1/7/17

Από την αποστολή στον πλανήτη Άρη, φυλακισμένος στην Τουρκία

Των Lauren Bohn και Tugba Tekerek
Μετάφραση: Στέργιος Σεβαστιάν
30 Ιουνίου 2017
 Πέρυσι την παραμονή του Ραμαζανιού, τον ιερό μήνα του Ισλάμ, η Kubra Golge καθόταν στον κήπο της στο Χιούστον και γιόρταζε τη γέννηση του δεύτερου παιδιού της.
Φέτος, κλαίει στις αίθουσες των δικαστηρίων του Kafkaesque στη νότια Τουρκία, ζητώντας δικαιοσύνη σε μια υπόθεση τρομοκρατίας όπου κατηγορείται ο σύζυγός της, η οποία πλέον συμβολίζει το ασταθές κράτος της Τουρκίας και την απειλητική δικαστική εξουσία.
Στις 26 Μαΐου, οι Τούρκοι δικαστές επέκτειναν εκ νέου τη φυλάκιση του Serkan Golge, ενός Τουρκοαμερικανού, ο οποίος μέχρι πέρυσι ήταν ανώτερος ερευνητής της NASA, μελετώντας τις επιπτώσεις της διαστημικής ακτινοβολίας στους ανθρώπους, πριν από μια ενδεχόμενη αποστολή στον Άρη.
Ο Golge ταξίδεψε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2003 για να πραγματοποιήσει την διδακτορική του διατριβή στη φυσική στο Πανεπιστήμιο Old Dominion της Βιρτζίνια. Ο Golge, ο οποίος αποφοίτησε το 2010 και έλαβε την αμερικανική υπηκοότητα τον ίδιο χρόνο, εργάζεται για την NASA ως ανώτερος ερευνητής από το 2013. Έχει δημοσιεύσει αρκετά άρθρα σε αναγνωρισμένες επιστημονικές εκδόσεις, όπως το Journal of Applied Physics.
"Αν δεν είχα συλληφθεί με μια καταφανή συκοφαντία στις 23 Ιουλίου 2016, αυτή τη στιγμή θα συνέχιζα την έρευνα στο γραφείο μου στη NASA, ως ένας από τους λίγους Τούρκους μεταξύ των χιλιάδων επιστημόνων και μηχανικών που εργάζονται στις επανδρωμένες αποστολές στον Άρη", δήλωσε ο Σερκάν κατά την πρώτη δίκη.
Ο 37χρονος φυσικός φυλακίστηκε τους τελευταίους 11 μήνες, κυρίως σε απομόνωση, κατηγορούμενος ότι είναι μέλος αυτού που η τουρκική κυβέρνηση ονομάζει FETO, τον Οργανισμό Τρομοκρατών Φετουλαχιστών. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η οργάνωση, γνωστή και ως το κίνημα του Gulen, ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο Ιούλιο. Ο ηγέτης του κινήματος, ο κληρικός Fethullah Gulen, ήταν κάποτε στενός σύμμαχος του Ερντογάν και τώρα ζει σε αυτοεπιβαλλόμενη εξορία στην Πενσυλβανία.
Ο Golge αρνείται ότι είναι Γκιουλενιστής και ότι έχει να κάνει με την απόπειρα πραξικοπήματος. Είναι ένας από τους περισσότερους από 50.000 ανθρώπους που φυλακίστηκαν μετά το πραξικόπημα, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, διπλωματών και ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η πρώτη του ακρόαση στις 17 Απριλίου ήταν η μοναδική φορά που οι συγγενείς του τον είδαν μετά από εννέα μήνες και τα χασαν με την εικόνα του. Έχει χάσει περισσότερα από 25 κιλά κατά τη φυλάκισή του.
Η υπόθεση του Golge λαμβάνει χώρα σε μια εποχή εθνικιστικής έξαρσης και παραλογισμού στην Τουρκία. Συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο, αφήνοντας το σπίτι της οικογένειάς του στη νότια Τουρκία μετά από διακοπές ενός μηνός με τη σύζυγό του και τα δύο του παιδιά. Η αστυνομία έλαβε πληροφορίες από έναν πληροφοριοδότη, ο οποίος κατηγόρησε τον Golge ότι συνεργάστηκε με τη CIA και ήταν μυστικό μέλος του FETO.
"Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουμε αυτή τη στιγμή", θυμάται η σύζυγος του Golge, Kubra. "Είναι σαν να ζούμε σε ταινία φρίκης".
Μετά την έρευνα στο σπίτι της οικογένειάς του, η αστυνομία δήλωσε ότι βρήκαν το μόνο αποδεικτικό στοιχείο στην υπόθεση εναντίον του: ένα χαρτονόμισμα του 1$. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτό αποτελεί ένδειξη της ιδιότητας του ως μέλους της FETO. Ο Gulen φέρεται να έχει δώσει χαρτονομίσματα του 1$ στους οπαδούς του (σημείωση: Υπάρχουν 11,7 δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα του 1 δολαρίου στον κόσμο).
Η αστυνομία βρήκε το χαρτονόμισμα του 1 δολαρίου στη δεύτερη αναζήτησή της στο σπίτι του Golge και δήλωσε ότι το βρήκε σε κάτι που θύμιζε κουτί ενθυμίων, γεμάτο με αναμνηστικά από ταξίδια, στο δωμάτιο του αδελφού του Golge. Ο Σερκάν αρνείται ότι ανήκει σε αυτόν και ο δικηγόρος του ισχυρίστηκε κατά τη διάρκεια της δίκης ότι θα μπορούσε να έχει φυτευτεί από την αστυνομία, η οποία ισχυρίστηκε ο Golge, ότι τον προσέγγισε αρκετές φορές για να γίνει κατάσκοπος στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Από τη φυλάκιση του Golge, η Kubra και τα δύο παιδιά τους έμειναν στη νότια Τουρκία. Εάν φύγουν, φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν ποτέ να επανέλθουν στη χώρα ή να δουν ξανά το Golge.
Κατά τη διάρκεια της ακρόασης της 26ης Μαΐου, ο Golge επέλεξε να συνδεθεί με βίντεο από τη φυλακή του 37 μίλια μακριά, αντί να μεταφερθεί στο δικαστήριο. Πριν από την πρώτη του δίκη - στην οποία ένας από τους δικαστές κοιμήθηκε - ήταν δεμένος με χειροπέδες σε ένα δωμάτιο για 10 ώρες. Δεν ήθελε πάλι να περάσει από την ταπείνωση.
Η ακρόαση υποτίθεται ότι θα ήταν σημείο καμπής στην περίπτωση του Golge. Το δικαστήριο είχε καλέσει τον άνδρα που παρείχε την πληροφορία, κατηγορώντας το Golge ότι ήταν Γκιουλενιστής, ο οποίος είναι ο αδελφός του συζύγου της αδελφής του Serkan. Η οικογένεια λέει ότι ο άνθρωπος, ο οποίος είχε δει τον Golge μονάχα λίγες φορές στη ζωή του, ήταν πάντα ζηλότυπος απέναντι στον Golge και αμφισβήτησε τους όρους κληρονομιάς με την οικογένεια.
"Δεν έχω αποδείξεις, μόνο υποψίες ... αφού εργάζεται στις ΗΠΑ, σκέφτηκα ότι μπορεί να εργάζεται για τη CIA", δήλωσε ο άνδρας στους δικαστές. "Πρέπει να ξέρετε αν είναι εγκληματίας ή όχι. ... έλαβα υπόψη μου τις εκκλήσεις του προέδρου μας για να βοηθήσω το κράτος".
Λίγο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ο Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες να αναφέρουν τους ύποπτους οπαδούς του Gulen. Σε μόλις τρεις μήνες, ο αριθμός των καταγγελιών αυξήθηκε στις 40.000 μόνο στην Άγκυρα. Παρά την παραδοχή της απλής υποψίας, η ομάδα των δικαστών δεν ήταν πεπεισμένη για την αθωότητα του Golge. Εξέδωσαν την ετυμηγορία τους σε δευτερόλεπτα: "Συνέχιση της φυλάκισης", σημειώνοντας ότι θα εξετάσουν τα τηλεφωνικά αρχεία του Golge.
Η επόμενη δίκη του είναι προγραμματισμένη για τις 4 Ιουλίου - Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.
"Ποτέ δεν θα τον αφήσουν ελεύθερο", έλεγε η Kubra.
Ο Golge δεν είναι ο μοναδικός Αμερικανός πίσω από τα κάγκελα στην Τουρκία αυτή τη στιγμή. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στις 16 Μαΐου, ο Πρόεδρος Donald Trump ζήτησε από τον Ερντογάν να απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα Andrew Brunson, ο οποίος φυλακίστηκε επί επτά μήνες και τους οποίους τα κυβερνητικά τουρκικά μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν ότι είναι όργανο της CIA. Ο Trump δεν ανέφερε τον Golge κατά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν.
Σύμφωνα με την Επιτροπή του Ελσίνκι, μαζί με τον Brunson και τον Golge, τουλάχιστον επτά Αμερικανοί πολίτες είναι σήμερα φυλακισμένοι στην Τουρκία. Ενώ οι υπάλληλοι της Πρεσβείας των ΗΠΑ μπορούν να επισκεφθούν τον Brunson, δεν μπορούν να επισκεφθούν τον Golge, επειδή είναι και τούρκος πολίτης.
Ένας εκπρόσωπος του Αμερικανικού Προξενείου στην Αδάνα ήταν παρών στις δύο πρώτες δίκες του Golge, κρατώντας αναλυτικές σημειώσεις. "Εξακολουθούμε να ανησυχούμε για τον κ. Golge και έθεσα την υπόθεσή του στις τουρκικές αρχές", ανέφερε ένας υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών. "Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν νόμιμο δικαίωμα πρόσβασης σε διπλούς Αμερικανούς-Τούρκους πολίτες που κρατούνται στην Τουρκία, συνεχίζουμε να πιέζουμε για πρόσβαση ως θέμα ευγένειας".
Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία θα μπορούσαν να καταστήσουν ακόμη πιο δύσκολο για τον Golge να κερδίσει την ελευθερία του. Το δημοψήφισμα της Τουρκίας τον Απρίλιο έδωσε στον Ερντογάν περισσότερες προεδρικές εξουσίες, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης εξουσίας στο δικαστικό σώμα.
"Μια από τις προτεραιότητες του προέδρου είναι να εξασφαλίσει μεγαλύτερο έλεγχο των δικαστηρίων", λέει η Emma Sinclair-Webb, διευθυντής Τουρκίας για το Human Rights Watch. "Θα υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες από ποτέ, να μπορούν τα δικαστήρια της Τουρκίας να λαμβάνουν αποφάσεις ανεξάρτητες από την εκτελεστική εξουσία και με βάση τα περιστατικά της υπόθεσης".
Μία από τις συνταγματικές αλλαγές που εγκρίθηκαν στο δημοψήφισμα τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο και χορήγησε στον Ερντογάν περισσότερη εξουσία σε διορισμούς στο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (CJP). Το CJP επιβλέπει τον διορισμό, την προαγωγή, τη μεταφορά ή την απόλυση δικαστών και εισαγγελέων. Τον Μάρτιο, το CJP απέλυσε τρεις δικαστές που είχαν διατάξει την απελευθέρωση 21 δημοσιογράφων που φυλακίστηκαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.
«Ο έλεγχος αυτού του οργάνου σημαίνει επομένως τον έλεγχο των δικαστών και των εισαγγελέων», γράφει η Επιτροπή της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης σε έκθεση της 16ης Απριλίου, «ειδικά σε μια χώρα όπου η απόλυση των δικαστών έχει γίνει συχνή και όπου οι μεταθέσεις δικαστών είναι πλέον συνήθεις". Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, περίπου 4.000 δικαστές και εισαγγελείς - σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου της χώρας - εκκαθαρίστηκαν.
Πίσω στη δίκη του Golge, η οικογένειά του κάλυψαν τα πρόσωπά τους με αγωνία καθώς έβγαιναν από την αίθουσα του δικαστηρίου. Πριν πέσει η σύνδεσης του βίντεο, ο Golge προσπαθούσε να σταθεί ευθυτενής μέσα στο γκρι κοστούμι του, με το πρόσωπό του γεμάτο από σύγχυση. Τα δύο παιδιά του βρίσκονταν στο σπίτι των γονιών του στη νότια Τουρκία, περιμένοντας απαντήσεις σε ερωτήσεις που σχεδόν δεν μπορούσαν να καταλάβουν: Πότε επιστρέφει ο πατέρας τους; Πότε θα ξαναπαίξουν στην πίσω αυλή του Χιούστον;
"Δικαιοσύνη, δικαιοσύνη, δικαιοσύνη!", φώναξε η Kubra στην αίθουσα του δικαστηρίου. Απ'έξω, μία διάσημη ρήση του Mustafa Kemal Ataturk, του ιδρυτού της σύγχρονης τουρκικής δημοκρατίας, χαραγμένο σε έναν τοίχο: «Πόσο ευτυχισμένος είναι εκείνος που λέει ότι είμαι Τούρκος».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.