18/7/17

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος προτείνει σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδος-Κύπρου

Ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία και του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε «δεν θα κάνουμε τη χάρη στην Τουρκία να δημιουργήσουμε ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο», εξηγώντας πως μετά την έκδοση NAVTEX από πλευράς Τουρκίας, η ΚΔ προχώρησε σε έκδοση οδηγίας που ακυρώνει την ενέργεια αυτή.

Όσον αφορά τη συνάντηση ΠτΔ και του κ. Κοτζιά, είπε πως αυτή ήταν πολύ σημαντική.
Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδης με τον Έλληνα ομόλογό του, όπου συζητούνται συγκεκριμένα μέτρα για την πορεία του Κυπριακού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτουείπε πως «η Ελλάδα παραμένει στο στήριγμά μας στον αγώνα για απελευθέρωση, όμως η ΚΔ είναι ένα ανεξάρτητο κράτος και η Ελλάδα μας στηρίζει». Είπε επίσης πως η συζήτηση σήμερα ήταν αποκλειστικά για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις.
    Πρόσθεσε ακόμη πως το πακέτο Γκουτέρες, βρίσκει τον ΔΗΣΥ, απόλυτα ικανοποιημένο, όπως και όλη η συμπεριφορά του και οι τοποθετήσεις του. «Έστω και αν δεν πετύχαμε αυτό που είναι ο εθνικός μας στόχος, πρέπει να κρατήσουμε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού, στο επίκεντρο ήταν τα θέματα ασφάλεια και εγγυήσεων».
      Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα έχουν απομακρύνει το Κυπριακό από τη λύση. τόνισε ακόμη πως πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα για λύση. «Να συνεργαστούμε με τους τ/κ συμπατριώτες μας και να κατανοήσουμε και τις δικές τους ανησυχίες».
      Είπε ακόμη πως «σήμερα έγινε παραδοχή ότι στο Κραν Μοντάνα ήταν ελάχιστος ο χρόνος διαπραγματεύσεων».
      Τέλος, ευχαρίστησε την ελληνική Κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για τη στήριξη που παρέχουν στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.
      Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε πως το ΔΗΚΟ εισηγήθηκε τη σύσταση ενός ανωτάτου συμβουλίου στρατηγικής σημασίας, με καθήκον τη συνεργασία των δύο χωρών. «Σκοπός να θεσμοθετηθεί μία συνεργασία στην εξωτερική πολιτική, στην άμυνα και στα ενεργειακά θέματα».
      «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εμείς σήμερα έχουμε εισηγηθεί τη σύσταση ενός Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, το οποίο θα έχει ως καθήκον τη συνεργασία σε σημαντικά θέματα και ζητήματα που αφορούν τις δύο χώρες έτσι ώστε να θεσμοθετηθεί μια συνεργασία στα κεφάλαια της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας και ιδιαίτερα της ενέργειας, με ειδικές ομάδες εργασίας που θα συναντιόνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα ανταλλάσσουν απόψεις και θα παίρνουν αποφάσεις»,  είπε, σημειώνοντας πως αυτή η πρακτική συνηθίζεται στην ΕΕ.

      Όπως διευκρίνισε, τέτοια συμβούλια υπάρχουν μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Σερβίας και της Βουλγαρίας. «Ήρθε η στιγμή να δημιουργηθεί ένα τέτοιο συμβούλιο που θα έχει ως στόχο τη συνέχιση της αγαστής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας», πρόσθεσε.
      Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε πως «για να έχει αξία η σημερινή συνάντηση και το εποικοδομητικό κλίμα, πρέπει οι προτάσεις να αξιολογηθούν για να ενισχύσουν την διαπραγματευτική θέση της ΚΔ«.
      Πρόσθεσε επίσης πως η ΕΔΕΚ κατέθεσε προτάσεις για το πώς μπορεί να ενισχυθεί η νέα αυτή τακτική, αλλά και για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου, έτσι ώστε να αναβαθμιστεί ο γεωστρατηγικός ρόλος.
      Όσον αφορά την ΔΔΟ, ο κ. Σιζόπουλος είπε, «θεωρούμε ότι η ΔΔΟ με τον τρόπο που συζητιέται, αποτελεί την πλέον νομιμοποιημένη μορφή διχοτόμησης της πατρίδας μας».
      Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Πόλυς Παλλίκαρος,ευχαρίστησε επίσης την Ελλάδα, ενώ τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρξει έστω και ένας Τούρκος στρατιώτης κατά τη πρώτη μέρα της λύσης.
      Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα τον κ. Κοτζιά για τη σθεναρή του στάση και τη στήριξη. Όπως είπε, κατέθεσε έγγραφο στο Εθνικό Συμβούλιο το οποίο επιχειρεί να δώσει λύσεις σε προβλήματα, αλλά και που περιέχει προτάσεις που αποτρέπουν τις τουρκικές μεθοδεύσεις.
      Στη συνεδρία συμμετείχαν από κυβερνητικής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο Υφυπουργός Παρά Τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας και από πλευράς ελληνικής Κυβέρνησης ο Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, Πρέσβης Δημήτρης Παρασκευόπουλος.
      Από πλευράς των Οικολόγων, ο Γιώργος Περδίκης είπε πως η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κραν Μοντάνα αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων, ενώ όπως τόνισε η στάση της κ. Μογκερίνι ήταν απογοητευτική.
      Ο κ. Περδίκης είπε πως κατέθεσαν τις δικές τους εισηγήσεις για θεσμοθετημένη κοινή εξωτερική πολιτική με την Ελλάδα και προσπάθειες για ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού παράγοντα.
      Εκ μέρους του ΕΛΑΜ, ο Γεάδης Γεάδη, είπε πως κατέθεσαν πρόταση για μία νέα στρατηγική με μοναδικό γνώμονα την απελευθέρωση και το καλό του λαού.
      Λίγο μετά το τέλος του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε συνομιλία με την κ. Μέρκελ.
      Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ
        Στέφανος Κουρατζής  

      Δεν υπάρχουν σχόλια:

      Δημοσίευση σχολίου

      Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

      - Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
      - Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.