10/7/17

Άρχισε ο έβδομος γύρος διαπραγματεύσεων για το Συριακό στη Γενεύη: Μικρές προσδοκίες για λύση

FILE PHOTO: Soldiers patrol next to destroyed buildings at Raqqa city, Syria. The People's Protection Unit (YPG, part of the Syrian Democratic Forces, SDF) advanced on the neighbourhoods of al-Sabahyah and al-Jazrah in Raqqa city with the support of the US-led international coalition to fight IS in Syria. Raqqa city is the main stronghold and the capital of IS in Syria and has been under their control since 2014. EPA, YOUSSEF RABIE YOUSSEF
FILE PHOTO: Soldiers patrol next to destroyed buildings at Raqqa city, Syria. The People's Protection Unit (YPG, part of the Syrian Democratic Forces, SDF) advanced on the neighbourhoods of al-Sabahyah and al-Jazrah in Raqqa city with the support of the US-led international coalition to fight IS in Syria. Raqqa city is the main stronghold and the capital of IS in Syria and has been under their control since 2014. EPA, YOUSSEF RABIE YOUSSEF

Η συριακή κυβέρνηση και η αντιπολίτευση συναντώνται σήμερα στη Γενεύη για έναν έβδομο γύρο διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αν και είναι μικρές οι προσδοκίες να βρεθεί λύση για τον τερματισμό του εμφυλίου που σπαράσσει τη χώρα εδώ και περισσότερα από έξι χρόνια.
«Θα εργαστούμε πολύ σκληρά», διαβεβαίωσε κατά την άφιξή του ο Στάφαν ντε Μιστούρα ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία.

Οι διαπραγματεύσεις, που θα διαρκέσουν ως τις 14 Ιουλίου, ξεκίνησαν το πρωί με τη συνάντηση του ντε Μιστούρα με την αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης.

Οι διαπραγματεύσεις στη Συρία επισκιάζονται ολοένα και περισσότερο από αυτές που διεξάγονται στην Αστάνα του Καζακστάν υπό την αιγίδα της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας.

Χθες Κυριακή μια εκεχειρία που συμφωνήθηκε από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Ιορδανία τέθηκε σε ισχύ στη νότια Συρία.

Οι συζητήσεις στη Γενεύη θα επικεντρωθούν σε τέσσερις άξονες: τη σύνταξη του νέου Συντάγματος, τη διακυβέρνηση, τη διεξαγωγή εκλογών και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ο προηγούμενος γύρος των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη ολοκληρώθηκε τον Μάιο με μικρές προόδους. Ο ντε Μισούρα είχε εξηγήσει ότι παραμένουν «σημαντικές διαφορές» σε «μεγάλα θέματα».

Η συριακή αντιπολίτευση ζητεί την αποχώρηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ, ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε πολιτική επίλυση της κρίσης. Για τη συριακή κυβέρνηση αυτό είναι εκτός συζήτησης.

Με δεδομένες τις βαθιές διαφωνίες, ο Γιαχία αλ Αρίντι εκπρόσωπος της Ύπατης επιτροπής Διαπραγματεύσεων, στην οποία συμμετέχουν οι βασικές ομάδες της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι έχει «μικρές προσδοκίες» για τον νέο γύρο.
Από τον Ιανουάριο υπάρχει ανταγωνισμός με τον άλλο κύκλο των διαπραγματεύσεων που διοργανώνονται στην Αστάνα. Εκεί τον Μάιο η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία συμφώνησαν στη δημιουργία τεσσάρων ζωνών «αποκλιμάκωσης» με στόχο μια βιώσιμη εκεχειρία, όμως δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στις απαραίτητες λεπτομέρειες για την εφαρμογή του σχεδίου.

Εξάλλου, η Ουάσινγκτον, η Μόσχα και το Αμάν ανακοίνωσαν μια συμφωνία εκεχειρίας σε τρεις επαρχίες της νότιας Συρίας, η οποία τέθηκε χθες Κυριακή σε εφαρμογή.

Ο Ράμζι Εζεντίν Ράμζι, αναπληρωτής του ντε Μιστούρα, εκτίμησε ότι αυτή η συμφωνία θα βοηθήσει «στη δημιουργία μιας ευνοϊκής ατμόσφαιρας στις συζητήσεις».

«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατό για άλλες περιοχές που βρίσκονται υπό συζήτηση και ότι αυτό θα προσφέρει σημαντική στήριξη στην πολιτική διαδικασία», πρόσθεσε.

Επί του πεδίου, ηρεμία επικρατούσε χθες στη νότια Συρία κατά την πρώτη ημέρα ισχύος της εκεχειρίας, η οποία εφαρμόζεται στις επαρχίες Ντεράα, Κουνέιτρα και Σουέιντα.

Η Τεχεράνη επιθυμεί την επέκταση της εκεχειρίας σε ολόκληρη τη Συρία

Η εκεχειρία που συμφωνήθηκε σε τρεις επαρχίες της νοτιοδυτικής Συρίας, έπειτα από την παρέμβαση της Ρωσίας και των ΗΠΑ, θα πρέπει να επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν.

Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ιορδανία ανακοίνωσαν την επιβολή εκεχειρίας και την επίτευξη «μιας συμφωνίας αποκλιμάκωσης» στη νοτιοδυτική Συρία την Παρασκευή, μετά τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Αμβούργο.

«Η συμφωνία μπορεί να αποφέρει καρπούς αν επεκταθεί σε ολόκληρη τη Συρία και αυτό περιλαμβάνει όλες τις περιοχές που συζητήσαμε στις διαπραγματεύσεις στην Αστάνα για την αποκλιμάκωση της έντασης», δήλωσε ο Μπαχράμ Κασεμί.

«Το Ιράν επιθυμεί την κυριαρχία και την ασφάλεια της Συρίας, οπότε η εκεχειρία δεν μπορεί να περιοριστεί σε μια συγκεκριμένη περιοχή (…) Καμία συμφωνία δεν θα είναι επιτυχής χωρίς να ληφθεί υπόψη η πραγματικότητα επί του πεδίου», πρόσθεσε.

10/07/2017 12:07 – ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP – Γενεύη, Switzerland
10/07/2017 12:13 – ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters – Τεχεράνη, Iran
mignatiou.com

2 σχόλια:

  1. Το αστείο είναι πως βάζουν φωτογραφίες από γιαπιά και τα παρουσιάζουν ως «βομβαρδισμένα»!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οπως δηλωσε και ο Μαστουρα οτι θα εργαστουν σκληρα ,ειμαι σιγουρος οτι εννοουσε οτι θα ισοπεδωσουν και τα λιγα εναπομειναντα ορθια κτισματα οπως δηλωνει και η φωτογραφια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.