6/7/17

Την απελευθέρωση της Βεγγάζης ανακοίνωσε τοπικός ηγέτης της Λιβύης

Η μάχη για την πόλη κρατούσε από το 2011, οπότε ανατράπηκε ο Καντάφι

Βεγγάζη 
Ο διοικητής της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ, ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του έχουν πλέον αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της Βεγγάζης, της δεύτερης σημαντικότερης πόλης της χώρας.
Η μάχη για τη Βεγγάζη μεταξύ του αυτοαποκαλούμενου από τον Χαφτάρ, Λιβυκού Εθνικού Στρατού και ισλαμιστών μαχητών αποτέλεσε μέρος μιας ευρύτερης σύρραξης στη χώρα από το 2011, οπότε ανατράπηκε ο Μουάμαρ Καντάφι.
Ο Χαφτάρ προελαύνει στην ανατολική και νότια Λιβύη, αψηφώντας την υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή της πέρα από την πρωτεύουσα.

Ο Χαφτάρ ξεκίνησε την «Επιχείρηση Αξιοπρέπεια» στη Βεγγάζη τον Μάιο του 2014, υποσχόμενος ότι θα συντρίψει τους ισλαμιστές που θεωρούνταν υπεύθυνοι για μια σειρά δολοφονιών και βομβαρδισμών.

Ο διοικητής έχει υπό τον έλεγχό του σημαντικά λιμάνια πετρελαίου και νότιες αεροπορικές βάσεις από το 2016, και δεν κρύβει το σχέδιό του να καταλάβει την Τρίπολη.

Υποστηρίζεται από ξένες δυνάμεις -μεταξύ των η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - και έχει καλλιεργήσει στενότερες σχέσεις με τη Μόσχα.

1 σχόλιο:

  1. Πέρασα 3 χρόνια στην Λιβύη του Καντάφι ... όλοι γνωρίζαμε τότε ότι τα κέντρα της αντίστασης στον Καντάφι ήταν η Βεγγάζη και το Τομπρούκ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.