9/7/17

Οι αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς κρούουν τον κώδωνα κινδύνου, μετά το Κραν Μοντανά

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Σύνδεσμος των Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού, με αφορμή το άδοξο τέλος στη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας. Οι αξιωματικοί αναφέρονται στον ρόλο που έπρεπε να έχουν –κατά τη γνώμη τους– στο πλαίσιο της συζήτησης του κεφαλαίου της ασφάλειας, καθώς και στην ανάγκη να εισακουστούν επιτέλους οι φωνές και οι απόψεις για κάλυψη των σοβαρών κενών που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Εθνική Φρουρά. Τονίζουν μάλιστα ότι είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να εξοπλιστεί η Δύναμη με σύγχρονα μέσα για να αναβαθμιστεί η μαχητική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς.
Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού εκφράζει την «έντονη ανησυχία του αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο εθνικό ζήτημα όπου οι Τούρκοι και οι Άγγλοι στρατιωτικοί συμμετείχαν στις συνομιλίες, προωθούσαν συγκεκριμένες θέσεις επ’ ωφελεία τους, σε αντίθεση με τη μη ουσιαστική εμπλοκή στρατιωτικών από δικής μας πλευράς».
Ο ΣΥΚΣ τονίζει ακόμη ότι «η ασφάλεια της πατρίδας μας διέπεται από κατ’ εξοχήν στρατιωτικά κεφάλαια, ανεξάρτητα από την όποια έκβαση των συνομιλιών, οι στρατηγικοί σχεδιασμοί των Τούρκων και των Άγγλων για την Κύπρο δεν διαφαίνεται ότι μεταβάλλονται και η Ιστορία, δυστυχώς για εμάς, επαναλαμβάνεται. Οι εγγυήσεις, η παρουσία στρατευμάτων, ο οπλισμός, οι ακτές, το έδαφος και οι απώλειες αφορούν καθηκόντως εμάς τους στρατιωτικούς, γιατί εμείς πρώτοι θα βρεθούμε αντιμέτωποι για την υπεράσπισή τους. Οι δε πιθανότητες πρόκλησης θερμού επεισοδίου από τον εχθρό κατά την επικείμενη χρονική περίοδο δεν αποκλείονται».
Οι αξιωματικοί απευθύνουν έκκληση «προς πολιτική-στρατιωτική ηγεσία, Εκκλησία, πολιτικές δυνάμεις και θεσμούς εξ αντικειμένου όπως λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τις επισημάνσεις του στρατηγού Φοίβου Κλόκκαρη, όπως αναλύονται σε πρόσφατη ανοικτή επιστολή του, το περιεχόμενο της οποίας είναι αυτόδηλο και αρκούντως κατατοπιστικό». «Η βαθιά γνώση, το ήθος και η εν γένει πορεία τού ανδρός αποτελεί για τα στελέχη πρότυπο και πυξίδα, η άγνοια και ο παραγκωνισμός του στρατηγού, μας προβληματίζει ακόμη περισσότερο» σημειώνουν οι αξιωματικοί.
Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΚΣ επισημαίνει ότι από «στρατιωτικής απόψεως και μόνο, προσεγγίσεις όπως «δεν αναγκαιούν οι επενδύσεις για την Άμυνα» ή «δεν θα συρθούμε σε πολεμική σύρραξη γιατί εμείς υστερούμε έναντι του αντιπάλου» δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, δεν συνάδουν με την αποστολή μας και εκφεύγουν των ιστορικών ευθυνών και παραδόσεών μας».
Καταλήγοντας, οι αξιωματικοί τονίζουν: «όσο υποχρεούνται οι στρατιωτικοί να παραμένουν αφοσιωμένοι στο στρατιωτικό τους έργο, άλλο τόσο οφείλουν οι πολιτικοί και τεχνοκράτες να περιορίζονται στο δικό τους, προς αποφυγή επανάληψης των λαθών του παρελθόντος».

Τα σοβαρά θέματα που ήγειρε ο στρατηγός Κλόκκαρης
Στις 29 Μαΐου 2017 ο «Φιλελεύθερος» δημοσιοποίησε το εκτενές άρθρο του αντιστράτηγου ε.α. και πρώην υπουργού Άμυνας Φοίβου Κλόκκαρη, στο οποίο παρέθετε τις απόψεις του για μια σειρά από αποφάσεις, οι οποίες θέτουν υπό απειλή την άμυνα της Κύπρου. Τα κυριότερα και πιο σημαντικά θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Κλόκκαρης:
• Η θητεία των κληρωτών μειώθηκε απότομα από τους 24 στους 14 μήνες χωρίς να έχει μειωθεί η απειλή των τουρκικών δυνάμεων κατοχής και χωρίς η πρόσληψη Συμβασιούχων Οπλιτών να έχει καλύψει τις μεγάλες ανάγκες της ΕΦ σε προσωπικό.
• Η Εθνική Φρουρά προχώρησε σε βεβιασμένη αναδιοργάνωση, σε μια προσπάθεια να ακολουθηθούν πρότυπα ξένων στρατών, χωρίς να έχουν γίνει παράλληλα οι αναγκαίοι εξοπλισμοί και υποδομές.
• Τα κύρια οπλικά συστήματα της Εθνικής Φρουράς είναι μεγάλης ηλικίας και το εξοπλιστικό πρόγραμμά της καθηλώθηκε για μακρό χρονικό διάστημα. Στασιμότητα που προκάλεσε δυσαναπλήρωτο κενό, γιατί οι εξοπλισμοί δεν απαιτούν μόνο χρήματα, αλλά και μεγάλο χρόνο για την απόκτηση, την ένταξη και αξιοποίησή τους από την ΕΦ.
• Στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Κύπρου, μεγάλης γεωπολιτικής αξίας, το πολεμικό ναυτικό και αεροπορία της ΕΦ βρίσκονται για πολλά χρόνια σε κατάσταση απαράδεκτης υποβάθμισης.
• Ο Πρόεδρος της ΚΔ θα πρέπει να αναθεωρήσει τάχιστα την οδηγία που έδωσε στη στρατιωτική παρέλαση της 1 Οκτωβρίου 2016, να μη δίδεται βάρος στους εξοπλισμούς της ΕΦ. Είναι μια αψυχολόγητη ενέργεια σε μια ημικατεχόμενη χώρα, όταν μάλιστα η Τουρκία εισβάλλει στην ΑΟΖ της ΚΔ και απειλεί απροκάλυπτα το πρόγραμμα γεωτρήσεών της. Η ΕΦ υλοποιεί τη δυνατότητα αυτοάμυνας του κράτους μας και πρέπει να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο μαχητικής ικανότητας.
  Νέαρχος Κυπριανού  
Φιλελεύθερος

3 σχόλια:

  1. Είναι πλέον καιρος για επιστροφή μεγάλων ελλαδικων στρατιωτικών μοναδων οσο συνεχιζεται η διπλη κατοχη απο τους τουρκους και τους αγγλους κατακτητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αμέσως η θητεία να επανέλθει στους 24 μήνες και να ξεκινήσει ένα εξοπλιστικο πρόγραμμα που να περιλαμβάνει και την δημιουργία πολεμικης αεροποριας και πολεμικου ναυτικού. Αντί να διοριζουν στο δημόσιο να δημιουργήσουν θέσεις στις ένοπλες δυνάμεις ας το δουν και από αυτή την οπτική γωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παλλαικός Στρατός σε Ελλάδα και Κύπρο...
    Τίποτα άλλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.