5/7/17

Μιλλιέτ: Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μέχρι στιγμής

Αδιέξοδο και πάλι στις διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντάνα σύμφωνα με την εφημερίδα Μιλλιέτ η οποία υποστηρίζει ότι η εμπλοκή οφείλεται στην επιμονή του Προέδρου Αναστασιάδη να γίνει αποδεκτή η θέση ‘μηδέν στρατός μηδέν εγγυήσεις’  ενώ ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδωσε το μήνυμα πως αν γίνει αποδεκτή η πολιτική ισότητα και η εκ περιτροπής προεδρία θα κάνει βήματα στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. 
Σύμφωνα με την Μιλλιέτ η Ε/κ πλευρά ζήτησε αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων αμέσως μετά τη λύση και κατάργηση του δικαιώματος εγγυήσεων αναφέροντας ότι είναι ‘εκ των ων ουκ άνευ’.
Η Ε/κ πλευρά ζήτησε επίσης αμέσως μετά τη λύση επιστροφή των Βαρωσίων και της Μόρφου και επιστροφή 100 χιλιάδων Ε/Κ στα σπίτια τους. Αναφέρει ακόμη ότι η Ε/κ πλευρά αντιτίθεται στην ίση μεταχείριση των Τούρκων πολιτών με τους Έλληνες πολίτες λέγοντας ότι ‘η Ελλάδα είναι χώρα μέλος της ΕΕ και πως μετά τη λύση η Τουρκία θα γεμίσει το νησί με Τούρκους”.
Από την άλλη η τουρκική πλευρά είπε ότι χωρίς πολιτική ισότητα και εκ περιτροπής προεδρία δεν θα υπάρξει πρόοδος στο θέμα των εγγυήσεων.
Η Τουρκία μετά τη λύση θα μειώσει σταδιακά τον αριθμό των στρατευμάτων της αλλά δεν θα αποχωρήσει εξ ολοκλήρου ο  τουρκικός στρατός.
Επίσης λέει ότι πρέπει να συνεχιστούν και οι εγγυήσεις της Τουρκίας και μετά από 15 χρόνια να συζητηθούν και πάλι οι εγγυήσεις. Η ίση μεταχείριση των πολιτών της είναι από τα ων ουκ άνευ. 
Η Μιλλιέτ καταγράφει την πρόταση της Τουρκίας αναφέροντας:
-Στις συμφωνίες για τις εγγυήσεις πρέπει να ισχύσει το mutatis mutandis (τηρουμένων των αναλογιών). Θα συνεχιστούν οι εγγυήσεις της Τουρκίας και το δικαίωμα παρέμβασής αλλά θα προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. 
- Δεν πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε τελική ημερομηνία για τις εγγυήσεις και την αποχώρηση του τουρκικού στρατού. 
- Πρέπει να ιδρυθεί μια επιτροπή παρακολούθησης. 
-Οι εγγυήσεις να επαναθεωρηθούν έπειτα από τρεις προεδρίες εκ περιτροπής ή τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Συνολικά 15 χρόνια. 
- Η συνέχιση παρουσίας στρατού.
-Την πρώτη μέρα της συμφωνίας να υπάρξει σημαντική μείωση του στρατού. 
-Με την εφαρμογή της συμφωνίας να αξιολογηθεί ξανά αυτός ο αριθμός για αργότερα. 
- Ο αριθμός των τουρκικών στρατευμάτων να παραμείνει χωρίς να υπάρχει τελική ημερομηνία.
Κατηγορεί την Ε/κ πλευρά για καθυστέρηση.
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.