4/7/17

Οι Ρώσοι εφελκύουν και «εκθέτουν» τον Ερντογάν στα μάτια των ΗΠΑ – Δείτε πώς

Σάββας Καλεντερίδης 

  • (Φωτ.: EPA / Yuri Kochetkov)
Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους από την ίδρυση της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας. Κύριος λόγος, οι στρατηγικοί σχεδιασμοί των ΗΠΑ για την περιοχή της Μεσοποταμίας και το Κουρδιστάν, και οι πολιτικές που ακολούθησαν και ακολουθούν οι κυβερνήσεις Ομπάμα και Τραμπ για την υλοποίησή τους. Η Τουρκία, αντιδρώντας στις πολιτικές αυτές, έχει προβεί σε μια σειρά κινήσεις που δείχνουν ότι είναι αποφασισμένη να κάνει ουσιαστικά βήματα για την απομάκρυνσή της από τις ΗΠΑ, ακόμα και από το ΝΑΤΟ, και για την προσέγγισή της προς τη Ρωσία και τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης.

Ωστόσο οι κινήσεις της Άγκυρας και του Ερντογάν μέχρι στιγμής δεν έχουν μετατραπεί σε ουσιαστικά βήματα, υπό την έννοια ότι δεν την έχουν οδηγήσει πρακτικά σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Και πιθανόν ο Ερντογάν να προσπαθεί «να τραβήξει το σκοινί τόσο-όσο», μέχρι που η Ουάσινγκτον και ο Τραμπ να τον καλέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για να πετύχει αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ στο Κουρδικό, για να υποχωρήσει από τα σχέδια και τα βήματα που ετοιμάζεται να κάνει με κατεύθυνση προς τη Μόσχα.
Και επειδή στη Μόσχα οι διπλωμάτες και οι στρατηγιστές δεν τρώνε... χόρτο, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι στη συνάντηση που θα έχει ο Πούτιν με τον Ερντογάν στο Αμβούργο, στο πλαίσιο της συνόδου των G20, θα συζητηθούν βασικά δυο σοβαρά θέματα. Το ένα είναι ο αγωγός Turkish Stream, δηλαδή η μετεξέλιξη του South Stream –εξαιτίας του οποίου ανατράπηκε ο Κώστας Καραμανλής–, και το άλλο η κατασκευή τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων στη Μερσίνα, από την Rosatom, για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, προϋπολογισμού 20 δισ. δολαρίων.
Σε δηλώσεις που έκανε στα ΜΜΕ ο σύμβουλος του Πούτιν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ανέφερε ότι «Και τα δυο έργα, κυρίως το τελευταίο διάστημα, έχουν σημειώσει σοβαρή πρόοδο».
Το έργο των πυρηνικών αντιδραστήρων NGS για την παραγωγή ρεύματος, ισχύος 4.800 μεγαβάτ, υπογράφηκε το 2010 και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023. Όσον αφορά τον Turkish Stream, προβλέπεται η κατασκευή δίδυμου αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου, δυναμικότητας 15,75 κ.μ.
Μετά από όλα αυτά, αναμένεται η αντίδραση των ΗΠΑ στα πρακτικά βήματα που κάνει η Τουρκία για την προσέγγισή της με τη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.