11/7/17

Αλλαγή Στρατηγικής στο Κυπριακό

του Φοίβου Κλόκκαρη*
 Η στρατηγική  της υποχωρητικότητας, που ακολουθούμε στο Κυπριακό επί 40 χρόνια με τις Διακοινοτικές Συνομιλίες (ΔΣ) για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ), είναι λανθασμένη και οφέλησε μόνο την Τουρκία που πέτυχε: 
-          Την απενοχοποίηση της. Την μετατροπή, του διεθνούς εγκλήματος που διέπραξε σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), σε δικοινοτική διαφορά. 
-          Την εδραίωση των τετελεσμένων της κατοχής
-          Την αναβάθμιση του ψευδοκράτους..
-          Συνεχείς υποχωρήσεις των Ελλήνων προς τις Τουρκικές θέσεις με αποκορύφωμα εκείνες στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης/Κατανομής των Εξουσιών(Συναπόφαση των δύο κρατιδίων για όλα τα θέματα,   εξίσωση της πλειοψηφίας με την μειοψηφία, καταστρατήγηση της αρχής της πλειοψηφίας στην λήψη αποφάσεων  ) που θα θέσουν την Κύπρο υπο τον στρατηγικό έλεγχο της Τουρκίας, μέσω του Τουρκοκυπριακού κρατιδίου, που έχει μετατραπεί σε οιονεί επαρχία της.

 Οι ΔΣ και η λύση ΔΔΟ, οι δυο πυλώνες της στρατηγικής μας, είναι προβληματικοί εξ αρχής.
Οι ΔΣ, διεξάγονται υπό την απειλή των Τουρκικών Δυνάμεων Κατοχής (ΤΔΚ) και εν γνώσει μας ότι δεν είναι διακοινοτικές. Η «ΤΔΒΚ» είναι η υποτελής διοίκηση που εγκατέστησε παράνομα η Τουρκία μετά την εισβολή και η οποία υποστηρίζει τα συμφέροντα της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου (εγγυήσεις ,στρατεύματα, ΑΟΖ,τέσσερις βασικές ελευθερίες Τούρκων υπηκόων ,φυσικό αέριο,κ.α.). Όταν δεν υπάρχουν κοινά συμφέροντα μεταξύ δυο μερών, δεν μπορεί να συγκροτηθεί ένα κοινό βιώσιμο κράτος.

Η ΔΔΟ, είναι λύση που επέβαλε η Τουρκία και η Αγγλία . Είναι λύση που διχοτομεί το έδαφος, τον λαό και την εξουσία. Διαλύεται η ΚΔ, νομιμοποιούνται τα τετελεσμένα της κατοχής και επεκτείνεται η Τουρκική κυριαρχία και στις ελεύθερες περιοχές. Η λύση ΔΔΟ,  είναι ουσιαστικά το σχέδιο Ανάν,το οποίο απορρίφθηκε με δημοψήφισμα το 2004 και είναι στρατηγικό λάθος να εμμένουμε σ’ αυτήν.

Με αποδεδειγμένη την Τουρκική στοχοθεσία για έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου και την διαπίστωση ότι οι ΔΣ και η λύση ΔΔΟ εξυπηρετούν αυτή τη στοχοθεσία, επιβάλλεται να αναθεωρήσουμε τη στρατηγική μας για το Κυπριακό.

Να υιοθετήσουμε μια νέα στρατηγική εθνικής επιβίωσης, βασισμένη σε δυο πυλώνες, την αποτροπή και την ενίσχυση.

Α. Αποτροπή:
(1)        Να εγκαταλείψουμε τις ΔΣ και να αποκηρύξουμε την ΔΔΟ, για να αποτρέψουμε την νομιμοποίηση των τετελεσμένων της κατοχής και την επέκταση της Τουρκικής Κυριαρχίας και στις ελεύθερες περιοχές. Η επιχειρηματολογία μας να βασισθεί στο γεγονός ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο για 40 χρόνια, επειδή η Τουρκία μέσω της ΔΔΟ, εμμένει σε λύση, που θα μετατρέψει το νησί σε προτεκτοράτο της, όπως προβλήθηκε διεθνώς και στο Κραν Μοντάνα.

(2)        Να τεθεί το Κυπριακό στη σωστή διάσταση του, ως θέμα εισβολής, κατοχής, εποικισμού, εθνοκάθαρσης στο επίπεδο των ΗΕ, με απαίτηση την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΣΑ/ΗΕ και του ΕΔΑΔ, για απομάκρυνση των Τουρκικών Δυνάμεων Κατοχής (ΤΔΚ), και των παράνομων εποίκων καθώς και την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Χωρίς απομάκρυνση των ΤΔΚ και εποίκων, δεν μπορεί να λειτουργήσει το κράτος μας σε όλη την επικράτεια του, ούτε να διεξαχθούν συνομιλίες για τη λύση. Να αγωνιστούμε με όλα τα πολιτικά ,διπλωματικά και νομικά μέσα για να πετύχουμε τον στόχο αυτό ,με παράλληλη ενίσχυση της αποτρεπτικής και αμυντικής ικανότητας της ΚΔ..

(3)        Να υποστηρίζουμε την συνέχιση της ΚΔ, όπως αυτή εντάχθηκε το 2004 στην ΕΕ ώς ενιαίο κράτος, με το Πρωτόκολλο 10, και προσαρμώσθηκε έκτοτε στο Ευρωπαϊκό Κεκτημένο με πλήθος εσωτερικών νόμων και κυρίως την 5η τροποποίηση του Συντάγματος,καθώς και την επανενσωμάτωση των Τουρκοκυπρίων και των κατεχομένων εδάφων, στα οποία υπάρχει αναστολή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.¨Εχουμε σύγχρονο Ευρωπαικό κράτος και πρέπει να εγκαταλειψουμε το διχοτομικό, αντιδημοκρατικο πείραμα της ΔΔΟ, που παρόμοιο του δοκιμάσθηκε στην Βοσνία με ολέθριες συνέπειες. 

Β. Ενίσχυση:
Να ενισχύσουμε τους εσωτερικούς και εξωτερικούς συντελεστές εξισορρόπισης ισχύος προς την Τουρκία και ιδιαίτερα:

-          Την άμυνα, που έχει υποβαθμισθεί επικίνδυνα στην ημικατεχόμενη χώρα μας και πρέπει γιαυτό, επειγόντως να ενισχυθεί η αποτρεπτική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς στην ξηρά την θάλασσα και τον αέρα.

-          Την διπλωματία και οικονομία

-          Τις στρατηγικές συνεργασίες με τις γειτονικές χώρες και όχι μόνο.

-          Το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ) Κύπρου – Ελλάδας, που πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα μας.

(«Το μεν γαρ ισχύος δικαιώσει» Θουκιδίδης Δ86)   
Να ενισχύσουμε το κράτος της ΚΔ, το ισχυρότερο έρεισμα για την επιβίωση μας.

Παράλληλα με την αλλαγή της στρατηγικής μας και για να ασκήσουμε πίεση στην Τουρκία, να προβούμε και στις εξής ενέργειες, για τις οποίες υπάρχει αδράνεια της ΚΔ:

-          Διεθνής διπλωματική εκστρατεία, για προβολή της αδιαλλαξίας της Τουρκίας στο Κυπριακό και της συνέχισης της κατοχής και παραβίασης του διεθνούς δικαίου από την χώρα αυτή.

-          Επίσημη καταγγελία από την ΚΔ και την Ελλάδα, των συνθηκών Εγγυήσεως και Συμμαχίας του 1960. Οι συνθήκες είναι παράνομες και άκυρες, και έχουμε ισχυρά νομικά όπλα για την υποστήριξη της καταγγελίας μας, όπως τα άρθρα 53 και 60 της Συνθήκης της Βιέννης  του 1969 ‘Περι του Δίκαιο των Διεθνών Συνθηκών’ , τα οποία να αξιοποιήσουμε πολιτικά.

-          Προσφυγή στο ΣΑ/ΗΕ για τις συνεχιζόμενες ενέργειες προσάρτησης των κατεχομένων και παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ΚΔ (μεταφορά νερού και ρεύματος με θαλάσσιο αγωγό από την Τουρκία κ.α.). Η μη αντίδραση της ΚΔ, διαμορφώνει διεθνές έθιμο σε βάρος μας.

-          Ισχυρή πίεση προς την ΕΕ, να απαιτήσει από την Τουρκία, να αναγνωρίσει την ΚΔ και να ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμια της στα σκάφη της Κύπρου, στα πλαίσια των ενταξιακών υποχρεώσεων της .  

Μετά από 40 χρόνια λανθασμένης στρατηγικής στο Κυπριακό, η αλλαγή είναι επιβεβλημένη ,παρά το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη ενέργεια. Αν δεν την επιχειρήσουμε όμως, θα είμαστε καταδικασμένοι σε Τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου. Χωρίς αγώνα και κινδύνους τίποτε δεν κερδίζεται («Το δε δίκαιον και καλόν μετά κινδύνου δράσθαι» Θουκιδίδης Ε107).


*αντιστράτηγος ε.α. 

4 σχόλια:

  1. Τελικά ευτυχώς, μόνο από τύχη ζει και πορεύεται η Ρωμιοσύνη, ο Ελληνισμός εδώ και αιώνες, αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός της αποτυχίας των συνομιλιών αυτών, σε μια χρονική στιγμή που η πατρίδα είναι στριμωγμένη με την πλάτη στον τοίχο, που έτσι και πήγαιναν καλά θα μοιρολογούσαμε μια ακόμα χαμένη πατρίδα, προς όφελός μας - για την ώρα - λειτούργησε η αδιαλλαξία των Τούρκων...βέβαια τα διεθνή αρπακτικά θα επανακάμψουν αργά ή γρήγορα και θα κρατούν πάλι "δώρα" στα χέρια, υποσχόμενοι τον παράδεισο επί γης στην Κύπρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α) Γιά νά κερδηθῆ τό ἄλφα πρέπει νά δικεδικηθῆ καί τό ἄλφα καί τό βῆτα καί τό γάμα, ἀνατολίτικο παζάρι γίνεται. Ἄλφα γιά μᾶς εἶναι τό Κυπριακό. Βῆτα εἶναι τό Κουρδικό. Τό σχέδιο Γάμα μπορεῖ νά διαμορφωθῆ καταλλήλως.
    Β) Πρέπει νά γίνῃ τό Κυπριακό πρόβλημα τό κεντρικό ζήτημα τῆς ἐξωτερικῆς μας πολιτικῆς: Ὁ δείκτης τῶν φίλων μας καί τῶν ἔχθρῶν μας, τοῦ κατά πόσον εἶναι φἰλοι μας ἤ εἶναι ἔχθροί μας. Νά εἴμεθα συνεπεῖς στό ὅτι αὐτό δέν μπορεῖ, παρά νά ἔχῃ συνέπειες. Ἀκόμη καί τό λεοντάρι χρειάζεται κάποτε τήν βοήθεια κάποιου πολύ μικροτέρου του. Νά εἴμαστε τέτοιοι ἀπαραίτητοι μικρότεροι ἔμεῖς, ὅπου τοῦτο εἶναι δυνατόν.
    Γ) Ἡ συμμετοχή τῆς Τουρκίας στούς G20 τήν ἔχει κάνει νά καβαλήσῃ τό καλάμι. Τήν ἔβαλαν οἱ Κλίντον. Δηλαδή τό τουρκικό λόμπυ στίς ΗΠΑ, μέ τήν ἔγκριση τοῦ Ἐβραϊκοῦ. Ποιός ὁ λόγος νά καλιεργεῖται φιλία μέ τό Ἰσραήλ, ὅταν ἡ ἔγκριση αὐτή συνεχίζεται; Πολύ περισσότερο, πού τώρα ἡ Τουρκία εἶναι ἐν δυνάμει πολύ μικρότερη ἀπό ὅ,τι πρίν ἀπό 20 χρόνια (βλ. σχέσεις μέ ὁρισμένες χῶρες ἤ δυνάμεις στήν Ε.Ε. πού δέν ἔχουν χάσει τήν ἱστορική τους αὐτοσυνειδησία). Πρέπει νά μήν καλεῖται ἡ Τουρκία, διότι πάντα στήν ἱστορία της ἄλλα λέει καί ἄλλα κάνει. Ἄς γίνουν οἱ G20, G19.
    Δ) Δέν βιάζει ὁ καιρός, ἡ Τουρκία θά πέσῃ ὡς ὤριμο φροῦτο, ἀρκεῖ ἐμεῖς νά εἴμαστε σέ συνεχῆ ἀμυντικη καί συναφῆ ἐπαγρύπνηση, ὥστε αὐτό νά μήν ἀποτραπῆ καί τυχόν διατηρηθῆ τεχνητῶς στήν σημερινή της ὕπαρξη ὡς "ζόμπι-ρὀμποκοπ" πρὀς πᾶσαν χρῆσιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το μεγαλο κακο που εχει αυτη η χωρα ειναι οτι αλλο θελει η εκαστοτε ηγεσια και αλλο θελει ο λαος !!!! Οταν φτανει στο σημειο η εξουσια να ταυτιστει με τον λαο τοτε και μονο τοτε παει μπροστα αυτος ο τοπος !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στρατηγέ, στην αλλαγή στρατηγικής βάλε και υποχρεωτική δια ροπάλου απαγόρευση του εθνικόυ καρκίνου, του μοιρολογιού. Και όλοι φατίνε και όλοι μας τα αρπάζουν κι εμείς οι καημνένοι οι αδικημένοι...κλπ κλπ τα ξέρετε καλά, κι εμείς τα ξέρουμε καλύτερα...και κάποιοι τα καλλιεργούνε κάλλιστα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.