21/7/17

Διευρύνεται η συνεργασία με ΗΠΑ στον τομέα της Αμυνας

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
Τον αναπληρωτή βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Χόιτ Μπράιαν Γι, συνάντησε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος. Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για θέματα που αφορούν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, ενώ συζήτησαν και για θέματα που αφορούν την αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, η οποία διευρύνεται ολοένα και περισσότερο. Πέρα από τη χρήση της βάσης της Σούδας, η οποία ενισχύεται διαρκώς από τις ΗΠΑ προκειμένου να μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικότερο ρόλο στην υποστήριξη του αμερικανικού στόλου, υπάρχουν και ορισμένα ακόμη ζητήματα που ενδιαφέρουν κυρίως την ελληνική πλευρά.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από το τέλος του χρόνου, η πολεμική αεροπορία και η «Λόκχιντ Μάρτιν» θα πρέπει να έχουν καταλήξει (φυσικά με την απαραίτητα σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Οικονομικών) στην οριστική συμφωνία για την αναβάθμιση του στόλου των F-16 σε F-16 Viper. Υπενθυμίζεται ότι προχθές ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ επισκέφθηκε την ΕΑΒ, όπου –εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία– θα αναβαθμιστούν τα συγκεκριμένα μαχητικά. Γενικώς, οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι πέρα από την κομβική θέση της χώρας μας, η εμπειρία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα αλλά και πολύτιμο βοηθό για τα κράτη των Βαλκανίων. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα διεκδικεί τέτοιο ρόλο, κυρίως μέσω της εκπαίδευσης.
Στο πλαίσιο της παρουσίας της Ελλάδας σε όσα διαδραματίζονται βόρεια των συνόρων εντάσσεται και η χθεσινή μετάβαση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη στο Νόβο Σέλο της Βουλγαρίας, όπου και παρακολούθησε δραστηριότητες της ετήσιας πολυεθνικής άσκησης μεγάλης κλίμακας (συμμετέχουν 25.000 στελέχη) «SABER GUARDIAN-17», υπό τον συντονισμό της διοίκησης US Army Europe (USAREUR) στην ευρύτερη περιοχή Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας. Στην άσκηση οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις συμμετέχουν με έναν ουλαμό μέσων αρμάτων LEO2 HEL, δύο επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι, μια διμοιρία καταδρομών και ένα ελικόπτερο τύπου Σινούκ.
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.