1/7/17

Επέτρεψε ο Πούτιν στον Ερντογάν Να Επιτεθεί Κατά των Υποστηριζόμενων από τους Αμερικανούς Κούρδων στο Αφρίν;

[Με τίτλο το ανωτέρω ερώτημα, η αμερικανορωσική ιστοσελίδα Russia Insider δημοσίευσε χθες το πιο κάτω άρθρο του Tom Luongo, νέου συνεργάτη που ανήγγειλε προ τριημέρου και οποίος παρουσιάζει σ’ αυτή την τρίτη παρουσία του μιαν τουλάχιστο αξιοπρόσεκτη ερμηνεία των τουρκικών κινήσεων. Ιδού τι γράφει:]
Μετάφραση: Μιχ. Στυλιανού
Η επίθεση της Τουρκίας στον κουρδικό θύλακο του Αφρίν στη Βόρειο Συρία μοιάζει περισσότερο με μια τακτική νίκη παρά ακόμη μια εκδήλωση της διαβολιάς του Ρεσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πράγματι κοιτάζοντας τις πληροφορίες περί αυτό το συμβάν μοιάζει προφανές ότι ο πραγματικός στόχος ήταν η Ράκα και όχι οι ίδιοι οι Κούρδοι. Συγκεκριμένα:
1.- Οι Ρώσοι μπήκαν στο Αφρίν πριν μήνες, κατά την πολιορκία του Χαλεπιού, για να εμποδίσουν τους Τούρκους να επανεξοπλίσουν τους αντάρτες. Απέσυραν τις δυνάμεις τους πριν την επίθεση.
2.- Οι Τούρκοι συγκέντρωναν δυνάμεις στην περιοχή σε προπαρασκευή επίθεσης.
3.- Υπάρχουν πληροφορίες ότι τουρκικά στρατεύματα πυροβολούν εναντίον αμερικανικών μονάδων που είναι ενσωματωμένες με τους Κούρδους και αυτές δεν ανταποδίδουν τα πυρά. Αυτό δύο βδομάδες μετά την κατάρριψη από τους Αμερικανούς του συριακού αεροπλάνου SU-22, «επειδή απειλούσε τις αμερικανικές δυνάμεις».

4.-Οι Κούρδοι απειλούν να αποσυρθούν από την επιχείρηση εναντίον των τζιχαντιστών Ντάες στη Ράκα.

Αυτά είναι τα γεγονότα πού ξέρουμε. Ακόμη και αν οι SDF                         ( κουρδικές δυνάμεις) δεν έχουν επισήμως δηλώσει πως θα αποσυρθούν από την Ράκα σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης στα βόρεια του Χαλεπιού, είναι εντελώς προφανές πως αυτή η επίθεση (στο Αφρίν) προοριζόταν να επιβραδύνει τα αμερικανικά σχέδια  για την αποικιοποίηση της Συρίας ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.
Με την κλιμάκωση της αμερικανικής επιθετικότητας εναντίον του συριακού στρατού τις τελευταίες εβδομάδες, αυτή η κίνηση του Ερντογάν αποκαλύπτει την πρόθεσή του να χρησιμοποιήσει όποια μέσα διαθέτει για να ασκήσει πίεση στον ΝΑΤΟικό σύμμαχό του.

Αυτό είναι ακριβώς το είδος της «παράλληλης κλιμάκωσης» στην οποία διακρίνεται η Ρωσία. Αντί να συγκρούεται με τις ΗΠΑ κατά μέτωπο και να προκαλεί απροκάλυπτη ένταση, ο Πούτιν χρησιμοποιεί τις διαθέσιμες δυνάμεις πίεσης επί των Αμερικανών κατά διαφορετικό τρόπο. Χρησιμοποιώντας έτσι τους Τούρκους, εξυπηρετεί τόσο στρατηγικές όσο και τακτικές επιδιώξεις, και αυτό πιστεύω είναι ο λόγος που αυτή η επίθεση άρχισε ξαφνικά και το ίδιο ξαφνικά σταμάτησε.

Τώρα όλοι όσοι εμπλέκονται δεν έχουν ψευδαισθήσεις για το τι διακυβεύεται. Οι Αμερικανοί δεν μπορούν να κρατούν και την Τουρκία στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ και νάχουν τους Κούρδους να τους κάνουν την βρώμικη δουλειά, με τελικό σκοπό την διχοτόμηση της Συρίας, ενώ οι ΗΠΑ εγκαθιστούν βάσεις που απειλούν το Ιράκ, το Ιράν και τη Ρωσία.

Αυτό το πρόγραμμα δεν είναι ανεκτό από τον Ερντογάν και τον Πούτιν. Ώστε μοιάζει πολύ λογικό νάχουν συζητήσει αυτό το σχέδιο από πριν. Σημαίνει επίσης ότι ο Πούτιν, που είχε παραμείνει ουδέτερος στο Κουρδικό ζήτημα, τους κάνει τώρα γνωστό μέχρι που μπορούν να τον πατήσουν προτού εξαπολύσει το κυνηγόσκυλο του, τον Ερντογάν.

Οι Ρώσοι ανάγκασαν τώρα τους Αμερικανούς στρατιωτικούς και το Βαθύ Κράτος να διαλέξουν ανάμεσα στο να εγκαταλείψουν τουλάχιστο έναν από τους τρεις στόχους τους ή να κλιμακώσουν την σύγκρουση περισσότερο. Επειδή οι Κούρδοι το έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν εμπιστεύονται τους Αμερικανούς πως δεν θα τους εγκαταλείψουν στο τέλος.

΄Ετσι τώρα η αμερικανική απαντητική κίνηση θα πρέπει να κάνει τον πρόεδρο Τραμπ να εξουσιοδοτήσει μαζικές στρατιωτικές ενισχύσεις στη Συρία, εάν οι Κούρδοι τους εγκαταλείψουν στη Ράκα για να σπεύσουν σε βοήθεια του θύλακα του ΠΚΚ που απειλούν οι Τούρκοι. Αυτή η κίνηση του Ερντογάν αναχαιτίζει την προέλαση προς την Ράκα και εξασφαλίζει στον συριακό στρατό περιθώρια χρόνου για να συμπληρώσει τις επιχειρήσεις του στον Νότο, προτού προχωρήσει ανατολικότερα.

Η γραμμή του μετώπου είναι τώρα πολύ εκτεταμένη και είναι ανάγκη να συντμηθεί για να επιτρέψει συντομότερες γραμμές εφοδιασμού για μιαν επίθεση κατά των τζιχαντιστών Ντάες στο Ντέϊρ Εζόρ.



9 σχόλια:

  1. Τραμπ γιο γιο του Έρντο κατάντησες. Θα σε πάρει μαζί του στην πτώση του ο sultan.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή, για όλα όσα έχει κάνει ο Ερντογάν, έχει ρωτήσει τον Πούτιν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τουλαχιστον απο την στιγμη που γινανε κολλητοι.

      Διαγραφή
    2. @Ναιας
      Το κολλητιλίκι άρχισε από την κατάρριψη του Ρώσικου Su 24;! Τι να ρωτήσει. Η Ρωσία, με πόνο ψυχής το λέω, απεδείχθη γατάκι Αγκύρας με την Συριακή κρίση.

      Διαγραφή
    3. @ Ioannes Psarras.
      Συμφωνω απολυτα μαζι σου,απλως το ειπα χαλαρα μην μου την πουνε θαυμαστες του ξανθου γενους που πακετταρει την Πολη για να μας την στειλει με κουριερ.

      Διαγραφή
    4. @Ναιας
      Όχι, ΟΚ το κατάλαβα, δεν ήταν απάντηση προς εσένα αλλά προς τους ίδιους θαυμαστές. Απλώς χρησιμοποίησα το "βήμα" σου!

      Διαγραφή
  3. Ναιάς και ψαράς, ξέρετε κανένα ντελιβερά να σας έφερε πράγμα που δεν έχετε παραγγείλει;
    Με τα κράτη είναι ακόμα διαφορετικά. Για να βοηθήσει ο Πούτιν την Συρία, δεν πήγε απρόσκλητος αλλά δέχθηκε αίτημα βοήθειας από τον Ασαντ και υπήρχε η συγκατάθεση των Σύριων πολιτών σε αυτό.
    Οταν πήγε ο ΓΑΠ στις αρχές της κρίσης στην Μόσχα, αντί να ζητήσει όπως είχε αφήσει σε έμας να εννοηθεί βοήθεια, συζητούσε για ...πράσινη ανάπτυξη κάτι που εξόργισε τον Πούτιν που ήταν έτοιμος να την δώσει με την προυπόθεση ότι η Ελλάδα θα άλλαζε ρότα και δεν θα συμμετείχε στο εμπάργκο της Δύσης κατά της Ρωσίας.
    Βέβαια ο σκοπός του γιωργάκη ήταν να μας χώσει στο ΔΝΤ και στην επιτροπεία των τοκογλύφων λέγοντας ότι οι ρώσοι δεν μας βοήθησαν.
    Επομένως, αλλού αυτά!
    Με τα γιουσουφάκια των τοκογλύφων της ΕΕ που μας κυβερνούν, αν οι Ρώσοι θελήσουν να κάνουν κάτι σε βάρος της Τουρκίας (και μπορούν όποια ώρα θέλουν να κάνουν πολλά), θα το κάνουν για πάρτι τους και προς όφελος των συμμάχων τους. Η Ελλάδα ποίων σύμμαχος είναι;
    Πάτε καλά;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ ξέρω κάποιους ντελιβεράδες που φέρνουν πράγματα που δεν παρήγγειλες. Μου τηλεφώνησαν από την card link να τους δώσω αριθμό ταυτότητας ΑΦΜ και άλλα ευαίσθητα δεδομένα για να μου στείλουν το...... POS που είχα "παραγγείλει" για την επιχείρησή μου, που δεν έχω. Δεν παρήγγειλα ποτέ POS και το τηλεφώνημα δεν ήταν απάτη. Ακόμα ψάχνονται στην Card Link για το τι συνέβη. Κι εγώ επίσης. Σου τα λέω αυτά για να λάβεις υπ' όψιν, ότι τα πάντα μπορούν να σου έρθουν από παντού παρήγγειλες δεν παρήγγειλες. Μην είσαι απόλυτος λοιπόν. Ξεκινάς προσέγγιση πολύ σοβαρών θεμάτων με εισαγωγή περί ντελιβεράδων και τον Ασσαντ που αιτήθηκε, τον Συριακό λαό που ενέκρινε και τον Πούτιν που ανταποκρίθηκε! Ειδυλλιακό! Τώρα, σοβαρά επικαλείσαι τον ΓΑΠ; Θα πήγαινε η Ρωσία στην Ελλάδα ακόμη και με αίτημα όταν γνωρίζουν και οι γάτες ότι αυτό πολύ απλά, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ αφού η Ελλάδα είναι καλώς ή κακώς, άλλο ζήτημα, στη σφαίρα επιρροής της Δύσης; Ό,τι ίσχυε το 1945/1950 ισχύει και τώρα εις τον κύβον. Πού πας ρε Καραμήτρο! (όχι εσύ). Στον ίδιο ντορβά βάζεις Μέση Ανατολή όπου όλα είναι μονίμως ρευστά με Ευρώπη όπου όλα είναι παγιωμένα; Αφού πήγε ο Ρώσος στη Συρία που του το ζήτησε θα ερχόταν και Ελλάδα με την ίδια συνθήκη; Ακόμα και οι πλέον θερμοί υποστηρικτές ενός τέτοιου σεναρίου μόνο θεωρητικά το λιγουρεύονται γιατί ξέρουν ότι κάτι τέτοια έχουν και πυρηνικά από πίσω.. Και πρώτος και καλύτερος ο Πούτιν. Γονυπετές να σερνόταν όλο το Ελληνικό πολιτικό σύστημα στον Πούτιν αυτός θα αρνιόταν, δεν είναι χαζός ο άνθρωπος. Στην γωνιά του κόσμου που ζούμε δεν αλλάζει τίποτε. Τι δεν καταλαβαίνεις που καταλαβαίνει ο Πούτιν;
      ΥΓ Όταν ο Πούτιν γλυκά κι αθόρυβα εξασφαλίσει τις τρεις βάσεις του στην Συρία και η Συρία διαλυθεί και δεν πάει να κουρευτεί ο λαός της σε περιμένω να ανταλλάξουμε πάλι απόψεις. Μη χαθείς, εντάξει;

      Διαγραφή
    2. Δεν ισχυρίστηκα ότι δεν ισχύει η πρόσκληση του Άσαντ. Είπα ότι κάτι αντίστοιχο δεν μπορεί να γίνει εδώ, μέ ή χωρίς ΓΑΠ και επί πλέον ότι ο πάσα είς που παίρνει πάρα πολύ σοβαρά υπόψη τα συμφέροντά του ανεξαρτήτως χρώματος θρησκείας κλπ μπορεί να κάνει τα πάντα όλα. Καλή συνέχεια σε ό,τι κάνεις!

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.