6/7/17

Δείτε την πρόταση Αναστασιάδη για το ξεμπλοκάρισμα των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά

Κίνηση για πρόοδο από ΠτΔ - Η καυτή πατάτα στα χέρια Γκουτέρες
Κρανς Μοντάνα: Ανταπόκριση, Ανδρέας Πιμπίσιης
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε χθες κίνηση σε μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρει η διαδικασία των συνομιλιών, η οποία δεν έχει μέχρι στιγμής προχωρήσει έστω και ένα βήμα προς τα εμπρός. Η κίνηση Αναστασιάδη στο Τραπέζι 2 (όπου συζητούνται τα διακοινοτικά θέματα) όπου έχει να παίρνει η τουρκοκυπριακή πλευρά, όχι μόνο δεν έτυχε κάποιας θετικής ανταπόκρισης από Ακιντζί και Τσαβούσογλου, αλλά αντίθετα εμφανίστηκαν αμφότεροι με ειρωνικά σχόλια ότι περίπου η κίνηση έγινε για τα μάτια του κόσμου και όχι με στόχο την επίτευξη προόδου. 
Η δήλωση του ΠτΔ στο τέλος των ψεσινών συναντήσεων καταγράφει και μια απογοήτευση από μέρους του για τον τρόπο που αντέδρασε η τουρκική πλευρά.
Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως «η δική μας πρόταση στόχο είχε να ξεπεραστούν προβλήματα, τα οποία θεωρούνται ανυπέρβλητα, αλλά είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ελληνοκυπριακή κοινότητα». Συνέχισε λέγοντας πως «εάν κάποιοι δεν θέλουν να αποδεχθούν εύλογες ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και προσπαθούν να δημιουργήσουν άλλη εικόνα, αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει οι ίδιοι να το λύσουν». Είπε ακόμα πως «ο δικός μας στόχος είναι η οριστική επίλυση του Κυπριακού κατά τρόπο που να είναι για όλους δίκαιος, κάποιων άλλων με βάση το δίκαιο το δικό τους».
Ο Μουσταφά Ακιντζί υποστήριξε πως η πρόταση Αναστασιάδη ήταν για το θεαθήναι γιατί κατά την άποψή του πριν αυτή κατατεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είχε διαρρεύσει και δημοσιεύθηκε ακόμα και στα τούρκικα. Είπε ακόμα πως ο ίδιος θα ήθελε «να είναι προτάσεις που θα μπορούν να συζητηθούν στο τραπέζι και όχι για εξωτερική κατανάλωση». 
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μίλησε για λαϊκισμό το να διαρρέει μια πρόταση πριν συζητηθεί. Υποστήριξε ακόμα πως η πρόταση δεν έχει κάτι νέο όταν τη διαβάσει κάποιος. 
    Από δικής του πλευράς ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι έχει χαθεί πολύς χρόνος στις συνομιλίες και ο ίδιος επανέφερε χθες τη συζήτηση στα θέματα ουσίας. Εξέφρασε την ελπίδα η παρουσία του ΓΓ ΟΗΕ να βοηθήσει να προχωρήσει η όλη προσπάθεια. Όσον αφορά τις θέσεις της Ελλάδας, είπε ότι αυτές θα δοθούν αύριο στον ΓΓ από τον κ. Άιντε. 
    Ο Νορβηγός στις δικές του δηλώσεις είπε πως καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς και σήμερα θα γίνουν εντατικές προσπάθειες για τις συναντήσεις του κ. Γκουτέρες σε διμερές και πολυμερές επίπεδο. Είπε πως στόχος είναι να «προσπαθούμε να επιτύχουμε το καλύτερο σε ό,τι αφορά την επίσκεψή του».

    Οι εξηγήσεις Αναστασιάδη
    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους εισερχόμενος στο χώρο διεξαγωγής των εργασιών της Διάσκεψης για την Κύπρο, στο Κραν Μοντάνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι «ενόψει του αδιεξόδου που παρατηρείται τις τελευταίες οκτώ μέρες και εις ένδειξιν για ακόμη μια φορά της πραγματικής επιθυμίας μας για επίτευξη μιας λύσης που δεν θα εκφεύγει των αρχών, αξιών, αλλά και των παραμέτρων που έχει καθορίσει το Εθνικό Συμβούλιο και των θέσεων που κατά καιρούς έχουμε υποβάλει, ανέλαβα την πρωτοβουλία να υποβάλουμε προτάσεις, προκειμένου να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα. Αυτό που αναμένω είναι ότι και η άλλη πλευρά θα επιδείξει την ίδια καλή βούληση προκειμένου να προχωρήσουμε ξεπερνώντας αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί και εμμονές που έχουν καλλιεργηθεί. Θα ήθελα, απευθυνόμενος στον κυπριακό λαό, να πω ένα: να κωφεύσουν σε όσα είτε κάποιοι εσκεμμένα κακοβούλως διαδίδουν περί τάχα υποχωρήσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς, είτε και των άλλων οι οποίοι τείνουν ευήκοον ους εις όσους καλλιεργούν ένα κλίμα υπεραισιοδοξίας. Με σοβαρότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα όσα διαδραματίζονται προκειμένου να δούμε επιτέλους ακτίδα φωτός, ακτίδα ελπίδας, προοπτική για το μέλλον».

    ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΤΗΣ ΧΘΕΣΙΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΣΤΟ ΚΡΑΝ ΜΟΝΤΑΝΑ
    Η πορεία των πραγμάτων πήρε από το πρωί χθες μια διαφορετική τροπή. Στις οκτώμισι το πρωί έγινε γνωστό ότι είχαν αναβληθεί όλες οι πρωινές συναντήσεις, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι η αναβολή ήταν μετά από αίτημα των δύο ηγετών. Και ότι οι συναντήσεις θα γίνονταν το απόγευμα για το Τραπέζι 2 (διακοινοτικά) στις 6 και το Τραπέζι 1 (πενταμερής) στις 7.30. Προγραμματισμός που στην πορεία άλλαξε με μετακινήσεις κατά μία ώρα περίπου.
    Μετά παρέλευση μιάμιση ώρας αφότου έγινε γνωστό πως αναβλήθηκαν οι πρωινές συναντήσεις ξεκαθάρισε πως η αναβολή ζητήθηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Επικοινώνησε με τον Μουσταφά Ακιντζί προκειμένου να λάβει και τη δική του συγκατάθεση για να μη γίνουν οι συναντήσεις. 
    Το μεσημέρι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συγκάλεσε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στη διάρκεια της οποίας, όπως πληροφορηθήκαμε, ζήτησε από τα μέλη σώματος να του δώσουν το δικαίωμα εν λευκώ να κάνει κινήσεις σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφύγει να του φορτωθεί η ευθύνη σε περίπτωση αδιεξόδου. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι από τον τρόπο που το έθεσε ο ΠτΔ στο Εθνικό Συμβούλιο φαίνεται πως είχε αντιληφθεί ότι είχε στρωθεί κατά τέτοιο τρόπο το παιχνίδι που θα πήγαιναν πάνω του οι κατηγορίες για το αδιέξοδο. Υπενθυμίζουμε ακόμα ότι λίγα 24ωρα προηγουμένως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε κατηγορήσει τον ΠτΔ για υπαναχώρηση. Ενώ οι πληροφορίες έφεραν και τον Έσπεν Μπαρθ Άιντε να προειδοποιεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για επίρριψη ευθυνών, καθώς θεωρούσε πως άλλα δεσμεύτηκε να πράξει ενώπιον του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και άλλα έπραξε κατά την κατάθεση θέσεων. 
    Οι τοποθετήσεις Τσαβούσογλου και Άιντε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δημιούργησαν μια φοβία η οποία φαίνεται τον οδήγησε να προβεί σε χειρονομία για ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας, ευελπιστώντας ότι το βάρος των ευθυνών θα μετακινηθεί προς την κατεύθυνση των Τούρκων. 
    Ο Πρόεδρος αποδέχεται υπό προϋποθέσεις τουρκικές αξιώσεις
    Κίνηση τακτικής για ικανοποίηση αξιώσεων της τουρκικής πλευράς με την προϋπόθεση ότι θα αποδεχθούν οι Τούρκοι τις παραμέτρους Γκουτέρες στα θέματα της Ασφάλειας, αποφάσισε να κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Είναι έτοιμος να αποδεχθεί εκ περιτροπής προεδρία, τέσσερις ελευθερίες για Τούρκους πολίτες, περιορισμούς στο περιουσιακό κ.λπ.
    Σε έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου χθες στο Κραν Μοντάνα, ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα μέλη και τους συμβούλους του πως οι Τούρκοι δεν δέχονται να συζητήσουν τις εγγυήσεις εκτός και εάν έχουμε πρόοδο στο τραπέζι 2. Σημειώνοντας πως νοουμένου ότι οι Τούρκοι θα αποδεχθούν κατάργηση επεμβατικών δικαιωμάτων, κατάργηση Εγγυήσεων, αποχώρηση των στρατευμάτων σε συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα (Αυτά δεν αναφέρονται όλα στο πακέτο του Γ.Γ. το οποίο επικαλέστηκε), προτείνει τα εξής:
    Πρώτο, σύσταση πολυεθνικής δύναμης, η οποία ως προς τη σύνθεση το 1/3 να προέρχεται από ξένες δυνάμεις (όχι τις εγγυήτριες) και 1/3 από εγγυήτριες (για το υπόλοιπο δεν είπε). Στην αστυνομική δύναμη θα περιλαμβάνονται και Τούρκοι αστυνομικοί ενώ θα έχει εμπλοκή η ΕΕ. Είπε πως στην Επιτροπή Παρακολούθησης εξαιρούμε την Τουρκία.
    Δεύτερο, συζήτηση της εκ περιτροπής προεδρίας.
    Τρίτο, στο περιουσιακό, να γίνει σεβαστή «συναισθηματική σύνδεση», ο κανόνας του 1/3 και η σημαντική βελτίωση (στις περιουσίες).
    Τέταρτο, για τις 4 ελευθερίες δεν υπάρχει, όπως είπε, πρόβλημα με φοιτητές και εργάτες. Για μόνιμους κατοίκους να συμφωνηθεί αναλογία 4:1.
    Πέμπτο, να τεθεί περιορισμός στην αγορά περιουσίας από Ε/κ στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο.
    Έκτο, για την αποτελεσματική συμμετοχή θα εξεταστεί πρώτα ποιοι μηχανισμοί θα δημιουργηθούν για να δούμε πού θα χρειάζεται «θετική ψήφος». Δηλαδή τα βέτο της τουρκικής πλευράς. 
    Με την απόφαση του Προέδρου συμφωνούν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ενώ αντέδρασαν έντονα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι. Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως πληροφορούμαστε, ήταν θυελλώδεις. 
      Ανδρέας Πιμπίσιης   
    Φιλελεύθερος

    4 σχόλια:

    1. Είναι πολλά τα λεφτά Άρη ποια πατρίδα και λαλακιες....

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    2. " Είναι έτοιμος να αποδεχθεί εκ περιτροπής προεδρία, τέσσερις ελευθερίες για Τούρκους πολίτες, περιορισμούς στο περιουσιακό κ.λπ."
      Και τις κόρες της Κύπρου μια βόλτα από Τουρκία για οντισιόν στα χαρέμια.
      Ρε είμαστε σοβαροί που καθόμαστε και δεν ξεσηκώθηκαν κι οι πέτρες;;;;;;;;;;;;;;;;;;
      Άμεση απόχώρηση από τις συνομιλίες! Πού είναι τώρα ο Κοτζιάς που τάχα "έσωσε την παρτίδα" την προηγούμενη φορά; Τί κάνουν τα λοιπά κυπριακά κόμματα;
      Η τουρκοποίηση της Κύρπου είναι χιλιοειπωμένο ότι θα ανοίξει την πόρτα και για τουρκοποίηση του Αιγαίου και της Θράκης.
      ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ Κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΟΣΟ ΟΥΙΣΚΙ ΚΙ ΑΝ ΣΕ ΠΟΤΗΣΑΝ!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    3. Ἡ κυρία πού κυττάζει ἐκστασιασμένη τό μεγάλο κεφάλι μέ τό ἁρπακτικό βλέμμα τοῦ κου Τσαβούσογλου, ποία εἶναι;

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    4. Σοβαρά τώρα: Ἀκούγεται σχεδόν ἀφελές στίς μέρες μας, ἀλλά τό πιάσιμο τοῦ κου Τσαβούσογλου στό μπράτσο τοῦ κου Ἀναστασιάδη, μέ πιεστικόν τόν ἀντίχειρα, δέν κολλάει, δέν θά ἔπρεπε νά αἰσθάνεται ἄνετος νά πιάσῃ ἔτσι.

      ΑπάντησηΔιαγραφή

    Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

    - Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
    - Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.