7/7/17

Τουρκία: Δεν άφησαν τον Ντεμιρτάς να πάει στο δικαστήριο επειδή αρνήθηκε να φορέσει χειροπέδες

Kρατείται στη φυλακή της Αδριανούπολης

«Ο Ντεμιρτάς δήλωσε ότι εξακολουθεί να είναι βουλευτής, ότι η ασυλία του εξακολουθεί να ισχύει και ότι δεν θα παραστεί στη συνεδρίαση αν του φορέσουν χειροπέδες», τονίζεται στην ανακοίνωση
Ο φυλακισμένος ηγέτης του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς αρνήθηκε σήμερα να είναι παρών σε συνεδρίαση δικαστηρίου στην Άγκυρα, αφού η αστυνομία του είπε ότι θα πρέπει να φορά χειροπέδες, ανακοίνωσε το κόμμα του.
Ο Ντεμιρτάς, που κρατείται στη φυλακή του Εντιρνέ (Αδριανούπολη), ζήτησε να είναι παρών στο δικαστήριο, όμως αρνήθηκε να μεταφερθεί στην Άγκυρα με χειροπέδες, επεσήμανε το HDP.

«Ο Ντεμιρτάς δήλωσε ότι εξακολουθεί να είναι βουλευτής, ότι η ασυλία του εξακολουθεί να ισχύει και ότι δεν θα παραστεί στη συνεδρίαση αν του φορέσουν χειροπέδες», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Τότε ο φρουρός απάντησε στον Ντεμιρτάς ότι δεν μπορούν να τον πάνε στην Άγκυρα χωρίς χειροπέδες, οπότε επέστρεψε στο κελί του.
Οι δικηγόροι του HDP αποχώρησαν από τη δικαστική αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ το κοινό χειροκρότησε την απόφαση να μπουν χειροπέδες στον Ντεμιρτάς. Η αστυνομία διέλυσε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από την αίθουσα.

Περισσότεροι από 12 βουλευτές του HDP, περιλαμβανομένης της πρώην συμπροέδρου Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ έχουν φυλακιστεί, κυρίως για τους φερόμενους δεσμούς τους με το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περσινού Ιουλίου.

«Είναι ένα πολιτικό πραξικόπημα, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς είναι πρόεδρος του HDP και βουλευτής», δήλωσε η Σερπίλ Κεμάλμπεϊ, που αντικατέστησε τη Γιουκσεκντάγκ μετά τη σύλληψή της.

Οι εισαγγελείς έχουν ζητήσει ποινή κάθειρξης 142 ετών για τον Ντεμιρτάς και 83 ετών για τη Γιουκσεκντάγκ. Ο Ντεμιρτάς καταδικάστηκε τον Φεβρουάριο για «προσβολή του τουρκικού λαού, της κυβέρνησης και των κρατικών θεσμών».

Στο πλαίσιο των διώξεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα 5.000 μέλη του HDP έχουν συλληφθεί, όπως καταγγέλλει το ίδιο το κόμμα.
Πρώτο θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.