις χρησιμοποιεί ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ για να επιβάλει, όχι μόνον την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας (των συνθηκών αυτών) αλλά με βάση αυτές απαιτεί και στρατιωτικές εγγυήσεις της.
      Και δεν βρέθηκε ένας “ΗΜΕΤΕΡΟΣ” να ΠΕΙ ΟΤΙ ΑΝ ΘEΛΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΖΥΡΙΧΗΣ ΚΑΙ ΛΟΝΔΙΝΟΥ, ΝΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΎΝ ΠΛΗΡΩΣ (ΜΕ ΤΥΧOΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ), αλλά με επιστροφή των κατακτηθέντων βάρβαρα με παραβίαση τους, εδαφών κτλ.
      Μετά που εισέβαλε με βάση τις συνθήκες αυτές και αντί ως μόνον δικαίωμα είχε να επαναφέρει την συνταγματική τάξη προέβη στις ανωτέρω εγκληματικές βαρβαρότητες.
      Που τώρα οι ημέτεροι ετοιμάζονται να δώσουν συγχωροχάρτι στο έγκλημα, με λύση που θα εκτουρκίσει όλην την Κύπρο

      Διαγραφή
    2. //...ακόμα και σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, η συνθήκη εγγυήσεων είναι καταφανώς παράνομη και αποικιοκρατική και έρχεται σε αντίθεση με τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ...//
      Δεν είναι άποψη του Ουίλιαμ Μάλινσον, αλλά του βρετανικού ΥΠΕΞ, που κάνει το άρθρο σημαντικό.
      Ο άγγλος πρώην διπλωμάτης και καθηγητής σε ελληνικό πανεπιστήμιο, κάνοντας την αποκάλυψη, υπερασπίζεται τις ελληνικές θέσεις με τον καλύτερο τρόπο.

      Διαγραφή
    3. Μόνη σωτηρία η καταστροφή; και να γίνουμε πιο νοήμονες; Δε βλέπεις που πάθαμε την καταστροφή το 74 και δε βάλαμε μυαλό; Το επόμενο στάδιο είναι να γυρίζουμε την Ευρώπη αιτώντας άσυλο σαν τους Σύριους.

      Διαγραφή
  2. Λαθος ! !! Αν το ειδα σωστα με τα ματια μου.......Παρ. 12: Θεωρεί ότι η κατάσταση κατοχής δεν πρέπει να επηρεάσει τη λύση του κυπριακού προβλήματος....και εδω παταει η Τουρκια και το ΗΒ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρακολουθώ τους Κυπρίους σχολιαστές με μεγάλη προσοχή. Όλοι τρέχουν να καταθέσουν τις απόψεις τους, αμέσως πρίν και αμέσως μετά απο κάθε διάσκεψη γιά την "επίλυση" του Κυπριακού. Στο ενδιάμεσο διάστημα παθαίνουν αφωνία.

    Με πολλή λύπη : Δεν έχω διαβάσει πιό ανούσιες αναλύσεις, γιά το πιό σοβαρό τρέχον θέμα που απασχολεί σύμπαντα τον Ελληνισμό. Λές και γράφουν μόνο γιά να γράψουν.

    Εξαιρώ πάντα τον εξαίρετο Μιχάλη Ιγνατίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Τουρκία παραμένει εγγυήτρια δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1959, και αυτό δεν έχει αλλάξει μετά την εκδρομή στο Γκράντ Μοντάνα. Και να ήθελαν οι φωστήρες να κάνουν κάτι άλλο, ήταν αδύνατο.

    Εξ΄ άλλου στο Γκράντ Μοντάνα, την τελευταία ευκαιρία για να λυθεί το Κυπριακό για φέτος το καλοκαίρι επαναβεβαιώθηκε αρμοδίως ότι η λύση είναι εκεί, είναι βιώσιμη αλλά δεν είναι δίκαιη.

    Ενδεχομένως κάποτε στο μέλλον να καταργηθούν οι συμφωνίες περί των εγγυητριών δυνάμεων, να αποχωρήσουν οι Τουρκικές δυνάμεις με χαρά από την Μεγαλόνησο και οι ΑμερικανοΕγγλέζοι να ζητήσουν και συγνώμη για τα εγκλήματα τους.

    Αλλά αυτά στο μέλλον. Πρός το παρόν η σκόνη της ιστορίας έχει ήδη αρχίσει να κάθετε επάνω στην "διαπραγμάτευση" στην Ελβετία και το θέμα είναι ήδη στο αρχείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Κύπρος μόνο με πόλεμο θα απελευθερωθεί, δεν θα υπάρξει ποτέ μια ειρηνική λύση! Η θα τους φάμε η θα φάνε την Κύπρο - η ταν η επι τας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. You are absolutely right and nobody will do it for us. The sooner will come in terms with this reality the sooner it will happen. Otherwise, the talks will continue for another 43 years unless Turkey takes action and invades the remaining if the island.

      Διαγραφή
    2. Με πόλεμο να φάμε ποιους; ΗΠΑ, Αγγλία και Τουρκία;

      Διαγραφή
    3. Πιστεύω πως με την κατάλληλη ηγεσία σε περίπτωση που οι Τούρκοι ξεκινήσουν ένα πόλεμο στην Κύπρο η με την Ελλάδα θα ηταν η χρυσή ευκαιρία να απελευθερώσουμε την Κύπρο, Ίμβρο και Τένεδο. Ξέρω τι θα μου απαντήσεις αλλά στο εξήγησα "Κατάλληλη ηγεσία" και ότι συνεπάγεται με αυτό! ΑΝΕΤΑ!!

      Διαγραφή
  6. Η Κύπρος είναι μια χαμένη υπόθεση αν με ρωτάτε. Εγώ το σκέφτομαι σοβαρά να μεταναστεύσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν όλοι σκέπτονται όπως εσύ τότε είναι σίγουρα "χαμένη" υπόθεση,ευτυχώς δεν είναι όλοι ΑΠΆΤΡΙΔΕΣ,στο καλό και καλή σταδιοδρομία...

      Διαγραφή
    2. Η απόφαση μου για μετανάστευση είναι για μετά τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας εάν και εφόσον επέλθει με τις τραγικές διαδικασίες που ακολουθούνται. Αν θες να ζεις σε ένα κράτος με εκ περιτροπής προεδρία και στάθμιση ψήφου 50-50 καλή τύχη και καλή σταδιοδρομία σε σένα.

      Διαγραφή
  7. Αν η Τουρκία εξακολουθεί να είναι εγγυήτρια δύναμη βάση της συνθήκης εγγύησης δεν είναι αυτόματα κι η Ελλάδα εγγυήτρια δύναμη;Αν η συνθήκη ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στηρίζεται σε συνθήκη ενάντια του καταστατικού του Ο.Η.Ε δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία ένα κατασκεύασμα;Αν ο κατοχικός στρατός είναι παράνομος και έπρεπε να φύγει πριν τις οποιεσδήποτε συνομιλίες επανένωσης τότε οι ΕΛΔΥΚ τι ήταν;Μήπως φιλανθρωπικές συνεισφορές;Φίλε Σάββα έγινε εισβολή και κατοχή,την υπογράψαμε στην Ζυρίχη(Καραμανλής),τέλος.Πήραμε όμως αποφάσεις του ΣΑ του Ο.Η.Ε κι αυτές κινούν τα νήματα(πάλι όμως Καραμανλής) και πιστεύω πως πρώτη φορά θα κερδίσουμε πίσω κάτι που χάσαμε με πόλεμο χωρίς ένοπλο αγώνα(βλέπεις τα συμφέροντα είναι αμείλικτα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >Αν ο κατοχικός στρατός είναι παράνομος και έπρεπε να φύγει πριν τις οποιεσδήποτε συνομιλίες επανένωσης τότε οι ΕΛΔΥΚ τι ήταν;<

      Τι σχέση έχει η ΕΛΔΥΚ με τον τουρκικό κατοχικό στρατό;

      >έγινε εισβολή και κατοχή,την υπογράψαμε στην Ζυρίχη(Καραμανλής),τέλος<

      Πια ... εισβολή και κατοχή υπογράψαμε στην Ζυρίχη;

      Ρε φίλε, ξέρεις τις γράφεις ή είσαι εντελώς άσχετος;

      Διαγραφή
    2. Διάβασε καλύτερα και πιο προσεκτικά...Την επέμβαση μιας εκ των εγγυητριών δυνάμεων σε περίπτωση απειλής ασφάλειας του πληθυσμού τη μνημονεύει ρητά η Ζυρίχη.Η επέμβαση ήταν νόμιμη ,η κατοχή παράνομη εξού και τα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε.Οι ΕΛΔΥΚ από ποιούς στρατιώτες επανδρώνεται;Μήπως της εγγυήτριας Ελλάδας;Σου εύχομαι καλή ανάρρωση.

      Διαγραφή
    3. Πάντα διαβάζω προσεκτικά, κατά το δυνατόν, αλλά δεν μπορώ να μαντέψω τον τρόπο σκέψης τού άλλου.

      Για την κατοχή συζητούμε, όχι την επέμβαση. Η (όχι "οι") ΕΛΔΥΚ, όπως και η ΤΟΥΡΔΥΚ (καμμία σχέση με τον τουρκικό στρατό ΚΑΤΟΧΗΣ) προβλέπονταν από την Ζυρίχη και το Λονδίνο. Τι σχέση έχει, λοιπόν, με την Κατοχή;

      Η Ελλάδα σαφώς ήταν και είναι εγγυήτρια δύναμη.

      Ευχαριστώ για τις ευχές, αλλά δόξα τω Κυρίω, μια χαρά είμαι ακόμη. Άσε τις σαχλαμάρες, λοιπόν, και απάντησε, αν θέλεις/μπορείς.

      Διαγραφή
    4. Οι ελληνικές δυνάμεις Κύπρου πρώτον κι ουχί ενικός.Τώρα ήρεμα κι ωραία προσπάθησε να καταλάβεις τι ακριβώς λέω .Η κατοχή είναι παράνομη γι' αυτό και νομικά είναι και θα είναι εσαεί η Τουρκία πεθαμένη,φρονώ πως το μνημονεύω δεόντως.Σε άρθρο της συνθήκης προβλέπεται και το δικαίωμα επέμβασης αλλά προς αποφυγήν παρεξηγήσεως όχι κατοχής.Όποια λοιπόν συζήτηση και να γίνει η συνθήκη της Ζυρίχης είναι εκ προοιμίου άκυρη όπως κι οι εγγυήτριες δυνάμεις γιατί έχουμε κατοχή .Οπότε η όποια συμφωνία αν δεν εγκριθεί με δημοψήφισμα ,βλέπε σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να επιβληθεί ως executive απόφαση.Γι' αυτό απάντησα στον Σάββα και συμβούλεψα εν είδη να μη διαστρεβλώνει και να τεντώνει το λάστιχο με κίνδυνο να σπάσει.Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς κι όχι διαρκείς τιμητές της κατά το δοκούν ανάγνωσης.Σκέψου απλά,αν ήταν τόσο εύκολο να το λύσουν οι ξένες δυνάμεις θα χρειαζόταν τον πρόθυμο Έλληνα ή Κύπριο υπέξ ή πρόεδρο;Χαίρομαι που είσαι καλά και ζητώ συγγνώμη για την αντίδρασή μου ,ήμουν ασεβής.

      Διαγραφή
    5. Αρχή σοφίας, ονομάτων επίσκεψις. EΛΔYK = Ελληνική Δύναμη Κύπρου, ενεργή από το 1959 έως σήμερα. Άρα ενικός και ουχί πληθυντικός. Στην θέση σου, θα φρόντιζα να ενημερωθώ, πριν γράψω ο,τιδήποτε.

      "Η κατοχή είναι παράνομη γι' αυτό και νομικά είναι και θα είναι εσαεί η Τουρκία πεθαμένη,φρονώ πως το μνημονεύω δεόντως.Σε άρθρο της συνθήκης προβλέπεται και το δικαίωμα επέμβασης αλλά προς αποφυγήν παρεξηγήσεως όχι κατοχής"

      Ισχυρίζομαι κάτι διαφορετικό; Πού;

      Τα υπόλοιπα που γράφεις, δεν απαντούν στο "Αν ο κατοχικός στρατός είναι παράνομος και έπρεπε να φύγει πριν τις οποιεσδήποτε συνομιλίες επανένωσης τότε οι ΕΛΔΥΚ τι ήταν;", φράση εντελώς ακατανόητη.

      Από την Κατοχή και μετά, δηλαδή, όταν η εισβολή τής Τουρκίας, ως εγγυητρίας δυνάμεως, εξελίχθη σε ΚΑΤΟΧΗ και μάλιστα διαπράττουσα εποικισμό, ο οποίος είναι έγκλημα πολέμου κατά το Διεθνές Δίκαιο(*), ασφαλώς χρειάζονται δημοψηφίσματα και συζητήσεις επί νέας βάσεως, αφού de facto δεν μπορούν να ισχύουν οι Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου.

      Δεν μιλώ με τον Σάββα Καλεντερίδη, αλλά με σένα και ακόμη δεν καταλαβαίνω πού ακριβώς διαφωνείς με το αρχικό μου σχόλιό (22 Ιουλίου 2017 - 1:53 μ.μ.). Σε παρακαλώ, διάβασέ το ξανά προσεκτικά και φρόντισε να καταλάβεις τι ακριβώς γράφω και πού διαφωνώ.

      (*) Το έγκλημα αυτό τής Τουρκίας είναι διαρκές, αλλά κανένα δικαστήριο στον κόσμο δεν στήθηκε για να την τιμωρήσει. Τα ICTY είναι μόνο για τούς ηττημένους και είναι πολύ επιλεκτικά απ' αυτούς που τα στήνουν.

      Διαγραφή
    6. Εγώ χρησιμοποίησα την δόκιμη μορφή του πληθυντικού καθότι αφορά στρατιωτικές μονάδες μα δέχομαι την ένσταση .Τι είπα που σε εξέγειρε;Αφού αυτό που επαναλαμβάνεις πρί κατοχής το λέω κι εγώ μόνο που όταν έγραψα πως υπογράψαμε την επέμβαση βγήκες λαύρος.Γιατί; Αφού δυστυχώς έτσι είναι.Η διαφωνία μου είναι πως μιλά ο Σάββας ,γιατί σχόλιο εκεί έκανα, γλώσσα που μιλάει την μισή αλήθεια για τις συνομιλίες Κραν Μοντανά κι όπως ασφαλώς θα ξέρεις το καλύτερο ψέμα είναι η μισή αλήθεια.Να τσαμπουνάμε πως παρέδωσαν ποιοί και τι;Γράφτηκε νέος φετφάς του ΣΑ του ΟΗΕ και δεν το ξέρουμε;Δικαστήριο για να στηθεί πρέπει να προσφύγεις αλλά....Δε διαφώνησα μ' εσένα αλλά απάντησες σ' εμένα σε σχόλιό μου επί του άρθρου.Ες αύριον τα σπουδαία.

      Διαγραφή
  8. Ειλκρινα πεστε μου: Δεν ηταν γνωστο σε ολους το ΑΝΑΝΙΚο παθος του Αναστασιαδ (ο οποιος εκβιαζεται απο τον διεθνη παραγοντα για υποθεση στις ΗΠΑ)???? Γιατι τον ψηφισαν οι φιλοι οι Κυπριοι? Τι ακριβως περιμεναν καλυτερο? οσο για τον Κοτζια, αυτος εχει εκφρασει τη δεκαετια του 90 παρακαλω, αυτο που υλοποιει στην Κυρο τωρα σε διαλεξη του στην Οξφορδη (γι αυτο και ετυχε να προωθηθει στη θεση αυτη). Πρεπει να δωσεις εξετασεις για να ανεβεις στα σκαλια ! Γιατι να το κρυψωμεν αλλωστε......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ψηφίσαμε τον Αναστασιάδη γιατί δυστυχώς ήταν ο λιγότερο κακός από τις υπόλοιπες επιλογές υποψηφίων που είχαμε (Μαλάς, Λιλλήκας).

      Διαγραφή
  9. Ποια είναι η θέση σου Σάββα για το Κυπριακό? Έχω ακούσει πολλές συνεντεύξεις σου, οι οποίες αναλύουν την υπάρχουσα κατάσταση, αλλά δεν έχω καταλάβει τοποθέτηση, δηλαδή τι πρέπει να γίνει (επανένωση, τι θα γίνει με τις εγγυήσεις και τον κατοχικό στρατό, πώς θα κυβερνάται το νησί κλπ κλπ). Αν υπάρχει κάποιο άρθρο, κάποια εκπομπή, θα με ενδιέφερε να την δω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν έχεις δει αρκετές εκπομπές του Καλεντερίδη θα γνώριζες. Μηδέν εγγυήσεις, μηδέν ξένα στρατεύματα, δημοκρατικό πολίτευμα στις παραμέτρους του ΟΗΕ όπως όλα τα κανονικά κράτη. Το νησί θα κυβερνάται από το λαό με βάση την πλειοψηφία.

      Διαγραφή
    2. Επί πλέον
      με δικό του στρατό και δική του αστυνομία.
      Αυτό θα πει κανονικό κράτος.

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ και επαυξάνω, άρα μιλάμε για επαναφορά στην προτέρα κατάσταση. ΑΔΥΝΑΤΟΝ. όπως έχεις πει κι εσύ Σάββα. Οι Τούρκοι δεν θα κάνουν πίσω ούτε ένα χιλιοστό. Άρα μιλάμε για την διαιώνιση της υφιστάμενης κατάστασης ή για διχοτόμηση του νησιού, μιας και οι Τούρκοι δεν φαντάζομαι να μείνουν άπραγοι με αφορμή και τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή.

      Διαγραφή
    4. Και επειδή οι Τούρκοι δεν θα κάνουν πίσω πρέπει να κάνουμε εμείς λες; Και πόσο ακόμα πιο πίσω από όσο κάναμε μέχρι τώρα;
      Όσον αφορά τις εξελίξεις στην ΑΟΖ τι νομίζεις θα γίνει; Θα χτυπήσουν μήπως οι Τούρκοι την Total ή την Εxxon-Mobil;

      Διαγραφή
  10. Επίσης πιστεύει κανείς ότι όσα χάθηκαν με πόλεμο, κερδίζονται πίσω με την διπλωματία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, μπορούν να παρθούν πίσω με την στρατιωτική διπλωματία χωρίς να ανοίξει μύτη.
      Αν την στιγμή που διαλύεται η Τουρκία στα εξ ων συνετέθη, της δοθεί τελεσίγραφο μερικών ωρών να τα μαζέψει και να φύγει από τα κατεχόμενα, τι πιστεύεις ότι θα κάνει;

      Διαγραφή
    2. Η Κύπρος δεν χάθηκε με πόλεμο επίσης. Με διπλωματία χάθηκε.

      Διαγραφή
    3. Και η τουρκική εισβολή τι ήταν? virtual reality?

      Διαγραφή
    4. Συγγνώμη έγινε πόλεμος κατά την τουρκική εισβολή και δεν το χαμπαριάσαμε; Εγώ ξέρω ότι τα τουρκικά στρατεύματα κατέβηκαν ανενόχλητα και μάλιστα η Χούντα έλεγε πως έκαναν άσκηση και εξαφάνισε και τσ όπλα μήπως τα χρησιμοποιήσουμε.

      Διαγραφή
    5. @Dimitra Bibila
      Όπως το είπατε, πράγματι, virtual reality ήτανε. Το ότι έμπλεξαν τους μηρούς τους και σκοτώνονταν μεταξύ τους είναι άλλης Κυριακής Ευαγγέλιο όπως επίσης οtι δικοί μας Εφιάλτες μιλούσαν για ασκήσεις, πάλι άλλης Κυριακής Ευαγγέλιο, από πραγματική αποβίβαση τα κατάφεραν και την έκαναν αναμεταξύ τους αιματηρή απόβαση...Δεν είναι δύσκολο να βρείτε αυτά.

      Διαγραφή
  11. Από την στιγμή που υπάρχει στρατιωτική κατοχή ξένης χώρας στην Κύπρο, διεθνώς αναγνωρισμένη, οι διαβουλεύσεις είναι ασπιρίνη στον βαρέως ασθενούντα. Το κύριο θέμα είναι πως αυτό καθαυτό το γεγονός της κατοχής, είναι απόφαση ξένου παράγοντα, την οποία έχουν παραδεχθεί επισήμως, αλλά εμείς συνεχίζουμε να διυλίζουμαι τον κώνωπα και να καταπίνουμε την κάμηλον.
    Εννοώ ότι ψάχνουμε υπαίτιους των αποτυχιών και των λάνθασμένων χειρισμών,ενώ ξέρουμε ποιός πραγματικά, δίνει τις κατευθύνσεις σε όλα αυτά.
    Θα ήθελα πολύ να ήξερα την άποψη των Τουρκοκυπρίων για το θέμα της κατοχής και το τι θα ήθελαν πραγματικά αυτοί για την πατρίδα τους.
    Μην ξεχνάμε ποτέ, ότι όλοι αυτοί με πρωτεργάτη τον Αναστασιάδη, λέγανε ΝΑΙ στο σχέδιο ΑΥΝΑΝ(που έλεγε ένας φίλος μου Κύπριος)και να συμπεριλάβουμε σχεδόν όλο τον πολιτικό κόσμο στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που θέλουν να γίνουν κυβέρνηση, οι οποίοι ήταν βασιλικότεροι του βασιλέως.
    Το τελευταίο διάστημα, διαβάζοντας το μπλογκ, βλέπω με λύπη, να γίνεται μία προσπάθεια για πέρασμα κομματικής γραμμής,ή τουλάχιστον αυτή είναι η εντύπωσή μου. Το βρίσκω λάθος και γιαυτό το επισημαίνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Διαβάζοντας με προσοχή το άρθρο αλλά και τα σχόλια θα ήθελα να γίνω λίγο αιρετικός.Ο κ.Σάββας στηρίχτηκε στο άρθρο του στο καλύτερο ψήφισμα που πήρε σε διατύπωση η Κ.Δ και όπως σωστά έγραψε είναι το Ψήφισμα 37/253 του 1983.Αυτό όντως αναφέρεται σε κατοχικά στρατεύματα αλλά δεν αναφέρει ότι είναι Τουρκικά.Μάλλον θα έπεσαν από τον Άρη!!Αναφέρει ότι μέρος της ΚΔ βρίσκεται ακόμα υπό κατοχή από ξένες δυνάμεις(??).Θεωρεί ότι η αποχώρηση όλων των κατοχικών δυνάμεων είναι αναγκαία βάση για γρήγορη και αμοιβαία αποδεκτή λύση, και ζητεί την άμεση αποχώρηση όλων των κατοχικών δυνάμεων!!Από τις 20 Ιουλίου 1974 μέχρι σήμερα το Σ.Α. εξέδωσε 104 ψηφίσματα σχετικά με την Κύπρο σε κανένα δεν αναφέρεται σε εισβολή (INVASION) από την Τουρκία. Ούτε ότι τα ξένα στρατεύματα, την αποχώρηση των οποίων ζητούσε στα πρώτα ψηφίσματα, είναι συγκεκριμένα Τουρκικά κατοχικά στρατεύματα!!!Επίσης κ.Σάββα όσο αφορά την πενταμερή εφόσον είναι σε ισχύει οι συμφωνίες τις Ζυρίχης και του Λονδίνου υπάρχουν αυτόματα και εγγυήτριες δυνάμεις.Καθόμαστε δεν καθόμαστε στο τραπέζι οι Έλληνες και οι Κύπριοι αυτό είναι γεγονός.Στην ουσία οι εγγυήσεις είναι η ίδρυση του Κυπριακού κράτους.Τώρα όσο αφορά τα επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας στην προκειμένη περίπτωση και αν έχει δικαιώματα επέμβασης θα σας γράψω τι προβλέπει η επίσημη συνθήκη ιδρύσεως της Κ.Δ.Στις συμφωνίες περιλαμβανόταν "Συνθήκη Εγγυήσεων" μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας και Κύπρου με την οποία, σε περίπτωση διασάλευσης της συνταγματικής τάξης, μια από τις τρεις πρώτες «εγγυήτριες δυνάμεις» θα μπορούσε να προβεί σε μονομερή δράση, αφού προηγουμένως είχαν εξαντληθεί τα περιθώρια διαπραγματεύσεων με τις άλλες δυο.Αναφέρεται καθαρά σε συνταγματική τάξη.Και επίσης παρακάτω γράφει.Η Συνθήκη Εγγυήσεως είχε ως στόχο να διατηρηθεί η ανεξαρτησία, και η εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι εγγυήτριες δυνάμεις (το Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία και Ελλάδα), εγγυήθηκαν να απαγορεύσουν την προώθηση "είτε της ένωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας με οποιοδήποτε άλλο κράτος, ή τη διχοτόμηση της νήσου". Το τρίτο άρθρο της Συνθήκης Εγγυήσεως αναφέρει «Εάν η κοινή και συντονισμένη δράση των εγγυητριών χωρών είναι αποδεδειγμένα αδύνατη, κάθε μία από τις τρεις δυνάμεις που εγγυώνται διατηρεί το δικαίωμα να αναλάβει δράση με μοναδικό σκοπό να αποκαταστήσει την κατάσταση πραγμάτων που καθιερώνεται με την παρούσα Συνθήκη".Τα συμπεράσματα δικά σας.Τώρα καθόμαστε και ασχολούμαστε με τις εγγυήσεις η οποίες σχετίζονταν με την ίδρυση της Κ.Δ και σαφώς δεν προέβλεπαν ούτε διζωνική και δικοινοτική λύση,αλλά ούτε και επέμβαση τουλάχιστον όπως την εννοεί η Τουρκία.Πρέπει λοιπόν να είμαστε προσεχτικοί για τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που κατά εμένα δεν λένε τίποτα και είναι μεθοδευμένα να μην λένε τίποτα. Από την άλλη λένε πολλά από το 1990 και μετά!!Το 649/1990 , όπως τα 716/1991, 750/1992, 774/1992, 789/1992 μέχρι το τελευταίο, που είναι το 2338/2017 και εκείνα της Γενικής Συνέλευσης, όσα δεν αναφέρονται στην ανανέωση τους Ειρηνευτικής Δύναμης και της χρηματοδότησής της, όλα υποστηρίζουν λύση ΔΔΟ!Πώς έγινε αυτό ??Πως το δέχτηκε η Κ.Δ??Πως από λύση ενιαίας Κύπρου πήγαμε στο ΔΔΟ??Αυτό δεν το έχει απαντήσει κανείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.