6/7/17

Υπαναχωρεί η Αυστρία, δεν βγάζει στρατό στα σύνορα με Ιταλία

Το «αγκάθι» στο πέρασμα Μπρένερ
Δεν σκοπεύει, τελικά, η Αυστρία να ενισχύσει στρατιωτικά τη φύλαξη των συνόρων με την Ιταλία, με φόντο τη διέλευση μεταναστών, όπως διευκρίνισε ο αυστριακός καγκελάριος Κερν μιλώντας για «παρεξήγηση». Είχαν προηγηθεί πολύ υψηλοί τόνοι με τη Ρώμη, και τα ιταλικά ΜΜΕ επιχαίρουν για την τελική διευκρίνιση από τη Βιέννη -παρουσιάζοντας τις αρχικές αυστριακές εξαγγελίες ως «προεκλογική μπλόφα».
Σύμφωνα με τον καγκελάριο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δυνάμεις του στρατού ούτε και στρατιωτικό υλικό στην περιοχή, ωστόσο η Αυστρία έχει αποφασίσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ενδεχόμενη περίπτωση που αυτό καταστεί απαραίτητο.

Ο Κρίστιαν Κερν διαβεβαίωσε πως, παρά τον υψηλό αριθμό προσφύγων στην Ιταλία τις τελευταίες εβδομάδες, δεν έχει αλλάξει καθόλου ο αριθμός των αφίξεων στην Αυστρία και αυτό δείχνει την εξαιρετική δουλειά των ιταλικών αρχών και την καλή συνεργασία με την Ιταλία, ενώ δεν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι ιταλικές αρχές δεν ελέγχουν την κατάσταση.

Ο αυστριακός καγκελάριος τόνισε στις δηλώσεις του πως η Ιταλία χρειάζεται όμως τώρα την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην οποία θα συμμετάσχει η Αυστρία, και θα συμβάλλει εποικοδομητικά στην Διάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών, αύριο Πέμπτη.

Κατά την άποψη του, δεν επιτρέπεται ωστόσο να επαναληφθεί μία κατάσταση όπως το 2015, όταν χιλιάδες πρόσφυγες περνούσαν ανεξέλεγκτα τα σύνορα, για το λόγο αυτό η Αυστρία πρέπει να προετοιμαστεί, και ως εκ τούτου αποφάσισε αυτό το σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Σε περίπτωση που οι συνοριακοί έλεγχοι θα καταστούν πραγματικά αναγκαίοι η Αυστρία θα συντονιστεί τόσο με την Ευρώπη όσο και με την Ιταλία, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, σημείωσε.

Ο Κρίστιαν Κερν διαβεβαίωσε πως σε σημερινή τηλεφωνική συνομιλία του με τον Πάολο Τζεντινόλι εξαλείφθηκαν οι παρεξηγήσεις, διευκρινίζοντας στον Ιταλό πρωθυπουργό τι σημαίνει η αποστολή αρωγής του ομοσπονδιακού στρατού και πώς αυτή εξυπηρετεί μόνον την υποστήριξη των αστυνομικών αρχών. Προσέθεσε δε, πως θεωρεί ότι αυτό θα τύχει τώρα κατανόησης τόσο στην Ιταλία όσο και στις Βρυξέλλες και δεν θα υπάρξει συνέχεια στην αναστάτωση που είχε προκληθεί.

Ο Κρίστιαν Κερν, μη θέλοντας να κάνει εικασίες για το πότε θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ανέφερε πως αναμένει ωστόσο ότι από τα υπουργεία Εσωτερικών και Άμυνας θα υπάρξουν προετοιμασίες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Τέλος, ο καγκελάριος διαβεβαίωσε για ακόμη μία φορά πως αυτή τη στιγμή η συνεργασία με την Ιταλία λειτουργεί πολύ καλά και πως δεν πρόκειται να καταφθάσουν τεθωρακισμένα οχήματα στο Πέρασμα Μπρένερ.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.