1/7/17

Ο εμφύλιος στην Τουρκία και ο προγραμμένος Ερντογάν

Παντελής Σαββίδης
Όσοι ξένοι αξιωματούχοι επισκέπτονται την Τουρκία, επιστρέφουν με έκθαμβη απορία. Η χώρα βρίσκεται σε έναν υπόκωφο εμφύλιο ο οποίος είναι θέμα χρόνου να εκδηλωθεί δημοσίως. Ο αδελφός δεν μιλά και δεν εμπιστεύεται τον αδελφό. Κάτι θυμίζει αυτό στους παλαιότερους Έλληνες. Τη γενιά του Εμφυλίου, ή ακόμη και τη μεταπολεμική γενιά.
Ο Τούρκος πρόεδρος, για τους παρατηρητές από το εξωτερικό, φαίνεται να ελέγχει την κατάσταση, αλλά αυτό δεν επιβεβαιώνεται από ανθρώπους που επισκέπτονται τη χώρα.
Βεβαίως, ο Ερντογάν έχει εξοπλίσει, όπως επιβεβαιώνουν συγκλίνουσες πληροφορίες, πιστούς οπαδούς του για την αντίδρασή τους στην περίπτωση ενός νέου πραξικοπήματος, αλλά αν η αντίδραση στις μεθοδεύσεις του θα είναι μαζική και θα έχει την υποστήριξη τμημάτων του στρατού, τα πράγματα αυτήν τη φορά δεν θα εξελιχθούν όπως τον περασμένο Ιούλιο.
Άγνωστο αν το αντιλαμβάνεται ή όχι, ο Ερντογάν εξωθείται από διεθνείς δυνάμεις σε παράτολμες κινήσεις που ενδεχομένως να αποτελέσουν και την αφορμή για την αποπομπή του, και η επίθεση κατά του κουρδικού καντονιού του Αφρίν δεν αποκλείεται να είναι μία από αυτές.
Θα δούμε τις επόμενες ημέρες ποια θέση θα πάρουν και πως θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ.
Η Ουάσινγκτον δείχνει μια εξαιρετική υποτονικότητα στη συμπεριφορά της στη Συρία και γενικότερα στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, αλλά όσοι γνωρίζουν τα πράγματα πίσω από το παραβάν, λένε πως προετοιμάζεται.
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες φέρουν το ΝΑΤΟ να σχεδιάζει ραγδαίες αλλαγές στη δραστηριότητά του που θα ξεκινούν από την ένταξη του κυβερνοπολέμου στους σχεδιασμούς του μέχρι την επιστράτευση ολόκληρων πληθυσμών αν παραστεί ανάγκη. Η αρχική επιφυλακτικότητα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει υποχωρήσει, και τη διαμόρφωση και υλοποίηση της αμερικανικής πολιτικής έχουν αναλάβει δυνάμεις που γνωρίζουν τι επιδιώκουν.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η Ουάσινγκτον είναι πολύ ενοχλημένη από την παρουσία και τη δραστηριότητα της Ρωσίας στη Συρία και τη Λιβύη και η κατάσταση αυτή δεν θα...
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.