18/7/17

Ποια κοινή στρατηγική Αθήνας και Λευκωσίας;

Σάββας Ιακωβίδης
Η Τουρκία, από το 1956, έχει ξεκαθαρίσει ότι μέγας εθνικός στόχος της είναι η επανάκτηση της Κύπρου ως στρατηγικού και γεωπολιτικού εφαλτηρίου για την υλοποίηση των φιλοδοξιών της να αναδειχθεί σε περιφερειακή και, στο μέλλον, σε παγκόσμια δύναμη
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Ν. Κοτζιάς, έρχεται σήμερα στην Κύπρο επικεφαλής ελληνικής αντιπροσωπείας. Αύριο θα συμμετάσχει σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου το οποίο θα ενημερωθεί για όσα διαδραματίστηκαν στο ελβετικό θέρετρο Crans-Montana.
Κυρίως, όμως, Αθήνα και Λευκωσία καλούνται να συμφωνήσουν, να συναποφασίσουν και να υλοποιήσουν μία νέα στρατηγική αντιμετώπισης όχι μόνο των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και πώς να διαχειριστούν το ναυάγιο στο Κυπριακό, εξαιτίας της τουρκικής ακαμψίας και αδιαλλαξίας. Ο Ν. Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Βουλής των Ελλήνων, είπε τα εξής:
«Πρέπει κανείς να διαμορφώνει τις συμμαχίες του, να έχει την απαιτούμενη στρατηγική, να έχει την κοινή συνεργασία με την Κύπρο (…). Να κουβεντιάσουμε πώς θα πρέπει να συνεχίσουμε και να επιδιώκουμε τη λύση του Κυπριακού. Πώς θα αξιοποιήσουμε τις σημερινές νέες δυνατότητες, αλλά και τα προβλήματα που ανακύπτουν, να συζητήσουμε για την τελωνειακή ένωση και για την ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στην Τουρκία και να διαμορφώσουμε μια κοινή γραμμή πλεύσης μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία.
»Να συζητήσουμε πώς θα αξιοποιηθούν οι νέες δυνατότητες που έχουμε για τη δημόσια διπλωματία και την επιδίωξη να έχουμε υψηλές επαφές παντού στον κόσμο και να εξηγήσουμε τι πραγματικά συνέβη ώστε, με συγκεκριμένη την αλήθεια, γιατί η αλήθεια είναι πάντα συγκεκριμένη, να δυναμώσουμε το μέτωπο των δυνάμεων και από πλευράς μας, αλλά και διεθνώς, που επιδιώκουν μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Δηλαδή μια λύση χωρίς στρατεύματα κατοχής, χωρίς συνθήκες εγγυήσεων τρίτων, με το Κυπριακό λαό να αποφασίζει ο ίδιος».
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έθεσε τις συγκεκριμένες παραμέτρους για την επιδιωκόμενη λύση διά του καθορισμού μίας νέας στρατηγικής, η οποία θα εξακτινώνεται σε πολλές διαστάσεις με κατάληξη μία κοινή γραμμή πλεύσης Αθήνας και Λευκωσίας. Η νέα στρατηγική αντιμετώπισης του απρόβλεπτου και επικίνδυνου madman της Άγκυρας, πρέπει να ξεκινά από τη ρεαλιστική διαπίστωση ότι: Η Τουρκία, από το 1956, έχει ξεκαθαρίσει ότι μέγας εθνικός στόχος της είναι η επανάκτηση της Κύπρου ως στρατηγικού και γεωπολιτικού εφαλτηρίου για την υλοποίηση των φιλοδοξιών της να αναδειχθεί σε περιφερειακή και στο μέλλον παγκόσμια δύναμη. Οι Τούρκοι έχουν κατ΄ επανάληψη δηλώσει ότι η Κύπρος είναι πολύτιμη για την ανάδειξη της Τουρκίας σε υπολογίσιμο συντελεστή ισχύος στη μεγάλη σκακιέρα της Μέσης Ανατολής και της Αν. Μεσογείου.
Αφού, λοιπόν, ο στόχος της Τουρκίας είναι ξεκάθαρος, ποια θα είναι στο εξής η συγκεκριμένη, σχεδιασμένη και υλοποιήσιμη στρατηγική της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε να αντιμετωπίσουν και να εξουδετερώσουν την πιο πάνω εφιαλτική, για την Κύπρο, πιθανότητα; Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η κυβέρνηση θα επιδοθεί σε ευρεία εκστρατεία ενημέρωσης των ξένων και, σε διαβούλευση με το Εθνικό Συμβούλιο και την ελληνική κυβέρνηση, θα χαραχθεί «η περαιτέρω πορεία». Ποια θα είναι αυτή η «περαιτέρω πορεία»;
Ενημέρωση των ξένων, επιστολές και εξηγήσεις δεν αρκούν πλέον. Είναι χωρίς πρακτικό αντίκρισμα. Ο τρίτος σε λαμβάνει υπόψη και σε σέβεται όταν διεκδικείς και, κυρίως, εννοείς και υλοποιείς με αξιοπιστία όσα διακηρύσσεις. Αθήνα και Λευκωσία έχουν πολλά όπλα στη διπλωματική, πολιτική, ενεργειακή και άλλη φαρέτρα τους. Ήρθε ο καιρός να τα αξιοποιήσουν με αταλάντευτη αποφασιστικότητα ώστε να σταλεί στο ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία και σε όσους ακόμα την ανέχονται ότι, τα γαβγίσματα, οι απειλές και οι εκβιασμοί της δεν περνούν πια! 
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.